mior píše:..... nech sa nediví, že mu vzrástol vnútorný odpor z 22 mOhmu na 130 mOhm (t.j. šesťnásobne), tak zákonite výrobcom udávané C musí klesnúť tiež 6-násobne, t.j. z 30C na 5C!
...
Závislosť stratového tepla na prúde je kvadratická,
ale ak prúd vyjadríme ako násobok kapacity a vynásobíme to aj časom vybíjania, kde sa tým "C" delí, akože vyjde celková energia stratená v baterke pri TRVALOM prúde za celú jej kapacitu, vráti sa to k lineárnej závislosti (pozor len na "C" násobku ale nie na I akože prúde). - lebo sa tam tých napr. 30 z C vykráti..
Napr pri 30C hreje v baterke po dobu 1/30 (hodiny) výkon 0,022x30Cx30C = 0,022x30CxC (Joule) - jeda 30x sa vykrátila, ale zostal prúd na druhú.
Tak to dosiahne nejakých 60 stupňov napríklad, to je to čo si ja myslím o "C"..
Tak potom pre 130 mOhm je prúd pri ktorom v baterke "vyhreje" ZA CELÚ JEJ KAPACITU rovnaká energia, bude v pomere odporov 0,0221/0,130 = cca 1/6.
Ale to platí pre prípad že zohľadníme kapacitu baterky a dlhšiu dobu ako dlho sa vybíja.
Čo sa ale dá povedať o špičkovom, krátkodobom prúde??
Vývody a prepoje medzi článkami zostanú bez zmeny takže na zlomok sekundy by mali vydržať rovnaký prúd ako pri novej baterke, ale ohrieva sa to 6x rýchlejšie - 6x viac okamžitého výkonu niekde v elektróde.
Zvládne ten odvod tepla?
Keby som to chcel nastaviť na rovnaký momentálny stratový výkon, napr. pri 100A, nech je to 22mOhm x 100A^2 = 220W, vyjde mi druhá odmocnina z pomeru 6, ako nové špičkové C - lebo 220W = 130mOhm x 40A^2,
t.j. 6x 40A x 40A = 100A x 100A - pomer špičkových "Céčok" je odmocnina z pomeru odporov. (40A = 100A / 2,45) a nové "C" teda 1/2,45 z pôvodného.
A teda baterka ktorá mala 30C/60C pri 22mOhm, by podľa mňa po zostarnutí na 6x vyšší odpor mala mať 30/6 =5C TRVALE ale až 60C/2,45 =24C špičkovo...
Ale tu už nesedí že max "C" je dvojnásobkom trvalého "C"...
Ja len tak, aby ste sa nenudili.