Vhodné FPV brýle pro dioptricke brýle?

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
leon_cz

Re: Vhodné FPV brýle pro dioptricke brýle?

#31 Příspěvek od leon_cz »

chorche píše:To bylo mysleno obecne k EV100, chtel jsem je puvodne take, ale bylo mi to to vice lidmi rozmluveno. Maly FOV byla jedna z nevyhod, dalsi byla vysoka poruchovost a spatna kvalita prijmu.
EV800D jsem chvili v zacatcich mel, maji vybrani pro bryle, ale nezkousel jsem, nastesti nepotrebuji.
EV200D ma kamarad, uvidime jak budou fungovat, ma je kratce. Prijimaci modul je nastesti vymeny.
EV300D maji problemy s vysokou odezvou. Sice byl vydan novy firmware, ale ten to resi jen castecne

Pro pouziti s brylemi mohou byt zajimave takoveto zrcadlove bryle pripadne tato kombinace maleho monitoru a univerzalnich zrcadlovych bryli kterou pouzivam jako zalohni bryle nebo jako samostatny monitor kdyz neco ladima nastavuji, pripadne chci nekoho "svezt".

EV100 měly smysl hlavně v době svého uvedení na trh, protože to byly snad jediný "slim" FPV brýle pod 5 tisíc na trhu. Takže člověk s horším zrakem, který prostě neměl dobrý oči pro "box" FPV brýle nebo chtěl "slim" ale nemohl si dovolit drahý FatSharky nebo SkyZony, neměl tenkrát jinou možnost, než EV100. Já zahodil kvůli bolesti hlavy a nevolnosti při létání dvoje "boxovky", Eachine VR D2 a V006 a nemohl jsem si dovolit vyhodit šest litrů za drahý "slim", který by moje problémy se zrakem řešily, takže na EV100 vzpomínám s láskou, protože mi FPV létání vůbec umožnily. Že mají horší příjem, než EV800D je jasný, protože nemají diversitní přijímač, to bys srovnával jablka s hruškama. Můžeš je srovnávat s jinými nediversitními "slim", třeba s Eachine EW30.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od ddano007 »

Páni, idem si vybrať prvé FPV okuliare analog 5.8GHz. Keďže mám okuliare na blízko ( +2.5D), tak sa tam buď musia zmestiť okuliare, alebo musia mať niečo dioptrické vstavané. Rád by som aspoň 600 "riadkov". Mám dvoch ( s krvácajúcou peňaženkou troch ) kandidátov:
1, Eachine EV800DM
https://www.banggood.com/Eachine-EV800D ... s=category
Negatívum vidím: malý 3" displej, len 4:3, nemá HDMI svtup, keby bolo náhodou treba...
2, Eachine Cobra X
https://www.banggood.com/Eachine-and-Sk ... mds=search
Negatívum: asi len vyššia cena, inak to má HDMI, USB C, headtracker. Zatiaľ môj favorit.
3, Eachine EV200D
https://www.banggood.com/Eachine-EV200D ... mds=search
Do týchto neviem, či dostanem okuliare a netuším aká je cena a kvalita dioptrických vložiek. Nemajú headtracker, neviem, či majú HDMI vstup. No a cena je už trochu za rohom... ale v krajnom prípade, by som ich možno dal.
Ak niektoré z týchto okuliarov máte, dajte, prosím, vaše skúsenosti. Vďaka.
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Graylag

#34 Příspěvek od Graylag »

Mám EV800DM a jsem s nimi v podstatě spokojený, s brýlemi si je nasadím úplně v pohodě bez jakýchkoliv problémů, plus se dá ještě dokoupit přídavná čočka, která prý na dalekozrakost pomáhá (čočku sice mám, ale jsem krátkozraký, tak neumím posoudit jak to pomáhá). 4:3 považuju za výhodu, protože PAL je 4:3 nativně, ale to je asi věc osobních preferencí. HDMI se dá jakž takž doplnit přes převodník. Do brýlí sice jde klasický PAL takže žádné HD, ale zkoušel jsem si takhle simulovat FPV v simulátoru a funguje to.
Zorné pole je vzhledem k malému displeji jen 34° vodorovně a 42° úhlopříčně (mé měření) při nejvíce zasunutém displeji, zhruba totéž co 24" monitor na 85 cm. Při vysunutí nadoraz se obrazovka o cca 1/3 zmenší. Naopak přídavná čočka obrazovku zvětšuje, ale taky deformuje obraz. Malé zorné pole může být nevýhoda, protože to není tak "pohlucující" jako třeba EV800D, ale výhoda je, že nemusíš tolik hýbat očima a lépe se soustředíš. Závodní piloti preferují z přesně tohohle důvodu spíše menší zorné pole. Další výhoda malého zorného pole je, že skryje nedostatečné rozlišení.
Teď ale k největšímu podrazu EV800DM - NEJSOU 900x600 jak je v popisu, ale jen 640x480. Alespoň ty mé. A nevěřím, že by se daly koupit nějaké skutečně 900x600. Nižší rozlišení není nutně špatně, vzhledem k tomu, že PAL má jen 576 řádků, není ztráta kvality markantní a abych pravdu řekl, trvalo mi skoro rok, než jsem na ten podraz s rozlišením přišel, přičemž jsem na něj došel jen tím, že video z DVR (s plným PAL rozlišením) mělo na PC monitoru a chloupek víc detailů než v brýlích. Ve výsledku bych si je za ty peníze klidně zase koupil, ale pokud ti jde o to mít na displeji plný PAL bez ztráty tak jak jsem chtěl já, musíš se poohlédnout jinde (a dráž).

