Oprava kompozitového modelu

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
veka1
Kontaktovat uživatele:

Re: Oprava kompozitového modelu

#31 Příspěvek od veka1 »

Pepo , zdá se mi ,že se zřejmě u čtení moc nesoustředíš, ...mám pocit, že vidíš i to, co není napsáno.
Vše co se tobě (taky ostatním ) snažím sdělit je,že pokud použiješ osvědčený postup a materiály na opravu , bude laciná, vzhledná, pevnostně a hmotnostně vyhovující.
Toto nikdy nedosáhneš náhradními postupy.Vždy tomu bude něco chybět,nebo přebývat. :(
Myslím,že si nasazuješ zbytečně zvětšovací brýle , co se ceny a pracnosti týká. :)
Není a nikdy nebude mým cílem, aby oprava byla dražší, než nové letadlo ( ND). tj takový opravářský postup jednoduše nikde nezveřejním. To je pak rozumnější si pořídit nový díl nebo celé letadlo , nemyslíš??? :wink:

veka1
pepin

#32 Příspěvek od pepin »

Mužeš sem prosím dát nějaké modelářské minimum pro podobnou opravu at se trochu pohnem k něčemu hmatatelnému?
pokud přijde rada,jestli a jak zhotovit třeba tu spojku,budu také rád,proč postupovat tak,že teprve až tady uveřejním jak jsem ji dělal mi bude vysvětleno,že se to má dělat jinak,případně v domácích podmínkách vubec,je mi líto kupovat zkusmo nějakou trubku a obětovat do ní muj drahocený roving,pokud by to mělo skončit v koši.
Ještě by mě zajímal tvuj odhad nárustu váhy u této jedné poloviny křídla-bez konečného nástřiku-pouze odhad přijatelného nárustu váhy konstrukčně opraveného dílu.
pepin

#33 Příspěvek od pepin »

Tak z rady,jak udělat tu trubku -spojku asi nic jak koukám nebude,tak ji asi udělám nějak po svém a pak pořešíme,jak že jsem postupoval špatně až když bude hotová :D Ještě sem nafotím tedy jeden roh vytrženého křídla u předního šroubu pro případ,že bych nežli to opět udělám po svém někdo poradil,což předem říkám,budu brát opravdu pouze,jako doporučení,nějakou představu o opravě mám,ale čím víc nápadu,tím líp,třeba ve svém plánovaném postupu opravy znejistím.
pepin

#34 Příspěvek od pepin »

pepin píše:Tak z rady,jak udělat tu trubku -spojku asi nic jak koukám nebude,tak ji asi udělám nějak po svém a pak pořešíme,jak že jsem postupoval špatně až když bude hotová :D Ještě sem nafotím tedy jeden roh vytrženého křídla u předního šroubu pro případ,že bych nežli to opět udělám po svém někdo poradil,což předem říkám,budu brát opravdu pouze,jako doporučení,nějakou představu o opravě mám,ale čím víc nápadu,tím líp,třeba ve svém plánovaném postupu opravy znejistím.

Přikládám fotky.

http://pepin65.rajce.idnes.cz/krajove_zebro
veka1
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od veka1 »

pepin píše:Tak z rady,jak udělat tu trubku -spojku asi nic jak koukám nebude...

... jsem ti včera (nebo kdy)napsal ,že máš zavolat a pořešíme to . Potřebuji od tebe víc informací, abych mohl navrhnout nepřijatelnější alternativu pro tvé technologické možnosti a porovozní potřeby ( ted je je neznám) , případně ji i spočítat. :wink:

Ale když se k tomu nemáš, nutit tě nebudu. :)

veka1
pepin

#36 Příspěvek od pepin »

veka1 píše:
pepin píše:Tak z rady,jak udělat tu trubku -spojku asi nic jak koukám nebude...

