Výběr modelářského nabíječe
- JosefSvejk
Re: Výběr nabíječky
Výkonné modelářské nabíječky jsou většinou na 12 V (ale třeba až na 24V) a používá se k nim patřičně výkonný síťový zdroj. Je to běžná praxe.
Nabíječku budeš vybírat hlavně podle toho, jak rychle chceš nabíjet a kolik do toho chceš investovat.
Nabíječku budeš vybírat hlavně podle toho, jak rychle chceš nabíjet a kolik do toho chceš investovat.
jetli by jste mi mohli poslat schéma jak zapojím li-ion 18650 s balancerem a jestli lze s balancerem použít i jednu 18650. Díky
- JosefSvejk
Co jsem se dočetl, tak tyhle 18650 mají v sobě elektroniku. Čili bych je nabíjel jako obyčejné baterky.
Nevím jak by se s tím poprala modelářská nabíječka v režimu LiIon.
Nevím jak by se s tím poprala modelářská nabíječka v režimu LiIon.
Ale když už, tak pack se na nabíječku připojuje tak, že silový kabel se připojí na začátek a konec série. Balanční konektor pólem na mínus a všechny plusy pak postupně na uzly mezi články. Poslední plus je na plusovém konci packu.
JosefSvejk píše:Výkonné modelářské nabíječky jsou většinou na 12 V (ale třeba až na 24V) a používá se k nim patřičně výkonný síťový zdroj. Je to běžná praxe.
ichange 4010 duo bych finance zvladl, ale klidne si poridim i dve pro jedno nabijeni. Jde mi hlavne o kvalitu nabijeni, at baterie nezrusim nesetrnyn nabijenim a financni stranka se timhle kompenzuje
Phoenix 5, DX7s, Blade nano QX, Blade 130x
Baterky nezrušíš ani Imax B6 fake za 15 dolarů z HK.
Nooo... Lipol baterka sa zrušiť jedným nabíjaním na nejakom nepodarku dá. Väčšinou to musí byť aj dávka smoly, aby človek dostal zrovna ten kus čo je parametrami až tak mimo, alebo urobil sám nejakú blbosť -napríklad že by si zložil sadu liion/lipol sám a dal to dokopy porôzne vybité, a až potom to dal balancovane nabit takému Imaxu v naivnej viere že ten to "zrovná a neodrovná"..
Ale aj dobrá sada poukazuje pri nabíjaní bežnými nabíjadlami na hodne stupidné balancovanie ktoré rozbalancováva a potom to napráva a celkovo len zdržuje..
Fakt je že normálna (prvotne zrovnaná) sada sa dá nabíjať desiatky cyklov bez balancovania (nemá dôvod sama sa rozbalancovať), a teda keby ten imax nič nerobil normálne by to rok fungovalo, pôsobí asi dosť zavádzajúco a ľudia si myslia že to nabíja správne.. a keď to po čase odíde dajú to za vinu nejakému inému dôvodu.
Na elektroniku vnútri článkov sa nespoliehaj. To je poistka, nič nerobí kým nie je neskoro, nereaguje hneď pri 4,2, a navyše môže pri pokuse rozpojiť obvod počas nabíjania vyšumieť (nabíjač hodí do rozpojeného obvodu tak cca 60-70 voltov a fet poistky sa prerazí a zas je vodivý aj keď nechce..
Jo a NiMH sady sa zrovnávajú, podobne ako olovené baterky - prebíjaním viac nabitých článkov kedy cez ne tečie prúd v podstate elektrolýzou rozkladá elektrolyt, len u NiMH nebublinkuje von a nesmie tlakom roztrhať (tesnenie) obalu a vznikajúcou teplotou pri "horení" baterky nadobro zničiť. Takže prebíjaním malým prúdom. Netreba merať napätie každého článku, o ničom aj tak nevypovedá, teda netreba na to balancer.
Keby som kupoval nabíjač, dlho by som váhal, a asi by som zobral PowerLab. Možno najslabší, ani ten zas nie je slabý a ja mám malé modely...
Lebo v praxi som skončil znechutený všetkým čo sa mi váľa doma a čo som aj mal popožičiavané od kolegov, okrem staručkej FMA Balancepro (predchodca Powerlab a Cellpro) - ktorej jedinej dám nabiť hociakú baterku bez blbého pocitu a s úplnou dôverou že to urobí dobre.
Ale aj dobrá sada poukazuje pri nabíjaní bežnými nabíjadlami na hodne stupidné balancovanie ktoré rozbalancováva a potom to napráva a celkovo len zdržuje..
