JETI 2,4GHz bez zdzd a graup15

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

#211 Příspěvek od zdzd »

graup15 píše:re..ZdZJinak ti naprosto nikdo nepoděkoval za trpělivost s jakou snášíš nejenom Hlávku,ale i vysvětlování legislativních problémů a i technické stránky přenosů Futaba Fasst.Takže alespoň za mně...díky.
Dalibor Štěrba

Děkuji, nz.

P.S. Neboj, nejsi první. Ohlasy mi chodí do SZ i emailů, ale nikdo nemá chuť být vláčen bahnem a tak to do vlákna nedávají.
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#212 Příspěvek od pavelh »

zdzd píše:
graup15 píše:re..ZdZJinak ti naprosto nikdo nepoděkoval za trpělivost s jakou snášíš nejenom Hlávku,ale i vysvětlování legislativních problémů a i technické stránky přenosů Futaba Fasst.Takže alespoň za mně...díky.
Dalibor Štěrba

Děkuji, nz.

P.S. Neboj, nejsi první. Ohlasy mi chodí do SZ i emailů, ale nikdo nemá chuť být vláčen bahnem a tak to do vlákna nedávají.

Tak to vidíš, já jsem na tom stejně. Také mi lidé píší a říkají, abych se s někým takovým, co jen tlachá a nikdy nic pro modeláře opravdového neudělal, vůbec nebavil. Atd., atd....
Jen tu nemám žádné patolízali, co by to tak demonstrativně napsali jako graup15. :) Já nepotřebuji mít obdivovatele, já nejsem místní guru!
pastyrik

#213 Příspěvek od pastyrik »

tak jste me chlapi (zdzd a graup15) tak nejak dojali, malem slza ukapla.
MAD_BOXs
Kontaktovat uživatele:

#214 Příspěvek od MAD_BOXs »

pastyrik píše:tak jste me chlapi (zdzd a graup15) tak nejak dojali, malem slza ukapla.

Tak mě ty slzy tečou po obou tvářích, a k tomu mě ještě bolí bránice :lol: :lol: :lol: :lol:
MAD_BOXs senior
graup15

#215 Příspěvek od graup15 »

pavelh píše:
zdzd píše:
Dalibor Štěrba

Děkuji, nz.

Tak to vidíš, já jsem na tom stejně. Také mi lidé píší a říkají, abych se s někým takovým, co jen tlachá a nikdy nic pro modeláře opravdového neudělal, vůbec nebavil. Atd., atd....
Jen tu nemám žádné patolízali, co by to tak demonstrativně napsali jako graup15. :) Já nepotřebuji mít obdivovatele, já nejsem místní guru!

No,ale mnohem větší množství lidí při vyslovení jména Hlávka si ukazuje na hlavu :D :D ..Mně je to jedno,je s tebou sranda.Na WatFestu byl jeden pán taky s Duplexem.A prezentoval ho naprosto věcně.Tryčko co měl na sobě jasně dávalo najevo čím vysílá a neplkal nic o patriotismu a podobných kravinách,ale prostě s modelem létal a létalTečka.Řeč s ním byla taky super....
PS..kdy zase pudeš demonstrovat za Radar ne,ne,ne,ne :D :D :D
zdzd

#216 Příspěvek od zdzd »

MAD_BOXs píše:
pastyrik píše:tak jste me chlapi (zdzd a graup15) tak nejak dojali, malem slza ukapla.

Tak mě ty slzy tečou po obou tvářích, a k tomu mě ještě bolí bránice :lol: :lol: :lol: :lol:

Tak jsem si prakticky ověřil, že sledovanost neklesá. :wink:
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#217 Příspěvek od JirkaA »

