Teorie okolo Lipol, Ri, "Céčka", max.odběry...

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Abu
Kontaktovat uživatele:

Re: Teorie okolo Lipol, Ri, "Céčka", max.odběry...

#256 Příspěvek od Abu »

Urcite kupuj nove baterky az na jare. Ja to letos udelal tak, ze jsem najare koupil z Hobbykingu (jeste pred nastupem noveho DPH limitu) a vybiral jsem obycejne ZIPPY Flightmax a Turnigy (rozhodne ne Nanotech) a pokud mozno co nejvetsi "Cecka", pokud existovaly ve vyhovujici kapacite + hmotnosti + rozmerech. Konkretne 2100/40C mam v pylonakovi, beru z nich zhruba 60A, celkova delka letu kolem 3 minut, takze je rozhodne nesetrim. Zatim drzi bez nafukovani. Pak mam jeste 2650/40C, dostavaji az 110-120A, ale tam je odber silne impulzni, max 6-10s a pak par minut na odpocinek.
Pokud budu pristi sezonu nucen nakupovat, tak asi z nemeckeho skladu HC.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
timi

#257 Příspěvek od timi »

Nejspíš skutečně počkám. Nanotech jsem v plánu neměl. Na mé proudy jsem si říkal, že nepotřebuji nějaká velká céčka. Dokonce jsem někde četl úvahu, že by snad ty články s velým C mohli mít i kratší životnost? Nejsem si jistej, jestli si to nepletu.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#258 Příspěvek od Abu »

Ja osobne si myslim, ze Nanotechy jsou nejaka slepa vetev (nebo mozna vylozene marketingovy podfuk, obycejna baterka prelepena jinou nalepkou). Zatim jsem na ne neslysel moc pozitivni ohlasy. Vetisnou nadseni z nove baterky vydrzelo nekolik startu a pak to slo velmi rychle dolu. Obycejne modre Turnigy jsou mi podstatne milejsi. (abych doplnil predchozi seznam, tak jeste mam 6s 3600/30C do akrobata, ve spicce 65A, litam pres 10 minut, baterka jen mirne tepla, rovnez spokojenost, obzvlaste pri cene kolem 50$).
Drondys

#259 Příspěvek od Drondys »

Faktem je, že v LiPol článcích probíhají chemické procesy vedoucí k jejich postupné degradaci. I když by se od výroby článek nepoužíval a jen roky ležel tak by se stal časem stejně nepoužitelný. Různým zacházením se pak tyto procesy mohou zhoršit.

Podle informací třeba od Hyperionu LiPolkám nesvědčí vybíjení více než 80% jmenovité kapacity. Ne každý má třeba telemetrii s měřením aktuálně odebrané kapacity z palubního aku. Často se spíš létá na čas a občas se to nemusí podařit odhadnout a může tak tu a tam docházet i k většímu překračování což pak může mít případ od případu více či méně neblahé účinky na články příslušného packu.

Při dlouhodobějším skladování měsíc a déle se doporučuje uvést pack do tzv. storage režimu (většina nabíječek to podporuje).
Abu
Kontaktovat uživatele:

#260 Příspěvek od Abu »

Myslim ze Timi je natolik zkuseny modelar, ze tyhle zakladni poucky uz davno zna. :wink:
Drondys

#261 Příspěvek od Drondys »

Abu píše:Ja osobne si myslim, ze Nanotechy jsou nejaka slepa vetev (nebo mozna vylozene marketingovy podfuk, obycejna baterka prelepena jinou nalepkou). Zatim jsem na ne neslysel moc pozitivni ohlasy. Vetisnou nadseni z nove baterky vydrzelo nekolik startu a pak to slo velmi rychle dolu. Obycejne modre Turnigy jsou mi podstatne milejsi. (abych doplnil predchozi seznam, tak jeste mam 6s 3600/30C do akrobata, ve spicce 65A, litam pres 10 minut, baterka jen mirne tepla, rovnez spokojenost, obzvlaste pri cene kolem 50$).

Je potřeba mít na paměti co jsem zde už psal, tj. že dřívější a dnešní LiPolky prodávané pod určitým označením nemusí mít zcela stejné vlastnosti ať už v lepším nebo i horším slova smyslu.

Negativní reakce jsem četl i na řady Hyperion G3 apod., a to se ti lidé dušovali jak s nimi dobře zacházeli, ale jak to bylo v reálu tj. nakolik tam byl vliv určitých vlastností dané šarže použitých článků a nakolik se na tom podepsal ten či onen uživatel byť třeba z jeho pohledu "vlídným" zacházením, které raději nepřiznal, to se dá jen těžko určit.
Naposledy upravil(a) Drondys dne úte 08.11.2011 18:17, celkem upraveno 1 x.
Drondys

#262 Příspěvek od Drondys »

Abu píše:Myslim ze Timi je natolik zkuseny modelar, ze tyhle zakladni poucky uz davno zna. :wink:

Nikdy není na škodu si to občas zopáknout a navíc jsem to nepsal jsem jen pro něj. Diskuse na tomto serveru jsou veřejné a nemusí je číst jen výhradně zkušení modeláři. :wink:
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#263 Příspěvek od JirkaA »

Po několikaletých zkušenostech s lipolkama jsem získal názor, že jim nejvíc škodí:
1. opakované hluboké vybíjení (lítám tak, aby v nich zbylo cca 20% kapacity nebo více. Když to přeženu jednou za čas, není to zas taková tragédie) - nepoučitelný kolega létající do vypnutí regulátoru vyhazoval už podstatně mladší baterky, než se kterými já dál v pohodě lítám.
2. dlouhodobé skladování v nabitém stavu (stejně tak ve vybitém, snadno se pak na baterku zapomene a samovybíjení není zas tak nízké, aby to třeba přes zimu nespadlo pod 3V na článek)
3. teplota ( i když nějakou dobu jsem lítal s baterkama Turnigy v letadle, kde nebyly moc ideálně chlazené, při letu se dost ohřívaly a mírně se nafukovaly, ale to nafouknutí po vychladnutí opět zmizelo)
4. blbá nabíječka.

