RDS

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
MKfly

Re: RDS

#31 Příspěvek od MKfly »

Dominik.stupka píše:104093.782 mm2 pulka křidla tedy x2 a mělo to i s vyvážením 300g tak si to spočítej:)

Tak jestli jsem to nepopletl je to asi 14,4g/dm2
To už je spíš do větru na svah než na termiku.
Alula mi při ploše 16.7dm2 a váze 190g vychází na necelých 11,4g/dm2 a i z toho bych rád něco ubral
Třeba takový F3K MAAT má podle váhy od 10,76 do 12,6g/dm2 vztaženo jen na plochu křídla.

Jak lepíš ten laminát na vector board?
Volně, třeba na skle a nebo to poctivě něčím vakuuješ?
Dominik.stupka

#32 Příspěvek od Dominik.stupka »

MKfly píše:
Tak jestli jsem to nepopletl je to asi 14,4g/dm2
To už je spíš do větru na svah než na termiku.
Alula mi při ploše 16.7dm2 a váze 190g vychází na necelých 11,4g/dm2 a i z toho bych rád něco ubral
Třeba takový F3K MAAT má podle váhy od 10,76 do 12,6g/dm2 vztaženo jen na plochu křídla.

Jak lepíš ten laminát na vector board?
Volně, třeba na skle a nebo to poctivě něčím vakuuješ?

Pepo já se spleta:) Přeměříl jsem omylem v onshape jiný křidlo - prosím netrapte mne teď s těmahle vypočtama mám dost jinejch starostí.
Ale Alula je fakt paradně lehká možná proto se ti špatně házela. ty jo a ty jsi fakt měl Alulu 190!!! co vím tak s házecim kolíkem vycházela na 230.
A laminát na VB lepím před tím než ho lepím na křídlo a lisuju to na plocho pod tak 60kg.
Třeba takový F3K MAAT stojí 20litrů bez ničeho tak prosím nesrovnávat.
MKfly

#33 Příspěvek od MKfly »

Dominik.stupka píše:Pepo já se spleta:) Přeměříl jsem omylem v onshape jiný křidlo - prosím netrapte mne teď s těmahle vypočtama mám dost jinejch starostí.
Ale Alula je fakt paradně lehká možná proto se ti špatně házela. ty jo a ty jsi fakt měl Alulu 190!!! co vím tak s házecim kolíkem vycházela na 230.
A laminát na VB lepím před tím než ho lepím na křídlo a lisuju to na plocho pod tak 60kg.
Třeba takový F3K MAAT stojí 20litrů bez ničeho tak prosím nesrovnávat.

Ale vo tom to přeci je :-)
Alula se mi hlavně tak nějak pořád sama rozebírala i pokud byla po uši olepená skelnou páskou.
Tak teď si na házení stavím její "klon" z křídel z Lidlu za 250Kč. A když se mi povede udržet slušné plošné zatížení, hrdě to porovnám i s tím MAATEM. Nemluvím o tuhosti a výšce kam to půjde vyhodit.
Tuhle jsem kroužil s křídly z hodně staré A1 s novým trupem a vrtulí. A nade mnou byla dvě F3K. Jim to +- drželo výšku, já si musel trochu dopomáhat tou vrtulí. A mých pár gramů na dm2 navíc byl zřejmě hlavní důvod proč tomu tak bylo. Tož tak :-)
Přílohy
20230323_012107.jpg
Dominik.stupka

#34 Příspěvek od Dominik.stupka »

MKfly píše:

Ale vo tom to přeci je :-)
Alula se mi hlavně tak nějak pořád sama rozebírala i pokud byla po uši olepená skelnou páskou.
Tak teď si na házení stavím její "klon" z křídel z Lidlu za 250Kč. A když se mi povede udržet slušné plošné zatížení, hrdě to porovnám i s tím MAATEM. Nemluvím o tuhosti a výšce kam to půjde vyhodit.
Tuhle jsem kroužil s křídly z hodně staré A1 s novým trupem a vrtulí. A nade mnou byla dvě F3K. Jim to +- drželo výšku, já si musel trochu dopomáhat tou vrtulí. A mých pár gramů na dm2 navíc byl zřejmě hlavní důvod proč tomu tak bylo. Tož tak :-)

Ale to vypadá moc pěkně, to mě zajímá. Máš na to nějaký plánek?
MKfly

#35 Příspěvek od MKfly »

Ale to vypadá moc pěkně, to mě zajímá. Máš na to nějaký plánek?

