T9x s ER9x na 3,5m větroně?

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
tomashr

Re: T9x s ER9x na 3,5m větroně?

#46 Příspěvek od tomashr »

Když si pročteš vlákno o T9x, tak zjistíš, že i její zastánci tam poměrně důrazně upozorňují na vhodnost velmi důkladné kontroly, při které nacházejí "nadstandardní prasečiny" typu kuliček cínu, víceméně nepřiletovaných drátů atd. Po vyřešení těchto problémů je z toho celkem přijatelné rádio, které pak jde případně i dále vylepšit s ER9x atd.
Jenže ruku na srdce, kolik uživatelů T9x tohle opravdu zvládá zkontrolovat a ne o tom jen kecat? Dovolím si tvrdit, že velká většina prodaných T9x létá víceméně "as-is", tedy s všemi těmito riziky nez nejmenší změny... A v této podobě mám skutečně s využitím do velkých modelů poměrně problém.

To že co já vím třeba Rimr určitě dokáže svoji T9X "vymazlit" tak, že minimálně ve spojení s FrSky bude kvalitou a spolehlivostí na úrovni nějaké střední Futaby je naprosto reálné, ale nenalhávejte si, že stejně vypadají všechny T9x v provozu :( Prostě to chce v první řadě trochu soudnosti...
ČKALOV
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od ČKALOV »

Pokud někdo není schopen zkontrolovat to co popisuješ, tak dříve nebo později spadne s jakýmkoliv rádiem na chybu v instalaci.
tomashr

#48 Příspěvek od tomashr »

ČKALOV píše:Pokud někdo není schopen zkontrolovat to co popisuješ, tak dříve nebo později spadne s jakýmkoliv rádiem na chybu v instalaci.

Tohle si dovolím označit za nesmysl. Slušnou instalaci může mít i člověk bez větší znalosti elektroniky, stačí pečlivost - prodlužovací kabely nakoupí hotové, přívod od reglu se jen zapojí - v podstatě se lze obejít naprosto bez pájení a podobných operací. Je to výhodou, ale není to nutné.
To klidně může (případně s trochou rad) zvládnout i člověk, který si přitom vůbec neumí představit, že by rozebral rádio, v něm čistil PCB, předělával kabeláž atd.

Navíc ale zcela obecně spolehlivost jakéhokoli RC modelu je dána součtem možných bodů selhání. Pokud ten hypotetický "neznalý uživatel" bude mít kvalitní vysílač, který je sám o sobě OK a udělá horší instalaci v modelu, tak na tom pořád bude lépe, než když udělá horší instalaci a ještě k tomu bude mít vysílač, kterému vysloveně prospěje hlubší kontrola.

To je ale přesně to, co jsem psal - T9x je na jednu stranu výborný vysílač pro všechny, kdo rádi experimentují a umí to, ti s ním dokáží až překvapivé věci. Jenže nic si nenalhávejme, na každého z těch, kdo to umí, připadá několik lidí,kteří objektivně umí prd a T9x chtějí jen a pouze kvůli nízké ceně :-(
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od RiMr »

Nejčastější závada v loňském roce se kterou jsem se setkal, byla... ukroucená anténa na FrSky. Už to helfuju tavným lepidlem - buď si to majitel nechá, nebo přes lih vyrve a případně zajistí vrutem. Ale skutečně toho bylo překvapivě moc.
Dále několik vad v pájení, hlavně na vodičích k potenciometrům co se "tahají" při vertikálním pohybu mechaniky. A několik zcela mrtvých rádií s mrtvou deskou která tak už přišla - většinou vyreklamováno. Sem tam trim co vyžaduje povolit, přesunout o pár desetinek bokem a přitáhnout. Dále jsem se párkrát setkal s nefunkčním spínačem - jeden z těch šesti spínačů pájených na desce - většinou fungovaly jen při naklonění na nějakou stranu, což se nedá přes plastový díl v těle rádia zařídit a hlavně takové to "když to takhle zmáčknu tak dobrý" na rádio nepatří. Na jakékoliv. Nějaký ten tuhý potenciometr - hlavně už na novém rádiu.
Často se ke mě rádia dostávají v zoufalém stavu "nic jsem s tím nedělal, jako v bavlnce, ale mohl bys mi zrovna vyměnit ty dva ulomené spínače na rohu rádia"? Už jsem z rádia vysypával i písek.
Přepólované rádia už "nedělám" - dotazů na to bylo několik, takže se toto děje i nadále.
Rádia která prošla vstupním sítem a úpravami se mi vrátily nemýlím-li se jen s ukroucenou anténou, poškozením po pádu a stalo se mi že mi vinou "honem honem"u teklo rádio s indukcí do datového kabelu (či co - stačí vyměnit datový kabel).
Dost se mě nazlobila podsvícení, resp. jejich spínání, kdy to několikrát nechalo spínací tranzistor otevřený - prostě to svítilo furt..