... jsem ti včera (nebo kdy)napsal ,že máš zavolat a pořešíme to . Potřebuji od tebe víc informací, abych mohl navrhnout nepřijatelnější alternativu pro tvé technologické možnosti a porovozní potřeby ( ted je je neznám) , případně ji i spočítat. :wink:

Ale když se k tomu nemáš, nutit tě nebudu. :)

veka1

Tak já měl pocit,že potřebné informace o charakteru spojky jsem popsal i tady-veřejně,v rámci miniseriálku primitivní záchrana pomláceného kompozitového modelu určitého rozměru a váhy.Předpokládám-laicky,že pruměr použité duralové trubky- spojky,s vnitřní výplní uhlíkem bude volený použitelně pro v principu s přijatelnými vlastnostmi pro všeobecné rozměrové velikosti obdobných modelu.
Upřimě,vubec mě třeba nenapadlo,že ačkoli si mohu od výrobce třeba tento,nebo jakýkoli jiný model vybrat v ruzném provedení konstrukce křídla-sklo-sklo s uhlíkem-sklo s uhlíkem a D box,že by vubec někdo v oddělení spojek křídel řešil něco víc,nežli,jestli chci spojku do Foxe,nebo Discuse a řešil při moji objednávce nějaké podrobnější informace.Myslíš,že na té výrobní lince někdo hlídá a odpočítává přesně počet vláken ve spojce -ruzný technologický postup a použití výplnových materiálu v duralové černé rouře pro každý jiný povrch potahu křídla a pečlivě to mají rozdělené v poličkách konstruovaných a rozdělené tak,aby se nikdy ni nepomíchalo,páč pak by byli asi v háji-černá roura s uhlíkem,žádný nápis,žádný číslo.
petertn
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od petertn »

ako strhavacka sa vraj da pouzit aj 100% PES - podsivka v sakach,bundach ...

pepin, popravde ani ako zaciatocnika opravara :-) ma ani nenapadlo najprv tmelit a potom davat sklo ...
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
pepin

#38 Příspěvek od pepin »

Jediné,co napadá mě,jak alespon trošku dojít k nějakému srovnatelnému pokusnickému výsledku,je ,upnout třeba puvodní spojku do svěráku,nějak to spojit s momentovým klíčem a číst hodnoty,kdy se to začne lámat,ty následně porovnat na mnou vyrobaném vzorku-opět ho zničit.Samozřejmě nejpruchozí mi přijde vyrobit tedy vlastní spojku,nacpat tam uhlíku co se vleze,páč předpokládám,že i to bylo výchozím počinem při výrobě originálu-použít co nejmín,co možná jde-osmička sem musí stačit,když minule stačila taky,poté,co sedmička nestačila,no a pak už jde jen o ty pryskyřice na výrobu vhodné a zvláště,jestli ten určitý kus vyráběl Pepa,nebo Franta-to vidím jako nejzásadnější.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od veka1 »

pepin píše:
Tak já měl pocit,že potřebné informace o charakteru spojky jsem popsal i tady-veřejně,v rámci miniseriálku primitivní záchrana pomláceného kompozitového modelu určitého rozměru a váhy.Předpokládám-laicky,že pruměr použité duralové trubky- spojky,s vnitřní výplní uhlíkem bude volený použitelně pro v principu s přijatelnými vlastnostmi pro všeobecné rozměrové velikosti obdobných modelu.
Upřimě,vubec mě třeba nenapadlo,že ačkoli si mohu od výrobce třeba tento,nebo jakýkoli jiný model vybrat v ruzném provedení konstrukce křídla-sklo-sklo s uhlíkem-sklo s uhlíkem a D box,že by vubec někdo v oddělení spojek křídel řešil něco víc,nežli,jestli chci spojku do Foxe,nebo Discuse a řešil při moji objednávce nějaké podrobnější informace.Myslíš,že na té výrobní lince někdo hlídá a odpočítává přesně počet vláken ve spojce -ruzný technologický postup a použití výplnových materiálu v duralové černé rouře pro každý jiný povrch potahu křídla a pečlivě to mají rozdělené v poličkách konstruovaných a rozdělené tak,aby se nikdy ni nepomíchalo,páč pak by byli asi v háji-černá roura s uhlíkem,žádný nápis,žádný číslo.

