Autostabilizační systémy pro plošníky

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
mihlit
Kontaktovat uživatele:

Re: Autostabilizační systémy pro plošníky

#226 Příspěvek od mihlit »

pepin píše:Když budeme oba mít uplně stejné modely--já do svého dám stabilizaci, nic ti neřeknu a svuj model ti pujčím, tak zbytek svého života strávíš marným doladováním svého modelu, určitě asi velice těžko poznáš, že já tam mám nějakou stabilizaci--jde to poznat pouze na jediném testu----zapni hlavu, třeba na ten test, jak na to přijít příjdeš :wink: :wink: :wink:
Co se dá vyhrát za správnou odpověď? Když už tady žhavím mozkové závity :)

Tak si tipnu. Podle mě by se to mělo poznat pokud letadlo je normálně seřízené a já ho navedu do horizontu nebo lehce nad (podle modu stabilizace/3D buď pomocí kniplu nebo spíš lehce trimem). Pak bude postupně vytrácet rychlost, až dojde k pádu. To by měla stabilizace vyhodnotit jako změna stavu letadla nevyžádaná řízením a tak tedy začít korigovat - tahat fest. Tím pádem se to letadlo dostane do opakovaného silného houpáku.

Je to správná odpověď? Co jsem vyhrál? :D
LV
Kontaktovat uživatele:

#227 Příspěvek od LV »

pepin píše:
LV píše:si sa rozohnil :lol:

Ani moc ne, jen se snažím ti nějak odpovědět a né to rýpání jen ignorovat, ale asi to nemá smysl, pokud ale nebudeš mít přímo něco k tomu systému, nemá asi smysl další debata a vzájemné porejpávání.

OK. Už ťa nechám na pokoji, lebo inak neprídeš na Slovensko :wink:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pepin

#228 Příspěvek od pepin »

quote]
OK. Už ťa nechám na pokoji, lebo inak neprídeš na Slovensko :wink:[/quote]

Přijedu, teda doufám že se nic nepotento--mě to poštuchování nevadí, ale sviníme to tady uplně zbytečně.
LV
Kontaktovat uživatele:

#229 Příspěvek od LV »

mihlit píše:
...To by měla stabilizace vyhodnotit jako změna stavu letadla nevyžádaná řízením a tak tedy začít korigovat - tahat fest. Tím pádem se to letadlo dostane do opakovaného silného houpáku.

Ja si typnem, že nebude v "silném houpáku" ale po "fest tahaní" bude vo vývrtke.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pepin

#230 Příspěvek od pepin »

mihlit píše:Je to správná odpověď? Co jsem vyhrál? :D

je to bohužel špatná odpověd, ale stejně bys nic nevyhrál :D
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#231 Příspěvek od mihlit »

No to je otázka, co je to za model. Většina modelů, co jsem viděl, má tendenci prosedat, než vrtat. Tady navíc letadlo bude přesně rovně, žádné vybočení. Přitom jakákoliv počáteční snaha o vývrtku bude stabilizací ihned korigována směrovkou. Vidím tedy větší šanci na houpání, než na vrtání.
pepin

#232 Příspěvek od pepin »

LV píše:
mihlit píše:
...To by měla stabilizace vyhodnotit jako změna stavu letadla nevyžádaná řízením a tak tedy začít korigovat - tahat fest. Tím pádem se to letadlo dostane do opakovaného silného houpáku.

Ja si typnem, že nebude v "silném houpáku" ale po "fest tahaní" bude vo vývrtke.

Od začátku se ti snažím vysvětlit, že ses uplně nesmyslně z nevědomosti upnul pouze na automatický stabilizační mod pro začátečníky a nedokážeš přepnout že to funguje i jinak :wink:
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#233 Příspěvek od Elfew »

Co rikate na novy stabilizacni system od spektra ktery je zabudovany v prijimaci? Ma to jen gyra nebo i akcelerometr?
FeriGGGG

#234 Příspěvek od FeriGGGG »

ten prijmac od Spektrum pokial dobre viem je to iba pre CCPM vrtulniky, to znamena, ze ma fixne mixy na 120 stupnov ccpm
...
SEKCIA koniec mytov a legend :!:
poznamka k akcelerometrom; kazde obycajne gyraa s ktorymi som sa stretol (aj jedno ose do vrtulnikov) ma aj akcelerometer.
systemy as3x. orange3rx, i86 do lietadla dokonca pracuju iba na principe akcelerometra, kedze koriguju iba uhlove zrychlenie a nie zmenu uhla :idea:
....neznasam myty a legendy :x
....podstatne je gyro typu heading hold
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
StrycAlois

