Pohon elektrovětroně 1800mm

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
varok

Re: Pohon elektrovětroně 1800mm

#31 Příspěvek od varok »

No já jsem vždycky bral jinak lidi, kteří chodí létat na pole a vidím že si vyrábí modely sami. Pár jich znám a jeden mi dělá vedoucího kroužku. Od takových si rád nechám poradit a jak jsem psal, budu takové vždy obdivovat. Ale člověk který si v nikdy nic nepostavil vlastníma rukama, ale pusu plnou pindů, když to napíšu slušně, to je jiná.
jio

#32 Příspěvek od jio »

Tak s tou poslední větou bych už souhlasil. :-)
VTjr

#33 Příspěvek od VTjr »

pepin píše:ale kurva se to změnilo--lupenková pilka je dnes už sprostý slovo, vemu si jen tento víkend---já jezdil na koloběžce, ty jsi řešil suport posunu plus anténu vysílače, v mezičasech odhaduji jsi stahoval nějaké aktualizace k vysílačce, nebo reglu---modelář, co je super modelář aniž vubec vystrčí zadek na louku s modelem--prostě je to jinak než to bylo kdysi před lety.

Support - to ano a máš pravdu, je to takové doplňkové vybavení, kde je skutečne otázkou kolikkrát ho nakonec do své smrti použiju. :roll: :lol: :lol: Jinak to ostatní ani ne, tedy krom tlachání na RC manii. :) V neděli jsem se pravda byl projet na kole, ale obyčejném horském, po zimě mi 40km a asi 1000m převýšení docela stačilo. Horší je, že manželka má elektrokolo, bydlíme na kopci s převýšením 200m a tak při těch návratech mne vždy nasere, zapne si Turbo, řekne: "Ahoj, jdu vařit večeři." a ztratí se mi v kopci. Já se domů dobelhám po 20 minutách.
U mne nejde o to, že bych nechtěl nebo nemohl stavět nové modely, ale na rozdíl od dob jinošských hodně času zabere práce, starost o rodinu, auta a dům. Když jen pokosím trávu, vyměním kola za letní, tak už se mi do ničeho jiného nechce. :(

Ale na bublinky bych nešahal! Je to neskutečně užitečná pomůcka pro začátečníky i pokročilé. Co by jsme tehdy dali za to, kdybych se v dobách jinošských mohl učit pilotovat s EPP modely? Neřku na simulátorech v PC. My jsme hodně stavěli, ale ještě víc opravovali. :| Skoro každé 5. létání bylo ukončeno větší čí menší havárii. Oprava konstrukčního modelu vydal ana týden i víc času, zatím co EPP se dá spravit na letišti nanejvýš doma večer a příští den se s ním může třísknout znova.
Pro nás tehdy nebyla možnost se naučit pilotovat jinak, než metodou "skoč do vody a plavej!" Ani propojení kabelem učitel-žák tehdy ještě nebylo. Naše modely nebyly drahé, pokud se do jejich ceny nezapočítaly ty stovky, nebo i tisíce hodin práce (i s lupenkovou pilkou, samozřejmě). Osobně pro mne jsou právě ty mnou zhotovené modely nejcennější, ačkoli ta balza, papír a laky stály jen zlomek toho co stojí hotový ARF model.
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 16.04.2024 18:39, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
pepin

#34 Příspěvek od pepin »

varok píše:No já jsem vždycky bral jinak lidi, kteří chodí létat na pole a vidím že si vyrábí modely sami. Pár jich znám a jeden mi dělá vedoucího kroužku. Od takových si rád nechám poradit a jak jsem psal, budu takové vždy obdivovat. Ale člověk který si v nikdy nic nepostavil vlastníma rukama, ale pusu plnou pindů, když to napíšu slušně, to je jiná.

varoku to je těžký, ono opravdu doma s lupinkovkou nemáš absolutní šanci upižlat model s kterým by ses dnes mohl kloudně zučastnit nějakých soutěží--být dvacátý, ale s vlastně upižlaným modelem opravdu smysl nedává a tak trochu je to tedy i beznaděj--upižlám si to sám., nooo nějak to létat bude ale na soutěžení to hold není, když se ale tady s tím smíříš, jde to dělat levně a létat to rozhodně bude a pokud nemáš soutěžní ambice, asi tri bude uplně jedno, že s erem upižlaným lupenkovkou nalétáš o vteřinu dvě méně.