Sám létám se svojí původní T9x s JETI modulem a telemetrií na displeji (resp. Jetiboxem) spolu s JETI DC-16. Rádio volím podle toho kam se sypu a s čím se sypu. Svou celokompozitovou třímetrovku jsem zalétnul s (mojí letitou osvědčenou) T9x s JETI
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=b-dcD6Ui5Q8[/youtube]
a klidně si s ní v případě nějakých nastalých okolností s tímto érem a T9x zalétám, ale dnes, protože mám tu možnost, sáhnu raději po DC-16, protože kniply mají nádherný chod a mám tam víc místa + další "maličkosti". S malým motorizovaným házedlem létám doma s DC-16 a venku většinou s T9x, protože je menší na přepravu, ostatní éra podle toho jak se mi zrovna chce, beru to tak že létám s JETI, s "malou" a "velkou" vysílačkou, kde té velké i víc věřím a pokud to jde tak jí i dám přednost.

Myslím že těžko soudit a hodnotit a říct "ty jsi v pohodě na létání s T9x s třímetrovkou a ty ne", protože neznám toho člověka, jeho zkušenosti, PŘÍSTUP a RESPEKT, jeho T9x, místo kde létá, kdy létá, jak létá, s čím létá...

Zkrátka - to si každý musí určit sám. Když se mě někdo ptá "můžu létat s T9x s tím a tím", odpovídám vyhýbavě a alibisticky :) ve stylu "tvoje věc, hele, já jsem létal s tím a tím a tudletím a dobrý, ale viděl jsem v rádiích i to a to a následky takové a makové, rozhodni se sám".

Takže tazateli, ode mě dostaneš jen takovou radu neradu :)

Jediný případ, kdy jsem řekl za sebe kategorické NE bylo létání s mixérem JAK KRÁVA.

#50 Příspěvek od leone »

kirisek95 píše:Jak píší páni zde, tak záleží na jednotlivých částech celého systému, který napomáhá k ovládání modelu... myslím, že to je zajímavé počtení ;) ...

Vidím, že vydali druhé zamyslenie na OpenSource v modelárstve:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=510&n=trojkralove-zamyslenie-nad-opensource-v-modelarstve
Atto

#51 Příspěvek od Atto »

Musím uznať, že to čo píše Tomashr je fakt pravda, len človek znalý elektroniky si to nie vždy hneď uvedomí.
U mňa je to asi profesionálna deformácia ešte z čias, keď výrobky boli typu DoDo (Dorob/Dodělej Doma). Takže ja som aj Futabu, pred tým, ako som ju začal používať, otvoril a skontroloval všetko to, či spomínal Tomashr. A úplne automaticky to robím dodnes. Aspoň pri novo zakúpených modelárskych zariadeniach.
Takže keď som kúpil T9X, urobil som to tiež, no nič závadné som nenašiel.
No nenapadlo mi, že modelár - neelektronik, to asi takto robiť nemôže a musí sa spoľahnúť, že to je v poriadku od výroby. Ale nemusí vždy byť. Nie len pri T9X, ale aj pri iných - značkovejších. Nevymýšľam si, to sa stalo.
Takže modelári, neholdujúci elektronike to majú s T9X naozaj ťažšie. Ale ako vidíme, tak aj s Futabou to nemusí byť vždy na istotu.
Na druhú stranu obdivujem modelárov, ktorí nemajú vzťah k elektronike, pretože v modelárstve je elektroniky čoraz viac. My elektronici si to vždy dáko priletujeme, pripojíme, zmeriame, odskúšame. Ale čo oni. Veď na to treba aj aspoň minimálnu výbavu: spájkovačku, cín, kolofóniu, aspoň jednoduchý merací prístroj ... Nie všetko je na konektoroch. Navyše tých rôznych doplnkov je stále viac a už ich ani nie je kam pichnúť - pripojiť.
Neviem si predstaviť, že by som mal teraz modelárčiť bez elektrotechnického vybavenia a bez nejakých znalostí. A budú to mať čoraz ťažšie a ťažšie.
JMalik

#52 Příspěvek od JMalik »

Když se vrátím k původnímu tématu, tak RiMr by s tím nedoporučoval řídit velký vrtulník.
Tomashr by s tím myslím neřídil nic z toho s čím létá. Já to nedoporučuji na to, na co se ptá zakladatel tohoto vlákna. Proč? Všechny zdůvodnění už tady padly a pochybuji, že se v tom objeví něco zásadně nového.
Spousta uživatelů nevidí problém s tou věcí řídit velké větroně, vrtulníky, turbíny......
Možná bude za čas zajímavé napsat, kde je s tím kdo nechá létat. La Ferté je už skutečně extrém, ale tam si nikdo nezalétá, pokud nesplní opatření pořadatele a může si myslet o dvou přijímačích a systémech co chce. U nás bych se ani moc nedivil situaci, kdyby někdo přišel se sedmistovkou mixerem na modelářské letiště, měl v tom T9X a ostaní mu to létání tam zarazili.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
mior
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od mior »

JMalik píše: U nás bych se ani moc nedivil situaci, kdyby někdo přišel se sedmistovkou mixerem na modelářské letiště, měl v tom T9X a ostaní mu to létání tam zarazili.

