Ale k veci:
Prešlo mi rukami som niekoľko nanotechov rôznych kapacít a rôznych Céčok a musím povedať, že to až taký zázrak naozaj nieje. Väčšina z nich má udávaný veľmi široký rozsah C, napr. 25-50, 45-90, 35-70, 50-100 - zaujímavé, že vždy je horná hranica dvojnásobkom dolnej. Po rôznych meraniach som zistil, že skutočné Céčka sú skôr bližšie k dolnej hranici, občas niekde v strede, sem-tam trochu nad stred, ale osobne som ešte nemal v rukách takú, čo by bola u hornej hranice. Asi to záleží od toho, ako sa zrovna tá polymerová kašička vydarí...
To už také klasické Turnigy 30C boli na tom lepšie, po zmeraní a prepočte to vychádzalo okolo 34-35C.
Ešte trochu k tým Céčkam:
Plne súhlasím s corom, že by bolo rozumnejšie udávať vnútorný odpor na konkrétnu jednotku kapacity, teda na 1000mAh, prípadne presne na danú batériu. Je to najpresnejšií údaj - pre seba mám tiež takýto normatív, že ak má 2200mAh článok okolo 5 miliOhmom, je to slušné. Vnútorný odpor článku je (zatiaľ) elektrický najrelevantnejší údaj o stave baterky - veď aj preto sa tomu na našej stránke naozaj veľa venujeme a vytvorili sme aj merače vnútorného odporu.
Céčka boli zavedené pre jednoduchší prepočet pre neelektricky znalých modelárov - naozaj sa lepšie prepočítava 2200mAh x 20C= 44 Ampérový prúd, ktorý môžem "vycicať" ako to počítať z nejakého údaju odporu.
No a stručne na margo paralelného spojenia - nech teda aj ja pridám špiny do tohto vlákna
Už asi po tisícty krát vysvetľujem výhody a nevýhody paralelného spojenia - teraz použijem trochu carlov príklad - vidím, že je učenlivý:
Ak mám model, ktorý používa baterku 4000mAh a lietam s ním často A VIEM, že tú baterku za tú sezónu efektívne využijem - tak ju naozaj kúpim len a len pre tento model, zvláš ak lietam súťažne a tečú v nej prúdy ako bejk po celú dobu letu. Jednoducho kúpim - lietam - po sezóne vymením, lebo by do druhej sezóny už nebola vhodná - zostárla by.
Ale ak mám takýto istý model a viem, že s ním zalietam len párkrát za sezónu, 4000-ka baterka by sa nevyužila a po sezóne - dvoch by zostárla a ako nevyužitú by som ju vyhodil... ALE AK LIETAM REKREAČNE A POHODOVO, teda bez trvalého šťavenia A ZÁROVEŇ mám iný model, kde používam 2200mAh baterky, je MOŽNÉ tieto spojiť paralelne a použiť v prvom modeli. Takto sa tie baterky využijú efektívnejšie v danej sezóne. Získam 4400mAh pri rovnakých parametroch. Pri dodržaní základných pravidiel spojovania (spomínaných na našej stránke) je možné lietať ekonomicky a bezpečne.
Úplne nechápem, o čo tu JMalikovi ide - strašiť paralelným spojením ako čertom... Veď aj iní zdatní modelári toto spojenie za určitých podmienok používajú - napr. Laco (lv) - a vie, prečo to tak robí.
Opakujem sa - netvrdím, že paralelné spojenie je to najlepšie, ale v určitých situáciách je to rozumné a bezpečné!
Nechce sa mi veriť, že by si Jirko tomu celému nerozumel, ale - prepáč - niektoré Tvoje tvrdenia tu zaznačujú, ako by si mal v tomto období akýsi útlm (chcel som to len slušnejšie vyjadriť - bez urážky).