Výběr modelářského nabíječe

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
JosefSvejk

Re: Výběr nabíječky

#211 Příspěvek od JosefSvejk »

Výkonné modelářské nabíječky jsou většinou na 12 V (ale třeba až na 24V) a používá se k nim patřičně výkonný síťový zdroj. Je to běžná praxe.
Nabíječku budeš vybírat hlavně podle toho, jak rychle chceš nabíjet a kolik do toho chceš investovat.
Fejfa

#212 Příspěvek od Fejfa »

jetli by jste mi mohli poslat schéma jak zapojím li-ion 18650 s balancerem a jestli lze s balancerem použít i jednu 18650. Díky
JosefSvejk

#213 Příspěvek od JosefSvejk »

Jeden článek se nebalancuje - není co.
Přílohy
bantam-bc8hp2.jpg
Ticcino

#214 Příspěvek od Ticcino »

Co jsem se dočetl, tak tyhle 18650 mají v sobě elektroniku. Čili bych je nabíjel jako obyčejné baterky.
Nevím jak by se s tím poprala modelářská nabíječka v režimu LiIon.
Ticcino

#215 Příspěvek od Ticcino »

Ale když už, tak pack se na nabíječku připojuje tak, že silový kabel se připojí na začátek a konec série. Balanční konektor pólem na mínus a všechny plusy pak postupně na uzly mezi články. Poslední plus je na plusovém konci packu.
MiaJizva

#216 Příspěvek od MiaJizva »

JosefSvejk píše:Výkonné modelářské nabíječky jsou většinou na 12 V (ale třeba až na 24V) a používá se k nim patřičně výkonný síťový zdroj. Je to běžná praxe.
Nabíječku budeš vybírat hlavně podle toho, jak rychle chceš nabíjet a kolik do toho chceš investovat.

ichange 4010 duo bych finance zvladl, ale klidne si poridim i dve pro jedno nabijeni. Jde mi hlavne o kvalitu nabijeni, at baterie nezrusim nesetrnyn nabijenim a financni stranka se timhle kompenzuje :roll:
Phoenix 5, DX7s, Blade nano QX, Blade 130x
Ticcino

#217 Příspěvek od Ticcino »

Baterky nezrušíš ani Imax B6 fake za 15 dolarů z HK.
coro

#218 Příspěvek od coro »

Nooo... Lipol baterka sa zrušiť jedným nabíjaním na nejakom nepodarku dá. Väčšinou to musí byť aj dávka smoly, aby človek dostal zrovna ten kus čo je parametrami až tak mimo, alebo urobil sám nejakú blbosť -napríklad že by si zložil sadu liion/lipol sám a dal to dokopy porôzne vybité, a až potom to dal balancovane nabit takému Imaxu v naivnej viere že ten to "zrovná a neodrovná"..
Ale aj dobrá sada poukazuje pri nabíjaní bežnými nabíjadlami na hodne stupidné balancovanie ktoré rozbalancováva a potom to napráva a celkovo len zdržuje..
Fakt je že normálna (prvotne zrovnaná) sada sa dá nabíjať desiatky cyklov bez balancovania (nemá dôvod sama sa rozbalancovať), a teda keby ten imax nič nerobil normálne by to rok fungovalo, pôsobí asi dosť zavádzajúco a ľudia si myslia že to nabíja správne.. a keď to po čase odíde dajú to za vinu nejakému inému dôvodu.

Na elektroniku vnútri článkov sa nespoliehaj. To je poistka, nič nerobí kým nie je neskoro, nereaguje hneď pri 4,2, a navyše môže pri pokuse rozpojiť obvod počas nabíjania vyšumieť (nabíjač hodí do rozpojeného obvodu tak cca 60-70 voltov a fet poistky sa prerazí a zas je vodivý aj keď nechce..

