O elektroautech
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: O elektroautech
Asistenti - možná jste zaznamenali nějakou havárku v tunelu v USA, kdy Tesla při předjíždění vyhodnotil a situaci tak, že začala při předjíždění prudce brzdit a ti za ním do něj narazili.
Podobnou situaci (bez havárie) jsem si vyzkoušel osobně.
Pokud nebudou všechna auta autonomní, tak bych s nějakými pomocníky byl hodně opatrný.
Podobnou situaci (bez havárie) jsem si vyzkoušel osobně.
Pokud nebudou všechna auta autonomní, tak bych s nějakými pomocníky byl hodně opatrný.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Známý je i případ, kdy v rámci testování autonomního řízení se řidič, který měl jinak stroj kontrolovat, věnoval něčemu jinému (myslím, že čuměl na mobil, nebo podobně) a auto ho vyzvalo k převzetí řízení. Než se stačil zorientovat, došlo ke srážce s chodcem, kterého auto přejelo a (myslím) zemřel. To náhlé brzdění je často také předmětem kritiky, viz příspěvek prykrylm. Sice ne s Teslou, ale měl jsem možnost takové brzdění také zažít, jen s tím rozdílem, že mi to kolega chtěl předvést, tak tomu nechal volný průběh.
Hitec Aurora 9X
Před časem se v podobné diskuzi kdosi vyjadřoval o pokroku, které EV představují a že to výrobci a lidé sami chtějí a že spalováky přeci nikdo nezakazuje. Začíná se pomalu ukazovat, že tomu tak není a že elektromobilita je opravdu vnucována (cit): "...Vynucený přechod od spalovacích motorů k plně elektrickému pohonu je totiž většinou veden více ideologií než poptávkou a technickými možnostmi. Při pohledu dozadu je stále zřetelnější, že se řada věcí řešila bez nějaké hlubší analýzy." - Zdroj: https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... omoto_lobl . V jiném článku (https://echo24.cz/a/HPk67/zpravy-zahran ... riant=null) se zase psalo, že se setkali průmysloví lídři a jednali o možných změnách v green dealu, aby zůstala zachována konkurenceschopnost Evropy, neboť jí GD začíná pomalu, ale jistě likvidovat. Vypadá to, že bude na místě spoustu věcí s GD spojených přehodnotit.
Hitec Aurora 9X
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Mě přijde velmi legrační, že vlastně letečtí modeláři sami prodělali přechod na elektro v posledních 20 letech. Bez dotací, bez vnucování.
Jen proto, že pro letadlo do 2 metrů je elektro lepší pohon. Pro elektro větroň je zase skvělý restart pohonu.
Přišlo to jen s nástupem a dostupností Lipolek, "oběžek" a levných regulátorů.
Takže my zde zkušenosti máme.

Vzpomínám na dobu, kdy jsem měl větroně se 400-stovkou, 7 černých sanyo a po prvním okruhu to nabralo tak 1 metr výšky. Jeden modelář mi říkal, že jsem si měl koupit radši Radugu. Uběhlo pár let a proletěl jsem kolem s kolmo stoupající Arianou 40m/s.
Jen proto, že pro letadlo do 2 metrů je elektro lepší pohon. Pro elektro větroň je zase skvělý restart pohonu.
Přišlo to jen s nástupem a dostupností Lipolek, "oběžek" a levných regulátorů.
Takže my zde zkušenosti máme.
Vzpomínám na dobu, kdy jsem měl větroně se 400-stovkou, 7 černých sanyo a po prvním okruhu to nabralo tak 1 metr výšky. Jeden modelář mi říkal, že jsem si měl koupit radši Radugu. Uběhlo pár let a proletěl jsem kolem s kolmo stoupající Arianou 40m/s.
S kluky na kroužku stavíme, tedy s těmi, kteří na to mají (a ne finančně), elektry. Dokonce jsem pro ně upravil plánky původně čuďáků. Modely s tímto druhém pohonu jim létají skvěle (sám jsi jejich modely v luftě viděl). U malých modelů to má určité výhody - jednoduchost obsluhy, není potřeba seřizování motoru, model není mastný atd. Jsou tu jisté nevýhody, obdobné jako u EV, tedy delší doba nabíjení, nebo potřeba většího počtu packů, aby šlo realizovat více letů. K nabíjení je pak třeba mít s sebou patřičně dimenzovaný zdroj. U nás až tak dalece nehledíme na délku chodu (jako dojezd u aut). Pohon elektro je u těchto velikostí cenově srovnatelný s čuďákem.
Ale osobně bych u větších modelů stejně zůstal u spalováků, ať už metyl, či benzín. Baterky už bývají poměrně cenově náročné a její případný kolaps je už problém.
U EV mají lidé problémy s praktičností (dojezd, délka nabíjení), ale také obavy z životnosti baterek, které tvoří zhruba polovinu ceny vozu. To je hlavně otázka pro ojeté EV, kdy člověk neví, v jakém stavu baterka je a i když teď ještě funguje dobře, zda tak bude fungovat i za měsíc, půl roku, rok - koupí EV za půl mega a po roce mu klekne baterka (ano, černý scénář, vím, ale vyloučit se to nedá) a on dá tu samou částku za novou. Přitom by za celou tuto částku měl auto nové.