U všech diskutujících o problematice 2,4 GHz systémů vidím, že jsou tak nějak deformovaní klasickým "analogovým" pohledem na přenos signálu radiovou cestou. Tento "klasický" pohled znamená: jeden signál na kmitočtu (kanále) - OK, dva a více signálů - interference (rušení), všechno špatně. Techniky rozprostřeného spektra vznikly právě pro to, aby se tento klasický problém vyřešil. Něco málo teorie - doporučuju tyto dva odkazy na wikipedii, kde je to přehledně a stručně vysvětleno:

http://en.wikipedia.org/wiki/Frequency- ... d_spectrum

http://en.wikipedia.org/wiki/Direct-seq ... d_spectrum

Pokusím se o vnesení trošky světla do temnoty:

technologie FHSS (futaba Fasst) funguje tak, že se informace přenáší na diskrétní frekvenci v rámci pásma vždy jen zlomek času, potom se bleskově přeladí jinam. Kam se přeladí je dáno pseudonáhodnou sekvencí, kterou zná vysílač i přijímač. Změnou této sekvence u jiného páru RX-TX dosáhneme toho, že je velmi nízká pravděpodobnost, že se oba (nebo více) systémů setká v jednom okamžiku na stejném diskrétním kmitočtu. Případné kolize s jiným vlastním systémem nebo cizím signálem na pásmu se u jednosměrných systémů řeší algoritmem dopředné korekce přenášených dat (tzv. FEC - forward error correction), u obousměrných systémů nějakým algoritmem kontroly správnosti přenesených dat pomocí kontrolních součtů případně kombinací s FEC.
Takový signál má (pokud bychom ho chtěli poslouchat na klasickém radiopřijímači) charakter náhodného šumu, v praxi se v použitém pásmu trochu zvýší šum ale nedochází k žádnému rušení jiných služeb a vzhledem k principu reciprocity ani k rušení jinými službami, které by způsobilo nepoužitelnost přenosu. Jednotlivá "diskrétní zarušení" zrovna použité diskrétní frekvence jsou tak krátká, že nejsou pro přenos rozhodující.
Systémy DSSS fungují na základě jiného rozprostření frekvenčního spektra (přenášená data jsou matematicky upravena pseudonáhodným signálem a tím je výsledně modulován širokopásmový vysílač), výsledek je ale obdobný s tím, že signál se z klasického pohledu jeví jako o něco větší úroveň šumu v menším úseku kmitočtového spektra. I zde je možná součinnost více zařízení na jednom takovémto kanále, protože pokud každé ze zařízení používá jinou pseudonáhodnou sekvenci, je opět nízká pravděpodobnost současného výskytu signálu o stejné okamžité diskrétní frekvenci.
Navíc u systémů řízení RC modelů ani v případě mnohokanálových souprav nejde o žádný velký objem přenášených dat, v porovnání například s obyčejným WiFi nebo Bluetooth jde o zlomky přenosových rychlostí. V tom případě je zde možnost hravě sdílet stejný kanál v čase, protože přenos těch pár bajtů dat jedné soupravy může trvat pár mikrosekund jednou za pár milisekund (rozdíl tři řády..) a zbytek času do dalšího vyslání informace je přenosový kanál volný. Opět jde o statistiku, jaká je pravděpodobnost že se rušivý a rušený kmitočet potkají ve shodném čase, přičemž kolize je možné omezit vhodným algoritmem časování vysílání dat resp. dalšími parametry přenosu. Navíc u RC souprav nejde o nutnost 100% bezchybného přenosu po celý čas. V podstatě vůbec nic se nestane, když se jeden paket přenesených informací o poloze serv ztratí, v zápětí přijde nová informace a ta již třeba zarušená nebude.. Analogie k PPM - když se z rámce vysílaného každých 20ms každý druhý ztratí v rušení, bude to fungovat dál, jen reakce serva nebude trvat 20ms ale 40ms - to je hluboko pod rozlišení lidských smyslů..

Mám dojem, že plamenné bitvy o to, který systém je lepší, jsou akademické mlácení prázdné slámy. Praxe ukáže a výrobci se budou přirozeně snažit, aby jejich výsledky byly z uživatelského pohledu srovnatelné.
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#218 Příspěvek od pavelh »

graup15 napsal
No,ale mnohem větší množství lidí při vyslovení jména Hlávka si ukazuje na hlavu ..Mně je to jedno,je s tebou sranda.Na WatFestu byl jeden pán taky s Duplexem.A prezentoval ho naprosto věcně.Tryčko co měl na sobě jasně dávalo najevo čím vysílá a neplkal nic o patriotismu a podobných kravinách,ale prostě s modelem létal a létalTečka.Řeč s ním byla taky super....
PS..kdy zase pudeš demonstrovat za Radar ne,ne,ne,ne