K těm dalším, Eachine/Skyzone Cobra X vypadá parádně, jsou to brýle které bych si dnes koupil. Až na tu cenu. Pokud jsi si jistý, že do FPV jsi ochotný investovat, jdi do nich. Pokud si jistý nejsi, vezmi EV800DM a pokud tě to chytne, kup Cobra X a EV800DM si nech jako záložní a pro diváky.

EV200D jsou parádní brýle, ale s dioptrickými brýlemi na ně rovnou zapomeň, ty tam nedostaneš ani omylem. Pokud jsi někdy používal na foťáku nebo videokameře elektronický hledáček, tak EV200D používá principálně stejný typ displeje, čili jeho optiku si musíš dát opravdu až k oku. Není tam místo na brýle. Stejně jako u dalekohledu pokud to zkusíš, uvidíš jen malinkatý střed zorného pole. S dioptrickými vložkami by to neměl být problém, ale ty ti cenu ještě dále zvýší.
Jinak HDMI mají a headtracker je v praxi celkem zbytečnost.
Marek_Km

#35 Příspěvek od Marek_Km »

Ten poměr stran, který zobrazovač má, je dost podstatná věc při nákupu. Kdysi jsem to tady psal. Začínal jsem před mnoha lety s monitorem s diverzitním příjmem, uměl zobrazit jak 4:3 tak 16:9. Pak jsem koupil Fatshark Attitude V3 a ty uměly jen 4:3, proto jsem musel kupovat kamerky s tímto poměrem. Nesnesl bych se dívat (maximálně chvilku) na zdeformovaný obraz. Ty brýle jsem po letech loni prodal, protože jsme s kámošem přešli na DJI FPV HD a protože jsem měl doma ground station s Furious True-d, plánoval jsem, že budu analog sledovat přes tyto brýle. Bohužel jsou skvělé jen na ten digitální přenos, ale konverze analog na digitál není ideální, prostě na analog je jen analog, frflali na to i na Rcgroups. Analog mám hlavně v domácím 2S whoopovi, náhradní race quadře a v samokřídle a protože lítám často s tím domácím prckem (na kterých je často na kamerách právě poměr 4:3), tak jsem si řekl, že si budu muset obstarat analog kuklu. Do dražších brýlí se mi nechtělo, dost stály ty DJI, tak jsem si řekl, že si vezmu třeba bazarové EV800 a dodělám do nich diverzitu, jak to udělal kamarád. Na poslední chvíli jsem zjistil, že tyto brýle 4:3 neumí!!! a proto jsem předminulou neděli na Aliexpresu z českého skladu objednal za bezva cenu EV800D. Ty mají oba režimy, diverzitu a DVR. Přišly za 2 dny, pak jsem dotiskl mezikus (už jsem kdysi někomu tisknul). Zkoušel jsem to bez něj, ale byla to bída. Monitor je blízko očí. Takto to funguje skvěle, ale se slzou v oku vzpomínám na ty zbytečně prodané Fatsharky. Na ten starý monitor jsem doma zkoušel lítat, ale je to o ničem. Konečně zas mám něco slušného na analog, aspoň letos vyvětrám to křídlo, loni bylo ve vzduchu jen párkrát. Akorát největší mínus je ta velikost. O Fatsharcích jsem ani nevěděl, tohle něco váží. Zas to má slušný diverzitní příjem a to DVR. Trochu jsem se rozhodoval, jestli nejít do těch DM, ale nebyl jsem si jistý, jestli do křídla neseženu kameru 16:9 a to bych na nich nepřepnul. U brýlí typu Fatshark, Skyzone atd pochopím, že jsou jen pro jeden formát obrazu, ale co nepochopím je, že FPV kukly málokdy umí oba formáty. Bohužel.
leon_cz

