Praktické skúsenosti v používaním vozíka pre vetrone

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
pepin

Re: Praktické skúsenosti v používaním vozíka pre vetrone

#61 Příspěvek od pepin »

Ještě k tomu umístění podvozku--moje vize tehdy byla--tu první díru využít právě i jako aerovlekací.

Ted chci ještě vyrobit fortelnější--duralový plus větší kola --podvozek na 4,2m ASW, tam už ale ten podvozek posunu podstatně víc k těžišti bo kolik váží mi pak zase až tak moc zajímat nebude na rozdíl od toho kam mi posune těžiště pokud je umístěný hodně vepředu a pro případné aerovleky bych jen na servu přehodil kratší za delší táhlo a dopředu vrtnul ještě jednu aerovlekací díru.

Kámoši z klubu vlekaj, jednou jsem byl taky, mě to ale uplně moc nevzalo, spíš ty vyvýšený svahy s loukou na start a přistání, mírnější vítr s termikou ale ty starty v tom mírnějšim protivětru jsou s větším modelem házeným z ruky zase problém, tak to zkoušim s tím odhazovákem.
mior
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od mior »

Ja už nad niečím takým dlhšie uvažujem pre Blizzarda od Reicharda (rozpätie 3,5 m).

Špekulujem nad 3D tlačou, neviem ale posúdiť, či to bude ľahšie ako z hliníku alebo nie. A odhod hneď po štarte pár metrov od zeme, aby som ho nemusel hľadať.

Ale sú to len teoretické úvahy, praktické skúsenosti sú k nezaplateniu.

Holt, už ten švih v ruke na tú 3,5-metrovku (a cez 3 kg) nemám...

Mám aj origo vozík od Robbe, ale to je tak na skutočného vetroňa a nie na 3,5 metrovku :D
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
pepin

#63 Příspěvek od pepin »

mior píše: pon 27.01.2025 11:47 Ja už nad niečím takým dlhšie uvažujem pre Blizzarda od Reicharda (rozpätie 3,5 m).

Špekulujem nad 3D tlačou, neviem ale posúdiť,
Hliník, respektive duralový podvozek má jednu velikou výhodu--v nejhorším se ohne, což jde srovnat, ale nikdy se nezlomí.

mě moc nevoní ani ted ten uhlíkovej, na tu asfaltovou silnici kde jsem to ted zkoušel to je v poho, ale myslím, že na obyč posekanou louku i ten uhlík nepoužitelnej.Zatím to tak nechám, dost jsem toho Foxe odlehčil, je možné, ža na svahu kde mám jen louku bych to mohl při startu a mírném protivětru uběhnout z ruky, pokud ne, asi to nakonec předělám na duralový, větší kola na louku určitě a ten duralovej těžší vozejk i na tom foxovi posunu víc dozadu k těžišti. Podvozek z 3D tisku si myslím bude naprosto nepoužitelnej.
mior
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od mior »

pepin píše: pon 27.01.2025 12:31 Podvozek z 3D tisku si myslím bude naprosto nepoužitelnej.
Možno keby sa zvolil vhodný filament, tak by sa to nelámalo.
Či?
pepin

#65 Příspěvek od pepin »

mior píše: pon 27.01.2025 12:36 Možno keby sa zvolil vhodný filament, tak by sa to nelámalo.
Či?
O 3D tisku vím jen to, že už je tady dlouho-----Tiskne někdo na 3kg a těžší motorové modely podvozky protože jsou tištěné lepší než duralové?
mior
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od mior »

pepin píše: pon 27.01.2025 13:21 Tiskne někdo na 3kg a těžší motorové modely podvozky protože jsou tištěné lepší než duralové?
No to by si sa divil. Sú tu chlapi, čo tlačia aj sklápatelné podvozky na EDF stíhačky, aj cez 4-5 kg!

Prosto ten "kameň" sa lepšie tlačí ako frézuje...
pepin

#67 Příspěvek od pepin »

mior píše: pon 27.01.2025 13:59 No to by si sa divil. Sú tu chlapi, čo tlačia aj sklápatelné podvozky na EDF stíhačky, aj cez 4-5 kg!

A startují na loukách kde vybírají alespon trochu vhodný usek pro start mezi dírama rozrytejma od divočáku?
Asi ani nejde srovnávat zatahovací podvozek kde je kolo v ose toho podvozku a klasický obloukový podvozek který musí ustát to překroucení, to je právě i problém u těch pružných uhlíkových jako jsem ted použil ten polámaný z akrobata kam jsem místo uhlíkového nakonec dal duralový a od té doby po problému i když s ním startuji, sedám, na obyč louce.

