igorb píše:ako som pisal, porovnaj vysledky zavodov "na spotrebu" a pozri kolko ti to zere za rovankych podmienok ustalenou rychlostou, zistis kolko to urobi :- ))
To naozaj neviem, nikdy som to až tak pozorne nesledoval

Vieš, ja jazdím tak ako si to momentálne okolnosti a nálada vyžadujú a spotrebu neriešim. Lebo keď som sa to aj pokúšal riešiť, tak úspora aj tak nestála za tú námahu a trápny pocit z "dôchodcovského" šoférovania

Možno keby som mal prepravnú spoločnosť, tak sa tým zaoberám.
igorb píše:a okrem toho, pokial by si pouzil bezny motor bez roznych udelatok ktore u modelarskeho motora nemas (variabilne casovanie vsetkeho, presvihnuty kompresny pomer atd) tak zistis ze to je SIALENE neucinne,
Nuž neviem, keď potrebuješ ísť plynule ale pomalšie, tak máš predsa možnosť preradiť na nižší prevodový stupeň a zase dostaneš ten motor do optimálnych otáčok. Pravdou je, že ak za aj pri tých vyšších otáčkach bude z neho odoberať menší výkon (omnoho menší moment), tak sa zhorší účinnosť kvôli tomu, že pomer užitočného odoberaného výkonu a výkonu na réžiu chodu motora (čiže prekonanie odporu, strát pre stláčanie zmesi, príp. vstrekovacie čerpadlá a pohon jeho všetkých možných agregátov), s tým súhlasím. Na druhej strane modelárske motory sice nemajú ani udelátka, ale ani tie agregáty. Takže režijný výkon sa spotrebováva naozaj len na to nasávanie/stláčanie/preplachovanie (prípadne pohon rozvodov ventilov u FS) a na kadejaké valivé a šmykové odpory v nich. Tie odpory sa však takisto výrazne menia s otáčkami.
Ale skutočne neviem posúdiť koľko je to %.
igorb píše:... ak ma auto maximalku 180 a ty ides 90 tak treba len 1/4 vykonu) tak mas dvojnasobne straty

tak ta ucinnost 80% menica je vyvazena hned a rolu bude hrat len pri maximalnom vykone a to nie je vlastne nikdy
Neviem ako si k tomu dvojnásobku dospel?
A takisto si treba uvedomiť, že ani hybrid nebude pri režime jazdy konštantnou rýchlosťou vtedy poháňaný len elektromotorom, ale naopak, práve vtedy sa asi skôr zapojí spaľovák.

Ak však bude odoberaný malý výkon, tak aj v takom prípade pobeží ten spaľovák v podobnom rezime ako u nehybridného auta.
A tiež netreba zabúdať, že dosť veľký podiel na úspore pohonných hmôt má aj vypínanie spaľovacieho motora hocikedy, keď nie je jeho výkon potrebný, lebo práve chod na voľnobeh je ten najmenej ekonomický.
Lenže, a to sa vrátim k téme vlákna

, rovnako ako si pri kvadokoptére neviem predstaviť účinnú rekuperáciu, tak si neviem predstaviť ani dostatočne spoľahlivé a ekonomické štartovanie spaľovacieho motora v tom motogenerátore.
Čiže, takýto režim by sa realizoval asi dosť ťažko.
Samozrejme by to teoreticky mohol robiť rovno ten motor, čo slúži ako alternátor (nevedno však či by mal na to dostatočný moment, ak nie, musel by mať buď prídavné vinutia alebo by musel byť ršte aj prídavný štartér a nejaká vypínacia spojka + jej ovládanie = ďalšia hmotnosť navyše). A to nehovorím o tom, že je otázkou, či by sa na štartovanie (+ nevyhnutné žhavenie) nespotrebovalo tak veľa energie, že by to vypínanie celkom stratilo zmysel.
Naozaj by ma zaujímalo nejaké objektívne zhodnotenie aká časť zlepšenia ekonomiky hybridného auta ide na vrub rekuperácie energie pri brzdení a aká na optimalizáciu pracovných režimov pri využití spaľováka.
Vieš, ale aj tak je celá táto náša debata o hybridných pohonoch založená na, podľa mňa, od samého začiatku celkom chybnej analógie hybridnej kvadrokoptéry s hybridným autom či dokonca s dieselelektrickou lokomotívou.
Ja si myslím, že analógia by bola možná len v prípade lietadla-vzducholode a aj tak by krívala na obe nohy.