Elektro Babetta - výroba hriadele (a celý progress stavby)
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: Elektro Babetta - výroba hriadele
To na tom chceš závodit?
Babetta má 1,75kW pri 5000ot/min, které při bežné jízdě stejně nedosahuje, a při rozjezdu to bude ještě míň protože motor nemá plné otáčky a i tak to jezdí slušně.
Podle mě el. pohon o příkonu 2 - 2.5kW bude stačit a všem motorovým Babettám spolehlivě ujedeš.
Babetta má 1,75kW pri 5000ot/min, které při bežné jízdě stejně nedosahuje, a při rozjezdu to bude ještě míň protože motor nemá plné otáčky a i tak to jezdí slušně.
Podle mě el. pohon o příkonu 2 - 2.5kW bude stačit a všem motorovým Babettám spolehlivě ujedeš.
- lakotamm
- Kontaktovat uživatele:
jag42 píše:To na tom chceš závodit?
Moja babetta spoľahlivo prekračuje 7000rpm.
Je rozdiel mať príkon 4kW a výkon 4kW. Ja som si dal cieľ - min rovnaká akcelerácia a k tomu maximálka 70-80km/h.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
Nekecat a stavet! Chci videt vysledek!
Nak
- František Koudelka
- Kontaktovat uživatele:
Nakadah píše:Nekecat a stavet! Chci videt vysledek!Nak
Presne tak
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
- lakotamm
- Kontaktovat uživatele:
Okrem bateriek už mám všetko doma. Ale ako vravím, mám týždeň pauzu, teraz majú Kčka prioritu. 
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
-
Václav Procházka
Natoč pak videjko z jízdy. Těším se na odpich, maximálku a najeté km na jedno nabití 
...a jestli s tím budeš jezdit těch 80, tak i nějaké fotky či lépe video, až pod tebou praskne ten "rám"...
Nevím kolik vážíš, ale až pojedeš, tak mysli na to že to konstruovali na houbařské rychlosti.
To samé platí o brzdách, drátech v kolech ...
Nevím kolik vážíš, ale až pojedeš, tak mysli na to že to konstruovali na houbařské rychlosti.
To samé platí o brzdách, drátech v kolech ...
PROTOS 500 karbon FBL + Mini V-Bar, HK500-TT + KDS FlyMentor, DX7s
A bude tam nějaká rekuperace? Tyhle motory by měly fungovat jako docela účinné třífázové generátory.
PROTOS 500 karbon FBL + Mini V-Bar, HK500-TT + KDS FlyMentor, DX7s
- lakotamm
- Kontaktovat uživatele:
Mám cca 65kg. Brzdy budú osobitná časť projektu. Neviem ako vyriešiť rekuperáciu (zatial).
lakotamm píše:Neviem ako vyriešiť rekuperáciu (zatial).
U takhle lehkého stroje bych se na ní vykašlal.
Staci na regulatoru zapnout brzdu a uz to pri brzdeni tece z motoru do baterky. Celkem sem se podivil, co ze to dokaze muj YEP45A pri zkouskach s HDD motorem. Ale pokud ma babeta odstredivou spojku tak...Nak
- František Koudelka
- Kontaktovat uživatele:
Ta odstrediva spojka funguje i z druheho smeru, je tam dvoje oblozeni, jedno na velkem prumeru, to prenese silu uz pri male rychlosti od kola smerem k motoru, tak se to i startuje, vlastne rozslapes slapatkama a druhe oblozeni je male uvnitr na malem prumeru a to zacina prenaset vykon az od vyssich otacek, jinak receno, male oblozeni se toci s motorem a velke se toci s kolem, odstredivou silou se to rozevira, jestli tohle vse necha tak jak to je, tak uz pri male rychlosti mu to bude tocit s elektromotorem, problem mozna bude ten, ze pokud ta elektro brzda bude hodne ucina, coz asi bude, tak pri kazdem ubrani plynu by mohlo i dojit k zablokovani zadniho kola, ja osobne vych to nedelal a nechal to bez brzdeni motroem, ta elektro brzda by se musela nejak regulovat a nebo ty pakny co sou puvodna na startovani uplne vyhodit, pak to brzdit nebude a nebude tocit ani s elektromotorem...asi lepsi varianta...osobne bych to vyhodil, elektromotor startovat netreba
- lakotamm
- Kontaktovat uživatele:
Takže YEP/YGE dokáže rekuperovať? Musím to vyskúšať. Dajú sa nastaviť rôzne stupne brzdenia. Systém už vymysleli - ideálne ten čo má e-golf. V 1 z režimov je 20% dráhy plynu vyhradených na brzdenie motorom. Ale takáto úprava by vyžadovala preprogramovanie regulátora.
Štartovacie čeluste tam sú a aj som uvažoval že ich vyberiem. No ešte uvidím, odpojenie motora za jazdy by sa totiž nekonalo.
Štartovacie čeluste tam sú a aj som uvažoval že ich vyberiem. No ešte uvidím, odpojenie motora za jazdy by sa totiž nekonalo.
- František Koudelka
- Kontaktovat uživatele:
Muj nazor je ten ze ted je to asi celkem bezpredmetny, to brzdeni je treba regulovat a taky zalezi kde se bude jezdit, zda nekde po rovine, tak to nema asi vubec smysl, nejdrive bych to zprovoznil tak jak to je, i ty startovaci celsity bych vyhodil, dle vysledku z praxe, tedy dojezd, zahrivani motoru....atd, bych pak resil zbytek a pripadne brzdeni motorem a dobijeni aku
- lakotamm
- Kontaktovat uživatele:
Po vyše týždni (teda skoro 2) som sa vrátil k Babette.
Takže čo prebehlo:
- výmena ložísk a gufier
- vybrúsenie otvoru pre káble
- leštenie častí ktoré budú v styku s novým krytom
- vyvažovanie motora a vyrobenie drážky do hriadele
Motor sám o seba mal úplne zanedbatelné vibrácie. po vyfrézovaní drážky ho už budem musieť vyvážiť. Ale stále je to nič v porovnaní s tým, ako lieta s hriadeľou.
Skúšal som rôzne polohy, otáčal som ho, posúval hore a dole... minimálny efekt. Vždy som zobral fixu a priložil ju na rotujúci hriadeľ. Výsledok vidíte na foto.
Jediné riešenie zrejme bude pridanie ďalších 2 červov. Lebo toto ložiská neprežijú.
Takže čo prebehlo:
- výmena ložísk a gufier
- vybrúsenie otvoru pre káble
- leštenie častí ktoré budú v styku s novým krytom
- vyvažovanie motora a vyrobenie drážky do hriadele
Motor sám o seba mal úplne zanedbatelné vibrácie. po vyfrézovaní drážky ho už budem musieť vyvážiť. Ale stále je to nič v porovnaní s tým, ako lieta s hriadeľou.
Jediné riešenie zrejme bude pridanie ďalších 2 červov. Lebo toto ložiská neprežijú.