#36 Příspěvek od leon_cz »

HeadTracking není ani tak zbytečnost, ale nejde ho moc používat, pokud máš na hlavě nějakou směrovku a jedeš převážně na ni. Každý pohyb hlavou pak znamená změnu kvality obrazu. Já jsem přešel na FPV z leteckých simulátorů, kde jsem asi 15 roků používal HeadTracking a nedovedl jsem si proto představit, že bych lítal bez HT i FPV. Ale se skřípěním zubů si na to manuální ovládání pohledu kamery u FPV zvykám... Není to prostě ono, pro toho, kdo přechází z leteckých simulátorů, stejně jako nemá moc smysl u leteckých simulátorů jednou rukou ovládat joystick a druhou rukou na myši směr pohledu...
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od ddano007 »

Páni, veľká vďaka za postrehy. Vzhľadom na to, čo napísal Graylag o rozlíšení EV800DM, tak vypadávajú z výberu, nielen že majú malý displej, ešte aj nič moc rozlíšenie. To už radšej EV800D, tie aspoň majú veľký displej ( ešte že mi nejdú na Ali odfiltrovať české sklady... ).
EV200D, keďže tam nedostanem dioptrické okuliare, sú tiež mimo hry.
Takže do finále zostávajú EV800D a COBRA-X. COBRA-X aj tak momentálne nemajú na BG skladom, tož si to ešte nechám prejsť hlavou.
Vzhľadom na to, že je to analog s 576 riadkami, o kvalite obrazu si nerobím ilúzie - mám 7" SKY-708, tož otázka je, či tých 1280x720 je natoľko badateľných, aby stáli za 2x drahšie brýle :roll:
Ešte raz vďaka, keby ste mali nejaké užitočné poznámky, sem s nimi!
Graylag

#38 Příspěvek od Graylag »

U EV800D pozor, protože ne každé brýle se tam vlezou, ta díra na oči je prý menší než u EV800DM. Alespoň podle videí, fyzicky je nemám abych je mohl srovnat. Když tak se na nějaké videorecenze mrkni, ať si na to uděláš názor.
EV800DM mají otvor na brýle 140x42. Moje brýle mají 132x30 a zcela běžně s nimi létám aniž by na cokoliv narážely nebo se o něco opíraly.

Jinak bych se řídil jen a pouze podle ceny. Pokud zkousneš cenu, běž do CobraX. Pokud ne, běž do EV800D/DM.
Mimochodem nezapomeň, že CobraX není jen o displeji, ale i o kvalitnějším a modulárním přijímači. EV800DM má přijímače slušné, ale umí mezi nimi jen přepínat. A jsou pevnou součástí desky, takže za lepší je nevyměníš. CobraX umí kombinovat videosignál obou přijímačů, plus se celý přijímačový modul dá vyměnit za kvalitnější.
Graylag

#39 Příspěvek od Graylag »

Ohledně headtrackingu to beru zpět, pro někoho to může být výhoda. Nemám žádné letadlo s gimbalem a popravdě si moc neumím představit letadlo kde bych neměl jasně definované pohledy z kamery, ale na druhou stranu létám jen pevné křídla. U multikoptér to možná tolik nevadí. A nebo možná jen musím pro kameru na gimbalu dozrát :)
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od ddano007 »

Spýtam sa možno blbo: FPV okuliare majú už vstavanú nejakú lupu/ okuliare? Lebo ani so štyrmi dioptriami nie som schopný zaostriť bližšie než na cca 25cm...
leon_cz

#41 Příspěvek od leon_cz »

ddano007 píše:Ešte raz vďaka, keby ste mali nejaké užitočné poznámky, sem s nimi!

