reprap 3D tiskárny v modelařině - II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
jindraj
Kontaktovat uživatele:

Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - II

#631 Příspěvek od jindraj »

pánové trochu bojuji zřejmě se začátečnickými problémy, tak pokud mi někdo poradí a zkrátí cestu poznání, budu rád.

o víkendu jsem tiskl PLA poté, co jsem před tím tiskl nějaké díly na tiskárnu z ABS. Zpočátku mi PLA tisky nechtěly držet ale to jsem původně přisuzoval nějak rozhozené kalibraci a tomu, že zkouším S3D, u kterého ty procesy/profily nebyly prověřeny. Udělal jsem několik pokusů, kdy jsem stačil jsem vytisknout jen kus skirtu a stopl jsem to, neb jsem viděl, že to nedrží. Tak jsem takhle trochu jsem bojoval s přilnavostí k podložce a vyladěním kvality první vrstvy a nastavení a po vyzkoušení několika rad jsem skončil u varianty PLA na čisté perfektně omyté sklo. Tisky mi na tom pak držely jedna báseň. Točil jsem dokola 2 skla, obě stejná a stejně omytá. Mezi tisky nebylo potřeba mýt ničím, ale pro jistotu jsem lihem vždy přeleštil a tak to běželo celkem dost tisků ... na konci tisku jsem vždy výtisk sundaval nějakou silou ... držel zkrátka dobře.

Včera jsem na jiná skla s povrchem připraveným pro ABS (glue+ABS juice) vytiskl několik věcí z ABS a zkoušel vliv různých nastavení v S3D ... opět celkem bez potíží.

Dnes ráno chci pustit PLA tisk. Procesy a nastavení mám vyladěné od víkendu kdy pak šlapaly 100%, čistá skla na PLA jsou připravena a omyta v krabici. Vytáhnu je, zahřeji tiskárnu, vyměním filament (s ničím jiným nehýbu) a dám tisk ...

a ZA BOHA to PLA zase nedrží ... motá se už skirt. Přitom materiálu dává tryska tak akorát, hezky ho "připlácává" na sklo (tedy kalibrací to není), ale prostě nedrží.

Pojal jsem podezření, že problém má co dělat s tou výměnou filamentu. říkám si, že třeba nějakou dobu než se extruder úplně pročistí bude filament "kontaminovaný" něčím z ABS a nebude tedy držet při tisku teplotami a na povrch pro PLA. Je fakt, že filament jsem po výměně nechal najet jen do té míry jak si jej sama při výměně natlačila tiskárna a jen na PLA teplotu (která stačila k uvolnění a vytažení původního ABS)

nemáte někdo v tomto směru podobnou zkušenost? může to tím být nebo mám hledat spíš jinde. Pokud ano jak ideálně pročistit extruder od ABS, abych se mohl spolehnout, že tohle dělat nebude.

bohužel vyzkouším zase až večer ... s nápady sem :) díky J.
Amper

#632 Příspěvek od Amper »

ja tisknu i PLA na kores, ciste sklo bude dost nachylne na to jaky je matros a ten se muze ruznit i pri stejnem dodavateli.

pro vsechny - jaky pouzivat stavitka pro nastavovani bedu ? Asi se me vybehali ty puvodni a tak resim zda nahodou neni k disposici neco lepsiho nez pouzivam ted.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#633 Příspěvek od Celeron »

to Jindraj: Proč si přiděláváš práci s takovejma pokusama? Rok tisknu na zrcadlo pošmidlaný největší Koreskou, co se dá koupit a to jak na PLA 60 st tak na ABS 120 st. A žádnej jujce, to si jako budeš míchat pro každou barvu jinej? 8O A ještě smrad do toho. ABS po schladnutí kolem 50 st většinou samo odpadne, PLA povolí mezi 30-40 st, někdy se musí klepnou z boku. Urvu ohrádku, pičifukem přestříknu bed lihem, roztopím a jedu další tisk. Odzkoušeno na ABS Mladeč, Filamentum, Esun, Zahradník a PLA Mladeč a Zahradník a vše drží jak helvetská víra a přitom jde po vychladnutí urvat.
Jirka
petrno

#634 Příspěvek od petrno »

Celeron píše:to Jindraj: Proč si přiděláváš práci s takovejma pokusama? Rok tisknu na zrcadlo pošmidlaný největší Koreskou, co se dá koupit a to jak na PLA 60 st tak na ABS 120 st. A žádnej jujce, to si jako budeš míchat pro každou barvu jinej? 8O A ještě smrad do toho. ABS po schladnutí kolem 50 st většinou samo odpadne, PLA povolí mezi 30-40 st, někdy se musí klepnou z boku. Urvu ohrádku, pičifukem přestříknu bed lihem, roztopím a jedu další tisk. Odzkoušeno na ABS Mladeč, Filamentum, Esun, Zahradník a PLA Mladeč a Zahradník a vše drží jak helvetská víra a přitom jde po vychladnutí urvat.
Jirka

přesně tak, jenom po tisku to nemeju ani nepřestříkám a jedu hned další tisk :-)
petrno

#635 Příspěvek od petrno »

to já mám spíš problém, že mi ne úplně a vždy fest drží vrstvy mezi sebou na ABS. Je to také křehčí ( ve srovnání s PLA).
Tisknu na Mladeč na teplotu 235 - 240 st. Přidat ještě teplotu ??
Amper

#636 Příspěvek od Amper »

petrno píše:to já mám spíš problém, že mi ne úplně a vždy fest drží vrstvy mezi sebou na ABS.

