YenyaKas píše:Jak poznám, že v mém případě ten hladký povrch vadí?
Poznáš to třeba i tak, že vyzkoušíš nalepit ten turbulátor a porovnáš letový projev modelu. Nebo dokonce jak tu kdosi psal, že zkoušeli turbulátor jen na jedno křídlo -

ale nevím, u motoráku bych asi radši jen jedno nezkoušel.
YenyaKas píše:Jako čtení na dlouhé zimní večery dobrý, ale jinak je tvoje odpověď podobná, jakobys na nějakou jinou otázku říkal "přečti si to na Wikipedii, tam najdeš odpověď na většinu svých otázek"

.
S tím opakováním máš sice trochu pravdu, ale je to tím, že ten web funguje i jako jakási poradna, takže mnoho problémů se řeší opakovaně. Taky mnoho věcí vzájemně souvisí. Jsou i jiné zdroje, Lněnička napsal i řadu knížek a tam je to všechno v jednom prostoru. Taky byla vynikající knížka od Musila "aerodynamika moderních leteckých modelů". Jinak zimní večery sice už nejsou tak dlouhé, ale zima je pořád, moc intenzivně lítat se nedá, tak by Ti toho času na studium nemuselo být zas tak moc líto.
Trochu aerodynamiky nikoho nezabije! 
Nehledě tomu, že ty známé věci můžeš přece přeskakovat

.
A krom toho opakování je matka moudrosti.
YenyaKas píše:Takže pokud máš jednoduchou odpověď na moji otázku ... já jsem je četl a myslím si, že tam takto jednoznačná odpověď nejspíš není. Ale můžu se mýlit.
Skutečně se nemýliš, jednoduchá odpověď na to není. Většinou jsou to hypotézy, které je ale nutno ověřit experimentem (třeba jak jsem napsal výše, pokusem s turbulátorem).
YenyaKas píše:Jediné mě nepochopitelné chování bylo u přetíženého Mini Scouta - v zatáčce při nedostatečné rychlosti se má tendenci prudce překlopit _ven_ ze zatáčky
Ano, tak nějak si to vykládám - ostatně co jiného by to bylo, že jo. Moje otázka byla, jestli to může být způsobené hladkým povrchem křídla.
Asi může. Tak to vyzkoušej a uvidíš. Pokud s ostatními modely problém nemáš, tak to neřeš.
YenyaKas píše:Jo, funkce turbulátoru je mi myslím docela jasná. I jsem zkoušel různě lepit nitě na horní stranu křídla. Teda jen k vnější části, ne po celé délce - představuju si, že odtržení laminárního proudění u kořene křídla by tohle chování snad nemělo způsobovat. Změnu chování jsem nezaznamenal, tak jsem to zase odlepil. Je teda odpověď, že v mém případě není problém v hladkém povrchu křídla?
Vygooglil jsem si obrázky, abych věděl, jak ten Mini Scout vypadá (doufám, že jsem našel ten správný model) a myslím si, že teď už i tuším příčinu toho chování.
Je to on?
Pokud ano, tak já osobně si
myslím, že je to způsobeno tím, že horní strana křídla je v místě cca 1/3 hloubky výrazně zalomena. A právě jakékoli
hrby, nespojitosti,
na vrchní klenbě profilu - to proudění nemá rádo.

Profily musí být tvořeny hladkými křivkami navic na horní straně, pokud možno, bez inflexních bodů (to znamená že se nebude měnit směr zakřivení). No a právě na té hraně, i při jen dost mírném přetažení do většího úhlu náběhu, a zvlášť při malé rychlosti, se začne odtrhávat mezní vrstva proudění.
Obávám se však, že tomu příliš nepomůže ani turbulátor

, ani drsný povrch (tedy když, tak jen trochu).
Takže soudím, že u takového profilu křídla je asi celkem jedno jestli je povrch potahu hladký nebo drsný.
Asi je potřeba se smířit s tím, že u tohoto modelu je to prostě vlastnost daná konstrukcí

- tedy blbá vlastnost, blbou konstrukcí
Nevím, co tím konstruktéři/výrobci sledovali, tedy krom levnejší a jednodušší výroby. Napravit by se to dalo asi jedině výměnou křídla za jiné s nějakým "poctivým"

profilem - ale u takového modelu by to asi nemělo smysl.