To vpravo je vytištěné LouLou, odkaz na to je někde o kus výš, to vlevo je upravené křídlo z Lidlu kluzáku. Odřízl jsem uši dvěma řezy do klínu tak, aby mi vyšla rovná odtokovka pro přilepení křidélek a zároveň se zbavil i jejich vzepětí a konce protáhl ještě o rozříznutou výškovku. Konstrukce křídélek je vyfocena někde o kousek výš, náznak jejich plánku přikládám. Výškovka má symetrický profil takže se musí trochu prohnout a trochu obrousit aby plynule navázala na profil křídla. Ještě jsem přidal 3 kusy uhlíkové tyčky o průměru 1,5mm. jednu do náběžky a dvě nad sebe jako hlavní nosník křídla. Ty tam jsou asi skoro zbytečně ale chtěl jsem tuhle variantu vyzkoušet. Drážka vyfrézovaná diamantovým kotoučkem k Proxonu je pro ně tak akorát. Originální trup je dost mohutný takže chci použít jiný, z něčeho menšího. Koupil jsem menší házedlo také v Lidlu ale stejně dobře určitě poslouží nějaké z vietnamské večerky. Ale k tomu jsem se zatím nedostal. Z toho menšího kluzáčku by šly určitě využít i křídla na případné vinglety ale nejdřív to chci zkusit házet a tomu by překážely. Ty křídla z LIdlu mají slušný váhový rozptyl, nejlehčí bílé mělo 65g nejtěžší modré na té fotce má 85g.
Ale to už jsme hodně of topic.
V podstatě to ale má být jen vytuněná varianta téhle klasické předělávky:
http://www.wing-tips.at/Portraet/Modell ... _Umbau.pdf
Přílohy
20230914_234926.jpg
Dominik.stupka

#36 Příspěvek od Dominik.stupka »

MKfly píše:
To vpravo je vytištěné LouLou,

To jsem poznal, vytisknul a rozbil jsem jich aspoň5:))))
Dominik.stupka

#37 Příspěvek od Dominik.stupka »

MKfly píše:a zároveň se zbavil i jejich vzepětí

A to tam nějak dodáš negativní zkroucení?
Dominik.stupka

#38 Příspěvek od Dominik.stupka »

Jinak pokračuji s Boučkem - raději pořádně ladím něž to celý vytisknu a polaminuju. Dost jsem řešil ty klapky, vytisknul jsem varianty z LWpla a polyairu od 3dlabu a porovnával s váhou a tuhostí balsy. no balsa je na tom s tuhostí fakt bídně. Nakonec bude takový kompromis - od pácek ke koncům polyair a ke středu LWpla. Páčky něco mezi těmi dvěma verzema. Pročetl jsem celý tree na rcnetwork.de a je jasné že prostě tuhost a přesnost klapek je zásadní. A vzhledem k tomu že jím to létá neskutečně i s 330g, není co řešit. Ale nejvíc se těším až si to bláznivě potisknu:)
Přílohy
Bow-print.jpg
Part-Studio-1-49.jpg
379344375_1036794781009980_1916517326859787754_n.jpg
MKfly

#39 Příspěvek od MKfly »

Dominik.stupka píše:A to tam nějak dodáš negativní zkroucení?

On tam zůstane ten originál negativ (a dokonce i velmi mírné vzepětí) tak nějak sám od sebe.
Přílohy
20230920_195553.jpg
20230920_195512.jpg
MKfly

#40 Příspěvek od MKfly »

Dominik.stupka píše:Jinak pokračuji s Boučkem - raději pořádně ladím něž to celý vytisknu a polaminuju. Dost jsem řešil ty klapky, vytisknul jsem varianty z LWpla a polyairu od 3dlabu a porovnával s váhou a tuhostí balsy. no balsa je na tom s tuhostí fakt bídně. Nakonec bude takový kompromis - od pácek ke koncům polyair a ke středu LWpla. Páčky něco mezi těmi dvěma verzema. Pročetl jsem celý tree na rcnetwork.de a je jasné že prostě tuhost a přesnost klapek je zásadní. A vzhledem k tomu že jím to létá neskutečně i s 330g, není co řešit. Ale nejvíc se těším až si to bláznivě potisknu:)

Vypadá to moc hezky :-)

A můžeš nějak krátce (ale trochu šířeji) shrnou co tam o těch klapkách píšou? v čem je největší problém a proč?
Dominik.stupka

#41 Příspěvek od Dominik.stupka »

MKfly píše:

On tam zůstane ten originál negativ (a dokonce i velmi mírné vzepětí) tak nějak sám od sebe.

