Konverze F3B a F3J na elektro
Re: Konverze F3B a F3J na elektro
Mám to podobně jak popisuješ, přes MPX konektor spínám palubní RC elektroniku a i nabíjím.
Zapojeno to mám takto:
jeden pin konektoru - pol (jen nabíjení), jeden pin balanční (prostřední vývod z baterie), čtyři piny konektoru MPX + pol (zdvojené).
Zdvojil jsem kvůli rozložení proud. zatížení. Délky vodičů bych se nebál, pokud bude dobře dimenzován průřez vodičů.
Zapojeno to mám takto:
jeden pin konektoru - pol (jen nabíjení), jeden pin balanční (prostřední vývod z baterie), čtyři piny konektoru MPX + pol (zdvojené).
Zdvojil jsem kvůli rozložení proud. zatížení. Délky vodičů bych se nebál, pokud bude dobře dimenzován průřez vodičů.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
www.lmkchotebor.cz
Po 3denním laborování a bastlení mi konečně vypadlo z rukou to co jsem potřeboval, tedy napájení pro palubní systém ENJOY. Původní 4čl. NimH ENELOOP 2000 s kabeláží a vypínačem vážil 125g. Já jsem na 115g s 2čl. LiFe Po4 1450mAh FLAT plus diodový omezovač a montážní rám do trupu. Vypínání je přez MPX konektor, kde jsou zdvojené kontakty pro vypínání plus - pól a střední balanční z baterky. Rozpojuji to mezi baterkou a omezovačem, tak abych se vyhnul možným diskutovaným problémům s vybíjením baterky, jelikož mám na výstupu 2x kondenzátor 470 mikro ESR.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Jaké má to napájecí monstrum výhody??
Používám k naprosté spokojenosti 4čl. NiMh XCell 1300 2/3A, včetně kabelu a konektoru váží 95g.
Používám k naprosté spokojenosti 4čl. NiMh XCell 1300 2/3A, včetně kabelu a konektoru váží 95g.
PetrD píše:Jaké má to napájecí monstrum výhody??
Vyhoda asi jedina - velmi pohodove nabijeni.
Jo je to tak, ty výhody a rychlost nabíjení jsou naprosto zásadní a hlavně tvrdost zdroje a po zkouškách kapacity lze říci, že i pěkně plochá křivka vybíjení. Všechny tyhle výhody tlumí cenu baterky, ze kterou jsou dvě sady NiMh. Byl jsem ještě nahlodanej to provozovat z BEC regulátoru. Kolega to tak má ve svém ENJOY, ale zase s tím tak nelétá. U něj byly hlavní požadavky na hmotnost éra ( 2200g) proto do toho šel. Já to budu mít prostě o cca 120g těžšší, ale předpokládám dost časté létání, a hlavně jistotu, že mi to někdy nevyhulí. Za to mi těch 120g stojí.
Mám hotovou podstatnou fázi práce na trupu dneska jsem osadil baterii pro palubní systém, přijímač a vyvedl kabely antén mimo trup. Zbývá osadit pohonnou jednotku a je hotovo.
ST píše:Jo je to tak, ty výhody a rychlost nabíjení jsou naprosto zásadní ...
Tyhle NiMh jsou nabité za 20 minut, ale nikomu je samozřejmě nevnucuju.
Jen mě pohled na tu elektrárnu trochu vyděsil
Tak jsem zase o 1000kč chytřejší... No málem to bylo skoro o 3k. Já věděl, že když chci ušetřit na reglu, že si mám vzít osvědčený TURNIGY 60 PLUSH. No přebíral jsem a přebral jsem. Koupil jsem FOXI 65 s tím, že to 5A BEC a že bych mohl serva eventuelně pustit i z BECu. Bohužel to HET s tímhle číňanem nedává. Někdy se roztočí OK ale většinou to končí cukatůrou , kdy jde motor prakticky do skratu. Naštěstí to ten HET ustál, ale bylo to o prsa. Pochopitelně, když jsem tam zkusil půjčený TURNIGY PLUSH 60, tak to jede jako z praku.
Zajímavý je , že jsem zkoušel ten FOXI s motorem TURNIGY AE 3648 a tam to jede taky jako z praku.
Jo není čína jako čína....

Zajímavý je , že jsem zkoušel ten FOXI s motorem TURNIGY AE 3648 a tam to jede taky jako z praku.
Jo není čína jako čína....
Naposledy upravil(a) ST dne ned 04.03.2012 20:58, celkem upraveno 1 x.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Zkoušel si na tom Foxiku třeba zmenšit předstih?
Zkoušel jsem všechno, to mi věř. Prostě HET to nebere a jelikož už jsem nechtěl kupovat novej motor , tak šel ten FOXI z trupu ven. Při té cukatůře to vybrovalo celým trupem, až hrůza. Pochopitelně první co jsem udělal, že jsem odšrouboval převodovku jestli tam není něco špatně, ale ta je OK. Zkoušel jsem to pak bez převodovky a dělalo to to samý.
Po dnešním průseru s reglem, to má snad i jiné pozitivní stránky. Dostal jsem dva kousky lože baterek pro motor z EPP vyřezané na CNC řezačce. Padnou do trupu jako ulité a baterka v nich taky pěkně drží. Pozitivum je to, že jsem s kompletním osazením akorát v těžišti a možné posuvy jsou možné posunem pohonné baterky. Celkově mi ENJOY hmotí 2480g, což je kurňa dost, očekával jsem pod 2400g. Při zkouškách motoru s vrtulí 17"x11" to brutálně tahá trup z ruky, takže těch spočítaných 4800g staticky tam asi bude .
Naposledy upravil(a) ST dne ned 04.03.2012 21:49, celkem upraveno 1 x.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
ST píše:Po dnešním průseru s reglem, to má snad i jiné pozitivní stránky. Dostal jsem dva kousky lože baterek pro motor z EPP vyřezané na CNC řezačce. Padnou do trupu jako ulité a baterka v nich taky pěkně drží. Pozitivum je to, že jsem s kompletním osazením akorát v těžišti a možné posuvy jsou možné posunem pohonné baterky. Celkově mi ENJOY hmotí 2480g, což je kurňa dost, očekával jsem pod 2400g. Při zkouškách motoru s vrtulí 17"x11" to brutálně tahá trup z ruky, takže těch 4800g staticky tam asi bude .
To je sice pěkný, ale strkat baterku do tepelné izolace mi nepřijde jako úplně nej nápad. Bylo by jí líp. kdyby kolem ní alespoň trochu proudil vzduch..
OK2WY
Jo jo , ale uvnitř trupu nic ani proudit nemůže, Kužel je uzavřený a žádné větraci otvory taky nejsou. Je to prostě dělaný na pár vteřin nahoru a pak dlouho nic. Takhle uložený baterky jsou už odzkoušený v jiným ENJOY a v pohodě.
Tak mám dobojováno, tedy vše je v trupu a funkční. Nový regl (TURNIGY PLUSH 60) už pracuje s motorem (HET 2W-25)ta jak má. Jenom mám trochu obavy jak se bude motor hřát v luftu a jestli se nemám zamyslet nad nějakými větracími otvory.
ST píše:...jestli se nemám zamyslet nad nějakými větracími otvory.
Doporučuju alespoň nějaké díry do motorové přepážky - i když je kužel skoro uzavřený, tak za chodu motoru funguje trámec vrtule jako ventilátor, který saje vzduch z trupu kolem motoru. Jinak do trupu určitě nic nevrtej, byla by to škoda a není to potřeba.