JETI 2,4GHz bez zdzd a graup15

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#166 Příspěvek od Avenger »

Doktor píše:
Avenger píše:Jinak osobně si myslím, že dnes ještě žádný plnohodnotný 2.4GHz systém, který by využil maximálně přednosti tohoto pásma neexistuje a to proto, že zatím neexistuje modelářský vysílač, který by byl schopen taková data produkovat. Ani Futaba FASST, která přenáší PCM G3 nevyužívá potenciál pásma 2.4GHz a to proto, že G3 musí být zpětně kompatibilní s pásmy 35 a 40 MHz stejně jako PPM. Stále jde pořád o naroubování původně 35/40 MHz systému na 2.4GHz. PCM G3 má malé rozlišení (malý počet kroků) na kanál ale trochu vyšší rychlost přenosu informací. PPM zase může poskytnout lepší rozlišení na kanál, ale je zase pomalejší. 2.4 GHz systémy mají dost velký potenciál na mnohem rychlejší a přesnější přenos dat.
Jinak vzhledem k dnešním možnostem a nabízeným vlastnostem dostupných systémů bych si já vybral v tomto pořadí JETI, XPS (pouze když bude skákat), FASST, SPECTRUM, protože s rychlostí PPM jsem spokojen a featury JETIHO a XPS bych chtěl. 8)

Tak za tenhle názor to tu pěkně schytáš! :lol: :lol: :lol:

Nebojím se kritiky :D a v mém příspěvku není nic zaujatého. Futaby se neštítím a kdybych kupoval TX dnes klidně bych koupil FX-40 nebo 30. Do své Gr MC-24 nemusím nutně nacpat Gr XPS jen proto že mám Gr TX. A u ostatních RC komponent kupuji vše co mi poměrem cena/parametry vyhovuje (serva obvykle HITEC, přijímače PCM Graupner, PPM Simprop, Jeti, regulátory MGM, Jeti), el. motory beru u AXI, MEGA, spalovací dnes MVVS a u 2.4GHz systému vybírám taky na základě poměru cena/parametry. Rád si vyberu co mi dá nejvíce a když si mohu ze spektra nabízených produktů vybrat, tak to udělám i za cenu, že dvě serva budou zelená, dvě červená a jedno černé (stejně nebudou vidět :D ).
Duplexák nehádá :!: Duplexák ví :!:
-----------------------------------------------
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
venry

#167 Příspěvek od venry »

Já nesdílím nadšení ani neopovrhuji nabídnutým řešením ale.....,
Problém je a který už tady padl v jednoduchosti přepínání mezi pásmy zde prezentovaný.
Já osobně v tom vidím velký problém a to: již dnes se baví majitelé souprav 2,4 tím že při jdou na letiště,plac,atd a aniž by někomu něco řekli zapnou a letí.Pokud si dotyčná skupina modelářů nevšimne nenápadného pendreku bud spoza,nebo z vysílače a zeptá se ho na kanál,je pomalu označen za vola,protož on přece nemusí,on nikoho neruší.A na jeho vysílači je přece vidět díky té malé anténě že je na 2,4.No ale že jsou i tzv.pendreky i na normální vysílač čili někdo opravdu nemusí poznat rozdíl už nechápe.Pokud tento hybrid čili i na 35 i na 2,4 bude provozován tímto nebezpečným přepínačem přístupným na panelu ! vysílače je to dost velký problém.Je mnoho jak elektrických tak mechanických řešení,které by toto mohli omezit,blokovat funkci přepnutí při zapnutém vysílači atd.kódovací spínače uvnitř vysílače,aby si dotyčný uvědomil co dělá atd.Ale i tak to bude o člověku a ten je tvor omylný a on přece se soupravou na 2,4 i 35 nepoletí pověsit kolíček kdyby náhodou přepl na 35 (nehledě že by tím blokoval možného provozovatele na 35)
K ostatnímu se nemá cenu vyjadřovat,jde spíše o osobní spory co je lepší a komu skáče či neskáče.
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#168 Příspěvek od Avenger »

