3D tisk modelů letadel II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: 3D tisk modelů letadel II

#526 Příspěvek od Woita »

tomashr píše: čtv 22.01.2026 8:10 ...
...
Netvrdím, že to máš určitě vlhké, jen že bych nepřeceňoval indikaci barevným silikagelem u filamentu...
Už suším.... jenom nevím, kdy to vyzkouším, ty díly jsem nakonec úspěšně vytisknul z ASA 275, tak teď nemám potřebu je znovu tisknout z PCTG. Ale určitě by nebylo špatné po vysušení to zkusit znovu, jen abych věděl zdali to pomohlo a byla to ta příčina..
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
MPml

#527 Příspěvek od MPml »

zdzd píše: úte 20.01.2026 10:54 Je to PETG vysušené? V tom by mohl být ten problém.
Každý z těch dvou materiálů má nejspíš jiný index toku při pracovní teplotě - takže to pak při tom výstupu z dělá, co se dá očekávat - při změně odporu při ohybu (absence pevné překážky) se chová jinak.
U normálního "velkého" extruderu s vodorovným válcem je to na první pohled vidět - materiál při volném výtoku z matrice extruderu dělá jiný radius než se gravitací "usvislí" (ohne do svisla).
Jinak samozřejmě na index toku při pracovní teplotě má (mj.) množství vázané vody, u některých materiálů naprosto zásadní vliv.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#528 Příspěvek od warhawk »

MPml píše: čtv 22.01.2026 8:25 Každý z těch dvou materiálů má nejspíš jiný index toku při pracovní teplotě - takže to pak při tom výstupu z dělá, co se dá očekávat - při změně odporu při ohybu (absence pevné překážky) se chová jinak.
U normálního "velkého" extruderu s vodorovným válcem je to na první pohled vidět - materiál při volném výtoku z matrice extruderu dělá jiný radius než se gravitací "usvislí" (ohne do svisla).
Jinak samozřejmě na index toku při pracovní teplotě má (mj.) množství vázané vody, u některých materiálů naprosto zásadní vliv.
Takže by teoreticky stálo za experiment dát ve sliceru modifikátor a změnit rychlost, resp. zpomalit to, jak se dá.
MPml

#529 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: čtv 22.01.2026 13:00 Takže by teoreticky stálo za experiment dát ve sliceru modifikátor a změnit rychlost, resp. zpomalit to, jak se dá.
Teoreticky s tím samozřejmě můžeš dělat lecos, prakticky to bude fungovat cca stejně, jako když se budeš pokoušet přesně naladit rezonační obvod v němž je kapacita kondíku někde mezi 1pF a 1MF a ta hodnota je zcela náhodná , furt se mění a netušíš kolik zrovna je. A pokud to náhodou trefíš, tak příště to opět bude s jistotou jinak.
Prostě abys měl alespoň elementární opakovatelnost, tak se ten matroš musí chovat furt stejně - nemá smysl ladit "něco" když jiná, neovlivnitelná "věc" ti to náhodně rozexxrá minimálně o řád víc.
jediný, co by spolehlivě pomohlo, je aby tam nebyl ten "tisk do luftu" - pak se ta změna indexu toku "skryje" nebude mít takový vliv - protože to bude furt do "protiodporu".
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#530 Příspěvek od warhawk »

MPml píše: čtv 22.01.2026 15:13 Teoreticky s tím samozřejmě můžeš dělat lecos, prakticky to bude fungovat cca stejně, jako když se budeš pokoušet přesně naladit rezonační obvod v němž je kapacita kondíku někde mezi 1pF a 1MF a ta hodnota je zcela náhodná , furt se mění a netušíš kolik zrovna je. A pokud to náhodou trefíš, tak příště to opět bude s jistotou jinak.
Prostě abys měl alespoň elementární opakovatelnost, tak se ten matroš musí chovat furt stejně - nemá smysl ladit "něco" když jiná, neovlivnitelná "věc" ti to náhodně rozexxrá minimálně o řád víc.
jediný, co by spolehlivě pomohlo, je aby tam nebyl ten "tisk do luftu" - pak se ta změna indexu toku "skryje" nebude mít takový vliv - protože to bude furt do "protiodporu".
Já jsem to myslel přesně pro tenhle ten kus co tiskne. Spíše jsem přemýšlel nahlas. 8-)
zdzd

#531 Příspěvek od zdzd »

Tak teď se mi stala zajímavá věc.

Tisknul jsem kus křídla z PolyLight, při tom po asi 8 hodinách v cca. 90% zpracování začal cvakat extruder a netlačil filament. Ucpaná tryska. Celkem divné, to se mi nestalo už tak 4 roky. Vytáhnu filament, udělam cold pull, vyčistím podávací kolo, všechno bylo celkem OK.

Tak zavedu znovu filament a zase se nepodává. Zkusím za něj popotáhnout ručně, a ono to nejde! Na špulce vše OK, žádné podhozené závity. Tak se konečně podívám na vstupní stranu trubičky filamentu a tam to visí za toto:
Otok
Otok
Žádná ucpaná tryska, ale nádor na filamentu. Tak PolyLightu už jsem vytisknul snad desítky cívek, ale na takový vtip jsem narazil poprvé. Kdyby se to aspoň seklo po deseti minutách a ne zmršit tisk po dobrých 8 hodinách. To nakaká...

Jsem taková výjimka, nebo se něco podobného už někomu přihodilo?
Zenair

#532 Příspěvek od Zenair »

Tak tohle jsem na filamentu ještě neviděl a vůbec se nedivím, že to nas... (namíchlo).
Mě se povedlo něco trošku podobného, ale naprosto vlastní vinou - když jsem tisk ASA275 spustil s parametry klasické ASA... A ta vyhřívaný box fakt ráda nemá, takže jsem z vlákna v extruderu udělal trochu spirálu.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“