Až budou ceny EV srovnatelné s dnešními čuďáky a dojezd bude zaručený třeba 400 - 500 km s 80 % v baterce, ne dojezd "až" (při 100 % nabití) a stejně se k němu člověk v běžném provozu nepřiblíží, bude jich v provozu určitě víc. Realizace takového plánu bude stát obrovské finance a bude to náročné i časově. Dnes na (běžné) čerpačce odbaví třeba stovku aut za hodinu, na dobíječce to bude řádově pětina, bude jich muset být násobně víc (kvůli délce nabíjení), ale hlavně jestli na to budou zdroje. Nabití výkonem třeba 350 kW je sice krásné, ale pokud ve stejnou dobu bude nabíjet třeba 5 takových aut a budou chtít tento výkon, už bude téměř dvoumegawattový výkon. A co až bude podél komunikace takových nabíječek více a budou potřebovat okamžitě takový výkon, to aby tam u každé byla malá (ale ne solární) elektrárna.
Ale osobně bych u větších modelů stejně zůstal u spalováků, ať už metyl, či benzín. Baterky už bývají poměrně cenově náročné a její případný kolaps je už problém.
U EV mají lidé problémy s praktičností (dojezd, délka nabíjení), ale také obavy z životnosti baterek, které tvoří zhruba polovinu ceny vozu. To je hlavně otázka pro ojeté EV, kdy člověk neví, v jakém stavu baterka je a i když teď ještě funguje dobře, zda tak bude fungovat i za měsíc, půl roku, rok - koupí EV za půl mega a po roce mu klekne baterka (ano, černý scénář, vím, ale vyloučit se to nedá) a on dá tu samou částku za novou. Přitom by za celou tuto částku měl auto nové.
Až budou ceny EV srovnatelné s dnešními čuďáky a dojezd bude zaručený třeba 400 - 500 km s 80 % v baterce, ne dojezd "až" (při 100 % nabití) a stejně se k němu člověk v běžném provozu nepřiblíží, bude jich v provozu určitě víc. Realizace takového plánu bude stát obrovské finance a bude to náročné i časově. Dnes na (běžné) čerpačce odbaví třeba stovku aut za hodinu, na dobíječce to bude řádově pětina, bude jich muset být násobně víc (kvůli délce nabíjení), ale hlavně jestli na to budou zdroje. Nabití výkonem třeba 350 kW je sice krásné, ale pokud ve stejnou dobu bude nabíjet třeba 5 takových aut a budou chtít tento výkon, už bude téměř dvoumegawattový výkon. A co až bude podél komunikace takových nabíječek více a budou potřebovat okamžitě takový výkon, to aby tam u každé byla malá (ale ne solární) elektrárna.
Hitec Aurora 9X
TomasC píše:Vzpomínám na dobu, kdy jsem měl větroně se 400-stovkou, 7 černých sanyo a po prvním okruhu to nabralo tak 1 metr výšky. Jeden modelář mi říkal, že jsem si měl koupit radši Radugu. Uběhlo pár let a proletěl jsem kolem s kolmo stoupající Arianou 40m/s.
Větrunek něco přez metr v kombinaci 400 plechovka na přímo a myslim 7čl nicd robbe 500 ma nam vcelku fungovalo a letalo to docela hezky, ale dvoumetrovky s nicd sanyo 1700 ma to byl marný boj a bylo jedno jestli plechovka s převodovkou nebo neodymovej keller.
Ale u těch větronu mit je zasraty od metylu a řvát s tim na sidlišti taky nic moc.
Vysílač dvoukanál a motor ovládanej přez přepínač výškovkou. Zvlášt s tím kellerem bylo to ovládáni motoru výškovkou hodně na pohodu
TomasC píše:
Takže my zde zkušenosti máme.![]()
A nejen s modely, ale taky s elektrokolem.
To vše je ale pro zábavu a nerozhodí mi, když dojde baterka.
Právě, proto maximálně oddálím nákup elektroauta.
Když jde o tu ekonomiku...
Zkus odjet na dovolenou na 14 dní k moři a nechat doma koně....nebo na něj posadit celou rodinu s bagáží a na tu dovolenou odjet.
Hitec Aurora 9X
To byl vtip...
Ono cestovat dnes na dovolenou s rodinou na jednom koni je také docela dobrý vtip
.
Hitec Aurora 9X
To by se pořídil 4-místný kůň, ne? 
Chlapi opatrně, ať se toho v Bruselu nechytnou, když se jim poslední dobou elektromobilita začíná hroutit. 
Na dojíždění do práce nám vnutí, na místo neekologického skútru, poníka. Na rodinnou dovolenou si pořídíme pár koní a kočár. Místo autobusů dostavníky. Samozřejmě bude nutné vybudovat potřebnou infrastrukturu, takže místo dobíjecích stanic postaví síť stanic přepřahacích.
Pomalu, abychom garáže začali předělávat na stáje.
No a ti majetnější, co chtějí být "IN" možná budou mít dovoleno pořídit si místo "smradlavého" SUV rodinného slona.

Na dojíždění do práce nám vnutí, na místo neekologického skútru, poníka. Na rodinnou dovolenou si pořídíme pár koní a kočár. Místo autobusů dostavníky. Samozřejmě bude nutné vybudovat potřebnou infrastrukturu, takže místo dobíjecích stanic postaví síť stanic přepřahacích.
No a ti majetnější, co chtějí být "IN" možná budou mít dovoleno pořídit si místo "smradlavého" SUV rodinného slona.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Toho bych se až tak nebál. Koně přeci prdí, to je přeci skleníkový plyn, a už teď chtějí pomalu začít prodávat prdící povolenky na krávy (ekvivalent emisních povolenek na uhelné elektrárny). Později to bude určitě i na lidi, takže koně nebrat
. Dokonce jsem zaregistroval, že se pracuje na nízkoemisní potravě pro ty krávy, aby tolik neprděly. Zřejmě to pro ně vymýšlí volové
.
Hitec Aurora 9X