Gyro do letadla

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
petr64
Kontaktovat uživatele:

Re: Gyro do letadla

#61 Příspěvek od petr64 »

Aha, takže OSD máš jiné.

p.s. jinak koukám na to tvoje FPV "Foto" křídlo ... moc pěkné, čistá práce, velmi inspirativní :).

Držák/ovladač foťáku - pecka. Taky fotím s Canonem. Mám 50D ... a staré tělo 40D - to by ale bylo už moc těžké, že ? :)
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
jova
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od jova »

petr64 píše:...p.s. jinak koukám na to tvoje FPV "Foto" křídlo ... moc pěkné, čistá práce, velmi inspirativní :)....

Ten poslední stav je tam, jak vypadalo křídlo zhruba na jaře. Dneska už jsem kousek dál, proběhlo „zakapotování“, je tam jiné uložení toho výkonnějšího motoru, vrtule…
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Mirek J.

#63 Příspěvek od Mirek J. »

Teď se asi zeptám úplně blbě, ale... Když jsem se díval na FY-20 i FY-30, tak obě mají jen jeden výstup řízení AIL out. Jak se ovládají křidélka u klasického letadla (větroně), když má každé vlastní servo (kan.1 a 5) ? Nebo to umí pouze jedno centrální servo pro křidélka přepákované na obě strany symetricky?
shrubber
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od shrubber »

Jak jsem tak četl manuál, jediná možnost je použít Y-kablík a připojit do něj obě serva. Diferencované výchylky křidýlek ani jejich využití jako klapky není možné, což beru jako největší nevýhodu toho zařízení. U modelu F30A je výhoda, že lze upgradovat firmware, takže by to teoreticky mohli doprogramovat, ale asi tam na to nebude dostatek konektorů.
ex Modela T4, QB-15
Phoenix, DX6i, Easystar II, Blade Nano CP X
jova
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od jova »

Já bych to řešil přes ten deltamix. Diference fungovat nebude, ale jako klapky by to použitelné bylo.
EPP samokřídla
shrubber
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od shrubber »

Ale teď koukám, že FY30A se na webu vyskytuje ve dvou podobách, jedna žlutá a jedna černá. Obě jsou odkazované v tomto vláknu. Ta žlutá má výstupní konektory AIL, ELE, THR a RUD. Černá má AIL, ELE, RUD a NULL. Což ve mně vzbuzuje naději, že provedli nějakou změnu a původní průchozí konektor THR přestali používat pro plyn a rezervovali si ho jako NULL pro budoucí využití jako pátý kanál, zatímco plyn půjde napřímo z přijímače do serva motoru.
ex Modela T4, QB-15
petr64
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od petr64 »

téma: křidélka - FY20A
ještě o tom psal Houmr tady
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=39&t=40600&start=40 a tady http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=39&t=40600&start=44

Píše tam, že má jedno křidélko přes FY-20A a jedno napřímo od přijímače, aby mohl využívat diferenciaci.

v manuálu se píše:
Plane Connection Layout:

1) Normal / Traditional servo layout:
Servo 1 Servo 2 Servo 3
Aileron servo Elevator servo Rudder servo

2) Plane without aileron servo:
Servo 1 Servo 2 Servo 3
Rudder servo Elevator servo Don't connect

3) Delta-winged plane servo:
Servo 1 Servo 2 Servo 3
Differential servo 1 Differential servo 2 Rudder servo

The Rudder channel is not involved in any of the mixing done inside the FY20A. Therefore, you can:
1. Keep the FY20A rudder channel (RUD IN, RUD OUT) open (not used).
2. Connect Receiver channel 4 to FY20A (RUD IN) & connect the rudder servo to RUD OUT (as per traditional fixed wing layout).

Aileron-Elevator Mixing
DE-ACTIVATE MIXING IN YOUR RADIO
IMPORTANT: If you have differential mixing already set in your radio, please deactivate it. The FY20A will take over the mixing function. Your radio setting should be the traditional plane settings.
For Delta Wing with Elevator signal mixing (e.g. Flying wing Elevon) - differential output is carried out by using the supplied jumper as shown on the right:- The jumper has to be installed before powering ON. If you install it after powering ON, the mixing function will not take effect.
Do not remove this jumper. Leave it installed as long as you are using the mixing function.
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
shrubber
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od shrubber »

ex Modela T4, QB-15
Standapass
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od Standapass »

Nemáte prosím český překlad na FY-20A? Děkuji S :wink:
HTC evo3d
petr64
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od petr64 »

Bohužel nemám, ale hod si to do Google Translate. Překládá to docela dobře.
Standapass
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od Standapass »

Ahoj pánové. Jsem z toho celej zmatenej. Zdá se že celý systém FY-20A jede jak má , ale : Kormidlo mi reaguje obráceně.Pohnu li kniplem do prava , automatika to tahá do leva. Otočím li páku na servu , a reverznu rádio tak jak to má být, automatika zase reaguje opačně. Tak jsem se do dotazu tak trochu zamotal ale snad pochopíte o co mi jde. Na helikoptéře jsem reverzoval gyro , a bylo to O.K. Zde ta FY- 20A reverzovat nejde. Prosím o radu. Rádio Futaba T8FG.
HTC evo3d
jova
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od jova »

Moje FY-30A se reverzuje tak, že se trimr v tvém případě směrovky otočí na druhou stranu. O to má uprostřed a od té na jednu stranu to funguje kladně na druhou stranu negativně. Předpokládám že u tebe je to stejné :D
EPP samokřídla
Standapass
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od Standapass »

Jo dík. To bude ono. S :wink:
HTC evo3d
Standapass
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od Standapass »

Tak jsem dnes zalít 20A a řeknu vám : luxus. Fókalo jak svińa , a letadlo drželo směr.Vřele doporučuji. Jen ty teplotní rozdíly. S
HTC evo3d
shrubber
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od shrubber »

FY-30A mám už chvíli doma a je to krásné udělátko. Zatím si s ním hraju na sucho a koumám, jak to nejlépe vyřešit s tou diferenciací křidélek. Jako nejekonomičtější varianta pro běžný houbolet se mi jeví digitální servo HS-5055MG za 446 korun. Člověk si k němu ještě musí přikoupit programátor, ale ten funguje zároveň jako servo tester, a servo tester se hodí.
ex Modela T4, QB-15
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“