RC Factory STEP ONE + TWO

Informace, plánky i stavební vlákna k modelům které mají vzletovou hmotnost nižší než 250g.
Pravidla fóra
Pro modely do 250g.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kaplik
Kontaktovat uživatele:

Re: RC Factory STEP ONE + TWO

#166 Příspěvek od kaplik »

Zdar,
nemyslel jsem, že budu potřebovat pomoct s letadlem, jako je STEP ONE, ale za zeptání nic nedám :D
Pořídil jsem si tenhle "sranda-let" do hangáru, asi jako každý druhý na blbnutí za barák, případně s klukama na letišti, úplný začátečník nejsem :lol:

Potřeboval bych, ale pomoci s vytrimováním.... tohle érko asi moc špatně postavit nejde, nevím, kde mám chybu:

- při odhodu bez motoru model točí okamžitě doprava (při směrovce v neutrálu)
- s motorem ve vzduchu pokud pustím kniply okamžitě točí doprava
- aktuálně moje směrovka (viz přílohy), je při neutrálu na vysílači dost kompenzovaná doleva, aby STEP vůbec letěl rovně.

ANO je to EPP, kde se v rámci geometrie neřeší každý milimetr, ale rád bych to měl vytrimovaný tak nějak normálně.

PORADÍTE????

Díky moc za pomoc.
Přílohy
rudder1.jpg
rudder.jpg
jio

#167 Příspěvek od jio »

Fotka asi zkresluje, ale zkusil bych se zezadu podívat, jaký je sklon výškovky proti křídlu. Na fotce se zdá, že padá na levou stranu. A když už jsme u těch pohledů, tak rovnou i na křídlo, jestli není zkroucené.
kaplik
Kontaktovat uživatele:

#168 Příspěvek od kaplik »

jio píše:Fotka asi zkresluje, ale zkusil bych se zezadu podívat, jaký je sklon výškovky proti křídlu. Na fotce se zdá, že padá na levou stranu. A když už jsme u těch pohledů, tak rovnou i na křídlo, jestli není zkroucené.

Máš recht, fotka hodně zkresluje.... :( Aktuálně se éro chová tak, že pokud jsou kormidla v neutrálech, STEP není schopen létat v přímém směru, automaticky točí do pravé zatáčky, v podstatě musíš pořád kontrovat do leva, aby jsi ho udržel v přímém letu.

Díky.
Janek2

#169 Příspěvek od Janek2 »

Já bych to tipl tak, že je pravá strana křídla těžší než levá. Zkus do konce levého ucha zašroubovat nějaký malý vrut. Jeden, dva...nebo možná více. Až to poletí rovně se směrovkou v neutrálu. Asi jsi dal více lepidla na pravou stranu. To se stává. Odšroubuj z modelu křídlo, vem nejaký hranolek tak zhruba 1x1 cm a dej ho přesně doprostřed pod křídlo. A uvidíš, na kterou stranu bude padat. No a pak jej dovaž výše popsaným způsobem.
kaplik
Kontaktovat uživatele:

#170 Příspěvek od kaplik »

Janek2 píše:Já bych to tipl tak, že je pravá strana křídla těžší než levá. Zkus do konce levého ucha zašroubovat nějaký malý vrut. Jeden, dva...nebo možná více. Až to poletí rovně se směrovkou v neutrálu. Asi jsi dal více lepidla na pravou stranu. To se stává. Odšroubuj z modelu křídlo, vem nejaký hranolek tak zhruba 1x1 cm a dej ho přesně doprostřed pod křídlo. A uvidíš, na kterou stranu bude padat. No a pak jej dovaž výše popsaným způsobem.

Dobrej point, příčné vyvážení éra jsem ani netestoval, klasika... nastavil jsem těžiště a hotovo. A to tam nemám ani gram olova v čumáku, mám to dovážený čistě baterkama (SLS 800mAh 2S - 47g) Díky vyzkouším.
kaplik
Kontaktovat uživatele:

#171 Příspěvek od kaplik »

Zdar,
vzhledem k tomu, že teď sám na STEP-ONE něco řeším, pročítal jsem celé tohle téma :D

Byla tu poptávka po větším rozpětí, různé úpravy profilu křídla, atd., nevím zda znáte WAMPIRE II od VA-MODELS:
https://produce.va-models.com/modely-le ... pp-glider/

Dle mého větší "STEP-ONE", má i křidélka a i křídlo mi přijde profilové (než jen říznutá EPP deska), trup konstrukční atd.

