Stolní soustruh do dílny

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Stolní soustruh do dílny

#496 Příspěvek od VTjr »

To aby pouzdro nemohlo vyjet jsem vůbec neřešil. Ja měl na mysli jen do konce šroubu vyvrtat centricky díru se závitem a do něj našroubovat menší šroubek s dostatečně vysokou hlavou, které průměr by ale byl menší než je malý průměr závitu posuvného šroubu. Tím by vznikl jakýsi kolík, který by pak tlačil na ty kratší morzáky při jejich vyndávání ven. Nějak takhle:
koník_MK2_zost.gif

Nápad přítlaku měřidla pružinou o čelo pouzdra se mi docela líbí, jen mám obavu jestli by ta pružina zvládla rozsah 70mm tak, aby v celém rozsahu měla dostatečnou sílu.
No a na ten závit, jsem přece napsal, že na vyjiskřovacích mašinkách ho umí udělat do jakkoli zakaleného materiálu. Mají na to speciální "zubaté" elektrody, v podstatě jsou jako měděné šrouby patřičného stoupání ale menšího průměru. Ty se pak vsunou do předem vyhloubené díry a tzv planetováním se v ní vyjiskří závit.

Ještě připojuji náčrty a tabulku rozměrů kuželů na kterou jsem narazil při hledání toho obrázku pouzdra pinoly, který jsem pro Vás příslušně upravil. Možná se to bude někomu z Vás hodit.
MK-Morse_kuzel_.png
I když je to v ruštině :wink:
MK-Morse_kuzel__rozmery.doc
(51 KiB) Staženo 88 x
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#497 Příspěvek od Celeron »

VTjr píše:No a na ten závit, jsem přece napsal, že na vyjiskřovacích mašinkách ho umí udělat do jakkoli zakaleného materiálu. Mají na to speciální "zubaté" elektrody, v podstatě jsou jako měděné šrouby patřičného stoupání ale menšího průměru. Ty se pak vsunou do předem vyhloubené díry a tzv planetováním se v ní vyjiskří závit.

To je hezký, ale nevím o nikom, kdo má jiskrovku, co by to uměla a kdo by se s tím pro mě matlal. Kámoš má nějakou starou hajtru na opravu lisovacích nástrojů ale závit M4 mě na tom neudělá ani náhodou.
Když nad tím přemejšlím, tak by stačilo karbiďákem vyvrtat větší díru a zalepit tam měkkou vložku se závitem. Kdyť to přeci není nic silovýho, nejspíš vydrží to věky.
VTjr

#498 Příspěvek od VTjr »

Pochopitelně, vyjiskřovačky prvních generací z 80. a dřívějších let to nesvedou, ale ty současné to umí všechny. :P A takové elektrody pro závity se prodávají (vyrobit si je na soustruhu z mědi by asi nebylo snadné a z grafitu už vůbec ne). Ale ty firmy, co s nimi spolupracuji, umí dokonce i M3. 8O

Ale ten nápad se zalepením závitové vložky taky není marný. To lze zvládnout i doma. Osobně si myslím, že když použiješ správné lepidlo, tak to unese cokoli, možná i stejnou zátěž jako pravý závit. Ale pro to pravítko měřidla - tam by samozřejmě postačila jakákoli, třeba i plastová hmoždinka.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
ingwarr

#499 Příspěvek od ingwarr »

Po výmene vodiacej skrutky na priečnom suporte, čínska M 14x2 za trapezovu zo stúpaním 3mm Matica odliata zo superfluidu. Bolo treba vyrobiť nový nonius, tak som to dal na traktoristu, aj tak je to informatívne. Ako deličku som použil 60 zubove koleso. Teraz nemusím nič preratavať. Údaj 0,04mm je pre tu čínsku skrutku. musím urobiť krúžok a nasadiť na tam kde je čínsky údaj, môj bude 0,05mm.
Přílohy
IMG_20240810_131301.jpg
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
Odpovědět

Zpět na „Dílna“