Padal jsem na 27MHz, v závěru na 27MHz víc padal než lítal. Na 35 MHz to bylo únosné, ale po přestěhování do Prahy jsem měl několik "mimořádek" kdy se mi letadlo občas zazmítalo bez mého přičinění (Hitec Flash). Nějaké ty setovky atd., to nepočítám, neměl jsem je dost dlouho na nějaké závěry. Potom Dx6i, bez problémů, pokud nepočítám to, že mi jednou za letu zmizel displej, ale rádio fungovalo dál. Na jednom se mi ulomil trim, samozřejmě zrovna při záletu
Čili ne, NIKDY JSEM SE SVÝMI T9X ANI S T9X KTERÉ JSEM ZKOUŠEL NA T9X NESPADNUL.
Ale viděl jsem pár špatně spájených spojů (tři, čtyři..?), viděl jsem povytažené konektory, viděl jsem pootočené potenciometry (dva ?), viděl jsem nepřipájené vodiče ke stopkám, viděl jsem bez přehánění hrůzu - při montáži rádia přecvaknutý vodič k anténě, viděl jsem MRAKY T9x se špatným FW, vidím přetrvávající bugy ve FW, vidím zatloukání na HC...
Z doby kdy jsem lítal a občas trošku drncal na tralalajtech vyznávám už několikrát potvrzenou zásadu "na každou závadu kterou našels, připadají dvě, které ještě nenašels a které se projeví až to budeš nejmíň potřebovat". Určitě to znáte... Spadnete s modelem, prohlídnete ho, překvapeně zjistítě že kromě zlomené vrtule tomu nic není, dáte novou, hodíte to do vzduchu a při prvním utaženém obratu se éro rozprskne po obloze, protože jste si nevšimli že máte popraskaný trup, že uhlíkový nosník křídla se zevnitř vylámal i když napovrch vypadal zdánlivě OK a že motorová přepážka držela jen na potahu... Tohle se mi mockrát vyplatilo - být nedůvěřivý ke všemu, co jsem si sám důkladně neprohlídnul, nejlépe sám nesložil, čím složitější zařízení, tím větší nedůvěra. Neříkám že lítám orosen hrůzou z toho co se stane, ale prostě "člověk muší bejt vopatrnej...
Proč o tom tak sáhodlouze melu... T9x je fajn rádio, ale já jsem ho neskládal, já naprosté většině těch součástek nerozumím, FW jsem taky sám neprogramoval, viděl jsem spoustu drobných i větších chybiček a zkušenost mi říká, že tam bude i něco o čem nevím. Výstupní kontrola je strašlivá, tady není o čem polemizovat, některá řešení na T9x je prostě bastlvýtvor (protažení antény od modulu do těla vysílače), něco jim (HK) uteklo a ačkoliv to ví tak evidentně nejsou schopni to v čase vyřešit a odladit, protože to mají i nejnovější rádia (nefunkčnost simu při zastrčeném modulu), NEDEJ BOŽE možnost se vzájemným rušením vysílačů se stejným ID (to by byl fakt průser...)...
Můžete takovému rádiu věřit dostatečně na lítání s MiniCoradem?
Já ne... Ale můžu mu dostečně věřit na lítání s tím co tu kolem mne visí na okně a na stropě.
Dejme tomu, že existuje imaginární hodnota Kl (Klidný Let). Čím je letadlo nebezpečnější, čím je okolí zranitelnější, tím je vyžadována vyšší hodnota Kl. Úroveň poskytované hodnoty Kl se řídí spolehlivostí vysílače ověřenou léty provozu, výstupní kontrolou=počtem vadných kusů mezi spotřebiteli, postupným odstraňováním nevyhnutelných chyb (např. updaty FW), počtem prodaných kusů (a tím statisticky větší šancí na nalezení a odstranění bugů jak HW tak SW), dále taky zkušeností pilota a dalšími podmínkami na které teď nemůžu přijít ale které teď nejsou tak důležité. Jde jen o přiblížení toho jak to vidím.
Vezměme si pro mnohé takový středobod mezi vysílači (i pro mě - vyzkoušel jsem si ho...
Takže F12FG = 180
Modely a jejich požadovaná hodnota pro létání na poli kde není nic co by se dalo "trefit", třeba, cucám z prstu tak mě nekamenujte:
Vekova Vosa = 15
EasyStar = 30
Floater-Jet = 40
EGe = 40
Cularis = 55
MiniCorado = 65
Vekův _Mustang = 75
3Kg EDF Jet = 110
Viper F5D = 120
5Kg Jet = 145
Pokud létáme v blízko zástavby, tak každá hodnota vzroste třeba o 30.
Takže vidíme, že s F12FG můžeme (samozřejmě za předpokladu nezmaštěné instalace atd.) létat prakticky se vším jakž takž dostupným (podle těchto hodnot, třeba jsou jiné, to já nevím jak to chodí třeba u Jetů, zatím jsem žádný neměl
No a jaká je hodnota dalších rádií?
Třeba:
Dx6i = 100
Dx7 = 130
A T9x?
Podle mého názoru asi tak:
T9x = 60
Tedy to znamená například, že s osvědčeným (tedy ne zrovna vybaleným z krabice) T9x si troufnu někde na venkově v poli i s tím Cularisem, ale v blízkosti osady ANI NÁHODOU, protože pak už ten Cularis nemá Kl=60, ale Kl=90 (60 za Cularis + 30 za osadu).
Víte jak to myslím? Rádio není jen "nefunkční na nic" a "funkční na všechno", ale je mnoho mezistupňů, daných limitů, které myslím když budeme znát a s rezervou respektovat, omezíme možnost něčeho co nás bude týden, měsíc, ale třeba taky celý život mrzet, na minimum.
Ale úplně to nevyloučíme nikdy, bez ohledu na značku a typ rádia.
Takže tak nějak to vidím já, ale třeba je to všechno úplně jinak, je to jen můj, nijak zvlášť propracovaný (hlavně ty konkrétní hodnoty) názor...
To je počasí, co...?