venry píše:Já nesdílím nadšení ani neopovrhuji nabídnutým řešením ale.....,
Problém je a který už tady padl v jednoduchosti přepínání mezi pásmy zde prezentovaný.
Já osobně v tom vidím velký problém a to: již dnes se baví majitelé souprav 2,4 tím že při jdou na letiště,plac,atd a aniž by někomu něco řekli zapnou a letí.Pokud si dotyčná skupina modelářů nevšimne nenápadného pendreku bud spoza,nebo z vysílače a zeptá se ho na kanál,je pomalu označen za vola,protož on přece nemusí,on nikoho neruší.A na jeho vysílači je přece vidět díky té malé anténě že je na 2,4.No ale že jsou i tzv.pendreky i na normální vysílač čili někdo opravdu nemusí poznat rozdíl už nechápe.Pokud tento hybrid čili i na 35 i na 2,4 bude provozován tímto nebezpečným přepínačem přístupným na panelu ! vysílače je to dost velký problém.Je mnoho jak elektrických tak mechanických řešení,které by toto mohli omezit,blokovat funkci přepnutí při zapnutém vysílači atd.kódovací spínače uvnitř vysílače,aby si dotyčný uvědomil co dělá atd.Ale i tak to bude o člověku a ten je tvor omylný a on přece se soupravou na 2,4 i 35 nepoletí pověsit kolíček kdyby náhodou přepl na 35 (nehledě že by tím blokoval možného provozovatele na 35)
K ostatnímu se nemá cenu vyjadřovat,jde spíše o osobní spory co je lepší a komu skáče či neskáče.

To že někteří arogantně příjdou na letiště s 2.4 GHz systémem a z ničeho nic začnou létat protože nemohou někoho rušit je problém, protože si vůbec neuvědomují, že mi může vadit když mi kolem hlavy prolétá nějaký kw brus nějakého hotentota a protože upřeně musím sledovat svůj model a plně se soustředit na řízení, nemohu sledovat zároveň jestli dotyčný neletí se svým neřiditelným modelem přímo na mě, abych třeba uhnul.

Jinak co se týká přepínání mezi moduly 35 a 2.4 tak si myslím, že to je zbytečnost, protože když někdo ochutí 2.4 GHz pásmo, ta stejně v krátkém čase přejde 100% na toto pásmo. To si může během té přechodné doby ty moduly přehazovat což je 100% legální a nebude dráždit militantní puntičkáře :twisted: . U toho řešení s oběma přepínatelnýma modulama v jedné krabici nedokážu zcela posoudit, že to bude na 100% legální, ale rozhodně nebudu ten co bude útočit na někoho kdo tuto variantu nakonec zvolí. Tuto úpravu beru stejně v pohodě jako když si někdo do TX montuje neoriginální příslušenství všeho druhu.
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#169 Příspěvek od j3nda »

Avenger píše:
bpb píše:
j3nda píše:
lada píše:
,http://www.youtube.com/watch?v=uSkxUde2rlw tady je dukaz ze xps skace :lol:

..tak tedy co se týče XPS..zdá se všechno vyřešené.. video mě přesvědčilo ! :lol:

Právě u toho testu přeskakování XPS jsem maximálně přesvědčen, že použili naprosto špatnou metodiku testování, protože XPS jako jediný systém z těch testovaných používá jiný princip na základě kterého přeskočí. Už jsem to psal na MH.

prave, ze pri tomto testu xps skace zcela presvedcive :lol: ovsem jestli myslis ten kiwiho test, tak si nedokazu predstavit lepsi prilezitost ke skoku - omlouvat to , ze skace za jinych blize nespecifikovanych podminek a misto toho aby to preskocilo, radsi prejde do fs - tak to uz je na me moc
pastyrik

#170 Příspěvek od pastyrik »

Avenger píše:Jinak osobně si myslím, že dnes ještě žádný plnohodnotný 2.4GHz systém, který by využil maximálně přednosti tohoto pásma neexistuje a to proto, že zatím neexistuje modelářský vysílač, který by byl schopen taková data produkovat. Ani Futaba FASST, která přenáší PCM G3 nevyužívá potenciál pásma 2.4GHz a to proto, že G3 musí být zpětně kompatibilní s pásmy 35 a 40 MHz stejně jako PPM. Stále jde pořád o naroubování původně 35/40 MHz systému na 2.4GHz. PCM G3 má malé rozlišení (malý počet kroků) na kanál ale trochu vyšší rychlost přenosu informací. PPM zase může poskytnout lepší rozlišení na kanál, ale je zase pomalejší. 2.4 GHz systémy mají dost velký potenciál na mnohem rychlejší a přesnější přenos dat.
Jinak vzhledem k dnešním možnostem a nabízeným vlastnostem dostupných systémů bych si já vybral v tomto pořadí JETI, XPS (pouze když bude skákat), FASST, SPECTRUM, protože s rychlostí PPM jsem spokojen a featury JETIHO a XPS bych chtěl. 8)

tak nevim, jak jsi prisel k tomu poradi systemu na konci ale me to vyslo naprosto stejne. u me pouze na zaklade vlastnich testu, testu kamaradu, zkusenosti na letisti a chovanim firmy k zakaznikovi. bez ovlivneni komerci, reklamou, internetem a poctem prodanych kusu.