blbě se ale vysvětluje právě třeba na diskuzních forech že řešíš jen něco ---mě to takto stačí.manželka čumí večer na teleku, já si na stole v kuchyni lepím, když to co na tom stole v kuchynbi lepím někdy i poletí, no super, nic víc od toho nepotřebuju.
VTjr

#35 Příspěvek od VTjr »

Pokud Ti jde zejména o soutěžní létání, tak s Tebou musím souhlasit. 8)
To, co se dnes používá při soutěžích už ani nejsou modely, ale hi-tech sportovní náčiní. :o
Taky atlét, skokan o tyči si taky tu tyč a tenisky nevyrábí doma sám, ani nešije svůj dres.
Ale ve vrcholovém soutěžním modelářství to snad ani nebylo nikdy jinak. Možná v té zlaté éře, tedy jak ji definují SAMáci, tedy do roku 1950, ale uý v 70-80. letech nastoupila komerce. Na západě už tehdy, u nás až po roce 1990, ale o to překotněji.
varok

#36 Příspěvek od varok »

No já o soutěžích ani neuvažoval, psal jsem všeobecně. I tak občas vídám tady, někde reálně nebo jinde na netu modely, které nejsou na nějaké soutěže a stejně člověk vyvalí oči a s úžasem zírá na tu nádheru.
varok

#37 Příspěvek od varok »

Nejvíce podobné se mi zdají asi tyhle modely:

https://www.rcalbum.cz/fotka?id=10452-k ... 2848194132
https://www.rcalbum.cz/fotka?id=2375-hu ... 2865758613

Ten hurvínek asi nejvíce
Naposledy upravil(a) varok dne úte 16.04.2024 19:39, celkem upraveno 1 x.
pepin

#38 Příspěvek od pepin »

VTjr píše:--------------------

vezmu to za sebe popořadě, když jsem s modelařinou začal, myslel jsem si, že jednou přijde den, kdy si na svuj modýlek který mi v podstatě postavil táta koupím jednou vysílačku a díky vysílačce už nikdy muj volný model nepřistane na stromě, nebo neuletí, to tak nějak samozřejmě neklaplo, ještě v mladistvých letec mi naprosto nadchlo F3A--takový to jednodušší--odhadem rok cca 90, jezdil jsem na letiště cca 70 km, neskutečný oser mezi moideláři na letišti--kamarády vubec řešit že se snažím zaletět nějaký akrobatický prvek--k čemu to je, no to by mě teda fakt nebavilo, já si jdu zalétat pro radost, fakt na to dodnes vzpomínám jako na neskutečné peklo, jak je sralo, že mě baví létat akrobacii, rok dva na to se oběvilo epp a poletuchy typu blade, flash, no to byla totál konečná--jen ti to zkurví přesné ovládání modelu typu--let jen rovně, fakt docela peklo být mezi partou kamarádu a muset něco obhajovat s vědomím--všechny vás jak lítáte mám v prdeli i kdyby\ jste se posrali, mě by tehdy stačilo, kdyby mě nechali prostě bejt a neřešili mě.

Noo, takže pokračovíání karavan na Raný a létání v pantoflích a ted se učím že se to dá odjet s obytnákem na minimálně víkend a v podstatě létat z auta, prostě to mám jinak nastavené než že doma budu stahovat aktualizace frsky, prostě mi víc přijde, že ten život tak nějak plyne když nejpozději v pátek vyrazím někam kde o víkendu polétám se stařičkým graupnerem. letos jsem byl myslím každý víkend v prdeli, je mi uplně jedno, jestli na běžkách, sjezdovkách, koloběžce, nebo s letadýlkama, hlavně být v prdeli--ty hvězdy na noční obloze mimo město jsou opravdu fajn, prostě fakt nebudu řešit dokud to nebude nezbytně nutný o víkendu nový firmvare frsky, fakt se mi do toho nechce a fakt si myslím, je těžké si uhlídat aby ta modelařina neskočila do zásadnějších financí pokud má jít opravdu v případě chalapa--ženská čumí na seriál tak si já raději lepím ero na kuchynskym stole.
Naposledy upravil(a) pepin dne úte 16.04.2024 19:25, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#39 Příspěvek od VTjr »