Hlavně by bylo dobrý se nejdřív opravdu rozhodnout, jestli chceš "box" nebo "slim" FPV brýle, když už za ně chceš dát balík jako za EV200D a teprve pak vybírat buď z několika typů "box" brýlí nebo z několika typů "slim" brýlí podle parametrů. Nejde moc porovnávat boxový EV800 a slim EV200, když to jsou úplně rozdílné konstrukce. Ideálně si někde jakékoliv "box" a "slim" FPV brýle vyzkoušet, protože to opravdu není jedno a totéž dívat se na jeden velký displej skrz fresnelku nebo mít přímo u očí za čočkama dva malé oddělené displeje. Pod slim FPV brýle se dioptrické brýle nedávají, prostě se tam nevejdou, ty displeje máš přímo u očí, proto se do slim brýlí zasunují ty dioptrické vložky. Do EV200D se dávají dioptrické vložky z FatSharků, sada čoček stojí kolem 400kč. Já mám +1,5 a +1,75 na blízko a proto se mi u box brýlí hrozně motala šiška, jak jsem na ten displej nemohl zaostřit, nevolnosti apod. Ale u slim FPV brýlí mi absence dioptrických brýlí vůbec nevadí, díky těm defaultním čočkám co tam jsou nemám vůbec problém na displej zaostřit a tak jsem ty dioptrické vložky ani nesháněl. Stejně to měl můj kolega se kterým FPV lítám, také se mu z box brýlí dělalo špatně a u slim (EV100) neměl vůbec problém, a to vůbec žádné dioptrické brýle jinak nepoužívá. Na druhou stranu někteří zase preferují box brýle kvůli většímu FOV, fakt to chce ideálně někde vyzkoušet, která konstrukce (box vs slim) bude vhodnější pro Tebe.
Graylag

#42 Příspěvek od Graylag »

FPV okuliare majú už vstavanú nejakú lupu/ okuliare?

Ano, mají. Jsou v zásadě tři typy. První jsou krabicové brýle, kde máš jeden centrální displej a mezi displejem a tvýma očima je jedna velká fresnelova čočka. Výjimečně jsou displeje dva a samostatné čočky jako je to u virtuální reality, ale obvykle je displej jen jeden. Druhý typ jsou hledáčkové brýle, kde máš před každým okem miniaturní displej schovaný za okulárem. Třetí a nejvzácnější typ jsou zrcadlové brýle, kde máš displej na čele a díváš se na něj přes dvě zrcadla, které ti skrze odrazy displej opticky oddalují.

V kombinaci s dioptrickými brýlemi jsou vhodné jen krabicové a zrcadlové brýle, protože hledáčkové vyžadují okuláry až u oka. Druhá výhoda obou těch typů je, že vzhledem k jednomu displeji odpadá problém s různou vzdáleností zornic a tím problémům s viděním pokud jsou brýle špatně nastavené. Nevýhoda je, že proti hledáčkovým jsou oba typy velké a těžké.
Koli

#43 Příspěvek od Koli »

Jestli můžu trošku také přispět... Mám cca +1,5 dioptrie.
Prošel jsem si jak krabicovými, různě upravovanými, tak později už klasickými fatsharky.
Do krabic budete potřebovat silnější dioptrie, než které vám stačí na čtení. A proto se po delším letu může dostavit nevolnost. Proto jsem přešel na fatsharky. Tam vkládané +dioptrie nepotřebujete. Samozřejmě ale mají určité omezení. Zdali jsou pro vás vhodné zjistíte snadno. Pokud vidíte ostře bez dioptrických brýlí aspoň na 180 cm a blíž, tak budou pro vás vyhovující. Pokud zaostříte až na delší vzdálenost, neuvidíte dobře ani v těchto. Píšu o problému vidění na blízko, u problému na dálku je to vše jinak. To nemůžu posoudit.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od ddano007 »

No, vidím, že som som si na seba ušil peknú búdu... :mrgreen:
Vďaka za vysvetlenie - aspoň som o niečo múdrejší ( tie fresnelky som si pri EV800D, keď aj v recenziách robili rozborku, nevšimol ).
V tejto chvíli som teda výber zúžil na "krabicáky": EV800D vs Cobra-X. BTW: aký zmysel má výmenný prijímač v okuliaroch? Teda za predpokladu, že sa nepokazí.
Ak ste mali EV800D: kdesi som sa dočítal, že tam boli problémy z nahrávaním na DVR - je to už poriešené?
Cobra-X sú určite parametrovo lepšie: trochu mi vadia tie antény blízko pri sebe a hlavne sú to úplne nové okuliare, ktovie, čo za muchy ešte budú mať...
Asi skúsim vyzistiť, ktoré z nich by som našiel v nejakom EU sklade a hodím si korunu ... vlastne Euro ...
Graylag

#45 Příspěvek od Graylag »

Výměnný přijímač má smysl tehdy, pokud je na trhu něco technologicky vyspělejšího než co máš v brýlích. Na samotném displeji Cobra X není moc co vymyslet ani zdokonalit, ale přijímače se stále vyvíjejí. Aktuálně se to sice zpomaluje, protože se všichni zaměřují na digitální systémy, ale přesto vývoj pokračuje. Do jaké míry je zapotřebí mít technicky nejpokročilejší řešení na trhu za prémiovou cenu je sice otázka, ale je dobré mít aspoň tu možnost. No a výměnný přijímač ti umožňuje vyměnit relativně levně samotný přijímač za lepší bez toho, abys musel měnit celé brýle.
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“