no a snad jeste k uvodu :
zadny system a frekvence nikdy nebude dokonaly, jde o to aby si kazdy mohl vybrat ten, co je pro nej nejvhodnejsi a nejbezpecnejsi. to ze je 2,4 naroubovane na vysilaci 35 me vubec netrapi. ralk bych, ze vysilace a programy v nich jsou dostatecne vyspele, slaby clanek neni v samotnem vysilaci ale v systemu prenosu dat na MHz. tam je podle me to uzke hrdlo a to resi 2,4.
honit se za rychlosti nebo poctem kroku me pripada dost ....
- me je uplne jedno jestli je reakcni doba 2 nebo 4 tisiciny vteriny, jelikoz jen reakcni doba sitnice v mem oku je delsi.....
- me je uplne jedno, jestli je pocet kroku 2000 nebo 10000, protoze cely retezec zacina potenciometrem ve vysilaci a konci potenciometrem v servu, jakymsi elektromotorem a nekolika ozubenymi koly, je vam jasne, kolik kroku ma ten elektromotor, jaka je vule v prevodech serva a jake rozliseni potenciometru v servu ???????

- panove, to je jako koupit si hodinky, u kterych vyrobce garantuje presnost na tisicinu vteriny za rok, stoji jako auto a maji jenom hodinovou rucicku, budme rozumni.....
dokud budeme polohu snimat potenciometrem a otacet ozubenymi koly stejnosmernym motorkem tak se bavime o ho.....

mozna jeste vlastni zkusenost k tem drazdicim prepinacum frekvenci, kdyz jsem zacinal s prvni 2.4 tak jsem jako prvni vec resil, kam dat prepinac 2,4/35. bylo me lito tech prijimacu v supliku a modulu vysilace.
velmi rychle jsem prisel na to, za me je MHz pasmo naprosto nanic, prepinac je uplne k nicemu a ze MHz prijimac jiz nikdy nepouziju. je mezi nama nekdo, kdo skutecne leta na 2,4 a 35/40 soucasne ? myslim v praxi a alespon sezonu ....
zdzd

#171 Příspěvek od zdzd »

pastyrik píše:ze MHz prijimac jiz nikdy nepouziju. je mezi nama nekdo, kdo skutecne leta na 2,4 a 35/40 soucasne ? myslim v praxi a alespon sezonu ....

Ano já. V helinách a elektroletu s výškoměrem a foťákem mám FASST (2x7k, 1x8k,2x14k). Z nich jsem předcházející PCM přijímače posunul do "obyčejných" modelů. S PCM jsem nikdy neměl jediný problém a tam ještě velmi dobře poslouží. Ovšem leží mi tu hromádka PPM přijímačů na 35MHz, převážně JETI a Hitecy. A ty už asi opravdu nevyužiju...
Naposledy upravil(a) zdzd dne sob 30.08.2008 20:16, celkem upraveno 1 x.
pastyrik

#172 Příspěvek od pastyrik »

ty mas ale dva vysilace MHz a GHz, ne?
zdzd

#173 Příspěvek od zdzd »

Ne, mám: FX-30

A tyto moduly:
HF-Amplifier FX-30/FX-40 35 MHz F1657
RF modul TM-14 2.4 GHz

Vše má certifikaci i ve všech kombinacích:
http://data.robbe-online.net/robbe_pdf/ ... -F1657.pdf
http://data.robbe-online.net/robbe_pdf/ ... -F1959.pdf
http://data.robbe-online.net/robbe_pdf/ ... -F8042.pdf
http://data.robbe-online.net/robbe_pdf/ ... -F8050.pdf

Střídám podle potřeby. Nevidím důvod proč v méně náročných a zřídka používaných modelech nevyužít osvědčené PCM. HF 35MHz modul stojí jen lehce více než jeden RX. A proč tedy kupovat dalších pět-šest FASST R617FS, i když jsou levnější než JETI?
Naposledy upravil(a) zdzd dne pon 01.09.2008 10:48, celkem upraveno 2 x.
lada

#174 Příspěvek od lada »

Avenger píše:
bpb píše:
j3nda píše:
lada píše:

..tak tedy co se týče XPS..zdá se všechno vyřešené.. video mě přesvědčilo ! :lol:

Právě u toho testu přeskakování XPS jsem maximálně přesvědčen, že použili naprosto špatnou metodiku testování, protože XPS jako jediný systém z těch testovaných používá jiný princip na základě kterého přeskočí. Už jsem to psal na MH.

Přesně ve stylu " Věř a víra tvá Tě uzdraví."

Nechápu jakou jinou pobídku k přeskoku ten systém ještě potřebuje!
U mne XPS či jiný klon rozhodně ne!!!!!

Vzpomeňte na Graupner Ultra Duo Plus 30.

http://www.volny.cz/skocdopoler/Radio/Radio.htm

PS: Systém prostě inteligentně pochopil, že je nelegálně testován a prostě neskočil. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#175 Příspěvek od Avenger »

lada píše:
Avenger píše:
bpb píše:
j3nda píše:
lada píše:

Přesně ve stylu " Věř a víra tvá Tě uzdraví."