Vejska vrstvy vs prumer trysky mas jak ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
petrno

#637 Příspěvek od petrno »

Amper píše:
Vejska vrstvy vs prumer trysky mas jak ?

tryska 0,4
vrstva 0,3 (nejčastěji)
Amper

#638 Příspěvek od Amper »

petrno píše:tryska 0,4
vrstva 0,3 (nejčastěji)

0.3 by melo byt ok. Co me napada je vejska prvni vrstvy tj. nastaveni bedu. Pokud neni problem tam tak muzes zkusit tudle kalibraci teploty :

https://www.youtube.com/watch?v=FSOPsRiiOZk
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#639 Příspěvek od JirkaA »

Mladeč chce víc tepla na hotendu a když ani to nepomůže, zkus tam tlačit o chlup víc materiálu, ať to má na čem držet.
OK2WY
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#640 Příspěvek od jindraj »

Celeron píše:to Jindraj: Proč si přiděláváš práci s takovejma pokusama? Rok tisknu na zrcadlo pošmidlaný největší Koreskou, co se dá koupit a to jak na PLA 60 st tak na ABS 120 st. A žádnej jujce, to si jako budeš míchat pro každou barvu jinej? 8O A ještě smrad do toho. ABS po schladnutí kolem 50 st většinou samo odpadne, PLA povolí mezi 30-40 st, někdy se musí klepnou z boku. Urvu ohrádku, pičifukem přestříknu bed lihem, roztopím a jedu další tisk. Odzkoušeno na ABS Mladeč, Filamentum, Esun, Zahradník a PLA Mladeč a Zahradník a vše drží jak helvetská víra a přitom jde po vychladnutí urvat.
Jirka

to nejsou pokusy .... při tisku na PLA na Koresku se mi trochu zvedaly růžky tisku ... netuším proč, prostě se zvedaly. velký tisk někdy odpadl ... první vrstva jak sklo krásně rozžehlená a přesto ... tak jsem to dal na čisté sklo a najednou mi to jelo jeden tisk jak druhý, bez zvedlých rohů a drželo to lépe než na té Koresce předtím ... bez zádrhele ... na každém ze dvou skel minimálně 3 rundy. Navíc jsem nemusel nic patlat. Tedy měl jsem tuto technologii celkem vyzkoušenou a byla jednoduchá a spolehlivá ... v neděli a pondělí

Problém je, že identický postup o den později najednou nedržel ...stejný model, stejný g-kod, stejně dobrá kalibrace, to samé sklo se stejnou přípravou. Jediné co bylo jiné bylo to, že jsem mezi tím tiskl ABS a vyndal jsem jej těsně před tím novým PLA tiskem, co začal nedržet. Proto zjišťuji, zda změna filamentu není něco, co by mohlo mít vliv na adhezi, která byla před tím 100% a najednou není skoro žádná.

(tisk ABS mezi tím jsem zmiňoval jen pro přehled ... co jsem mezi tím dělal s tiskárnou - na aktuální problém to vliv nemělo. jen pro info povrch pod ABS (Kores + ABS juice jsem připravoval zatím čistě dle návodu od Průši... a fungoval, tak jsem na něm jen nic neměnil, ale jak říkám povrch pod ABS nemá na aktuální dotaz žádný vliv).
Amper

#641 Příspěvek od Amper »

co externi vlivy ala teplota mistnosti, proudeni vzduchu atd..... ??
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#642 Příspěvek od Celeron »

Amper píše:co externi vlivy ala teplota mistnosti, proudeni vzduchu atd..... ??

Přesně tak! Já mívám v dílně jen 18st a ABS praskalo. Tak jsem udělal na Rebela termostatovanej box, kde topím na 34 st. a od tý doby jinčí káva.
Jirka
tomashr

#643 Příspěvek od tomashr »

Celeron píše:A žádnej jujce, to si jako budeš míchat pro každou barvu jinej? 8O A ještě smrad do toho.

ABS juice je podle mě jediná cesta, jak udělat tisk s fakt dokonale zrcadlově lesklým povrchem... Pokud to u některého objektu záleží, tak je to skutečně nejlepší cesta.
Jinak mě to taky štve - smrad, opruz s čištěním atd., takže na jiné tisky volím převážně Kores (u PLA výjimečně lak na vlasy).
Ale pokud chci lesk, tak skutečně mám s ABS juice výsledky výrazně nejlepší.
arachna

#644 Příspěvek od arachna »

... zkousel sem vse co pisou vyse + papirovou etiketu a kapton ... nepouzival sem nikdy lak, to uz mi prislo fakt jako uchylarna ... :lol:

Ted uz VSE tisknu jen na BuildTak - VSE !

Zadny patlani, zadny smrady, ZADNY NERVY proc to nedrzi, proc se zvedaj rohy a podobne...

U po nekolikaty to pisu a musim znovu - zbytecne laborujete a chytracite nad necim, co uz je davno vyreseny ...

...tohle fakt nechapu, proc si kazdej potrebuje objevovat znova a znova vlastni ameriku ... :?
petrno

#645 Příspěvek od petrno »

Celeron píše:Přesně tak! Já mívám v dílně jen 18st a ABS praskalo. Tak jsem udělal na Rebela termostatovanej box, kde topím na 34 st. a od tý doby jinčí káva.
Jirka

udělal jsem si taky box, ale topím v něm na 25-28 st. Od té doby se to zlepšilo, nezvadají se mi rohy a pod.
Myslíš, že kdybych přitopil, že mi nebude praskat ten ABS po vrstvách ?
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“