EPP beru jen jako mezistupeň pro naučení základů pilotování, zůstat jen při "houboletech" je samozřejmě blbost. Je blbost, protože EPP model se musí pokaždé nanovo zalétávat po každém sestavení- Takže teď už víš jak jsem to myslel. EPP je super, ale ne na věčnost!
V tom akrobatění s tebou souhlasím, mne taky jen takové vyhlídkové lety nebaví. Ale já akrobatím pouze pro radost, soutěžní ambice nemám a asi ani nikdy mít nebudu. Hlavním důvodem je to, že jakmile člověk začne soutěžit, tak nasaje tu sportovní atmosféru, chce se samozřejmě co nejlépe umístit, ne-li vyhrát, a pak se se z koníčka stane dřina a zápas s Hi-tech. Nehledě k tomu, že to začne mohutně požírat peníze. Někomu to nevadí, má klidný život a potřebuje adrenalín. Já naopak mám adrenalínu dost v práci a další na letišti nepotřebuji. Chci pohodu a klid, odstartovat kdy já chci, neohlížet se na nějaký pracovní čas či jiné nepříjemné biče. Ja dokonce nemám rád ani hromadné, dokonce masové akce, nejraději lítám sám, je to bezpečnější. :mrgreen:
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 16.04.2024 19:34, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#40 Příspěvek od VTjr »

varok píše:Nejvíce podobné se mi zdají asi tyhle modely:https://www.rcalbum.cz/fotka?id=10452-klid&photo=62215&line=17132848194132
https://www.rcalbum.cz/fotka?id=2375-hu ... 2865758613

Ten hurvínek asi nejvíce

První odkaz máš vložen špatně, mezi dvojtečkou a https musí být mezera, jinak nefunguje. To si oprav!
Ty modely jsou dost podobné tomu, co se kdysi stavělo na jednokanál, například Admirál-II, určitě to jsou nějaké elektromotorizované RC-V2. Chtělo by to vidět profil, ale určitě to bude dost pomalé, zcela jistě pomalejší než EPP Fox1800. Takže stoupání vrtule bude vhodné menší, dejme tomu vrtuli 10x4".
Kuta33

#41 Příspěvek od Kuta33 »

Tuším kam varok míří.
Takhle nějak?
https://hadex.cz/l741b-motor-a2212-bezkartacovy-outrunner-1000kv/
https://hadex.cz/m559a-regulator-otacek-pro-bezkartacove-motory-30a-xxd-hw30a/
https://www.pvmodel.cz/produkt/cam-folding-prop-nahr.-listy-23-x-12-cm9-x5-u4290
Baterii Lipol 3S od 1300 mAh a více, to bych řešil podle těžiště. Nebo vykuchat zrušenou akuvrtačku a použít 3 články Li-Ion 18650.
Za hubičku, nebude to žádná střela, ale větroně nahoru vyškrábe.
Jo, Li-Ionky jsem zatím nepoužíval, takže jenom typ.
Naposledy upravil(a) Kuta33 dne úte 16.04.2024 19:33, celkem upraveno 1 x.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od TomasC »

OK, dovolím se vrátit k tématu.

Motor vyhodit. Tyhle s plastovým čelem mají nízký výkon. BLDC motor bude po všech stránkách lepší. Baterky tak 1Ah - 1,3Ah. Tříčlánek.
varok

#43 Příspěvek od varok »

Kuta33: Tam jsem koukal a občas tam jezdím nakupovat. Ale ty jejich motory mají označení 22xx a tady mi doporučovali 28xx. Nebo to je stejná velikost? Proto jsem psal, že každý si to označuje po svém a někdy se v tom nedá vyznat.
Ještě zkusím pohledat, ale levněji asi už nekoupím. Ještě uvidím, ale asi tedy opravdu zvolím už ten střídavý motor.
varok

#44 Příspěvek od varok »

TomasC: Ano, proto jsem psal že tam takový elektromotorek nechci.
pepin

#45 Příspěvek od pepin »

VTjr píše: Ja dokonce nemám rád ani hromadné, dokonce masové akce, nejraději lítám sám, je to bezpečnější. :mrgreen:

mě jen prdí, že ta modelařina už fakt není o tom tou lupenkovou pilkou si pižlat v kuchyni ---jako že když to takto zveřejníš, že to takto děláš, tak budeš za debila, to mi fakt vadí a je mií to líto.
Naposledy upravil(a) pepin dne stř 17.04.2024 3:19, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“