Etika lietania + Netiketa + Turnigy 9x

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od RiMr »

Bude to román, ale nešť... :)

Padal jsem na 27MHz, v závěru na 27MHz víc padal než lítal. Na 35 MHz to bylo únosné, ale po přestěhování do Prahy jsem měl několik "mimořádek" kdy se mi letadlo občas zazmítalo bez mého přičinění (Hitec Flash). Nějaké ty setovky atd., to nepočítám, neměl jsem je dost dlouho na nějaké závěry. Potom Dx6i, bez problémů, pokud nepočítám to, že mi jednou za letu zmizel displej, ale rádio fungovalo dál. Na jednom se mi ulomil trim, samozřejmě zrovna při záletu :twisted: kdy jsem ho moc potřeboval, na druhém se mi rozpadnul roller. Šestikanálová Futaba bezproblémové rádio se sametovým chodem serv ale s naprosto zoufalou "výbavou". Pak už T9x v1 s Assanem. První moje rádio na kterém mi časem nic mechanicky nekleklo... Ani jedna událost způsobená rádiem či modulem. T9x v2 to samé... Nerad bych něco opomenul, ale fakt si nevybavuji situaci za letu kdy bych s T9x byl v úzkých. A to to rádio nešetřím a skutečně jsem lítal v takových sra*kách, kdy na rádiu kondenzovala voda, semtam trošku zmoklo. Určitě mě občas potrápí na zemi při pípání, občas jsou ty odezvy zpooomaaalenééé, občas se stane že při trimování se v nulové poloze to delší pípnutí označující střed "neukončí" a pípá to nepřerušovaně dál dokud nepohnu trimem, jo, občas jsem měl s Assanem problém s napárováním v "nahuštěném" vzduchu, ale to souvisí s Assanem a je to obecně známý problém (první Assani, potom Fassani :D ) a určitě ještě něco "omezujícího" ale ne "ohrožujícího" na co jsem ve své šednoucí hlavě zapoměl :)

Čili ne, NIKDY JSEM SE SVÝMI T9X ANI S T9X KTERÉ JSEM ZKOUŠEL NA T9X NESPADNUL.

Ale viděl jsem pár špatně spájených spojů (tři, čtyři..?), viděl jsem povytažené konektory, viděl jsem pootočené potenciometry (dva ?), viděl jsem nepřipájené vodiče ke stopkám, viděl jsem bez přehánění hrůzu - při montáži rádia přecvaknutý vodič k anténě, viděl jsem MRAKY T9x se špatným FW, vidím přetrvávající bugy ve FW, vidím zatloukání na HC...
Z doby kdy jsem lítal a občas trošku drncal na tralalajtech vyznávám už několikrát potvrzenou zásadu "na každou závadu kterou našels, připadají dvě, které ještě nenašels a které se projeví až to budeš nejmíň potřebovat". Určitě to znáte... Spadnete s modelem, prohlídnete ho, překvapeně zjistítě že kromě zlomené vrtule tomu nic není, dáte novou, hodíte to do vzduchu a při prvním utaženém obratu se éro rozprskne po obloze, protože jste si nevšimli že máte popraskaný trup, že uhlíkový nosník křídla se zevnitř vylámal i když napovrch vypadal zdánlivě OK a že motorová přepážka držela jen na potahu... Tohle se mi mockrát vyplatilo - být nedůvěřivý ke všemu, co jsem si sám důkladně neprohlídnul, nejlépe sám nesložil, čím složitější zařízení, tím větší nedůvěra. Neříkám že lítám orosen hrůzou z toho co se stane, ale prostě "člověk muší bejt vopatrnej... :) ) Tak jak správný chlap myslí cestou tramvají plnou hezkých ženských skoro pořád na sex, tak správný modelář myslí při lítání skoro pořád na to že se něco může podělat. Nemusí být vyklepaný a podělaný předem, jen připravený. Aby až se něco stane (jakože se to dřív nebo později stane) neztvrdnul, nezačal akorát ječet "neřídím neřídím!!!" ale začal taky v klidu řešit situaci a snažil se zachránit co se dá, v tomto pořadí - Zdraví - Cizí majetek - Svůj majetek. Podělat se může až bude letadlo bezpečně na zemi... :D
Proč o tom tak sáhodlouze melu... T9x je fajn rádio, ale já jsem ho neskládal, já naprosté většině těch součástek nerozumím, FW jsem taky sám neprogramoval, viděl jsem spoustu drobných i větších chybiček a zkušenost mi říká, že tam bude i něco o čem nevím. Výstupní kontrola je strašlivá, tady není o čem polemizovat, některá řešení na T9x je prostě bastlvýtvor (protažení antény od modulu do těla vysílače), něco jim (HK) uteklo a ačkoliv to ví tak evidentně nejsou schopni to v čase vyřešit a odladit, protože to mají i nejnovější rádia (nefunkčnost simu při zastrčeném modulu), NEDEJ BOŽE možnost se vzájemným rušením vysílačů se stejným ID (to by byl fakt průser...)...