Fakt je že normálna (prvotne zrovnaná) sada sa dá nabíjať desiatky cyklov bez balancovania (nemá dôvod sama sa rozbalancovať), a teda keby ten imax nič nerobil normálne by to rok fungovalo, pôsobí asi dosť zavádzajúco a ľudia si myslia že to nabíja správne.. a keď to po čase odíde dajú to za vinu nejakému inému dôvodu.
Na elektroniku vnútri článkov sa nespoliehaj. To je poistka, nič nerobí kým nie je neskoro, nereaguje hneď pri 4,2, a navyše môže pri pokuse rozpojiť obvod počas nabíjania vyšumieť (nabíjač hodí do rozpojeného obvodu tak cca 60-70 voltov a fet poistky sa prerazí a zas je vodivý aj keď nechce..
Jo a NiMH sady sa zrovnávajú, podobne ako olovené baterky - prebíjaním viac nabitých článkov kedy cez ne tečie prúd v podstate elektrolýzou rozkladá elektrolyt, len u NiMH nebublinkuje von a nesmie tlakom roztrhať (tesnenie) obalu a vznikajúcou teplotou pri "horení" baterky nadobro zničiť. Takže prebíjaním malým prúdom. Netreba merať napätie každého článku, o ničom aj tak nevypovedá, teda netreba na to balancer.
Keby som kupoval nabíjač, dlho by som váhal, a asi by som zobral PowerLab. Možno najslabší, ani ten zas nie je slabý a ja mám malé modely...
Lebo v praxi som skončil znechutený všetkým čo sa mi váľa doma a čo som aj mal popožičiavané od kolegov, okrem staručkej FMA Balancepro (predchodca Powerlab a Cellpro) - ktorej jedinej dám nabiť hociakú baterku bez blbého pocitu a s úplnou dôverou že to urobí dobre.
- JosefSvejk
Myslím, že s tím IChargerem neuděláš chybu. Používám 206b a neměl jsem nikdy problém.
JosefSvejk píše:Myslím, že s tím IChargerem neuděláš chybu. Používám 206b a neměl jsem nikdy problém.
Je to dobrá voľba, ako jeden z mála nabíjačov čo "vie" nabíjať dobre.
Ale treba poznamenať, že sa _môže_stať_ že vyhorí. Ja som videl zhorené dva kusy osobne a to som ich dokopy videl tak cca 4..? Ale nie je to tak zlé, a túto možnosť (t.j. ICharger akýkoľvek primeraný k nabíjaným baterkám), uznávam ako dobrú.
Možno radšej dva kusy než duo, ale zas ten displej sa mi páči...
Ano displej je pekny a prehledny, ale vzhledem k tomu, ze prozatim to nevidim na profi letani, spise na rekreacni a pro radost budou dostacujici dva kusy 206b.
Jeste se vas zeptam, dle vasich zkusenosti, jaky zdroj k teto nabijecce nebo rovnou k obema na domaci nabijeji. V poli se da nabijet z autobaterie?
Jeste se vas zeptam, dle vasich zkusenosti, jaky zdroj k teto nabijecce nebo rovnou k obema na domaci nabijeji. V poli se da nabijet z autobaterie?
MiaJizva píše:Ano displej je pekny a prehledny, ale vzhledem k tomu, ze prozatim to nevidim na profi letani, spise na rekreacni a pro radost budou dostacujici dva kusy 206b.
Tak už jsem si poradil
Ahoj, chtěl bych si pořídit tuto nabíječku SKY RC RS16 180W + eFuel 230W/17A.
http://www.profimodel.cz/cz-detail-50008-sky-rc-rs16-nabijec-180w-efuel-230w-17a-spinany-zdroj.html
Prosím, máli ji někdo z vás, jak jste spokojeni? A ještě prosím, jak se dá spočítat, jestli mi na louce z 12V autobaterie bude schopna nabít 6S LiPo 3300mAh aspoň 2C. Moc díky za odpovědi.
http://www.profimodel.cz/cz-detail-50008-sky-rc-rs16-nabijec-180w-efuel-230w-17a-spinany-zdroj.html
Prosím, máli ji někdo z vás, jak jste spokojeni? A ještě prosím, jak se dá spočítat, jestli mi na louce z 12V autobaterie bude schopna nabít 6S LiPo 3300mAh aspoň 2C. Moc díky za odpovědi.
DS-12>MiniTitanE325(nostalgie)>Devil420>Goblin500>GoblinSPORT700>KRAKEN580+5xSPIRIT
pročti tohle http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom1. ... ec=1433862
a počítání?
Elektrický výkon/příkon je proud krát napětí. Tohle stačí.
a počítání?
Elektrický výkon/příkon je proud krát napětí. Tohle stačí.
jyrry.webnode.cz
- JosefSvejk
Ten šestičlánek by to mělo nabít v pohodě - 25 V krát 6,6 A je 165 W. Takže tam máš ještě rezervu.