Pokus o test lepidel na balzu

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JardaRůžička

Re: Pokus o test lepidel na balzu

#61 Příspěvek od JardaRůžička »

guchar píše:Už jste někdo koupil a zkusil alespoň provedení Kanagom "Klasika"? Dojmy? Zkušenosti?
Ano, zkoušel jsem. Nejdříve ten, který označuješ jako "Klasika" (popis je UNIVERZÁL). Velmi mě potěšil, funguje jako za starých časů (i tak voní) :D . Navíc (jako ostatně všechny z této řady) má vyústění tuby vytvarované do praktického tvaru k nanášení, už není třeba přídavný nástavec.
Nedávno jsem narazil na ten NA DŘEVO a vzal si ho k vyzkoušení (zkrátím to - je výborný). Ale o své pevnosti mě přesvědčil ještě před použitím. Vzhledem k té zmiňované špičce nemá ústí otvoru zatavené a u tohoto trochu lepidla vyteklo do závitu (opravdu trochu nebylo to vidět). Bylo na hranici možností vůbec ho otevřít. Běžným způsobem bych určitě tubu překroutil, tak to drží. Nakonec jsem tubu pod uzávěrem upnul do svěráku a uzávěr povolil sikovkama, rukou to ani takhle nešlo 8O . Samozřejmě s balzou a překližkou si rozumí velmi.
Prostě - velmi doporučuji.
guchar

#62 Příspěvek od guchar »

Bildy píše: ...tuhle louži bych přeskočil. Ztráta času zkoumat, jestli v tý louži je bláto. Co jednou zklamalo....pro modelařinu jsou stovky lepších lepidel.
Dobře? takže prosím o pár příkladů dnešního stavu. V menších praktických baleních (modely plus obvyklé potřeby domácnost) A) acetonová, nebo obdobná lehká, hlavně na balzu a taky "demontovatelná" (např. acetonem rozdělit pro opravné slepení) B) "pěnová/pěnící" FOAM tolerance na nerovnoměrné případně mírně větší spáry C) disperzní (PVA) lepidlo C2) potahování modelů - PVA na puzzle jyrry: Vlies - potahování, str. 8 (např. Herkules na puzzle, pro původním účel se nanáší na vrchní stranu sestavené skládačky, na povrchu vytvoří průhledný film držící skládačku pohromadě, ?částečně možná vnikne do spár? D) D1, D2 a D3 tři hustoty vteřinové lepidlo (kyanokrylátová, sekunďáky) E) Epoxidový (univerzální) typ lepidla

Edit02 Pokud dodaný obal nevyhovuje pro snadné opakované použití malého množství a skladování rámcově pár roků, pak námět na "přelití" do jiného (hlavně skladovacího) obalu. Mělo by z něj jít natahovat do injekční stříkačky - užívané jako aplikátor.
MPml

#63 Příspěvek od MPml »

JardaRůžička píše:Ano, zkoušel jsem. Nejdříve ten, který označuješ jako "Klasika" (popis je UNIVERZÁL). Velmi mě potěšil, funguje jako za starých časů (i tak voní) :D . Navíc (jako ostatně všechny z této řady) má vyústění tuby vytvarované do praktického tvaru k nanášení, už není třeba přídavný nástavec.
Nedávno jsem narazil na ten NA DŘEVO a vzal si ho k vyzkoušení (zkrátím to - je výborný). Ale o své pevnosti mě přesvědčil ještě před použitím. Vzhledem k té zmiňované špičce nemá ústí otvoru zatavené a u tohoto trochu lepidla vyteklo do závitu (opravdu trochu nebylo to vidět). Bylo na hranici možností vůbec ho otevřít. Běžným způsobem bych určitě tubu překroutil, tak to drží. Nakonec jsem tubu pod uzávěrem upnul do svěráku a uzávěr povolil sikovkama, rukou to ani takhle nešlo 8O . Samozřejmě s balzou a překližkou si rozumí velmi.
Prostě - velmi doporučuji.

Podle MSDS (teda pokud jsem se díval správně) tak je to opět roztok nxxtxxceluxxzy - což je v dnešní doby plné všelijakých censored norem a nařízení víc než překvapivé.
Takže vypada to víc než nadějně, musím to taky zkusit.
guchar

#64 Příspěvek od guchar »

Když nastala doba kdy i červený Kanagom nebyl tím co býval (o modrém nemluvě) se objevilo volání po dotazu u výrobce na původní složení. Bezpečnostní list pro Kanagom distributora: Druchema, družstvo pro chemickou výrobu a služby Služeb 753/3 10000, Praha 10 - Strašnice, by možná mohl být odpovědí na danou otázku. Bezpředmětnou pokud v tomto složení bude možno Kanagom koupit
varok

#65 Příspěvek od varok »

Ten Kanagom v černé tubě s červenými doplňky Universál jsem už v pár obchodech viděl, myslím že je mají i v Globusu. Ale nezkoušel jsem.
JardaRůžička

#66 Příspěvek od JardaRůžička »

varok píše:myslím že je mají i v Globusu
Ano, Globus ho má, o něco málo levnější jsem viděl v papírnictvích.
varok

#67 Příspěvek od varok »

Cenu už si nepamatuji, v neděli kdyžtak kouknu. Ale jak tady už někdo psal, dnes jsou mnohem lepší a kvalitnější lepidla. Já jsem používal Pattex Wood Express. Zkusil jsem koupit lepidlo Titebond, tu červenou verzi a luxus. Na modely super, jde brousit, nežmolkuje. Rychle schne a když se to tak vezme, zase tak drahé není.
guchar

