teoretický offtopic o Minicoradu - rozděleno

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
BKSL

Re: teoretický offtopic o Minicoradu - rozděleno

#316 Příspěvek od BKSL »

Nastavit rovnake RPM ako aj ostatne parametre je dost komplikovane.
Sustava sa neustale meni a samozrejme regler na to hned reaguje lebo on nedrzi presne RPM ale nejaky konkretny vykon respektive rovnaky pomer striedy PWM.
Tam sa potom meni aj spinacia frekvencia a samozrejme nebadane aj RPM.
Na zvuku vrtule to ale nepocujes, na merakoch to ale vidim ako to kolise.

Potrebujem inak merat tah vrtule, nieco stabilnejsie.

Ma vyznam takyto stojan, bude to merat presne ?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uxTq3rNDc5g[/youtube]
RC glider Fling
MiniCorado
Daidalos 230
igorb

#317 Příspěvek od igorb »

BKSL píše:1. Mam nastavene najnizsie napatie a plny plyn. Straty na regulatore su najvacsie ale pritom straty z PWM najmensie.
Zaroven vrtula ide dajme tomu na 5000 RPM a ma napr. efektivitu 20%.

2. Mam nastavene stredne napatie a stredny plyn. Straty na regulatore su stredne a aj straty z PWM su stredne.
Zaroven vrtula ide na 4500 RPM a ma efektivitu 25%.

3. Mam nastavene najvyssie napatie a minimalny plyn. Straty na regulatore su najmensie ale pritom straty z PWM su najvacsie.
Zaroven vrtula ide na 4000 RPM a ma efektivitu 30%.

realny parameter o stratovosti PWM z tohoto merania nedostanem.

jednym dychom pises ze ten parameter nedostanes a aj ho tam mas napisany ... nechapem preco sa snazis odmerat na jednom priklade (este k tomu blbo) vec ktoru potrebujes poznat obecne a ktora sa da dostatocne dobre vypocitat
igorb

#318 Příspěvek od igorb »

a nie, tu vec nepotrebujes, vobec nepotrebujes merat tah vrtule, na tieto ucely je to uplne nepouzitelna hodnota
BKSL

#319 Příspěvek od BKSL »

Ked chcem aj skutocne pohon pouzit tak tah merat musim, vypocty mi moc nepomozu hlavne ked sa nedaju zrealizovat presne.
Nic z tych troch spominanych parametrov nevies presne ako sa menia tak ako mozes nieco presne vypocitat.
Tu uz funguje len metoda pokusu a omylu :wink: .
RC glider Fling
MiniCorado
Daidalos 230
igorb

#320 Příspěvek od igorb »

1/ ja viem ako sa menia ... to ty nevies ako sa menia :mrgreen:

2/ na to aby si poznal dynamicke parametre modelu skutocne staticky tah nepomoze

3/ NIKDY som nemeral staticky tah mojho pohonu (a to som urobil merani hodne vela) a lieta mi to povedal by som celkom dobre :mrgreen:
igorb

#321 Příspěvek od igorb »

no ale badaj badaj, treba prechodit aj cesticky co nikam nevedu ... aj brain stroming je niekedy na nieco dobry :twisted:
BKSL

#322 Příspěvek od BKSL »

Plny plyn a realne pouzitie pre staticky tah. Nastavoval som jedine napatie t.j ako keby sa bateria prirodzene vybijala.
Da sa povedat ze straty na regulatore su same ciastocne kompenzovane rastucim prudom zaroven s rastucim napatim. PWM neaktivne.
To co je v tabulke by mohlo ukazovat zmenu efektivity vrtule pri roznych RPM ak sa teda straty na regulatore spravne kompenzuju.

Graupner15cmx8cm_TurnigyAerodriveSK3-2118-3100kv_full_throtle.jpg
RC glider Fling
MiniCorado
Daidalos 230
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#323 Příspěvek od Milan Nes »

hele jen detail, ty si stále vůbec nevzal v potaz že základ je
kombinace rychlost + tah ? já sem si jeden čas jen tak pro legraci dělal testy a to ještě smysluplných pohonů v akrobatovi, kde jsem ladil tah vs rychlost (vysledek pochopitelne sem ocekaval ze bude stejny jako litaji lidi kolem) ale jen tak sem si vyzkousel jak naprd je treba 55 km/h + 1000 proti
67 a 800 a zase 80 a 650 bylo opet napendrek, pritom papirove ten prvni vypadal na akro zajimaveji

samozrejme vse ladeno na konkretni model, ktery ti dava to, jak se to bude v realu chovat

necemu s velkym celnim odporem bude tah a mala rychlost silne nezadouci a naopak,

pisi to "neodborne" aby snad to co chci rict bylo predano ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
igorb

#324 Příspěvek od igorb »

uz som to pisal myslim 2x tak to napisem este aj treti ale fakt na toto uz nemam cas