***TAK JEN ČISTĚ PRO ZAJÍMAVOST***, dal jsem link sem, jelikož tohle éro, tady svoji sekci nemá :wink:
Janek2

#172 Příspěvek od Janek2 »

kaplik píše:
"
Byla tu poptávka po větším rozpětí, různé úpravy profilu křídla, atd., nevím zda znáte WAMPIRE II od VA-MODELS:

Jo je to takové větší Step One. Pustil jsem si sestavení toho érka a vypadá pěkně. Ale mám jednu "malou" výhradu. Nelíbí se mě sestavení "čumáku". Boky jsou delší a vrch a spodek se dolepuje. Takže je to uvnitř duté. Je to někde v osmé minutě toho videa. Když s tím trochu víc praštíš na čumák, tak to bude dost destruktivní. Já bych ten čumák udělal z plného materiálu. Tak, jak se třeba dělají plné čumáky u bezmotorových větroňů z balzového hranolu. Tady by mohl být ten plný materiál ten samí, jak je na letadle, anebo taky z balze. Určitě by ten čumák víc vydržel bez většího poškození, než jak je to udělané.
Toť můj názor.
kaplik
Kontaktovat uživatele:

#173 Příspěvek od kaplik »

Janek2 píše:kaplik píše:
"

Jo je to takové větší Step One. Pustil jsem si sestavení toho érka a vypadá pěkně. Ale mám jednu "malou" výhradu. Nelíbí se mě sestavení "čumáku". Boky jsou delší a vrch a spodek se dolepuje. Takže je to uvnitř duté. Je to někde v osmé minutě toho videa. Když s tím trochu víc praštíš na čumák, tak to bude dost destruktivní. Já bych ten čumák udělal z plného materiálu. Tak, jak se třeba dělají plné čumáky u bezmotorových větroňů z balzového hranolu. Tady by mohl být ten plný materiál ten samí, jak je na letadle, anebo taky z balze. Určitě by ten čumák víc vydržel bez většího poškození, než jak je to udělané.
Toť můj názor.

Tady u tohoto érka se asi moc nepředpokládá, že se s ním bude mlátit neustále o zem, ale beru.... Někdo, kdo by chtěl ala "STEP-ONE" s větším rozpětím a křidélky to může být cesta, je pravda, že letadel podobného typu je na trhu mraky :wink:
Janek2

#174 Příspěvek od Janek2 »

kaplik píše:
"je pravda, že letadel podobného typu je na trhu mraky"
Máš pravdu. Prakticky, když se na toto letadlo i na Step One podíváš zboku, tak které letadlo Ti to připomíná? Mě to připomíná třeba Betu 1400 a jí podobné éra.
Dost možná, že právě Beta a spol dala vzniku těchto dvou letadel výše popsaných. Prostě motor vzadu je nejlepší řešení pro začátečníky.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#175 Příspěvek od TomasC »

Myslím, že je to spíše EasyStar, ale to je jedno.

Zásadní výhodou Step ONE je nízká rychlost letu, která dává začátečníkovi více času na rozhodnutí.
kaplik
Kontaktovat uživatele:

#176 Příspěvek od kaplik »

TomasC píše:Myslím, že je to spíše EasyStar, ale to je jedno.

Zásadní výhodou Step ONE je nízká rychlost letu, která dává začátečníkovi více času na rozhodnutí.

Tome, naprostý souhlas, ale určitě bychom tu našli dost lidí, kteří tohle éro dneska krmí 3S Lipo :|
kaplik
Kontaktovat uživatele:

#177 Příspěvek od kaplik »

Ahoj všem,
obracím se s prosbou.

Postavil jsem si "velký Step One" cca o 30% větší + křídelka a chtěl bych se zeptat, vzhledem k tomu, že STEP One je stejná koncepce.

Model mi létá v bezmotorovém letu OK, ale v motorovém točí doprava (snažil jsem se upravit vyosení motoru přidáním podložení, aby model letěl v motorovém letu rovně, ale bez úspěchu.

Řešily jste třeba někdo na Step One, který je sice menší vyztužení té motorové gondoly, která je taková docela gumová (je to EPP o tom žádná...).

Díky za pomoc.

https://photos.app.goo.gl/gubEX1DJBQsasTFa8" onclick="window.open(this.href);return false;
Přílohy
bez-vyoseni.jpg
Libor
Kontaktovat uživatele:

#178 Příspěvek od Libor »

kaplik píše:Model mi létá v bezmotorovém letu OK, ale v motorovém točí doprava ... řešili jste třeba někdo na Step One ...
Přepínám několik letových režimů, které jsem založil, abych mohl měnit vlastnosti letadla podle toho, kdo s ním letí. Jeden třeba omezuje výkon motoru. To, co popisuješ, řeší jeden z těch letových režimů - mixuji do motoru směrovku.
kaplik
Kontaktovat uživatele:

#179 Příspěvek od kaplik »

Libor píše: Přepínám několik letových režimů, které jsem založil, abych mohl měnit vlastnosti letadla podle toho, kdo s ním letí. Jeden třeba omezuje výkon motoru. To, co popisuješ, řeší jeden z těch letových režimů - mixuji do motoru směrovku.
Ahoj Libore,
díky za reakci.

Jediný mix, se kterým mám tak nějakou zkušenost je směrovka do křidélek...
Jak funguje mix plyn-směrovka? Od určité polohy na plynové páce se přidá i trochu směrovky? Tohle éro má totiž řízené i křidélka :)

M.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#180 Příspěvek od TomasC »

Je potřeba odmixovat klidně motor do směrovky a motor do křidélek. Postupně to odladit tak, aby to létalo, jak chceš. Za mě ideálně křivkové mixy a opožděný nájezd mixu.
Odpovědět

Zpět na „Letadla do 250g“