#68 Příspěvek od guchar »

Lepidla na dřevo. Mají třídy odolnosti proti vlhku D1, D2, D3 a D4. Třída D4 je nejvíc odolná. Občas jsou značky kdy do D3 se přidá cosi (aditivum, tak trochu něco jako aktivátor) a z D3 se stane D4. Jde mi ale o jinou věc. Pokud jsem tato lepidla použil na vrklavou nohu židle, tak D3 měla (proti vyvrklání) menší odolnost než D4. Zkoušel jsem to tehdy hledat. Našel jsem, že ta vyšší odolnost D4 nějak snad souvisí s vyšším podílem "sušiny". Vyložil jsem si to jako lepší schopnost funkce "pevný (leč trochu pružný) - odolný tmel". Potkal jste se někdo s tímto problémem?
Libor
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od Libor »

guchar píše:Vyložil jsem si to jako lepší schopnost funkce "pevný (leč trochu pružný) - odolný tmel"
Ta lepidla fungují ve spojích natěsno. Když je ve spoji vůle - vyviklaná noha, tahle lepidla nedokážou ty povrchy propojit a slepit. Při vytvrzování mění významně svůj objem a tudíž není možné dostat do spoje potřebné množství hmoty. U té nohy potom záleží, jak rozměrný - masivní je ten spoj. Masivní nohu i toto nedokonalé slepení udrží. Epoxy s nějakým plničem to dokáže lépe.
Bildy

#70 Příspěvek od Bildy »

Libor píše: Ta lepidla fungují ve spojích natěsno. Když je ve spoji vůle - vyviklaná noha, tahle lepidla nedokážou ty povrchy propojit a slepit. Při vytvrzování mění významně svůj objem a tudíž není možné dostat do spoje potřebné množství hmoty. U té nohy potom záleží, jak rozměrný - masivní je ten spoj. Masivní nohu i toto nedokonalé slepení udrží. Epoxy s nějakým plničem to dokáže lépe.

Vyviklané nohy u židlí jsem řešil asi 2 roky zpět. 2 židle modrým Titebondem a 2 Dispercolem (asi 30 let starým). Není vidět rozdíl. Přezkoušely to mnohé prdelaté návštěvy a dosud vše drží. Mám oblíbený epoxík 1200, ale nechtělo se mi ho míchat.
guchar

#71 Příspěvek od guchar »

Dík oběma i případným dalším. Neuvedl jsem, že jde o židli z bukového masivu. Nestejný čtvercový průřez. Zadní nohy jsou vcelku s opěradlem a ve dvou rovinách ohýbaný masiv. Epoxy 1200 plněno dřevěnými pilinami použiji na přední nohy kde je čepované spojení. U dílu zadních nohy vcelku s opěradlem je spojení s masivem sedáku (na masivu sedáku je vlastní sedací plocha z překližky) bohužel jen spoj v ploše (natupo). Zátěž spoje (mimo lepení) mají držet dva vruty 8 mm. Jeden v levé druhý v pravé noze. Profilem sedáku prochází a šroubují se do otvoru v masivu opěradlo - zadní nohy. To co se zde vyžužle je závit vrutu ve dřevě.
varok

#72 Příspěvek od varok »

Z vlastní zkušenosti ty "gumové" lepidla typu Herkules, Pattex Expess apod. moc nejsou na větší ďoury. Sice to jde zalít, ale spoj je průžný a zrovna třeba noha židle apod. no nevím nevím. Ta třída D4 nevím, to jsem nezkoušel, ale D3 nee. Ten Titebond po uschnutí ztvrdne a i když je větší fuga, tak je spoj pevný.
HONZIK 22

#73 Příspěvek od HONZIK 22 »

Ty alifaticke lepidla nejsou zla,ale jsou draha.
Ja uz nejaky cas lepim timto:
https://www.barvylakyjanu.cz/polyuretan ... 66a-soudal
Je to takova stavebni pena ,ale s omezenou penivosti tak o 90procent. O to vice se pozdvedne lepivost. Nejde to dolu ani z mastne pokozky.
A to nejen zidle ,rozstepene ,vymlacene polamane. Ale i treba plasty typu ,,tece mi sifon ,,ve sprchaci. Na vanoce moje draha polovicka cistila ten drezovy a splachla do zachodu vsechna tesneni. Tak jsem to zalepil,vypenilo utesnilo se a hotovo.
Na srouby taky super. Vytesni se strhle zavity .Hmozdinky to ve stene drzi taky skvele. A navic funguje i jejich roztaznost.
Takze za me ,doporucuju.
V modelarime milion pripadu najdeme. Vystipane dily ktere nejdou vyjmout nebo dodelat. Tak tem udelate ,,penovy obal,, a pevnost je jeste lepsi nez byla. :mrgreen:
varok

#74 Příspěvek od varok »

Ten Soudal je asi něco jako Purex, ne?
HONZIK 22

#75 Příspěvek od HONZIK 22 »

Ano principialne. Purex je ,zda se mi vice husty,tudiz v modelarime hure aplikovatelny. A take se mi zda ,ze vice peni. Soudal se mi zda takovy predvidatelnejsi,stabilnejsi .Je mu vice jedno zda je teplo sucho nebo vlhko.A v Havirovskem OBI jej maji. :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Dílna“