Pepo ,to co jsi napsal je joke? Ty si nikdy nebyl ve výrobě kompozitových F3B,J ,F ... a jim podobných kluzáků?

Když na to přijde , tak si tam dej kus kvalitní ocelové kulatiny a máš po starostech ,ne? Jednou ranou to hned dovážíš na lítání v silnějším větru, ...to by se ti nelíbilo? Co je však nejdůležitější , pokud tam dáš ocel u které budeš vědět základní pevnostní charakteristiky ( jsou jednoznačné) , budeš mít jistotu, jak se při zatížení v provozu zachová. Tu jistotu ti žádná kompozitová spojka nedá, přesto že může mít při nižší hmotnosti vyší pevnost v ohybu , než ta ocelová. Neni jednoznačně čitelná...tomu matrošu chybí tzv. mez kluzu. Proto se musí rozumně navrhnout a ověřit pevnost kompozitové spojky vs. maximální provozní zatížení a počet zátěžových cyklů. Prostě nelze vzít jen tak kus huhlíkové trubky,anebo kulatiny a vrazit ji do poletuchy. :(

Ps. když chceš mermomocí pchat do duralové trubky huhlík, tak si kup kousek půltruzní tyče o průměru vnitří díry v trubce, zalep ji tam a máš po problému. Takové sycení jako mají půltruzní tyče ,doma z rovingu neuděláš.
Jejich hlavní nevýhodou je ,že se při ohybu rozštípou. Chybí stabilizační obal,ale ten nahradí ta duralová trubka, ne?

veka1
pepin

#40 Příspěvek od pepin »

petertn píše:ako strhavacka sa vraj da pouzit aj 100% PES - podsivka v sakach,bundach ...

pepin, popravde ani ako zaciatocnika opravara :-) ma ani nenapadlo najprv tmelit a potom davat sklo ...

Ten tmel si představujete uplně jinde,nežli je :wink: a moc to prožíváte :wink:

S tim 100% pes opatrně,víš jak to dnes s kvalitou je,klidně to muže být 80 s jinou etiketou :D zvlášt v oděvním prumyslu,tak bacha na to :wink: Dáš 80 ku a komplet se poruší další adheze a pevnost-ta se dá ale zvýšit nalepením samolepky na konečný nástřik modelu-né tlustou,pak by v místě konce nápisu mohlo křídlo prasknout vlivem přechodového pnutí.Zejména pozor při pomalém kroužení v termických komínech při ruzných postaveních slunce v ruzném ročním období,né každý technologický postup je vhodný do určitých teplot a ruzné matertiály jinak pracují při ruzných uhlech vuči dlouhodobému nastavení vuči slunci,na ruzných částech zeměkoule,takže co funguje třeba v Německu ještě neznmamená,že bude stejně fungovbat i v Rakousku,na to je třeba brát zřetel.
pepin

#41 Příspěvek od pepin »

Veko dík,tak to vidím právě taky,že doma vyrobím prostě jen nějakou spojku,ale není vubec možné nějak jednoduše dát návod,jak vyrobit naprosto stejnou,jakou vyrábí určitou technologií výrobce právě do určitého modelu,což nemusí nutně znamenat,že já vyrobím horší.jen prostě jinou-třeba pevnější a spojka vydrží a rupne křídlo.Díky,prostě jednoznačný návod není,to mi stačí-objednám originál.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od veka1 »

petertn píše:ako strhavacka sa vraj da pouzit aj 100% PES - podsivka v sakach,bundach ...

Nevím, PSA jsem použít nezkoušel .. ale vyhoví kterákoli tkanina utkaná z vláken,do kterých epoxid nevsákne. Jenom je obalí.

