F3J Snake 3320mm s motůrkem
Re: F3J Snake 3320mm s motůrkem
Předpokládám, že ten děsný zvuk a cukání nemá vliv na životnost a funkci motororu, reglu ani jiné elektroniky? Prostě to "jen" cuká a pak se to rozběhne. Je tak?
Naposledy upravil(a) tpk dne pon 31.12.2012 18:34, celkem upraveno 1 x.
-
petrajksner
Milan Nes píše:to poresis tim boxem, jinak prave taky na china motorz nejradeji pouzivam Plushe, akorat tam mne stve ze nejde nastavit rozumna brzda a ono 900W roztocena vrtule kdyz se najednou zastavi, tak nic moc dobre pocity ...
A já znám člověka, který si tuhle brzdu nemůže vynachválit, "uberu, rána a letím" a z logu mi vylezlo až 120Ampér, pro někoho to jsou přednosti
-
petrajksner
tpk píše:Přžedpokládám, že ten děsný zvuk a cukání nemá vliv na životnost a funkci motororu, reglu ani jiné elektroniky? Prostě to "jen" cuká a pak se to rozběhne. Je tak?
spíš mu ubírej a pak zas přidávej až se rozběhne, nedrž plyn dokud se nerozběhne, ten člověk o kterým jsem psal odlítal cca 60startů
Ok, ale on se rozběne většínou do 1s.
Každopádně zkusím poshánět někde JetiBox a pak budu laborovat.
Každopádně zkusím poshánět někde JetiBox a pak budu laborovat.
-
petrajksner
zkus polaborovat i se spínací frekvencí.
Motor a regl snad pořeším. Měl bych ale dotaz na Vás zkušené pány piloty velkých letadel, větroňů.
Na vysílačce mám nastaveny tři letové režimy.
Start - plyn na páce plynu, klapky přimixované do křidélek
Termika - plyn na vypínači přes potenciometr, na páce plynu nastavuji odtokovku po celé délce křídla.
Přistání - plyn na horní polovině páky plynu (od 20% do 100%) a klapky na spodní polovině (od -100% do 0%). 0%-20% chodu páky mám nastavený jako mrtvý krok.
Ale režim přistání mě nepříjde moc praktický. Sice umožní rychle přidat plyn pro řešení případné krizové situace při přistání, ale už se mi stalo že když jsem rychle rovnal klapky před dosednutím abych je neulomil o zem tak jsem plynovou páku přetáhl až nad těch 20% a roztočil jsem motor. Mám sice na páčce nastavenou akustickou signalizaci a vibraci na střed páky, ale v tom "stresu" jsem to přetáhl i přes ten mrtvý krok.
Tak se vás chci zeptat jak to máte napípáno vy? Máte klapky na celé délce plynové páky a motor na vypínač i v režimu přistání? Případně používáte jiné, jaké, letové režimy?
Je mi jasné že Snake je hodný model a člověk má relativně dost času na páčkování a dá se lítat i v nastavení co mám já. Proto bych chtěl znát i názor a hlavně nastavení lidí co lítají s rychlými modely jako je třeba Viking a jemu podobné u kterých není času nazbyt a kde je potřeba mít rádio nastaveno co nejefektivněji.
Díky moc za radu.
Termika - plyn na vypínači přes potenciometr, na páce plynu nastavuji odtokovku po celé délce křídla.
Přistání - plyn na horní polovině páky plynu (od 20% do 100%) a klapky na spodní polovině (od -100% do 0%). 0%-20% chodu páky mám nastavený jako mrtvý krok.
Ale režim přistání mě nepříjde moc praktický. Sice umožní rychle přidat plyn pro řešení případné krizové situace při přistání, ale už se mi stalo že když jsem rychle rovnal klapky před dosednutím abych je neulomil o zem tak jsem plynovou páku přetáhl až nad těch 20% a roztočil jsem motor. Mám sice na páčce nastavenou akustickou signalizaci a vibraci na střed páky, ale v tom "stresu" jsem to přetáhl i přes ten mrtvý krok.
Tak se vás chci zeptat jak to máte napípáno vy? Máte klapky na celé délce plynové páky a motor na vypínač i v režimu přistání? Případně používáte jiné, jaké, letové režimy?
Je mi jasné že Snake je hodný model a člověk má relativně dost času na páčkování a dá se lítat i v nastavení co mám já. Proto bych chtěl znát i názor a hlavně nastavení lidí co lítají s rychlými modely jako je třeba Viking a jemu podobné u kterých není času nazbyt a kde je potřeba mít rádio nastaveno co nejefektivněji.
Díky moc za radu.
-
petrajksner
vypínačem zapnu na páku plyn a přepnutím vypínače se plyn vypne a ovládám klapky s křidélky (buterfly)
Já u větroňů na páku plynu motor nedávám. Mám to na přípínači. Kde mám buď plný plyn, nebo přez dvě polohy SPEED 1,2.