Můžete takovému rádiu věřit dostatečně na lítání s MiniCoradem?
Já ne... Ale můžu mu dostečně věřit na lítání s tím co tu kolem mne visí na okně a na stropě.

Dejme tomu, že existuje imaginární hodnota Kl (Klidný Let). Čím je letadlo nebezpečnější, čím je okolí zranitelnější, tím je vyžadována vyšší hodnota Kl. Úroveň poskytované hodnoty Kl se řídí spolehlivostí vysílače ověřenou léty provozu, výstupní kontrolou=počtem vadných kusů mezi spotřebiteli, postupným odstraňováním nevyhnutelných chyb (např. updaty FW), počtem prodaných kusů (a tím statisticky větší šancí na nalezení a odstranění bugů jak HW tak SW), dále taky zkušeností pilota a dalšími podmínkami na které teď nemůžu přijít ale které teď nejsou tak důležité. Jde jen o přiblížení toho jak to vidím.

Vezměme si pro mnohé takový středobod mezi vysílači (i pro mě - vyzkoušel jsem si ho... :) ) Futabu 12FG. Dejme tomu že její hodnota Kl u průměrně zkušeného pilota je 180.

Takže F12FG = 180

Modely a jejich požadovaná hodnota pro létání na poli kde není nic co by se dalo "trefit", třeba, cucám z prstu tak mě nekamenujte:

Vekova Vosa = 15
EasyStar = 30
Floater-Jet = 40
EGe = 40
Cularis = 55
MiniCorado = 65
Vekův _Mustang = 75
3Kg EDF Jet = 110
Viper F5D = 120
5Kg Jet = 145

Pokud létáme v blízko zástavby, tak každá hodnota vzroste třeba o 30.

Takže vidíme, že s F12FG můžeme (samozřejmě za předpokladu nezmaštěné instalace atd.) létat prakticky se vším jakž takž dostupným (podle těchto hodnot, třeba jsou jiné, to já nevím jak to chodí třeba u Jetů, zatím jsem žádný neměl :) )

No a jaká je hodnota dalších rádií?

Třeba:
Dx6i = 100
Dx7 = 130

A T9x?
Podle mého názoru asi tak:
T9x = 60

Tedy to znamená například, že s osvědčeným (tedy ne zrovna vybaleným z krabice) T9x si troufnu někde na venkově v poli i s tím Cularisem, ale v blízkosti osady ANI NÁHODOU, protože pak už ten Cularis nemá Kl=60, ale Kl=90 (60 za Cularis + 30 za osadu).

Víte jak to myslím? Rádio není jen "nefunkční na nic" a "funkční na všechno", ale je mnoho mezistupňů, daných limitů, které myslím když budeme znát a s rezervou respektovat, omezíme možnost něčeho co nás bude týden, měsíc, ale třeba taky celý život mrzet, na minimum.

Ale úplně to nevyloučíme nikdy, bez ohledu na značku a typ rádia.

Takže tak nějak to vidím já, ale třeba je to všechno úplně jinak, je to jen můj, nijak zvlášť propracovaný (hlavně ty konkrétní hodnoty) názor...