Je jasné, že se asi každý budeme stýkat s jinými lidmi. Ti, s kterými se setkávám já, uvažují holt trochu jinak a na hlavu si neťukají. Ale jsou to většinou starší, již rozumně uvažující lidé. A dokonce to vypadá tak, že ten člověk, který byl na Watfestu a létal s Duplexem, si také na hlavu neťuká při vyslovení mého jména. Jestli to je ten, s kterým jsem se výborně bavil v Hranicích, tak mám obavy, že to bylo spíše naopak!
No řekněme to tak. Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá. Ty máš za guru zdzd, což já nemusím, protože nepotřebuji někoho vyznávat.
A to, že chodím demonstrovat proti radaru je nějak špatně? Měl bych, jako někteří být "hodný", do ničeho se nemotat, když si to nějaký jiný guru nepřeje? Jako vždy o věcech přemýšlím a umím si je dát do souvislosti a žádného guru k tomu nepotřebuji. V tom se asi budeme já se svými kamárády lišit od tebe s tvými kamarády!
Naposledy upravil(a) pavelh dne ned 31.08.2008 22:04, celkem upraveno 1 x.
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#219 Příspěvek od Avenger »

Takže vlastně FASST je taková celopásmová rušička, která ruší všechny systémy v daném pásmu včetně FASST systémů a to tím intenzivněji, čím víc FASSTů běží současně. Funguje prostě tak, že anarchisticky obsadí celé pásmo nehledě na to, že se tam již nevejde. Vůbec nebere ohledy na již probíhající provoz nekompatibilních i kompatibilních systémů. Nic nemůže automaticky u FASSTu zajistit bezpečnost provozu modelů když se sejde téměř maximální počet modelářů (plus třeba i pár navíc) se systémy FASST.

Kde je původní filozofie zcela bezpečného a nerušeného provozu nezávislého na lidském faktoru ala kolíčky, nebo domluva mezi sebou? Kolikrát se našel nějaký franta co si lítal opodál a na nic se neptal, nebo autíčkář v nepovoleném pásmu?
První co vím kdo se pokusil tento problém řešit byl tak trochu s křížkem po funuse multiplex se svým check modulem v pásmu 35/40MHz, který zamezil zapnutí VF modulu, pokud je kanál již obsazen. Poté přišel s myšlenkou provozu modelů v pásmu 2.4GHz SPECTRUM a načrtnul nějaký koncept, který řešil automatickou kontrolu přidělování pásma rozděleného na 80 kanálů, umožnil tím větší počet současně provozovaných, absolutně nerušených modelů a zamezil také, aby nějaký neposlušný modelář mohl zapnutím TX někoho dalšího sundat. Výhodou je také to, že i když bude pásmo téměř zcela obsazeno, tak i poslední TX co se bude do pásma vejít bude přenášet data nerušeně, rychle a spolehlivě. Dále tento "kanálový" koncept zajišťuje to, aby se do pásma nenarval nadpočet současně běžících TX. Tento rozumný koncept přijali i další firmy a ve stejném duchu dodržují bezpečnost a kvalitu provozu v pásmu u jejich výrobků.
Pak přijde Futaba a navrhne svůj FASST systém, který je sice skvělý a na rušení velice dobře odolný (připusťme že nevíce ze všech), ale jen za cenu, že všechny stávající systémy a dokonce i FASST ruší (sice jednou za čas což se nemusí hned projevit, ale s narůstajícím počtem těchto systémů této koncepce stále více). Spolehlivost a konstantní tok přenosu je u FASSTu závislé na % obsazenosti pásma. Čím více se bude blížit k obsazenosti pásma tím pomalejší bude přenos paketů (na modelu se zřejmě projeví gumovým ovládáním) až náhle a nekontrolovaně dojde k FS (ostatní systémy provozované spolu s FASSTem se postupně taky dostanou do problémů).

Problém je, že u pásma 2.4GHz ve způsobu komunikace panuje taková anarchie, že v podstatě může legálně přijít každý se svým řešením. Pokud by přišla nějaká firma s nápadem udělat modelářský VF modul, který bude vysílat na všech kanálech současně povoleným výkonem, tak to můžete se všemi FASST, XPS, SPECTRUM, ASSAN,.... zabalit všichni a případný vlastník tohoto konceptu to bude mít zcela legálně a bude s tím moci provozovat modely hned vedle Model City a nikdo mu nebude moci vůbec nic udělat.