Jo a NiMH sady sa zrovnávajú, podobne ako olovené baterky - prebíjaním viac nabitých článkov kedy cez ne tečie prúd v podstate elektrolýzou rozkladá elektrolyt, len u NiMH nebublinkuje von a nesmie tlakom roztrhať (tesnenie) obalu a vznikajúcou teplotou pri "horení" baterky nadobro zničiť. Takže prebíjaním malým prúdom. Netreba merať napätie každého článku, o ničom aj tak nevypovedá, teda netreba na to balancer.

Keby som kupoval nabíjač, dlho by som váhal, a asi by som zobral PowerLab. Možno najslabší, ani ten zas nie je slabý a ja mám malé modely...
Lebo v praxi som skončil znechutený všetkým čo sa mi váľa doma a čo som aj mal popožičiavané od kolegov, okrem staručkej FMA Balancepro (predchodca Powerlab a Cellpro) - ktorej jedinej dám nabiť hociakú baterku bez blbého pocitu a s úplnou dôverou že to urobí dobre.
JosefSvejk

#219 Příspěvek od JosefSvejk »

Myslím, že s tím IChargerem neuděláš chybu. Používám 206b a neměl jsem nikdy problém.
coro

#220 Příspěvek od coro »

JosefSvejk píše:Myslím, že s tím IChargerem neuděláš chybu. Používám 206b a neměl jsem nikdy problém.

Je to dobrá voľba, ako jeden z mála nabíjačov čo "vie" nabíjať dobre.
Ale treba poznamenať, že sa _môže_stať_ že vyhorí. Ja som videl zhorené dva kusy osobne a to som ich dokopy videl tak cca 4..? Ale nie je to tak zlé, a túto možnosť (t.j. ICharger akýkoľvek primeraný k nabíjaným baterkám), uznávam ako dobrú.
Možno radšej dva kusy než duo, ale zas ten displej sa mi páči...
MiaJizva

#221 Příspěvek od MiaJizva »

Ano displej je pekny a prehledny, ale vzhledem k tomu, ze prozatim to nevidim na profi letani, spise na rekreacni a pro radost budou dostacujici dva kusy 206b.

Jeste se vas zeptam, dle vasich zkusenosti, jaky zdroj k teto nabijecce nebo rovnou k obema na domaci nabijeji. V poli se da nabijet z autobaterie?
MiaJizva

#222 Příspěvek od MiaJizva »

MiaJizva píše:Ano displej je pekny a prehledny, ale vzhledem k tomu, ze prozatim to nevidim na profi letani, spise na rekreacni a pro radost budou dostacujici dva kusy 206b.

Jeste se vas zeptam, dle vasich zkusenosti, jaky zdroj k teto nabijecce nebo rovnou k obema na domaci nabijeji. V poli se da nabijet z autobaterie?

Tak už jsem si poradil :) znova jsem přečetl vlákno a našel vhodný síťový zdroj HP DPS600 :wink: díííky :lol: :lol:
ivkucera

#223 Příspěvek od ivkucera »

Ahoj, chtěl bych si pořídit tuto nabíječku SKY RC RS16 180W + eFuel 230W/17A.

http://www.profimodel.cz/cz-detail-50008-sky-rc-rs16-nabijec-180w-efuel-230w-17a-spinany-zdroj.html

Prosím, máli ji někdo z vás, jak jste spokojeni? A ještě prosím, jak se dá spočítat, jestli mi na louce z 12V autobaterie bude schopna nabít 6S LiPo 3300mAh aspoň 2C. Moc díky za odpovědi.
DS-12>MiniTitanE325(nostalgie)>Devil420>Goblin500>GoblinSPORT700>KRAKEN580+5xSPIRIT
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#224 Příspěvek od jyrry »

pročti tohle http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom1. ... ec=1433862
a počítání?
Elektrický výkon/příkon je proud krát napětí. Tohle stačí.
jyrry.webnode.cz
JosefSvejk

#225 Příspěvek od JosefSvejk »

Ten šestičlánek by to mělo nabít v pohodě - 25 V krát 6,6 A je 165 W. Takže tam máš ještě rezervu.
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“