Letové režimy mám : 1 motor - při zapnutí motoru SPEED2 se aktivuje ještě celá odtoková část směrem nahoru cca 1,5mm .
2. Normal 3. Termal - plynovou pákou ovládám celou odtokovou část křídla - vztlaky cca do 6mm dolů.
4. Rychlost. 5 Landing Klapky dolů, křidélka nahoru.
Letové režimy mám : 1 motor - při zapnutí motoru SPEED2 se aktivuje ještě celá odtoková část směrem nahoru cca 1,5mm .
2. Normal 3. Termal - plynovou pákou ovládám celou odtokovou část křídla - vztlaky cca do 6mm dolů.
4. Rychlost. 5 Landing Klapky dolů, křidélka nahoru.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Myslím, že je nejlepší mít plyn na jednom místě, rozhodně ne, mít ho jednou na kniplu, jednou na přepínači a pak zase jen v horní polovině plynu. V krizovce není čas ho hledat.
Osobně preferuji 3-polohový přepínač. (0%, 50%, 100%) Jakmile je zaplý plyn, klapky na plynu jsou blokované.
Osobně preferuji 3-polohový přepínač. (0%, 50%, 100%) Jakmile je zaplý plyn, klapky na plynu jsou blokované.
Tak si to asi v režimu PŘISTÁNÍ přehodím stejně jako v TERMICE. Takže dám plyn na přepínač spřažený s potenciometrem.
Jen snad dotaz.
Mám přepínačem co sepne motor odstavit klapky? Tzn. při zapnutí motoru jdou klapky do nuly a po vypnutí motoru se vrátí zpět do pozice podle plynové páky?
Jen snad dotaz.
Mám přepínačem co sepne motor odstavit klapky? Tzn. při zapnutí motoru jdou klapky do nuly a po vypnutí motoru se vrátí zpět do pozice podle plynové páky?
-
petrajksner
to si spíš nalaď, jak to tobě půjde do rukou a jaké prsty máš citlivější na ovládání, nastav si to sám jak tobě to vyhovuje, jen si to doplň o nějaké let. režimy.
Někomu vyjíždějí klapky když tlačí plyn páku od sebe jiný zase k sobě, někdo plyn na spínači někdo na kniplu.
Znám člověka který lítá výškovku v reverzu a příjde mu to normální, jiný má v reverzu i plyn že přidává k sobě atd.....
Nastav to, kde tobě to sedí, nebo začni se základními mixi a pak přidávej kam se to hodí tobě.
Přistupuj k tomu logicky co to má dělat když je zapnuto tohle a co to dělat nesmí když je toto a samo tě to naučí, s vysílačem asi umíš tak máš z 90% hotovo.
Někomu vyjíždějí klapky když tlačí plyn páku od sebe jiný zase k sobě, někdo plyn na spínači někdo na kniplu.
Znám člověka který lítá výškovku v reverzu a příjde mu to normální, jiný má v reverzu i plyn že přidává k sobě atd.....
Nastav to, kde tobě to sedí, nebo začni se základními mixi a pak přidávej kam se to hodí tobě.
Přistupuj k tomu logicky co to má dělat když je zapnuto tohle a co to dělat nesmí když je toto a samo tě to naučí, s vysílačem asi umíš tak máš z 90% hotovo.
Ale to já si podle sebe nastavím
Ale spíš jsem chtěl vědět jak to lítají ostatní kvůli inspiraci abych zbytečně neobjevoval Ameriku.
Ale spíš jsem chtěl vědět jak to lítají ostatní kvůli inspiraci abych zbytečně neobjevoval Ameriku.
Zapnutím plynu zapínám režim start, kde klapky nejsou vůbec.
Ahoj, tak se zase postupně pouštím do dalších prací na Hadovi. Pomalu se začínám věnovat opravě trupu. Vylaminoval jsem malé difuzory kterýma budu krýt nasávací otvory. Ty stávající "žábry" zalaminuju a udělám nějaké inteligentní a snad i funkční otvory. Ostatní fotky jsem přidal do galerie.
- RomanSadilek
tpk píše:Motor a regl snad pořeším. Měl bych ale dotaz na Vás zkušené pány piloty velkých letadel, větroňů.
Díky moc za radu.
Ahoj Tomáši,
mám nastaveny dva třipolohove přepinače vpravo nahoře nad plynovým kniplem.
první START, LET, LANDING
druhý SPEED, NORMAL, THERMAL
motor je na plynové páce, a aktivuje se jediným přepnutím prvního přepínače od sebe.
Motor na plynové páce u větronů sice mám, ale většinou mám knipl motoru pořád dopředu a jen cvakám přepínačem.
Brzdy se aktivují přepnutím prvního přepínače k sobě.
obecně je to tak, že vše od sebe je rychlost, k sobě spomalení.
Nastavil jsem to podle návodu na webu pro futabu T8 a glider a už u toho zůstal.