Podle všeho FASST svým přístupem sráží vyzdvihovanou bezpečnost provozu v pásmu 2.4GHz na velkých akcích až pod úroveň bezpečnosti provozu v pásmu 35/40MHz kde se prevetivně TX nebo VF moduly odebírali do úschovy. Myslím, že FASSTy by se měly také vybírat, protože svým provozem narušují chod všech ostatních včetně FASSTů i když byť zpočátku neznatelně (ale když jich začíná být moc zaplých naráz je to problém). Z venku se FASST jeví jako systém s jedním přez celé pásmo širokým kanálem.

Děkovat mi nikdo samozřejmě nemusíte, ani mi odpovídat když nechcete. Reagovat můžete zcela dobrovolně, anonymně a nezávazně.
Duplexák nehádá :!: Duplexák ví :!:
-----------------------------------------------
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#220 Příspěvek od pavelh »

JirkaA píše:U všech diskutujících o problematice 2,4 GHz systémů vidím, že jsou tak nějak deformovaní klasickým "analogovým" pohledem na přenos signálu radiovou cestou. Tento "klasický" pohled znamená: jeden signál na kmitočtu (kanále) - OK, dva a více signálů - interference (rušení), všechno špatně. Techniky rozprostřeného spektra vznikly právě pro to, aby se tento klasický problém vyřešil. Něco málo teorie - doporučuju tyto dva odkazy na wikipedii, kde je to přehledně a stručně vysvětleno:

http://en.wikipedia.org/wiki/Frequency- ... d_spectrum

http://en.wikipedia.org/wiki/Direct-seq ... d_spectrum

Pokusím se o vnesení trošky světla do temnoty:

technologie FHSS (futaba Fasst) funguje tak, že se informace přenáší na diskrétní frekvenci v rámci pásma vždy jen zlomek času, potom se bleskově přeladí jinam. Kam se přeladí je dáno pseudonáhodnou sekvencí, kterou zná vysílač i přijímač. Změnou této sekvence u jiného páru RX-TX dosáhneme toho, že je velmi nízká pravděpodobnost, že se oba (nebo více) systémů setká v jednom okamžiku na stejném diskrétním kmitočtu. Případné kolize s jiným vlastním systémem nebo cizím signálem na pásmu se u jednosměrných systémů řeší algoritmem dopředné korekce přenášených dat (tzv. FEC - forward error correction), u obousměrných systémů nějakým algoritmem kontroly správnosti přenesených dat pomocí kontrolních součtů případně kombinací s FEC.
Takový signál má (pokud bychom ho chtěli poslouchat na klasickém radiopřijímači) charakter náhodného šumu, v praxi se v použitém pásmu trochu zvýší šum ale nedochází k žádnému rušení jiných služeb a vzhledem k principu reciprocity ani k rušení jinými službami, které by způsobilo nepoužitelnost přenosu. Jednotlivá "diskrétní zarušení" zrovna použité diskrétní frekvence jsou tak krátká, že nejsou pro přenos rozhodující.
Systémy DSSS fungují na základě jiného rozprostření frekvenčního spektra (přenášená data jsou matematicky upravena pseudonáhodným signálem a tím je výsledně modulován širokopásmový vysílač), výsledek je ale obdobný s tím, že signál se z klasického pohledu jeví jako o něco větší úroveň šumu v menším úseku kmitočtového spektra. I zde je možná součinnost více zařízení na jednom takovémto kanále, protože pokud každé ze zařízení používá jinou pseudonáhodnou sekvenci, je opět nízká pravděpodobnost současného výskytu signálu o stejné okamžité diskrétní frekvenci.
Navíc u systémů řízení RC modelů ani v případě mnohokanálových souprav nejde o žádný velký objem přenášených dat, v porovnání například s obyčejným WiFi nebo Bluetooth jde o zlomky přenosových rychlostí. V tom případě je zde možnost hravě sdílet stejný kanál v čase, protože přenos těch pár bajtů dat jedné soupravy může trvat pár mikrosekund jednou za pár milisekund (rozdíl tři řády..) a zbytek času do dalšího vyslání informace je přenosový kanál volný. Opět jde o statistiku, jaká je pravděpodobnost že se rušivý a rušený kmitočet potkají ve shodném čase, přičemž kolize je možné omezit vhodným algoritmem časování vysílání dat resp. dalšími parametry přenosu. Navíc u RC souprav nejde o nutnost 100% bezchybného přenosu po celý čas. V podstatě vůbec nic se nestane, když se jeden paket přenesených informací o poloze serv ztratí, v zápětí přijde nová informace a ta již třeba zarušená nebude.. Analogie k PPM - když se z rámce vysílaného každých 20ms každý druhý ztratí v rušení, bude to fungovat dál, jen reakce serva nebude trvat 20ms ale 40ms - to je hluboko pod rozlišení lidských smyslů..

