JJ02 píše:JMalik píše:Uvažuji to tak, že "lamináty" jsou jenom bílé, nebo barvy dle doporučených dispozic (už ani imatrikulace letadel nesmí být na kompozitech černé).
Takže max. doporučená (v lepším případě předepsaná) teplota kompozitů je pod temperační.
(Prostě nemůžeš nastříkat kompozit načerno a létat s tím na sluníčku.)
Ty mluvíš o UL a větších a já o modelech, což se z hlediska výroby tváří jako velice podobné ale ve skutečnosti je úplně jiné.
Celá temperační procedura u UL je dost složitá a u modelů ji nelze použít, protože povrch modelu (hotového výrobku)se nestříká.
Celý černý model se z vrchní strany nedělá, ale drobné doplňky na křídle i celý trup ano.
J.
Ne,
tohle jsem myslel pro modely. Nedávno tady někdo poukazoval na to, že jsou černě nastříkané hotlinery a že je to normální. Prostě i na modelu je problém ta tmavá barva v celé ploše.
Je jasné, že technologie těch velkých letadel je trochu jiná.
Ale většina UL se nestříká. (pokud nepočítáš ty záležitosti kolem dělících rovin a přechodů dílů).
Napsal jsem to proto, že si mysím, že pokud překročíš dovolenou teplotu (je to třeba tmavé a nechá se to válet na sluníčku), problémy stoprocentně budou (i pevnostní).