Aha aha pěkné. Ty jo a teď vidím že to máš z epp, z první fotky to vypadalo jako že sis to vybrousil z balsy.
A to jsi řezal drátem? no asi jo. Takže máš přípravek na řezání?
Dominik.stupka

#42 Příspěvek od Dominik.stupka »

[quote="MKfly"][/quote]
Je to v podstatě jasné, stačí se na tu klapku pořádně podívat. Ona se ke konci křídla na rozdíl od normálních rozšiřuje.
Jednoduš se páčky dávaj do nejšiřšího a nejvyšího místa. Je to DLG taže jsou tam tlaky - dokonce to prý funguje dobře jen s
HV servy. Ale ano některým stavitelům to prostě nešlo přez pisky a daly si serva do předu a šli opravdu až 30g dolů s celkovou váhou.
Jak dopadly s házením nepíšou, možná to jen střílej gumou, touž prý tak nevadí. Naopak je tam video dlg hodů s přidaným svahovým balastem na 530g celkem a to ti mozek nebere. https://www.youtube.com/embed/58smhwWpJ ... ue&start=0
Je to prostě tecnologická nevýhoda toho bow konceptu, který podle mne je jinak dost geniální.
Tedy pro mne: jednoduché pro tisk a prakticky nezničitelný - letový vlastnosti tak akorát co mám rád snadný transport atd..
zde vlákno: https://www.rc-network.de/threads/dlg-bow.11864778/
MKfly

#43 Příspěvek od MKfly »

Dominik.stupka píše:Aha aha pěkné. Ty jo a teď vidím že to máš z epp, z první fotky to vypadalo jako že sis to vybrousil z balsy.
A to jsi řezal drátem? no asi jo. Takže máš přípravek na řezání?

Ne koupil jsem to v Lidlu :-)

https://www.lidl.cz/p/playtive-kluzak/p100347004
Přílohy
lidlglider.jpeg
MKfly

#44 Příspěvek od MKfly »

Dominik.stupka píše:Je to v podstatě jasné, stačí se na tu klapku pořádně podívat. Ona se ke konci křídla na rozdíl od normálních rozšiřuje.
Jednoduš se páčky dávaj do nejšiřšího a nejvyšího místa. Je to DLG taže jsou tam tlaky - dokonce to prý funguje dobře jen s
HV servy. Ale ano některým stavitelům to prostě nešlo přez pisky a daly si serva do předu a šli opravdu až 30g dolů s celkovou váhou.
Jak dopadly s házením nepíšou, možná to jen střílej gumou, touž prý tak nevadí. Naopak je tam video dlg hodů s přidaným svahovým balastem na 530g celkem a to ti mozek nebere. https://www.youtube.com/embed/58smhwWpJ ... ue&start=0
Je to prostě tecnologická nevýhoda toho bow konceptu, který podle mne je jinak dost geniální.
Tedy pro mne: jednoduché pro tisk a prakticky nezničitelný - letový vlastnosti tak akorát co mám rád snadný transport atd..
zde vlákno: https://www.rc-network.de/threads/dlg-bow.11864778/

Díky za odkazy, když to váží půl kila, tak to má už docela dobrou hybnost.
Takže to tiskneš (jako oni staví) ze spodní strany úplně rovné a negativy na konci křídla částečně nahrazují ty ke konci křídla rozšiřující se klapky?
A už ti to lítá?
Dominik.stupka

#45 Příspěvek od Dominik.stupka »

MKfly píše:Díky za odkazy, když to váží půl kila, tak to má už docela dobrou hybnost.
Takže to tiskneš (jako oni staví) ze spodní strany úplně rovné a negativy na konci křídla částečně nahrazují ty ke konci křídla rozšiřující se klapky?
A už ti to lítá?

Dlouho jsem tu nebyl, no nelétá. Protože jak to umne bývá nadchnul jsem se pro jiný jednoduší koncept viz lákno SHOTTEC co teď založím:)
Odpovědět

Zpět na „Větroně“