Mám dojem, že plamenné bitvy o to, který systém je lepší, jsou akademické mlácení prázdné slámy. Praxe ukáže a výrobci se budou přirozeně snažit, aby jejich výsledky byly z uživatelského pohledu srovnatelné.

Oni tak všichni trochu o tom ví. Někdo do toho vidí možná i více jak ty. Problém a nesmyslná diskuze vznikla až tehdy, kdy někdo udělal vcelku nesmyslný test, protože použil nereálné podmínky a nějakou smyšlenou metodu. V praxi se asi málokdy celé pásmo "ucpe" tak, aby nešla přenést i ta nenáročná informace z vysílače do modelu.
Měl by jsi tedy spíše vysvětlit, co se stane s jednotlivými systémy, když se opravdu celé pásmo ucpe, protože tato irelevantní otázka tu byla tím testem od kiwiho nastolena a o té se vcelku nesmyslně diskutuje!
zdzd

#221 Příspěvek od zdzd »

JirkaA píše:technologie FHSS (futaba Fasst) funguje tak, že se informace přenáší na diskrétní frekvenci v rámci pásma vždy jen zlomek času, potom se bleskově přeladí jinam.

Systémy DSSS fungují na základě jiného rozprostření frekvenčního spektra (přenášená data jsou matematicky upravena pseudonáhodným signálem a tím je výsledně modulován širokopásmový vysílač), výsledek je ale obdobný s tím, že signál se z klasického pohledu jeví jako o něco větší úroveň šumu v menším úseku kmitočtového spektra.

Díky. Jen ještě jedna maličkost - i FASST používá DSSS.

Víz str.5 tohoto dokumentu:
http://zd.wwwcity.cz/FASSTcertifikace.pdf
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#222 Příspěvek od pavelh »

Avenger píše:Takže vlastně FASST je taková celopásmová rušička, která ruší všechny systémy v daném pásmu včetně FASST systémů a to tím intenzivněji, čím víc FASSTů běží současně. Funguje prostě tak, že anarchisticky obsadí celé pásmo nehledě na to, že se tam již nevejde. Vůbec nebere ohledy na již probíhající provoz nekompatibilních i kompatibilních systémů. Nic nemůže automaticky u FASSTu zajistit bezpečnost provozu modelů když se sejde téměř maximální počet modelářů (plus třeba i pár navíc) se systémy FASST.

