Tloušťka uhlíkové jednosměrné tkaniny

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
JMalik

#31 Příspěvek od JMalik »

JJ02 píše:
JMalik píše:Temperovat to nad provozní teplotu je nutné !!!
8O Proč?
Měřil jsi někdy teplotu červeného povrchu? o černém ani nemluvím.
J.

Uvažuji to tak, že "lamináty" jsou jenom bílé, nebo barvy dle doporučených dispozic (už ani imatrikulace letadel nesmí být na kompozitech černé).
Takže max. doporučená (v lepším případě předepsaná) teplota kompozitů je pod temperační.
(Prostě nemůžeš nastříkat kompozit načerno a létat s tím na sluníčku.)
JJ02

#32 Příspěvek od JJ02 »

JMalik píše:Uvažuji to tak, že "lamináty" jsou jenom bílé, nebo barvy dle doporučených dispozic (už ani imatrikulace letadel nesmí být na kompozitech černé).
Takže max. doporučená (v lepším případě předepsaná) teplota kompozitů je pod temperační.

Ty mluvíš o UL a větších a já o modelech, což se z hlediska výroby tváří jako velice podobné ale ve skutečnosti je úplně jiné.
Celá temperační procedura u UL je dost složitá a u modelů ji nelze použít, protože povrch modelu (hotového výrobku)se nestříká.
Celý černý model se z vrchní strany nedělá, ale drobné doplňky na křídle i celý trup ano.
J.
JMalik

#33 Příspěvek od JMalik »

JJ02 píše:
JMalik píše:Uvažuji to tak, že "lamináty" jsou jenom bílé, nebo barvy dle doporučených dispozic (už ani imatrikulace letadel nesmí být na kompozitech černé).

Ty mluvíš o UL a větších a já o modelech, což se z hlediska výroby tváří jako velice podobné ale ve skutečnosti je úplně jiné.
Celá temperační procedura u UL je dost složitá a u modelů ji nelze použít, protože povrch modelu (hotového výrobku)se nestříká.
Celý černý model se z vrchní strany nedělá, ale drobné doplňky na křídle i celý trup ano.
J.

Ne,
tohle jsem myslel pro modely. Nedávno tady někdo poukazoval na to, že jsou černě nastříkané hotlinery a že je to normální. Prostě i na modelu je problém ta tmavá barva v celé ploše.
Je jasné, že technologie těch velkých letadel je trochu jiná.
Ale většina UL se nestříká. (pokud nepočítáš ty záležitosti kolem dělících rovin a přechodů dílů).
Napsal jsem to proto, že si mysím, že pokud překročíš dovolenou teplotu (je to třeba tmavé a nechá se to válet na sluníčku), problémy stoprocentně budou (i pevnostní).
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

Re: Tloušťka uhlíkové jednosměrné tkaniny

#34 Příspěvek od sharkcom »

Mno, přifařím svůj dotaz sem. Přišla mi uhlíková jednosměrka s mřížkou. 100g/m2 Nemyle mě překvapilo, že je to celý rozjetý při šíři 30cm asi na 3 kusy po celé délce s mezerou cca 1-2cm. Je to normální jev? Jak s tím případně pracovat, abych to rozválel do použitelnýho vzhledu ? Je na tom plastová folie, počítám, že se použije jako přenášečka. Nicméně čím více to budu matlat, tím to asi bude horší...
Děkuji
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
tyci

Re:

#35 Příspěvek od tyci »

JJ02 píše:Nevím jak kdo, ale já mám dost špatné zkušenosti s typem tkanin kde je použita kombinace různorodých materiálů( sklo/uhlík, aramid/uhlík, jednosměrka s mříškou) V dílně po vyndání z formy dobrý, ale po prvním ohřátí na sluníčku vyskočí „rastr“ někdy i jednotlivých vláken. Mě to na mým éru nevadí , je to jen hračka, ale ostatní koukají jak na zjevení boží.
J.

Tyhle potíže se dají odstranit stříkaným epoxidovím čirým lakem. Správná aplikace, hlídat si hodiny a je to v lati.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“