Jakou soupravu ( vysílač ) od FrSky, rady, fígle
Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
-
HONZIK 22
Re: Jakou soupravu ( vysílač ) - rady, recenze
Nekdo,si je predela na dalkove ovladani a malokdo ma v podpisu tezkou zemedelskou techniku. Ja znam totiz i jejich predlohu. Tak me to jen zaujalo. Nic v podtextu v tom nehledej. Letat to nelita nebo jo
o?
- Roman_rc.pilot
Ne, neleta. Znam taky predlohy...
John Deere 9RX 640 Väderstad Spirit ST600s Krampe Halfpipe HP20 Kverneland iXtrac FrSky TandemX20PRO
-
HONZIK 22
Diky za odpoved.
No, tak jsem tu znova. Přece jen můj výběr ještě ustrnul. ( Kdybych furt nevymetal ty internety, už by FlySky byla doma...)
Ještě jsem objevil takové "RC Studio" co se specializuje na FR SKY. A tam jsem objevil vcelku hezkou věc, a to Taranis X9 Lite, co na mě udělal dobrý dojem. Už i tím, že má hall sondy místo potenciometrů, takže by mohl i dlouho vydržet. Jen nevím jestli bych dal to programování a nastavování. Jestli to přeci jen pro kmeta v letech není až moc složité. Ono zase ta hlasová telemetrie a ovládání každého serva zvlášť je taky lákavé. Inu, jak se říká, s jídlem roste chuť. Ono ovládat klapky a křídélka každé zvlášť taky není marné. Víme jak bývají větroně dlouhý na přistání...
Tak co, poradí ještě někdo s výběrem? Asi je leší zůstat nohama na zemi, že...
Ještě jsem objevil takové "RC Studio" co se specializuje na FR SKY. A tam jsem objevil vcelku hezkou věc, a to Taranis X9 Lite, co na mě udělal dobrý dojem. Už i tím, že má hall sondy místo potenciometrů, takže by mohl i dlouho vydržet. Jen nevím jestli bych dal to programování a nastavování. Jestli to přeci jen pro kmeta v letech není až moc složité. Ono zase ta hlasová telemetrie a ovládání každého serva zvlášť je taky lákavé. Inu, jak se říká, s jídlem roste chuť. Ono ovládat klapky a křídélka každé zvlášť taky není marné. Víme jak bývají větroně dlouhý na přistání...
- Roman_rc.pilot
Dost zalezi, mas nekoho, koho znas a umi s OpenTX? Nebo pripadne odkud jsi?
Neco malo je na tech vysilackach prednastaveno, kdyz si das model vetrone, ale to opravdu jen zaklady
Pokud by jsi chtel, na youtube je dost videi o OpenTX primo od pana Richarda Mrazka. Dokonce jedno delsi kde programuje letadlo
Neco malo je na tech vysilackach prednastaveno, kdyz si das model vetrone, ale to opravdu jen zaklady
Pokud by jsi chtel, na youtube je dost videi o OpenTX primo od pana Richarda Mrazka. Dokonce jedno delsi kde programuje letadlo
John Deere 9RX 640 Väderstad Spirit ST600s Krampe Halfpipe HP20 Kverneland iXtrac FrSky TandemX20PRO
Mám kamaráda co je na letišti skoro denně. Frsky si pochvaluje, vzhledem k množství modelů a programování to nemůže zapomenout. Já jsem rád, když jednou za půl roku otevřu menu v graupnerovi, že někdo přemýšlel za mně a tudíž to vždycky nějak naťukám.
LMK Říčany
Graupner HoTT mz-32
Graupner HoTT mz-32
-
Bildy
marina píše:No, tak jsem tu znova. Přece jen můj výběr ještě ustrnul. ( Kdybych furt nevymetal ty internety, už by FlySky byla doma...)
Jo, tak jsme skončili stejně....pořád něco v hlavě hlodá. Já už měl prst tlačítku FlySky i6 za necelých 1500 "vhodit do košíku" a ještě jsem to odložil. Ale asi se tam vrátím. Obecně trpím celý život na to, že si neumím nic kloudného koupit (výjimka bylo jen auto). Pořád pokukuji po Jumper T8SG, nejlépe v carbonu. Nemá telemetrii, ale zase jdou využít přijímače jiných firem a má Hally....jen ta cena je dvojnásobná. Nově porovnávám velikost/váhu přijímačů, protože to bude i na malé modely. FrSky mě také láká, hlavně zvažuji mezi FlySky-Jumper....telemetrie pro mě není až tak důležitá
marina píše:No, tak jsem tu znova. Přece jen můj výběr ještě ustrnul. ( Kdybych furt nevymetal ty internety, už by FlySky byla doma...)
(můj názor z pohledu uživatele OpenTX, který si osahal i další systémy)
Když nevím, můžu si OpenTX vyzkoušet v PC. (Nechce se mi to psát 2x. V Companionu lze vyzkoušet i X9-lite.)