To je počasí, co...? :evil:
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Damillo »

to Rimr: Děkuji, lépe se to snad ani napsat nedá :!:
Multiplex Cockpit SX s hack modulem DHT, Easy Glider Electro, SportWing
JMalik

#33 Příspěvek od JMalik »

RiMr píše:
Dejme tomu, že existuje imaginární hodnota Kl.........................

Tu tabulku červeně vytetuj na začátek každého vlákna o TGY9 a až zase budou padat ty chytrosti o součástkách, procesorech, výrobě, marketingu a značkách, tak to zastav a každého tam jenom odkazuj, protože to některým evidentně nedochází.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od JirkaA »

Rimre pod to se podepíšu nejen já, ale jistě i takzvaní "prudiči" - většina jich se snažila vyjádřit něco podobného. Palec nahoru.
OK2WY
zdzd

#35 Příspěvek od zdzd »

RiMr píše:Bude to román, ale nešť... :)

Až na to, že je to román, je to skvělé.

Děkuji.
zdzd

#36 Příspěvek od zdzd »

JaL píše:Tak a je to tu zase, už mi fakt dochází trpělivost. Navrhuji s okamžitou platností toto téma zamknout také. Pokud někdo umíte zřídit diskuzi k tématu jinde (pouze pro schopné diskutovat), dejte mi vědět. Těmhle demagogickým výlevům říkáte diskuze? Je mi dost let na to,abych si mohl dovolit říct, že mi z toho je zle. Jak dlouho vám bude trvat, než pochopíte, že pravda není černobílá? Co jsi tímhle vlastně Damillo myslel?
....V týhle komunitě jsou asi dva, možná tři jedinci, kteří mají trochu soudnosti ten zbytek mi spíš příjde jak tlupa vychcánků přesvědčených o své pravdě....
Můžeš mi, prosím do SZ napsat, kam teda patřím? Mezi ty soudné, nebo vychcánky? Na můj nepříspěvek, za který se hluboce omlouvám všem slušným lidem, prosím reagovat pouze do SZ. Předem děkuji.

Zamknout. čistit? Proč?

Jen ať si každý přečte co kdo je zač. Kdo je nesoudný hazardér a kdo je seriozní a přemýšlí o souvislostech.

Kam patříš? Tam kam se svým projevem zařadíš.

Je to nekonečný příběh a obehraná písnička. Rozebíralo se to už kolem serv.

Zkrátka je tu několik lidí, kteří mají houbolety, kde na nějakém centimetru nesejde. Těm pochopitelně stačí základní vybavení a cpát do toho lepší vybavení je zbytečné plýtvání. Na druhou stranu jsou modely, kde záleží na každé desetině milimetru, nebo se používají se serva s rychlostí, kdy už není ani vidět jak přejíždějí. Tam už jedno servo může být klidně dražší, než celý ten houbolet. A kupuje se proto, že je to jednoduše potřeba.

A proto je třeba být soudný a psát v souvislostech. Pak je třeba psát nemám s tím problém, používám jen v EPP. A není co řešit. Když ale například napíšeš něco jako "nemám s tím problém a používám je ve všech svých modelech", tak je to třeba taky pravda, ale vyzní to krapet jinak.

Zkrátka a dobře: Ten vysílač nelze s klidem použít pro každý druh modelů. Kdo to doporučuje bez specifikace, je nebezpečný dobrodruh. Pokud jej doporučí pro kategorii kam se hodí, nic proti.

A časem i ti "spokojenci" pochopí a zmoudří. Ovšem ignorování dobrých rad je bude cosi stát.

Malý přiklad: http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... c&start=89
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od mikvalik »

RiMr

Palec nahoru 8)

Jen doufám, že si z toho někteří něco vemou.
od jiných to slyšet nechtěli, tak snad tobě věřit budou.
Velox Revolution II ZDZ 50NG
EasyStar II
LOOP VA
JaL

#38 Příspěvek od JaL »