Naopak neshledávám, že by nějak zásadně vadilo nabíjení vyšším proudem (2200 mAh s deklarovaným nabíjecím proudem 2C běžně láduju proudem 10A a mám packy s věkem kolem 2 roků a hodně přes 100 cyklů aniž by na nich bylo nějak dramaticky znát, že jim to nedělá dobře), ale tam je zřejmě nanejvýš důležité použít nabíječ, který to umí a dávat trochu bacha - používám Cellpro 10s, pokud se mu na baterce něco nezdá, nepustí do ní plný proud. Vhodnost baterky k takovému nabíjení se pozná jednoduše, u dobré baterky trvá závěrečné balancování velmi krátce. Pokud je pack kapacitně rozhozený, nabíječ ho srovná taky ale to už trvá podstatně déle, pokud se to u toho konkrétního packu děje opakovaně, je to kandidát na vyhození. V sezóně, kdy se dostane baterka brzo na řadu s lítáním, nabíjím většinou až cestou na letiště nebo na letišti (s vyjímkou víc vybitých packů nebo dlouhodobější pauzy v lítání, to nabiju na storage).
OK2WY
vodvi

#264 Příspěvek od vodvi »

JirkaA napsal...
Naopak neshledávám, že by nějak zásadně vadilo nabíjení vyšším proudem (2200 mAh s deklarovaným nabíjecím proudem 2C běžně láduju proudem 10A a mám packy s věkem kolem 2 roků a hodně přes 100 cyklů aniž by na nich bylo nějak dramaticky znát, že jim to nedělá dobře)...

Co to máš za aku?
A kolik ti ukazuje rozdíl mezi článkama mV?
vodvi

#265 Příspěvek od vodvi »

Tím bych chtěl nakousnout téma: Jaké rozhození článků (v mV) považujete za bezpečné???
LV
Kontaktovat uživatele:

#266 Příspěvek od LV »

timi píše:Vlákno je tak obsáhlý, že se mi nedaří jím pořádně prokousat, tak se zkusím zeptat.

Sháním 2 nové tříčlánky 2,2Ah a hledám nějaký kompromis.
Chtěl bych z nich brát do 35A. (jen netuším jestli a jak jsou velké proudové špičky za letu)

Na to mi vycházejí kdejaké se zatižitelností 20C. Jenže, co mám doma tak se nafukuje i při polovině povoleného trvalého zatížení. Takže bud výrobce kecá a nebo mám již přestárlé a nebo oboje.

Nemohu se rozhodnout kolik uratit?

Přijde mi, že jediný kdo má porovnání různých aku je pan Bidovský, jen toho moc nepoví.

Pokial chceš brať trvalo 35A z LiPol 2200 a mať slušnú životnosť, tak musia byť aspoň 30C
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
LV
Kontaktovat uživatele:

#267 Příspěvek od LV »

vodvi píše:Tím bych chtěl nakousnout téma: Jaké rozhození článků (v mV) považujete za bezpečné???

10mV
www.elektromodely.sk
LV
Kontaktovat uživatele:

#268 Příspěvek od LV »

vodvi píše:JirkaA napsal...
Naopak neshledávám, že by nějak zásadně vadilo nabíjení vyšším proudem (2200 mAh s deklarovaným nabíjecím proudem 2C běžně láduju proudem 10A a mám packy s věkem kolem 2 roků a hodně přes 100 cyklů aniž by na nich bylo nějak dramaticky znát, že jim to nedělá dobře)...

Ako dlho trvá fáza CC pri prúde 10A (koľko mAh ti do nich vlezie pokým nabíjač nezačne znižovať prúd)
Celkom by ma zaujímal graf takéhoto nabíjania
www.elektromodely.sk
timi

#269 Příspěvek od timi »

Díky za debatu, zajímavé čtení.
Potřebuji se rozhoupat a vyházet mnoho let staré články. Nafukují se a mám už z nich vyloženě strach. Používám je jen na samokřídlo. Když jsem je kdysi ukázal v Olomouci, bylo mi řečeno, že fungují max. do 10C a to už je mnoho let. Byla to vyloženě "výhodná" koupě za 400kč za kus.

Jinak články nepodvybíjím. Nabíjení mám taky slušné. I když teď mám k dispozici akorát valchovací kablík. Můj nabíječ má nějaký šilovný technik u Hořejších, ví již co s ním je, ale nedaří se mu v ČR sehnat součátku. Tak mi to bylo řečeno. Snad zadaří.
Největší problém u mě je drobná lenost. Především co se týká skladovacího režimu.

Počkám na Jaro a pak něco koupím:-)
timi

#270 Příspěvek od timi »

LV píše:Pokial chceš brať trvalo 35A z LiPol 2200 a mať slušnú životnosť, tak musia byť aspoň 30C

Dobře, to zní rozumně.

Mám takový dojem, že při trvalých 35A by se axík 2217/12 brzy odporoučel. Ale špičkově by to mohlo být reálný a kdo ví, do čeho je časem nacpu.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“