Ono to teda stejně na nějakých loukách mimo asfaltovou plochu pujde tak maximálně dokud nepovyroste posekaná tráva--tedy od podzimu do jara a mám pocit, že tam co jezdím se seka ještě jednou nějak začátkem léta.
mior
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od mior »

Pozri na toto video:

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... borUNig1df

Je tam vetroň s 3D tlačeným vozíkom, veľmi podobným tomu Tvojmu a nielenže behá po tráve, ale vybehne aj do oráčiny...

Dnes sú naozaj veľmi dobré pevné a zároveň pružné filamenty, ktoré by na to použiť šli.
Ono to nie je ani tak o materiáli, ako skôr o vhodnom návrhu podvozku, jeho spevnení určitých častí a pod.

Bolo by dobré, keby sa k tomu vyjadrili aj chlapi, čo s 3d tlačou majú skúsenosti, možno Tomáš C alebo kolega dudaj, myslím, že majú s tým značné skúsenosti a samozrejme ďalší.

Ale môžem sa mýliť...
mior
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od mior »

pepin

#70 Příspěvek od pepin »

Tak zkusit to mužeš, já ale spíš zustanu u toho duralu nebo v nejhoršim uhlíku.
mior
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od mior »

Rozumiem.
Ak nemáš s 3D tiskom skúsenosti, tak to 100 rýchlejšie urobíš z hliníku.

Mne by skôr vyhovovala tá tlačená varianta...
pepin

#72 Příspěvek od pepin »

Dnes jsem dal zase několik startu, chtěl jsem si hlavně líp ujasnit jak vysoko ho odhazuji a jestli to má opravdu smysl řešit padák, který teda jako klasický padák neskutečně komplikuje to zacvakávání podvozku.

Starty opět jeden jako druhý-z asfaltu -naprosto bezproblémový, podvozek odhazuji ve výšce tak maximálně metr stylem---ještě ne, ještě jsi nízko--pořád ještě ne, pořád nízko, ted to vem doprava abys ho nehodil na silnici---joo, ted se ho zbav---nesmysl aby při takovém startu měl nějaký smysl padák. nic méně ono to určitě někdy přijde, že se něco nezadaří a podvozek pujde na zem z větší výšky.

Zatím to nemám odzkoušené, tak to berte jen jako inspiraci---podvozek potuněný o cosi jako padák který mi nebude komplikovat zacvakávání podvozku, teoreticky by i mohl na šikmém čumáku modelu fungovat tím náběhem pro ten těžší čumák jako kachní křídlo--tedy kompenzovat ten těžší čumák a z výšky by to snad i mohlo ten padající podvozek trochu přibrzdit, třeba jen rotováním---testovat to nebudu, až to přijde tak to přijde.

Fotky dodám.
Přílohy
B92D6CE5-7DED-4BD6-A20F-47A476411377.jpeg
524C1D13-FE8C-4037-BF6C-A04815A73D0F.jpeg
F7B24B1B-3A79-45D0-BA3C-1BA5A029F826.jpeg
pepin

#73 Příspěvek od pepin »

Ještě další, jooo a pokud vas prdí že se sklopka vždy zachytí o obal na trup,spolehlivě na to fungujou ponožky.
Přílohy
257FE978-C8E0-4089-B6E3-DA0BE2AC4F92.jpeg
AE00F3F6-E840-4BB5-A3FD-67522E6523E7.jpeg
CA0955AE-3784-4D56-B581-8B55E4A0EE82.jpeg
pepin

#74 Příspěvek od pepin »

Odzkoušeno a sláva, takto řešený padáček při odhození z větší výšky skutečně funguje jako padáček bez jakékoli rotace podvozku.

Ještě sem dam tedy fotky aby to bylo jasnější. Já mám dvě poloviny padáku podlepený odřizlou tenkou krajinkou z epp.
Přílohy
65590B34-0AEC-4E7B-9C1A-F3F704BDFA1C.jpeg
5797A17C-B580-407F-9583-C9CCC98A1744.jpeg
751A440A-9BF0-4073-9AF9-09889DA60436.jpeg
mior
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od mior »

Pepine,

Tvoje fotky sú inšpirujúce.
Ešte sa chcem spýtať:
- vzlietaš len z asfaltu alebo si to skúšal aj z trávy?
- nedalo by sa to nejako zjednodušiť, aby ten vozík odpadol sám po vzlietnutí? (nemám v trupe miesto na servo...)
Odpovědět

Zpět na „Větroně“