RiMr - díky. Škoda, že jsi to nenapsal už do předchozího vlákna. Pořád ale lepší takhle, než nikdy.
Zasvěcuju 2 kamarády do modelařiny, oba začali se setovými Tx a s houbolety. Domnívám se, že pro oba je to do začátku dobrá volba, alespoň se naučí pod mým dohledem programovat Tx a nastavovat vícekanálové radio. Obě pro ně zakoupené T9x měly vadný fw, obě jsem rozchodil. Obě jsem prohlédl a zkontroloval. Mimochodem - jeden z kamarádů má obyčejný houbolet z Číny a i když se to nezdá, počet kanálů - motor, křidélka (1 kanál), směrovka, výškovka, klapky (1 kanál), podvozek. Takže to máme 6 kanálů a mixy by se taky hodily. Druhý má u mne starší větroň s křidélky, kde se hodí hlavně ty mixy ale 5 kanálů je taky minimum. Oběma jsem radil koupi lepšího Tx na úrovni mé FF-9, oba do toho nechtějí zatím víc investovat, protože netuší, zda u toho vydrží. Zálety i nastavování udělám vždy nejprve sám a nebude to na našem modelářském letišti.
Svou Ariane V-6, 1,5m akrobata, MiniTitana a další modely s tím řídit nebudu :) .
Omlouvám se románový příspěvek.
pepin

#39 Příspěvek od pepin »

Rimre dobrý a určitě srozumitelný,škoda že ten článek tu nebyl dříve,jistě tvuj pohled uspokojí obě strany-příznivce i odpurce tohoto vysílače.Rozhodně ten článek není dlouhý,je tam vše co bylo potřeba napsat,navíc pěkně pohromadě.
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od lakotamm »

Ok, ok... Idem šetriť na JRX9. :lol:

Turnigy som chcel kvôli tomu, že som si nemohol dovoliť drahší vysielač. :roll:

Ale inak do vecí, ktoré musia niečo vydržať investujem - veď aj MX16s ma stála cca 300€. :wink:

Do F3K idem dať tiež servá za 25€. :wink:

Ale na vysielačku mi jednoducho nezvýšili financie - s tým, že sa mi ju podarí odrovnať som nerátal. :roll:
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od RiMr »

Takže, slíbené jednoduché čtyřservové křídlo,
úplně dole na této stráce:
http://www.ok-rimr.com/cs/jak-na-to/turnigy-t9x/19-7-modelove-situace-a-mixy

Tak ať slůží... :wink:

#42 Příspěvek od JMalik »

RiMr píše:Takže, slíbené jednoduché čtyřservové křídlo,

Když máš ty klapky vyklopené dolů, tak můžeš použít max. rozsah serva a nenechávat tu rezervu pro souhlasný pohyb s křidélky. Klapka bude na max. brzdicí účinek (nebo max. vztlak) a pro řízení klonění stačí mnohem účinější křidélko.
To samé je, když použiješ max vyklopené křidélko (jako flaperon s klapkou).
Už není nutný pohyb dolů, stačí vyklopení druhého křidélka nahoru.
U některých TX je toto označované jako SPLIT = už žádná další výchylka v tom směru.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od RiMr »

JMalik píše:

Když máš ty klapky vyklopené dolů, tak můžeš použít max. rozsah serva a nenechávat tu rezervu pro souhlasný pohyb s křidélky. Klapka bude na max. brzdicí účinek (nebo max. vztlak) a pro řízení klonění stačí mnohem účinější křidélko.
U některých TX je toto označované jako SPLIT = už žádná další výchylka v tom směru.

Díky!
Tohle jsem nevěděl a značně to ulehčuje situaci :wink:

#44 Příspěvek od JMalik »

Koukám na to, není to složité nastavit, ale chtěl bych to někomu seřizovat takhle na louce, hlavně pokud by bylo třeba dotrimovat křidélka, nebo ty klapky.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od lubo1 »

RiMr píše:
JMalik píše:

Díky!
Tohle jsem nevěděl a značně to ulehčuje situaci :wink:

Ešte jeden dotaz... prećo nedáś klapky ako brzdy na knipel plynu? Na spínač by som si to netúfol dať, respektíve pribrzďovať s tým na minimálk meter nad zemou..... U vetroňa stačí na motor aj vypínač.....
Naposledy upravil(a) lubo1 dne pon 13.12.2010 9:44, celkem upraveno 1 x.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“