klingon77 píše:A jak to toci ve vetru?..... utazeny krouzky s naklonem 45°+, ktery potrebujes v turbulentnich stoupacich
To sú vlastne dve otázky
Vo vetre okolo 6-8 m/s ešte nie je situácia pre tento model nijako kritická. Hoci je relatívne ľahký, nemá problém preskočiť aj cez turbulentné oblasti a chová sa nezáludne... Poloha ťažiska sa však musí dodržať pomerne presne.
Krúženie na malých polomeroch model zvláda, ale vyžaduje to dobre zladiť veľkosť výchyliek výškovky a smerovky. Oplatí sa pohrať aj s diferenciáciou na chvoste a treba pritom zohľadniť ostrejšie vzpätie V-čka ktoré poskytuje viac plochy v priemete do zvislej, než do vodorovnej roviny.
S F3J verziou modelu má dobrú skúsenosť Cody Remington - nedávny víťaz USA-National, s F5J verziou sa na ISR-National koncom októbra presadil Mr. Ofek, ktorého poznáme zo súťaží EURO-F5.
Ja osobne mám EGIDU ako FAI-F5J model do silného vetra. Pre štandardné podmienky mi zatiaľ lepšie vyhovuje upravený Stork 4, s ktorým mám odlietané tri sezóny a zrejme ho zatiaľ hlavne lepšie poznám

. Pre špeciálne podmienky mám v zálohe ešte tretí model s plochou 104 dm2 a s plošným zaťažením do 15 g/dm2

.
Viac detailov o týchto troch FAI-F5J špeciáloch by som chcel postupne sprístupniť na nasledujúcej adrese:
http://www.rivamodels.sk/F5J-FAI/F5J-FAI_18.html