Konverze F3B a F3J na elektro

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: Konverze F3B a F3J na elektro

#466 Příspěvek od graup15 »

Tak co Stando? Založíme další megadlouhý thread o F3B,F3J,F5J a pod mašinkách?
Už mi Tomáš zamkl dva pro překročení 100 stránek :-) :-)
Mám tu hotového Aspire pro našeho rybáře :-) a spoustu fotek.
petrajksner

#467 Příspěvek od petrajksner »

do JIBE F5D? mladej honí pyloňáky?
ST
Kontaktovat uživatele:

#468 Příspěvek od ST »

HI. Jo to to uteklo... :lol: Zkus někam pověsit pár fotek z toho Aspire, já řeším jak do ENOJOY3 poskládat serva a přijímač ( S3150 ) .

Jo mladej honí pyloňáka. Jibe honil minulej rok, a upekl motor. Ale vydržel celkem dost, to se musí nechat. Ale lítal bez omezovače. Jinak příšernej hukot ... Má ho od Petra Hulíka.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
M1
Kontaktovat uživatele:

#469 Příspěvek od M1 »

graup15 píše:Tak co Stando? Založíme další megadlouhý thread o F3B,F3J,F5J a pod mašinkách?
Už mi Tomáš zamkl dva pro překročení 100 stránek :-) :-)
Mám tu hotového Aspire pro našeho rybáře :-) a spoustu fotek.

...ty jo, ty už máš hotovýho toho Aspira pro Jirku ? Tak to si rychlík ;-)
JETI DC-16
GPS Ikura 2020, F3X Viking 2E, Graupner Junior
ST
Kontaktovat uživatele:

#470 Příspěvek od ST »

Tak jsem si ještě zkusil porovnat vrtule RFM co mám k dispozici pro Vikinga2E . RFM 17x13 váží 15,9g a RFM 16x 13 váží 9,9g. Pro porovnání obě vrtule vedle sebe. Do Vikinga pochopitelně půjde 16x13.
Přílohy
DSCN0200.JPG
petrajksner

#471 Příspěvek od petrajksner »

Přemýšlím, že jí taky vyzkouším tech 16/13 jestli se líp neroztočí nežli 17/13. Lítám neu 1115/2D/6,7 s 6-článkem, třeba by pokles nemusel napětí mohl být nižší, tím i vyšší otáčky a proudově přijatelnější. Tohle schválně ozkouším :D
Robinsson

#472 Příspěvek od Robinsson »

To ono to bude znát jenom i ta váha, ale palec dolů na prumeru uz je taky znat hodně. Já se ted vrátil z lítaní nemůžu ani kloudne psat jak mam zmrzly prsty
petrajksner

#473 Příspěvek od petrajksner »

Palec dolů bude znát, ale zase si fandím, že by to možná mohly vynahradit ty o trošku větší otáčky, nedej bože aby to bylo lepší :lol:
Robinsson

#474 Příspěvek od Robinsson »

Tak ono jinak než odzkoušením to stejně nepoznáš. Ono můžeš provádět výpočty, ale v reálu se to vždy chová trochu jinak. Jen to testování takových vrtulí leze trochu do peněz bohužel :roll:
petrajksner

#475 Příspěvek od petrajksner »

Ono se to i v každém letadle a při jiném pohonu, může chovat jinak, je to spíš takové zamyšlení, které zrealizuji. Zkusím jen tento rozměr, jak říkáš pak už to testování leze do peněz :!:
ST
Kontaktovat uživatele:

#476 Příspěvek od ST »

Lehce shrnu dnešní progress u Vikiga2E : ty šroubky co se dodávají s KPG Kontronic 5,2:1 jsou opravdu ale opravdu parodie. Tak byly nahrazeny M3 s kulovou hlavou a pro imbus. Koupil jsem 10mm dlouhé a tak jsem je zkracoval, tak aby lícovali s vnitřním čelem motoru NEU 1115. Klepal jsem si na čelo, proč Dalibor kontroluje na soustruhu a na hodinkách souosost pláště motoru a konverzního čela k převodovce KPG. Byl jsem totiž rozmazlenej z motoru HET, kde domeček ložiska lícoval s vnitřním průměrem otvoru v konverzním čelu. Tady nic takového nehrozí a musí se lícovat. :x . No nic v práci mám soustruh a tak to v pondělí vystředím. Pastorek už mám přilepenej a lepení bylo už rutina. Co mě dostalo, že hřídelka motoru NEU je 5mm a je zbroušená na 3.17mm, tedy ložiska jsou už dost robusní a snad i základ dlouhé životnosti než pidi na 3.17mm. To samé je i u NEU 1112/2D/ který jsme montovali do JIBE F5D pro mladýho.

Mám už zalepenou motorovou přepážku. Lepím nejdřiv kvalitním vteřiňákem bodově , tak aby kužel lícoval s trupem. Potom to proleju vteřiňákem a nechám zaschnout. Potom osvědčeným UHU ENDFEST 300 udělám koutový spoj. Schne to kurevsky dlouho, ale je to držák.

Kabinka už není imitace olepená bílou folií ale je už stříknutá na bílo ( obroušená 1000vkou, plnič a barva ).

PS. Připadám si jako debil. Dělám si to sám a pracuju rukama...
ST
Kontaktovat uživatele:

#477 Příspěvek od ST »

Ještě taková ptákovina. Pro jistotu jsem u NEU výstupní kabely pojistil v místě kde procházejí zadním čelem silikonovou bužírkou, aby při nedejbože zahřátí motoru došlo k prošlusnutí z kabelu na plášť motoru. Jsem už asi paranoidní, ale jistím to na všech frontách.
petrajksner

#478 Příspěvek od petrajksner »

O tomto jsem taky přemýšlel, zajistit je tak jak je má mega, zalitý čím si, slyšel jsem o případu, kdy se ty "dráty" z motoru i uklepaly.
ST
Kontaktovat uživatele:

#479 Příspěvek od ST »

Dneska jsem prohrabal domácí zásoby ložisek a objevil jedno, které jsem použil pro svoji novou hračku. Tedy přípravek na vystředění konverzního čela KONNTRONIK k motoru NEU. Trochu jsem si zařezal lupinkou a trochu zalepil a výsledek je ten, že to funguje. Pro měření jsem použil stovkové hodinky. Kdysi jsem s nima centroval ráfky na kola, takže byly i s ložiskem na měřícím hrotu pro lepší odvalování. Motor jsem vystředil v ložisku maskovací páskou , tak aby šel ztuha nasadit do ložiska. No a je hotovo a vystředěno. :lol:
Přílohy
DSCN0202.JPG
DSCN0201.JPG
graup15

#480 Příspěvek od graup15 »

Stando super! Stovkové bohatě stačí. Když to vystředíš na dvě stovky,bude to víc než super.
Já dneska zalétl Aspire. Nooooo mám pocit,že Jirka Airona bude prodávat..tohle je naprosto někde jinde. A to ve všech ohledech.
Pokusil jsem se alespoň o jednu letovou fotku, ale s mojí mýdlovou krabičkou v pravé ruce,(levou jsem řídil Aspire)ten výsledek není nic moc. Tak prosím o schovívavost. Fotky jako dělá martin,nemám šanci udělat.
Přílohy
P1100224.JPG
P1100233.JPG
P1100231.JPG
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“