ASW-28 od Pelikána

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#241 Příspěvek od lubo1 »

RiMr píše:Tak se pomalu blíží doba kdy taky nahodím řetězovou "šedesátku" a zakousnu se do toho "áesvéčka" :) a říkám si, že v rámci úprav ocasu (spec. placaaté servo náhonu výškovky v kýlovce směrovky) vypustím řízenou směrovku... Souvraty s tím neplánuju, vývrtku to vybere v podstatě samo, sám ji "načínat" nebudu, oobratnost zvýším dalším párem křidélek, při přistání se bez směrovky obejdu a každý gram vzadu dobrý... Eště si to promyslím...

Smerovku by som tam nechal.... Krajšie to lieta zátačky s krídelkami aj smerovkou súčasne. Ja som to mixol dokopy....
strahlung

#242 Příspěvek od strahlung »

Už jsem to nevydržel a přestože dnes foukal hodně silný nestabilní vítr, vypravil jsem se do polí otestovat poslední úpravy a vyzkoušet gyro HK401B. Bohužel vítr měl takový směr, že mírný svah od obzoru k obzoru byl na závětrné straně ... nu což. Aspoň jsem si našel oblast, která je spíš řekněme v rovince.
Chytnu větroně do pravé ruky, levou dám plyn na plný knedlík, chytnu páčku ocasních kormidel a pustím letadlo jemně proti větru. A ono stabilně přejde do poměrně strmého stoupání, žádný zápas jako minule. Ve výce vypnu motor, letadlo se překlopí po čumáku, nabere rychlost a krásně plachtí. Je stabilní a rychlé jako velký stroj. Je to nesrovnatelně bezpečnější a příjemnější než bez gyra. Za chvilku letadlo visí proti větru v malé výšce kousek u mne, vidím, jak se křídla prohýbají a vibrují, slyším hukot rozráženého vzduchu a bzučení serv křidélek. S gyrem je větroň i v poryvech větru super. Osvědčil se režim "head lock" s maximálním zesílením v regulátoru.
Mnohem lepší by bylo ukotvit gyro na jiném typu závěsu uvnitř trupu někde za křídly - zavěsit mezi dvě podélná molitanová vlákna, dál od vibrací a horka z pohonné jednotky. Ale nebudu trup rozebírat, dokud se nerozpadne sám nebo dokud mi někdo neporadí, jak se to dá šetrně udělat a kolik je uvnitř místa. I takhle to funguje OK.
Bohužel HK401B je levné gyro, které driftuje. Až poletím na návětrné straně svahu, možná mi to po nějaké době od kalibrace začne vadit. Kalibraci za letu bych neriskoval. Celkově to není moc kvalitní a vhodné gyro, ale i s ním je to mnohem lepší než bez něj. U tohoto větroně o vypínání gyra už neuvažuji, nemělo by to žádný smysl.
Těžiště mi tentokrát vyšlo stejně jako minule, tj. přesně podle návodu, a s gyrem, s akustickým indikátorem vybíjení článků packu a s packem 3s 850mAh mi to váží 560g. Na to těžiště takto vepředu už jsem si trochu zvykl, prostě je to rychlý vetroň. I tak mám ale výškovku vytrimovanou nepatrně zvednutou a během letu páku skoro výhradně jen přitahuji, málokdy se opačným pohybem snažím nabrat rychlost.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#243 Příspěvek od RiMr »

Tak zajímavé, díky za postřehy! Pro mě to gyro taky není v tuto chvíli příliš zajímavé, ale zrovna dneska mě tchán požádal ať mu postavím nějakého cca 2,5m Pionýra s tlačným m. na pylonu a pro něho bude jakkákoliv pomoc při lítání vítaná. Tam nad tím gyrem budu vážně uvažovat. Je to starší pán co si nemusí nic dokazovat a nemá problém s tím si přiznat že za něho spoustu práce udělá nějaká "krabička" :)
Apropo, nechci tu s tím OT, ale v rychlosti, jaké gyro z HC doporučíš?
strahlung

#244 Příspěvek od strahlung »

Zatím jsem si vyzkoušel jenom dva kousky HK401B dodané s odstupem asi čtvrt roku, u kterých se liší firmware.