#235 Příspěvek od StrycAlois »

FeriGGGG píše:poznamka k akcelerometrom; kazde obycajne gyraa s ktorymi som sa stretol (aj jedno ose do vrtulnikov) ma aj akcelerometer.
systemy as3x. orange3rx, i86 do lietadla dokonca pracuju iba na principe akcelerometra, kedze koriguju iba uhlove zrychlenie a nie zmenu uhla :idea:

Tady jsou věci, kterým nerozumím.
Jednak si myslím, že akcelerometr reaguje na lineární zrychlení, gyro na rotační.
Což je v přímém rozporu s tvrzením, že: pracuju iba na principe akcelerometra, kedze koriguju iba uhlove zrychlenie.
A tahle část věty si odporuje sama sobě: kedze koriguju iba uhlove zrychlenie a nie zmenu uhla.
Můžeš nám to upřesnit, abychom mohli skoncovat s mýty a legendami?
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#236 Příspěvek od Elfew »

To co jsi napsal je blbost ne?

Proc pletes vrtulniky s letadly? Ten stab. system od spektra je do letadel... pokud mas pouze jednotku s gyrem tak ti to je vicemene na dve veci... dulezity je prave akcelerometr... pletes si pojmy a jejich funkce!
FeriGGGG

#237 Příspěvek od FeriGGGG »

Elfew píše:To co jsi napsal je blbost ne?

Proc pletes vrtulniky s letadly? Ten stab. system od spektra je do letadel... pokud mas pouze jednotku s gyrem tak ti to je vicemene na dve veci... dulezity je prave akcelerometr... pletes si pojmy a jejich funkce!

ja som myslel na toto
http://www.astramodel.cz/cz/katalog/spe ... 22740.html
-ty si myslel na co?

-na pojmy si davam pozor

tak a potestoval som guardian 2D/3D:
ano je lacnejsi o polovicu od FY-30a
ale je o poriadny kus lepsi ako FY-30a
je lahsi
da sa nastavit a update-ovat cez USB
da sa za LETU prepinat GAIN 8O :!: :!: :!:
da sa nastvit defaultne 3D ...cize si vystacim s 4kanal radiom na akrobaciu :!: :!: :!:
je menej citit vietor zasahy vetra
suma sumarum BOMBA :idea:
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#238 Příspěvek od jamesgsf »

Zatím se mne guardian nepodařilo kvůli počasí otestovat, ale aspon jsem si ho nastavil. To soft pro nastavení není špatnej, trochu jsem si lámal jak nastavit differenciaci a nakonec v tý předposlední(nebo poslední) záložce přes to nastavení rozsahu serv a funguje to v pohodě i s brzdama.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#239 Příspěvek od JirkaA »

FeriGGGG píše:ten prijmac od Spektrum pokial dobre viem je to iba pre CCPM vrtulniky, to znamena, ze ma fixne mixy na 120 stupnov ccpm
...
SEKCIA koniec mytov a legend :!:
poznamka k akcelerometrom; kazde obycajne gyraa s ktorymi som sa stretol (aj jedno ose do vrtulnikov) ma aj akcelerometer.

Jses trochu mimo. Gyro reaguje na uhlove zrychleni, akcelerometr na linearni zrychleni. V naproste vetsine triosych stabilizacnich systemu (bezpadel) pro vrtulniky najdes jen gyro, pochopitelne triose, v normalnich gyrech je stoprocentne jen gyrosenzor jednoosy. To, jestli je gyro "head lock" se lisi jen zpracovanim signalu.
OK2WY
pepin

#240 Příspěvek od pepin »

jamesgsf píše:Zatím se mne guardian nepodařilo kvůli počasí otestovat, ale aspon jsem si ho nastavil. To soft pro nastavení není špatnej, trochu jsem si lámal jak nastavit differenciaci a nakonec v tý předposlední(nebo poslední) záložce přes to nastavení rozsahu serv a funguje to v pohodě i s brzdama.

kulicha na hlavu a šup ven :D
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“