Nastavení opravdu není složité*. Na základní nastavení fungují i v rádiu průvodci (u větších dispejů i s obrázkama)** - viz obrázky z průvodce nastavením letadla pávě z X9-lite. Dá se též vyzkoušet v PC, aniž by bylo potřeba vysílačku kupovat/půjčovat.
Základní filosofie je jednoduchá, nastavení někdy může být pracnější, ale ne složité. Např. https://frsky-forum.cz/viewtopic.php?f= ... 8&start=20
Trochu negativum je, že FrSky měl poslední dobou trochu chaos ve firmwarech vysílacích modulů a přijímačů, ale když člověk moc nepanikařil, tak nebyl vůbec problém. Viz povídání kolem ACCST v2 a ACCESS.
X9-Lite jsem v ruce měl, ale trochu jsem ji předělal.
Jestli stačí počet ovládacích prvků X9-lite, není důvod si ji nepořídit. Existuje do ní i multiprotokol modul. Výhody možnosti použití levných přijímačů do levných modelů už jsou popsány výš nebo jinde.
Osobně bych se nebál ani nějakého bazarového Taranis Q X7. Moc v bazarech vidět nejsou (protože jsou fakt šikovné?) a bylo by ještě na diskusi jestli jo nebo ne.
V neposlední řadě výhoda domácího a bleskového FrSky servisu v podání p. Urbánka může být nezanedbatelnou výhodou.
---
* složitý je max pro ty, co jsou zvyklí na složitější "šablonové" systémy shledávají OpenTX jiný, tudíž s ním neumí pracovat. Viz mnohé bouřlivé diskuse, např.: viewtopic.php?f=38&t=86218 a další - v jenom majitelé šablonových systémů mají jistě pravdu, nastavení letadel může být příjemnější a rychlejší. Pokud ale "jdu po ceně", proti OpenTX mají dost nevýhodu.
** průvodce neumí nastavit křídlo větroně se 4 křidélky 4 klapkami a dvěma brzdami, jak to nejspíš umí šablonové systémy dražších modelů renomovaných značek, ale "ručně" takové křídlo v OpenTX nastavit lze.
- Přílohy
-
- Nastavení ocasu.
- screenshot_x9lite_20-05-14_09-20-44.png (1.28 KiB) Zobrazeno 2519 x
-
- Jedna z obrazovek nastavení letadla...
- screenshot_x9lite_20-05-14_09-16-57.png (941 bajtů) Zobrazeno 2519 x
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jsem objevil takové "RC Studio" co se specializuje na FR SKY. A tam jsem objevil vcelku hezkou věc, a to Taranis X9 Lite, co na mě udělal dobrý dojem. ...
Trochu komentárov FrSky vs Jumper vs ...:
1, Ak prejdeš na FrSky, tak - vzhľadom na snahy FrSky si zamknúť protokol - budeš musieť kupovať len prijímače od FrSky. A v porovnaní s FlySky sú o hodne drahšie.
2, Po technickej stránke je FrSky spoľahlivá značka, lietam ju desať rokov ( je ale pravda, že lietam starší model prijímačov D8R ) a v živote som s ich technikou nemal problém. Podpora RCStudia je tiež veľmi dobrá.
3, X9 Lite som chvíľu mal moje porovnanie s T16Pro je tu:
viewtopic.php?p=1466268#p1466268
Samotná X9Lite chodí OK, dokonca som k nej prikúpil aj multimodul a chodilo to spoľahlivo s FlySky ia6b.
4, v každom prípade, za rovnakú cenu ako X9Lite kúpiš Jumper T16 Pro, čo je lepšie vybavené rádio ( viac prepínačov aj točítok, väčši dispej, tiežmá hally, má vstavaný multimodul, takže nie si viazaný na jednu značku prijímačov ) ...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Nevýhodou šablonových (často uzavřených) systémů je to, že lze volit jen z toho, co výrobce naprogramoval. Tedy jen z toho, co je běžné, co si vývojář myslel, že uživatelé budou potřebovat. Ale jakmile vznikne nějaká potřeba nestandartní konfigurace, tak je s tím už problém (muysí se to nějakou fintou obcházet), nebo to dokonce ani nejde. Příkladem může být stará Futaba T-10CG, jakožto šablonový uzavřený neupgradovatelný systém. Komu ty její šablonové konfigurace stačí a vyhovují, ten je s ní spokojen (já zatím taky), ale už jsem se setkal s tím, že provozovatel F5J si stěžoval, že mu nejde nastavit mechanizace a správná funkce složitějšího křídla. Já byl vždy zástancem tzv. ortogonálních systémů, kde jde ručně kombinovat cokoli s čímkoli. Samozřejmě pruvodci jsou tam užiteční, fakticky asi nahradí všechny ty šablony, ale kdykoli je tam možnost toho průvodce opustit a ručně modifikovat nastavení vlastní cestou. Bohužel T-10CG jsem koupil vlastně omylem, bylo to v roce 2011, kdy jsem po 25-leté nemodelářské pauze nebyl v nové technice ještě dostatečně zorientován a vlastně každá moderní vysílačka byla v poropvnání s mojí starou amatérskou 4-kanálovou AM 27MHz úplný RolsRoyce.
