Už suším.... jenom nevím, kdy to vyzkouším, ty díly jsem nakonec úspěšně vytisknul z ASA 275, tak teď nemám potřebu je znovu tisknout z PCTG. Ale určitě by nebylo špatné po vysušení to zkusit znovu, jen abych věděl zdali to pomohlo a byla to ta příčina..tomashr píše: čtv 22.01.2026 8:10 ...
...
Netvrdím, že to máš určitě vlhké, jen že bych nepřeceňoval indikaci barevným silikagelem u filamentu...
3D tisk modelů letadel II
Re: 3D tisk modelů letadel II
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
http://rc.ludl.cz
Každý z těch dvou materiálů má nejspíš jiný index toku při pracovní teplotě - takže to pak při tom výstupu z dělá, co se dá očekávat - při změně odporu při ohybu (absence pevné překážky) se chová jinak.
U normálního "velkého" extruderu s vodorovným válcem je to na první pohled vidět - materiál při volném výtoku z matrice extruderu dělá jiný radius než se gravitací "usvislí" (ohne do svisla).
Jinak samozřejmě na index toku při pracovní teplotě má (mj.) množství vázané vody, u některých materiálů naprosto zásadní vliv.
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Takže by teoreticky stálo za experiment dát ve sliceru modifikátor a změnit rychlost, resp. zpomalit to, jak se dá.MPml píše: čtv 22.01.2026 8:25 Každý z těch dvou materiálů má nejspíš jiný index toku při pracovní teplotě - takže to pak při tom výstupu z dělá, co se dá očekávat - při změně odporu při ohybu (absence pevné překážky) se chová jinak.
U normálního "velkého" extruderu s vodorovným válcem je to na první pohled vidět - materiál při volném výtoku z matrice extruderu dělá jiný radius než se gravitací "usvislí" (ohne do svisla).
Jinak samozřejmě na index toku při pracovní teplotě má (mj.) množství vázané vody, u některých materiálů naprosto zásadní vliv.
Teoreticky s tím samozřejmě můžeš dělat lecos, prakticky to bude fungovat cca stejně, jako když se budeš pokoušet přesně naladit rezonační obvod v němž je kapacita kondíku někde mezi 1pF a 1MF a ta hodnota je zcela náhodná , furt se mění a netušíš kolik zrovna je. A pokud to náhodou trefíš, tak příště to opět bude s jistotou jinak.warhawk píše: čtv 22.01.2026 13:00 Takže by teoreticky stálo za experiment dát ve sliceru modifikátor a změnit rychlost, resp. zpomalit to, jak se dá.
Prostě abys měl alespoň elementární opakovatelnost, tak se ten matroš musí chovat furt stejně - nemá smysl ladit "něco" když jiná, neovlivnitelná "věc" ti to náhodně rozexxrá minimálně o řád víc.
jediný, co by spolehlivě pomohlo, je aby tam nebyl ten "tisk do luftu" - pak se ta změna indexu toku "skryje" nebude mít takový vliv - protože to bude furt do "protiodporu".
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem to myslel přesně pro tenhle ten kus co tiskne. Spíše jsem přemýšlel nahlas.MPml píše: čtv 22.01.2026 15:13 Teoreticky s tím samozřejmě můžeš dělat lecos, prakticky to bude fungovat cca stejně, jako když se budeš pokoušet přesně naladit rezonační obvod v němž je kapacita kondíku někde mezi 1pF a 1MF a ta hodnota je zcela náhodná , furt se mění a netušíš kolik zrovna je. A pokud to náhodou trefíš, tak příště to opět bude s jistotou jinak.
Prostě abys měl alespoň elementární opakovatelnost, tak se ten matroš musí chovat furt stejně - nemá smysl ladit "něco" když jiná, neovlivnitelná "věc" ti to náhodně rozexxrá minimálně o řád víc.
jediný, co by spolehlivě pomohlo, je aby tam nebyl ten "tisk do luftu" - pak se ta změna indexu toku "skryje" nebude mít takový vliv - protože to bude furt do "protiodporu".
Tak teď se mi stala zajímavá věc.
Tisknul jsem kus křídla z PolyLight, při tom po asi 8 hodinách v cca. 90% zpracování začal cvakat extruder a netlačil filament. Ucpaná tryska. Celkem divné, to se mi nestalo už tak 4 roky. Vytáhnu filament, udělam cold pull, vyčistím podávací kolo, všechno bylo celkem OK.
Tak zavedu znovu filament a zase se nepodává. Zkusím za něj popotáhnout ručně, a ono to nejde! Na špulce vše OK, žádné podhozené závity. Tak se konečně podívám na vstupní stranu trubičky filamentu a tam to visí za toto:
Žádná ucpaná tryska, ale nádor na filamentu. Tak PolyLightu už jsem vytisknul snad desítky cívek, ale na takový vtip jsem narazil poprvé. Kdyby se to aspoň seklo po deseti minutách a ne zmršit tisk po dobrých 8 hodinách. To nakaká...
Jsem taková výjimka, nebo se něco podobného už někomu přihodilo?
Tisknul jsem kus křídla z PolyLight, při tom po asi 8 hodinách v cca. 90% zpracování začal cvakat extruder a netlačil filament. Ucpaná tryska. Celkem divné, to se mi nestalo už tak 4 roky. Vytáhnu filament, udělam cold pull, vyčistím podávací kolo, všechno bylo celkem OK.
Tak zavedu znovu filament a zase se nepodává. Zkusím za něj popotáhnout ručně, a ono to nejde! Na špulce vše OK, žádné podhozené závity. Tak se konečně podívám na vstupní stranu trubičky filamentu a tam to visí za toto:
Žádná ucpaná tryska, ale nádor na filamentu. Tak PolyLightu už jsem vytisknul snad desítky cívek, ale na takový vtip jsem narazil poprvé. Kdyby se to aspoň seklo po deseti minutách a ne zmršit tisk po dobrých 8 hodinách. To nakaká...
Jsem taková výjimka, nebo se něco podobného už někomu přihodilo?
Tak tohle jsem na filamentu ještě neviděl a vůbec se nedivím, že to nas... (namíchlo).
Mě se povedlo něco trošku podobného, ale naprosto vlastní vinou - když jsem tisk ASA275 spustil s parametry klasické ASA... A ta vyhřívaný box fakt ráda nemá, takže jsem z vlákna v extruderu udělal trochu spirálu.
Mě se povedlo něco trošku podobného, ale naprosto vlastní vinou - když jsem tisk ASA275 spustil s parametry klasické ASA... A ta vyhřívaný box fakt ráda nemá, takže jsem z vlákna v extruderu udělal trochu spirálu.