Otázkou je,jak dobře půjde strhnout ( někdy to je docela boj ,bo drží víc než by měla , hlavně v koutech) + se nesmí párat, bo tě z toho pak porazí .
Nebo dopadneš jako Pepin, který už asi prožívá nehezčí sen o strkání huhlíku do trúbeľky :lol:

Proto např. pro jemnější a tenkostěnné konstrukce se nabízí nylonové tkaniny, chemicky a strukturálně upravené tak ,aby po vytvrzení epoxidu šli snadno oddělt od povrchu .

veka1
veka1
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od veka1 »

pepin píše:Veko dík,tak to vidím právě taky,že doma vyrobím prostě jen nějakou spojku,ale není vubec možné nějak jednoduše dát návod,jak vyrobit naprosto stejnou,jakou vyrábí určitou technologií výrobce právě do určitého modelu,což nemusí nutně znamenat,že já vyrobím horší.jen prostě jinou-třeba pevnější a spojka vydrží a rupne křídlo.Díky,prostě jednoznačný návod není,to mi stačí-objednám originál.

Ty potřebuješ stejnou?? tak si zjisti technologický postup výrobce a zrealizuj ho. :wink:
Ja si myslím ,že není problém definovat jak rychle chceš s tím krámem lítat, kolik bude vážit a jak velké násobky si představuješ na jeho krovkách dosáhnout za předpokladu, že to křídlo dá aerodynamicky a pevnostně ( to jsem od tebe chtěl slyšet).

Na základě těchto údajů se spočte rozměr spojky z konkrétniho materiálu ( ocel, uhlík, kompozit, dural , ... ) Obvykle se ty rozměry pro stejné zatížení, ale různé matroše dost liší. Navíc ještě bude záležet, zda chceš zachovat stejný tvar spojky jako byla původnív ,nebo ho změníš na přínivější ( hranatý) .

Tak a pro včerejšek v tomto vláknu končím Přetáhl jsem 6 minut, mám ja toho zapotřebí? :?

veka1
pepin

#44 Příspěvek od pepin »

Ono je to s tou uhlíkovkou trošku jinak,tady mě to vubec nebere,na termiku dám opravdu v pohodě 8ku uhlík trubku s dovnitř vlepenou ocelovou kulatinou,na svah klidně plnou kulatinu,beztak jsem ledva to trošku pofouklo na svah dovažoval 350g páč větší část závaží už se mi tam nevešel a těch 350 bylo maximum,co jsem tam mohl smysluplně vložit-prostor.Mě ta uhlíková spojka vrtá váhově v hlavě kuli jiným maketám co mám už dost dlouho,jenže nemám morál experimentovat s tak ošidnou záležitostí,takže zatím létám místo kulatin s trubkama-železo.
pepin

#45 Příspěvek od pepin »

Tak si zjisti technologický postup výrobce :roll: no tak to je teda nakonec pěkná tečka-v tuto chvíličtu tudíš jediné-PÁNOVÉ,JESTLI MÁTE PROBLÉM,TADY STEJNĚ POŘEŠÍTE LEDA TAK HO----

ber to s nadsázkou :wink: Dnes jsme ty technologické opravy toho,co tu ted řešíme probírali na Příbramské halovce v mezičase s kolegou-kladení vrstev jak jsi popsal a nakonec nám to přišlo opravdu logické ve smyslu nejpevnostnějšího možného řešení opravy,což pro mě není u tohoto mého konkrétního opravovaného modelu prioritou,já tu lepím na čas-minimum nutné aktivity pro možnost v sezoně létat-nečekat na výrobu at náhradního dílu,nebo jiného modelu,pokud je možné přijatelně tu čekací dobu překlenout-rozuměj-polámu křídlo-objednám nové,ale s co nejmenší námahou mohu létat prozatimě s opraveným a použitelným po čekací dobu na náhradu nově vyrobeným dílem.Já si na tomto modelu chci pouze ujastnit,jestli vubec a v jakém rozsahu bych se pro příště vubec nějakou opravou zaobíral´a kolik takové minimum opravy vubec spolkne financí,páč třeba už jenom ve třech odstínech barvy v tom budu odhaduji třikrát po třech stovkách,páč kapku barvy mi nikdo v přesném odstínu míchat nebude,pokud připočítám spojku křídla třeba 500 ,zase ta cena opravy trošku naběhne a pak jde v podstatě o to,kolik vubec po podtržení financí na opravu chybělo do koupě uplně nového-NEPOMLÁCENÉHO modelu.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“