S vysílači to už moc nesouvisí, ale pamatuji že v tomto ohledu jsem kdysi při programování v assembleru JSA (jazyku symbolických adres) měl radši Zilog Z80 než Intel 8080, nebo 8085 a pak následovníky jako 8086, 8088, 80286 (dál už jsem se tomu nevěnoval), protože teb Z80 byl mnohem variabilnejší (ortogonálnější) než ty Intely, ze kterých vzešel. Motorola měla zcela ortogonální JSA, ale k nim jsem se fyzicky nedostal, ale kdyby ano, tak bych se s nimi určitě víc spřátelil.
S vysílači to už moc nesouvisí, ale pamatuji že v tomto ohledu jsem kdysi při programování v assembleru JSA (jazyku symbolických adres) měl radši Zilog Z80 než Intel 8080, nebo 8085 a pak následovníky jako 8086, 8088, 80286 (dál už jsem se tomu nevěnoval), protože teb Z80 byl mnohem variabilnejší (ortogonálnější) než ty Intely, ze kterých vzešel. Motorola měla zcela ortogonální JSA, ale k nim jsem se fyzicky nedostal, ale kdyby ano, tak bych se s nimi určitě víc spřátelil.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr píše:... lze volit jen z toho, co výrobce naprogramoval.
...
Taky záleží na tom JAK to naprogramoval.
jyrry.webnode.cz
-
HONZIK 22
Ad sablony. ...
Citat z navodu k jedne vetvi nastaveni.
Naslouchali jsme ,konzultovali a vyhodnotili trendy i budouci pozadavky spickovych pilotu v kategorii F3A.Toto jsme zohlednili v moznostech naseho systemu....
Pozn.
No a kdo si mysli ,ze je natolik dobry,nemusi naslouchat a vlastnim vedomim a zkusenostmi prekona vyse popsane ,tak pak OPEN.
V podstate obdivuji ty ,kterym sablony kladou meze.
Citat z navodu k jedne vetvi nastaveni.
Naslouchali jsme ,konzultovali a vyhodnotili trendy i budouci pozadavky spickovych pilotu v kategorii F3A.Toto jsme zohlednili v moznostech naseho systemu....
Pozn.
No a kdo si mysli ,ze je natolik dobry,nemusi naslouchat a vlastnim vedomim a zkusenostmi prekona vyse popsane ,tak pak OPEN.
V podstate obdivuji ty ,kterym sablony kladou meze.
No, a aby toho nebylo málo co mi pořád jde hlavou, tak ještě je ve hře Radiolink myslím typ t9 nebo tak nějak. Už mi z toho jde hlava kolem... Je nějaký co se nastavuje pomocí PC, nebo aplikací v mobilu a pak ten výše zmíněný. A teď - babo raď...
HONZIK 22 píše:Citat z navodu k jedne vetvi nastaveni.
Zatímco tvůrci OpenTX poslouchali nejen požadavky špičkových pilotů v kategorii F3A....
V příručce určitě nebudou psát "sice jsme poslouchali piloty, ale bylo by to komplikované, takže to bude takto..."
HONZIK 22 píše:V podstate obdivuji ty ,kterym sablony kladou meze.
Jsou šablony a šablony. Asi nejde srovnávat šablony v rádiu za 2000 a šablony v rádiu za 20000 Kč. Obojí jsou šablony.
Věřím, že všechna standardní éra se dají bezezbytku šablonami v rádiu za 20000 Kč ošéfovat a navíc s komfortem.
U šablonového rádia za 5000 Kč ty meze můžou přijít velmi brzy. Není co tedy co obdivovat.
Navíc pokud chci rádiem ovládat něco nestandardního můžou mi být všichni špičkoví piloti F3A naprosto k ničemu..
Zbytek je tu: viewtopic.php?f=128&t=87054 a v několika dalších vláknech.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Mluvíš mně z duše, tohle se často opomíjí. A čím "důkladnější" šablony, tím složitější menu. Když jsem to používal, musel jsem mít u ruky manuál. U OpenTx manuál vůbec nepotřebuji, protože je to postavený čistě na logice - a ano, trochu programátorské. Komu to nesedí ať používá šablony.prikrylm píše:...Jsou šablony a šablony. Asi nejde srovnávat šablony v rádiu za 2000 a šablony v rádiu za 20000 Kč. ...