dodatečná oprava: s tím firmware to byl omyl, předtím byl stejný jako pak

To jsou vrtulníková gyra, ale mně to novější dnes v ASW28 přišlo dobré. Čekám na letadlová gyra, ale zatím nejsou skladem. Asi všechna piezo gyra budou trochu driftovat, s tím se nedá nic dělat. Ale rozdíl v ceně je mezi gyry obrovský (třeba 1:10) a i to nejlevnější gyro, jaké lze koupit na HK, tj. HK401B, je v letadle velkým přínosem ke stabilitě. V porovnání s vrtulníkem je stabilizace mnohem snažší, takže nastavení zisku a režimu gyra je nezáludné v celém rozsahu a nastavení "head lock" s plným zesílením je asi nejlepší variantou. Pokud tchán má dost peněz a nechce, aby mu to driftovalo (to znamená, že někdy třeba už po několika minutách od kalibrace si upraví trim křidélek), je lepší koupit mu něco mikromechanického. Já jsem v ASW28 musel řešit závěs s ohledem na omezený prostor a vibrace, takže je to takové ne moc slibné, ale nakonec se ukázalo, že to stabilizuje perfektně. Myslím si, že tak stabilní let je přímým řízením skoro nemožný už kvůli nejisté viditelnosti a je výhodný i pro šetření energií - nedochází ke zbytečným ztrátám výšky. Myslím, že vzepětí křídel by v poryvech bočního větru bylo ještě horší, než rovné křídlo - moje Cessna 480 je na ty poryvy dost choulostivá.
Naposledy upravil(a) strahlung dne pon 27.09.2010 10:45, celkem upraveno 1 x.
robotmz

#245 Příspěvek od robotmz »

Takto sa ale nikdy nenaučíš lietať vetrone a nechcem si ani predstaviť, ak by ti gyro vypovedalo službu, ako by to ASW pristálo...
gamer007
Kontaktovat uživatele:

#246 Příspěvek od gamer007 »

Tohle 401B gyro je celkem spolehlivý, lítám ho ve dvou vrtulnících a kromě těžšího nastavování je v pohodě. Já si tenhle větron pořídil hlavně pro natáčení z modelu, takže o gyru v něm taky dost přemýšlím. Minule jsem hodil Aswčko do mírnýho větru a nemohl jsem to zaboha uřídit, to si myslim o sobě, že éro řídim slušně. Jedno gyro tu na poličce mám, takže to zkusim taky.
Ted k instalaci. Asi musí gyro ležet na boku, podle toho jak má sensor a co zapojení? Jak si to připojil? Jediná možnost mi připadá, zapojit křidýlka přes Y kabel a ten napojit na gyro? Místa teda v kabince už moc nemám, takže vymyslet jiné uložení není vůbec od věci. Nemáš nějaký fotky toho uložení?...
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
strahlung

#247 Příspěvek od strahlung »

gamer007 píše:Tohle 401B gyro je celkem spolehlivý, lítám ho ve dvou vrtulnících a kromě těžšího nastavování je v pohodě. Já si tenhle větron pořídil hlavně pro natáčení z modelu, takže o gyru v něm taky dost přemýšlím. Minule jsem hodil Aswčko do mírnýho větru a nemohl jsem to zaboha uřídit, to si myslim o sobě, že éro řídim slušně. Jedno gyro tu na poličce mám, takže to zkusim taky.
Ted k instalaci. Asi musí gyro ležet na boku, podle toho jak má sensor a co zapojení? Jak si to připojil? Jediná možnost mi připadá, zapojit křidýlka přes Y kabel a ten napojit na gyro? Místa teda v kabince už moc nemám, takže vymyslet jiné uložení není vůbec od věci. Nemáš nějaký fotky toho uložení?...

Zatím jen v rychlosti. Gyro je na boku, ale nedá se říct, že leží, na to jsou v ASW moc silné vibrace, visí na závěsu z tenkých proužků molitanu. Já jsem do něj kvůli prostoru a hmotnosti zasáhl - místo původního výstupu jsem osadil dva výstupy paralelně s kratšími a tenčími kablíky, takže Y kablík odpadl. Kablík vstupu jsem zkrátil. Uvažuji, že gyro přilepím napevno a do vhodného závěsu dám jen samotný senzor, bude to určitě lepší. Uvažoval jsem, že vezmu třeba CMOS 4001D a udělám přepínač výstupu ke křidélkům mezi výstupem a vstupem gyra řízený z jiného kanálu. Mám vyvinutý a otestovaná dvojitý vypínač, druhým jeho kanálem chci pípat na tlačítko ve vysílači při případném hledání modelu v obilí atd. Akorát si ho musím do ASW28 vyrobit, nemám teď žádný volný kus a došly mi i plošné spoje.
strahlung

#248 Příspěvek od strahlung »

Několik fotek po mých úpravách. Už z nostalgie, protože včera mi při střemhlavém nabírání rychlosti na chvilku vysadilo spojení s modelem. Ale ono je to opravdu odolné, zase to poletí... Forman4u tradičně ořízl okraje v náhledu, takže si to rozklikněte.