Kde je původní filozofie zcela bezpečného a nerušeného provozu nezávislého na lidském faktoru ala kolíčky, nebo domluva mezi sebou? Kolikrát se našel nějaký franta co si lítal opodál a na nic se neptal, nebo autíčkář v nepovoleném pásmu?
První co vím kdo se pokusil tento problém řešit byl tak trochu s křížkem po funuse multiplex se svým check modulem v pásmu 35/40MHz, který zamezil zapnutí VF modulu, pokud je kanál již obsazen. Poté přišel s myšlenkou provozu modelů v pásmu 2.4GHz SPECTRUM a načrtnul nějaký koncept, který řešil automatickou kontrolu přidělování pásma rozděleného na 80 kanálů, umožnil tím větší počet současně provozovaných, absolutně nerušených modelů a zamezil také, aby nějaký neposlušný modelář mohl zapnutím TX někoho dalšího sundat. Výhodou je také to, že i když bude pásmo téměř zcela obsazeno, tak i poslední TX co se bude do pásma vejít bude přenášet data nerušeně, rychle a spolehlivě. Dále tento "kanálový" koncept zajišťuje to, aby se do pásma nenarval nadpočet současně běžících TX. Tento rozumný koncept přijali i další firmy a ve stejném duchu dodržují bezpečnost a kvalitu provozu v pásmu u jejich výrobků.
Pak přijde Futaba a navrhne svůj FASST systém, který je sice skvělý a na rušení velice dobře odolný (připusťme že nevíce ze všech), ale jen za cenu, že všechny stávající systémy a dokonce i FASST ruší (sice jednou za čas což se nemusí hned projevit, ale s narůstajícím počtem těchto systémů této koncepce stále více). Spolehlivost a konstantní tok přenosu je u FASSTu závislé na % obsazenosti pásma. Čím více se bude blížit k obsazenosti pásma tím pomalejší bude přenos paketů (na modelu se zřejmě projeví gumovým ovládáním) až náhle a nekontrolovaně dojde k FS (ostatní systémy provozované spolu s FASSTem se postupně taky dostanou do problémů).

Problém je, že u pásma 2.4GHz ve způsobu komunikace panuje taková anarchie, že v podstatě může legálně přijít každý se svým řešením. Pokud by přišla nějaká firma s nápadem udělat modelářský VF modul, který bude vysílat na všech kanálech současně povoleným výkonem, tak to můžete se všemi FASST, XPS, SPECTRUM, ASSAN,.... zabalit všichni a případný vlastník tohoto konceptu to bude mít zcela legálně a bude s tím moci provozovat modely hned vedle Model City a nikdo mu nebude moci vůbec nic udělat.

Podle všeho FASST svým přístupem sráží vyzdvihovanou bezpečnost provozu v pásmu 2.4GHz na velkých akcích až pod úroveň bezpečnosti provozu v pásmu 35/40MHz kde se prevetivně TX nebo VF moduly odebírali do úschovy. Myslím, že FASSTy by se měly také vybírat, protože svým provozem narušují chod všech ostatních včetně FASSTů i když byť zpočátku neznatelně (ale když jich začíná být moc zaplých naráz je to problém). Z venku se FASST jeví jako systém s jedním přez celé pásmo širokým kanálem.

Děkovat mi nikdo samozřejmě nemusíte, ani mi odpovídat když nechcete. Reagovat můžete zcela dobrovolně, anonymně a nezávazně.

Děkovat tě nebudu z již zřejmých důvodů, ale musím říci, že jsi to napsal ve stejném duchu, skoro lepší než já.:D A to jsem si myslel, že už to lépe nejde :D
zdzd

#223 Příspěvek od zdzd »

Avenger píše:Takže vlastně FASST je taková celopásmová rušička, která ruší všechny systémy v daném pásmu včetně FASST systémů a to tím intenzivněji, čím víc FASSTů běží současně.

Nepochopil jsi...
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#224 Příspěvek od j3nda »

no nevim, tezko muzes posuzovat ohleduplnost systemu, kdyz treba nkova wifina dela uplne to same a bude se sirit cim dal tim vic - zkratka a dobre fasst je navrzen tak aby obstal i v budoucnu, na beznem letisti stejne nemuze bezpecne litat vic nez 6 modelu soucasne a u fastu je prokazano, ze funguje 40 vysilacu zaroven - rezerva je tudiz vice nez dostatecna

pokud je velka modelarska akce - kde hrozi, ze se sejde vetsi mnozstvi vysilacu, je na poradatelich aby si zajistili bezpecnost - treba i obligatnim vybiranim vysilacu

ja v tom teda problem nevidim
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#225 Příspěvek od pavelh »

zdzd píše:
Avenger píše:Takže vlastně FASST je taková celopásmová rušička, která ruší všechny systémy v daném pásmu včetně FASST systémů a to tím intenzivněji, čím víc FASSTů běží současně.

Nepochopil jsi...

Ale on pochopil, ale tobě to nějak nejde :D Vím, je to těžké, ale i "analytik" tvého kalibru to někdy špatně zanalyzuje. Dobrý se ale od špatného liší v tom, že nemá problém to přiznat :D
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“