Elektro Babetta - výroba hriadele (a celý progress stavby)

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jag42

Re: Elektro Babetta - výroba hriadele

#61 Příspěvek od jag42 »

To na tom chceš závodit?
Babetta má 1,75kW pri 5000ot/min, které při bežné jízdě stejně nedosahuje, a při rozjezdu to bude ještě míň protože motor nemá plné otáčky a i tak to jezdí slušně.
Podle mě el. pohon o příkonu 2 - 2.5kW bude stačit a všem motorovým Babettám spolehlivě ujedeš.
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od lakotamm »

jag42 píše:To na tom chceš závodit?
Babetta má 1,75kW pri 5000ot/min, které při bežné jízdě stejně nedosahuje, a při rozjezdu to bude ještě míň protože motor nemá plné otáčky a i tak to jezdí slušně.
Podle mě el. pohon o příkonu 2 - 2.5kW bude stačit a všem motorovým Babettám spolehlivě ujedeš.

Moja babetta spoľahlivo prekračuje 7000rpm. :wink: Za bežnú jazdu považujem jazdu po ohriatí motora samozrejme.

Je rozdiel mať príkon 4kW a výkon 4kW. Ja som si dal cieľ - min rovnaká akcelerácia a k tomu maximálka 70-80km/h.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od Nakadah »

Nekecat a stavet! Chci videt vysledek! 8) Nak
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od František Koudelka »

Nakadah píše:Nekecat a stavet! Chci videt vysledek! 8) Nak

Presne tak :D myslim ze nejlepsi bude prejit k praxi, taky sem zvedav, sam sem mel par takovych myslenek, ale nic sem nerealizoval
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od lakotamm »

Okrem bateriek už mám všetko doma. Ale ako vravím, mám týždeň pauzu, teraz majú Kčka prioritu. :wink:
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
Václav Procházka

#66 Příspěvek od Václav Procházka »

Natoč pak videjko z jízdy. Těším se na odpich, maximálku a najeté km na jedno nabití :-)
Vladimír

#67 Příspěvek od Vladimír »

...a jestli s tím budeš jezdit těch 80, tak i nějaké fotky či lépe video, až pod tebou praskne ten "rám"... :lol:
Nevím kolik vážíš, ale až pojedeš, tak mysli na to že to konstruovali na houbařské rychlosti.
To samé platí o brzdách, drátech v kolech ...
PROTOS 500 karbon FBL + Mini V-Bar, HK500-TT + KDS FlyMentor, DX7s
Vladimír

#68 Příspěvek od Vladimír »

A bude tam nějaká rekuperace? Tyhle motory by měly fungovat jako docela účinné třífázové generátory.
PROTOS 500 karbon FBL + Mini V-Bar, HK500-TT + KDS FlyMentor, DX7s
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od lakotamm »

Mám cca 65kg. Brzdy budú osobitná časť projektu. Neviem ako vyriešiť rekuperáciu (zatial).
Kovboj

#70 Příspěvek od Kovboj »

lakotamm píše:Neviem ako vyriešiť rekuperáciu (zatial).

U takhle lehkého stroje bych se na ní vykašlal.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od Nakadah »

Staci na regulatoru zapnout brzdu a uz to pri brzdeni tece z motoru do baterky. Celkem sem se podivil, co ze to dokaze muj YEP45A pri zkouskach s HDD motorem. Ale pokud ma babeta odstredivou spojku tak...Nak
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od František Koudelka »

Ta odstrediva spojka funguje i z druheho smeru, je tam dvoje oblozeni, jedno na velkem prumeru, to prenese silu uz pri male rychlosti od kola smerem k motoru, tak se to i startuje, vlastne rozslapes slapatkama a druhe oblozeni je male uvnitr na malem prumeru a to zacina prenaset vykon az od vyssich otacek, jinak receno, male oblozeni se toci s motorem a velke se toci s kolem, odstredivou silou se to rozevira, jestli tohle vse necha tak jak to je, tak uz pri male rychlosti mu to bude tocit s elektromotorem, problem mozna bude ten, ze pokud ta elektro brzda bude hodne ucina, coz asi bude, tak pri kazdem ubrani plynu by mohlo i dojit k zablokovani zadniho kola, ja osobne vych to nedelal a nechal to bez brzdeni motroem, ta elektro brzda by se musela nejak regulovat a nebo ty pakny co sou puvodna na startovani uplne vyhodit, pak to brzdit nebude a nebude tocit ani s elektromotorem...asi lepsi varianta...osobne bych to vyhodil, elektromotor startovat netreba
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od lakotamm »

Takže YEP/YGE dokáže rekuperovať? Musím to vyskúšať. Dajú sa nastaviť rôzne stupne brzdenia. Systém už vymysleli - ideálne ten čo má e-golf. V 1 z režimov je 20% dráhy plynu vyhradených na brzdenie motorom. Ale takáto úprava by vyžadovala preprogramovanie regulátora.

Štartovacie čeluste tam sú a aj som uvažoval že ich vyberiem. No ešte uvidím, odpojenie motora za jazdy by sa totiž nekonalo.
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od František Koudelka »

Muj nazor je ten ze ted je to asi celkem bezpredmetny, to brzdeni je treba regulovat a taky zalezi kde se bude jezdit, zda nekde po rovine, tak to nema asi vubec smysl, nejdrive bych to zprovoznil tak jak to je, i ty startovaci celsity bych vyhodil, dle vysledku z praxe, tedy dojezd, zahrivani motoru....atd, bych pak resil zbytek a pripadne brzdeni motorem a dobijeni aku
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od lakotamm »

Po vyše týždni (teda skoro 2) som sa vrátil k Babette.
Takže čo prebehlo:
- výmena ložísk a gufier
- vybrúsenie otvoru pre káble
- leštenie častí ktoré budú v styku s novým krytom
- vyvažovanie motora a vyrobenie drážky do hriadele

P1080070.JPG

P1080071.JPG

Motor sám o seba mal úplne zanedbatelné vibrácie. po vyfrézovaní drážky ho už budem musieť vyvážiť. Ale stále je to nič v porovnaní s tým, ako lieta s hriadeľou. :roll: Skúšal som rôzne polohy, otáčal som ho, posúval hore a dole... minimálny efekt. Vždy som zobral fixu a priložil ju na rotujúci hriadeľ. Výsledok vidíte na foto.

Jediné riešenie zrejme bude pridanie ďalších 2 červov. Lebo toto ložiská neprežijú.
Přílohy
P1080077.JPG
P1080075.JPG
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“