vykrojení pantů
Obrázek

přelepení pantů
Obrázek

výchylka kormidla
Obrázek

zabroušení špuntů
Obrázek

závěs gyra
Obrázek
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#249 Příspěvek od RiMr »

Pro případné experimentátory, tady je ke stažení profil použitý na tomto modelu, sejmul jsem ho a zvektoroval tak jak je, tedy i s tlustou odtokovou hranou. Tu už si každý ošéfujte jak kdo budete chtít.
Je to v obecných vektorových formátech které se dají otevřít nebo importovat do kdečeho, ať slůží.

http://uloz.to/5975501/profil-asw28-epo.zip

Obrázek
strahlung

#250 Příspěvek od strahlung »

RiMr píše:Pro případné experimentátory, tady je ke stažení profil použitý na tomto modelu, sejmul jsem ho a zvektoroval tak jak je, tedy i s tlustou odtokovou hranou. Tu už si každý ošéfujte jak kdo budete chtít.
Je to v obecných vektorových formátech které se dají otevřít nebo importovat do kdečeho, ať slůží.

Zajímavé... k čemu se to hodí? Do nějakého simulátoru, kdyby tam ten model chtěl někdo vytvořit?
Já bych se při té příležitosti chtěl zeptat, co z toho vyplývá. Připadá mi, že tento větroň (jiný jsem nikdy neměl) má nejlepší klouzavost při hodně malé rychlosti, při svahování jsem nucen překonávat vítr i na úkor klouzavosti. Už jsem si říkal, jestli by křídlu nepomohl ostřejší profil. Ale možná by to zase mělo větší opadání při malé rychlosti... Nevím.

PS: Oproti svému minulému příspěvku jsem ASW28 dávno opravil a dost už jsem s ním nalétal, s trojčlánkem to není špatný model. Přední část trupu už je hodně polepená, osvědčil se mi chemoprén (nehledě na nevábnou barvu), CA nedoporučuji. Mám teď gyro vypínatelné rádiem a zatím se mi lépe létá s ním, vypínám ho jen občas na chvilku. Nenarazil jsem zatím na pořádný komín, ve kterém bych bez gyra sledoval chování modelu, jak se doporučuje... Možná je na to letos už pozdě. HK opět naprosto selhalo s položkami "zboží je doplňováno často", konkrétně s letadlovým gyrem "naskladnění do konce srpna" - už to posunuli o měsíc :roll: , takže jsem zůstal u gyra HK401B a pro ty, kteří by uvažovali o jeho použití, musím napsat, že se mi nepodařilo dobře odstranit problémy s vibracemi pouze mechanickým závěsem. Pomohl jsem si i jednoduchým elektronickým filtrem, s ním je to už OK. Senzor gyra jsem v měkkém závěsu umístil do komory v trupu pod zadní stranou křídla.
Naposledy upravil(a) strahlung dne pon 27.09.2010 10:37, celkem upraveno 1 x.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#251 Příspěvek od RiMr »

No jak Luba tak já jsme si všimli že to éro za určitých podmínek krásně léce, takže máme v plánu ten profil použít na nějaké budoucí éro.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#252 Příspěvek od lubo1 »

RiMr píše:No jak Luba tak já jsme si všimli že to éro za určitých podmínek krásně léce, takže máme v plánu ten profil použít na nějaké budoucí éro.

Tie vektory som neotvoril..... Ale už to mám zvektorované z BMP Ten profil je hodne podobný NACA 2412-2413
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#253 Příspěvek od RiMr »

lubo1 píše:
RiMr píše:No jak Luba tak já jsme si všimli že to éro za určitých podmínek krásně léce, takže máme v plánu ten profil použít na nějaké budoucí éro.

Tie vektory som neotvoril..... Ale už to mám zvektorované z BMP Ten profil je hodne podobný NACA 2412-2413

A v čem to otevírals? Resp. do čeho to importovals?
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#254 Příspěvek od lubo1 »

RiMr píše:
lubo1 píše:

A v čem to otevírals? Resp. do čeho to importovals?

Mám možnosť DXF, alebo CDR9.....
VCDR som komvertoval a upravil BMP na BW BMP. Potom som to naimportoval do Profili - tam som to vektoroval a exportoval do DXF a zpetne do CDR upravil a konvertoval na BMP a znovu importoval do Profili a tam dočistil......
Aj tak sa dá..... :lol:
Naposledy upravil(a) lubo1 dne pon 27.09.2010 11:11, celkem upraveno 1 x.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#255 Příspěvek od RiMr »

aha, tak já to uložil do cdr10.
No a import ai tam nemáš? Co je to za soft?
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“