Toto je samozrejme možné (ako všetko v našich krajinách), ale to začína padať už do právnej roviny. Lebo bez riadneho a podloženého zdôvodnenia by to zaváňalo diskrimináciou...
No a nehovorím už o zneužívaní - lebo nabudúce by to mohol byť Hitec, pri nejakých "šumoch" zase inokedy JR či Spectrum a podobne.
Ale pravidlá sú pravidlá...
No veď uvidíme!
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
ČKALOV
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od ČKALOV »

A měli by to zarazit také někomu s T12FG viz. předešlé příspěvky?
tomashr

#55 Příspěvek od tomashr »

ČKALOV píše:A měli by to zarazit také někomu s T12FG viz. předešlé přízpěvky?

Pokud si ten článek přešteš celý, tak zjistíš, že to Futaba (Robbe) opravují zdarma a problém řeší, stejně jako některé problémy v minulosti, zrovna tak Graupner v minulosti zdarma měnil IFS za IFS3 atd.
Tohle je ten "drobný" rozdíl mezi slušnými výrobci a absolutním lowendem - občas se něco "zadaří" každému, ale větší výrobci to zpravidla nějak řeší, u větších malérů dokonce často přímou výzvou k uživatelům atd...
JMalik

#56 Příspěvek od JMalik »

mior píše:Toto je samozrejme možné (ako všetko v našich krajinách), ale to začína padať už do právnej roviny. Lebo bez riadneho a podloženého zdôvodnenia by to zaváňalo diskrimináciou...!

Toto je možné všude ve světě a jmenuje se to demokracie.
Možná jsem jen zvolil nevhodný příklad, který tady pár lidí dráždí jako červený býka.
Prostě přijdeš k nám na letiště kde létá v sobotu odpoledne dvacet lidí s nějakou nebezpečnou zprasenou šunkou, dvacet lidí si většinou odhlasuje, že si zalétáš až tam nikdo nebude a konec. Nebo by jsi si to představoval tak, že pokud bude většina proti, že si to nějak prosadíš?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
ČKALOV
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od ČKALOV »

No jo, ale jak zjistíš jestli ta konkrétní T12 byla na opravě?
JMalik

#58 Příspěvek od JMalik »

ČKALOV píše:No jo, ale jak zjistíš jestli ta konkrétní T12 byla na opravě?

Ani v tom La Ferte nezjišťují stav Futaby, JR, Graupnera ..... Zkus tam přijít s T9X a zkus si zalétat.
Nebo myslíš, že to dělají špatně, mají taky jenom předsudky?

No a když už jsme u toho. Já jsem dvě ty T12FG teď rozebral a tohle jsem zkontroloval. Víš vůbec o co tam jde, proč tahle závada může vzniknout ?
vladinek

#59 Příspěvek od vladinek »

Ono je otázka, v kterém okamžiku modelář může něco zkurvit nebo vylepšit.
Jak tak koukám, nikdo nepřemejšlí nad tím, jestli vlepenej pant, blbě vyříznutej závit nebo lajdácky připájenej kablik může mít fatální následky pro celej model. Naproti tomu laický hodnocení OpenSource programu na poloamatérské vysílačce zvládne skoro každej.
Podle mne je zákládní filosofická otázka to, kde začíná a končí modelařina v kontrastu s tím, kde začíná komerce a konzumní modelaření.
Podle mého názoru modelařina není jen o řezání, lepení a potahování modelu, ale i o dalších věcech. A tvrzení, že za tímdle konektorem modelařina končí a musí nastoupit komerce je přinejmenším pitomost. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že "amatérskej" výrobek bývá mnohdy mnohem dokonaleší, než kdekterá "profesionální" zpatlanina. Elektronika je prostě součástí modelařiny a pokud tomu někdo nerozumí, ať si klidně koupí komerci a vrazí to do koupenýho EPP (nic proti EPP). Pak je ovšem konzumním modelářem a na někoho, kdo si do posledního šroubku, kablíku, procesoru, programu atd. vymazlí svůj vejtvor může jen zbožně koukat.
DURANGO DEX410v3, XRAY T3, MaxIon, MiniCorado, XENO, X-VERT VTOL a nějaký ty trosky
ČKALOV
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od ČKALOV »

Myslim že už sem tě pochopil. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“