.. NIE JE ROZUMNY SPOSOB ako z tvojej tabulky oddelit ucinnosti roznych skumanych komponentov ...pokial by si aj urobil predpoklad ze komponenty su len dva (pohon a vrtula) tak stale z tvojej tabulky nikdy nezistis ktory z nich ma aku zavislost ucinnosti na (a teraz si vyber napeti, prude prikone - uz hned teraz mas tri veliciny co sa ti sucasne menia) .. kludne to moze byt tak ze motoru ucinost stupa ale moze aj klesat so zvysujucim sa napetim a to iste plati o vrtuli

ak nepomoze precitat ani 3ti krat (a to nepocitam co pisali ini) tak .... :- P
pepin

#325 Příspěvek od pepin »

Mě hlavně není stále jasné, co jako bude za přínos na konci té badatelské cesty, já chápu, že někoho baví bádat,chápu, že ten, kdo tomu rozumí má chut to tady taky rozebírat, ale nevidím žádný přínos v nějaké efektivitě.
přechod od detonačních motoru na stejnosměrné plechovky poháněné nicd byl takový z bláta do louže, ale se střídákem na pytlíky to podle mého jednoznačně funguje a mimo prasácké samostavby, nebo špatné stavebnice ani není problém s váhou modelu vuči kapacitě baterie--teda pokud nejde o nějaké projekty perpetummobilovské, aby to sice o ničem, ale létalo na točící se vrtuli co nejdéle.

v každém případě by mě bylo líto, kdyby to zakladatel vlákna nedotáhnul do konce k finálnímu verdiktu, naposled takto vyšuměla debata o brždění modelu ve střemhlavém letu pomocí plné výchylky výškovky--škoda, alespon video mohl dodat, určitě by to bylo zajímavé, dobijení pohonné baterie vrtulí podvěšenou pod modelem taky nakonec nějak rychle vyšumělo, tak snad tentokrát, jestli vám nakonec natrhne zadek, tak slibuji, že přestanu vyhazovat tvrdý chleba a budu ho vozit známému pro králíky, když teda to globální oteplování je takový strašák lidstva.
coro

#326 Příspěvek od coro »

BKSL píše:To co je v tabulke by mohlo ukazovat zmenu efektivity vrtule pri roznych RPM ak sa teda straty na regulatore spravne kompenzuju.

To ukazuje hlavne závislosť výkonu(aj príkonu krát nejaká málo sa meniaca účinnosť)
okrem sily(ťahu) aj na prejdenej dráhe (či objeme presunutého vzduchu či čomkoľvek súvisiacom s pohybom--).
Kedy pochopíš že sila a výkon spolu jasne súvisia ale že v tom vzorci sa sila násobí dráhou,
ktorú zjavne zaryto NECHCEŠ VIDIEŤ?
BKSL

#327 Příspěvek od BKSL »

Ty si myslis ze sa skor meni efektivita samotneho motoru vzhladom na prikon ?
T.j. nie efektivita vrtule pri roznom mechanickom prikone ?
Motor je stavany na 5A pri 2S lipo t.j. max 42W. Ja som ho testoval do 21W, teda do 50% max. prikonu.
RC glider Fling
MiniCorado
Daidalos 230
BKSL

#328 Příspěvek od BKSL »

Stopol som maximalny cas chodu na plny plyn pri 1000 mAh 1S LiPo baterii.
Bateria bola pomaly nabita na 4,3V. Pri prvej max zatazi (I=5A) po pripojeni kleslo napatie hned na 4,15V.

Prve je klesnute napatie baterie pocas chodu, druhe cas (mm:ss) za aky to nastalo od spustenia motora na plny plyn.
4,15 V => 00:00, prudovy odber 5 A
3,30 V => 14:15,
3,15 V => 14:38
3,00 V => 14:52, prudovy odber 2,6A

Po poklese napatia baterie pod 3,5 V uz bolo zretelne vidiet ze napatie klesa rychlejsie i ked prudovy odber sa v podstate snizoval s klesajucim napatim.
RC glider Fling
MiniCorado
Daidalos 230
coro

#329 Příspěvek od coro »

no, ja už teda tiež končím, na toto nemám nervy (že sa drží nápadu že zmena oťáčok vrtule mení jej efektivitu, lebo v nejakej chorej tabuľke príkon nie je lineárne závislý od statického ťahu.. ).

Len poznámka, to nabíjanie na 4,3V je tiež blbosť, vybíjanie do 3,0V jakbysmet... :)
Ešte to vybíjanie je možno OK, nanajvýš jej skráti život, ale to nabíjanie hrozí že sa raz nafúkne a možno praskne a možno s efektami - navyše možno po pár hodinách, aj keď už nebudeš doma..
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#330 Příspěvek od Milan Nes »

na nabijeni na 4,3 doporucuju mit vedle stolu kybl vody se soli ....

timto stylem davam baterce tak 5-10 cyklu max ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“