Nechápu jakou jinou pobídku k přeskoku ten systém ještě potřebuje!
U mne XPS či jiný klon rozhodně ne!!!!!

Vzpomeňte na Graupner Ultra Duo Plus 30.

http://www.volny.cz/skocdopoler/Radio/Radio.htm

PS: Systém prostě inteligentně pochopil, že je nelegálně testován a prostě neskočil. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

To je prostě jednoduché. Všechny skoku schopné systémy kromě XPS si předem vyberou na zemi zjištěné volné kanály a mezi nimi v případě zarušení skáčou, nebo vysílají současně na více kanálech. U XPS to funguje zřejmě tak, že RX když je rušen dá požadavek do TX na změnu kanálu (umí komunikovat obousměrně). U všech těch videotestů leží jak TX tak RX několik cm od silného zdroje rušení, takže RX sice odesílá požadavek na změnu kanálu, ale protože je TX zahlcen silným signálem nemůže tento požadavek přijmout. V praxi nikdy nebude zahlcen RX i TX zároveň. Pokud bude zarušen jen RX, tak TX uslyší požadavek na změnu kanálu a přeskočí. Když bude rušen jen TX, tak nemusí skákat, když je RX v pohodě. Tohle je prostě to co se mi na původních testech nelíbilo a nikde jsem neviděl test, kde by se se zdrojem rušení blížili jen k RX a sledovali u TX jestli dojde ke skoku.
zdzd

#176 Příspěvek od zdzd »

Teoreticky to vypadá jako docela slibné zdůvodnění. Bohužel prakticky XPS/IFS na exponovaných místech zamrzá...

V této souvislosti to může být tím, že pokud je "husto", tak pár desítek metrů mezi TX a RX to nevytrhne. A pokud tomu tak opravdu je, tak to znamená, že celá strategie změny kanálu "po domluvě" je z gruntu špatná a selhává. To pak může být problém i pro JETI, i když vzhledem k pěti použitým kanálům je pravděpodobnost totálního zarušení všech pěti najednou určitě výrazně nižší.
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#177 Příspěvek od Avenger »

zdzd píše:Teoreticky to vypadá jako docela slibné zdůvodnění. Bohužel prakticky XPS/IFS na exponovaných místech zamrzá...

V této souvislosti to může být tím, že pokud je "husto", tak pár desítek metrů mezi TX a RX to nevytrhne. A pokud tomu tak opravdu je, tak to může být problém i pro JETI, i když vzhledem k pěti použitým kanálům je pravděpodobnost totálního zarušení všech pěti najednou určitě výrazně nižší.

Možné to je, že i JETI se bude v podobných situacích chovat stejně jako XPS/IFS, ale jestli nebude skákat jen v případě že leží RX i TX hned vedle silného zdroje rušení, tak mi to vadit nebude. Pokud nepřeskočí i v případě že se jen samotný RX dostane do rušivého pole nebo paprsku směrového spoje, pak v tom uvidím problém. Rozhodně se nebojím toho, že se v místě kde létám objeví kW zdroj 2.4GHz rušení se všesměrovou anténou.
zdzd

#178 Příspěvek od zdzd »

Nevím "jak moc" je třeba rušit, aby XPS/IFS šlo do fail safe. Odolnost moc velká asi nebude, protože model šel do FS při průletu poblíž "milionářské čtvrti" nacpané bůh ví čím (naštěstí ve stoupavém letu a pak se chytil), stejně jako opakovaně na soutěži, kde bylo více TX. Jiné systémy problémy neměly. Já bych se XPS/IFS rozhodně vyhnul.

Je to jediný 2,4GHz systém, u kterého se opakovaně a prokazatelně opakují pády do FS. Něco tam musí být špatně...
pastyrik

#179 Příspěvek od pastyrik »

Avenger píše:,To je prostě jednoduché. Všechny skoku schopné systémy kromě XPS si předem vyberou na zemi zjištěné volné kanály...

dobrej napad, po nedele vyzkousim u XPS obe moznosti co pises a to same i s JETI.
je pravda, ze ja jsem zkousel jako zdroje ruseni ostatni 2.4 systemy, wifi a podobne na 2,4, se kterymi se clovek muze realne setkat na letisti. take vzajemne vzdalenosti jsem naschval nemel v centimetrech, ale v metrech - jeden stul vysilace a zdroje ruseni, druhy prijimace, serva, aku, treti mereni a pristroje....
jestli se ukaze, ze nepreskoci kdyz je vsechno "na jedne hromade" a ano pokud jsou ruseni-system 2-3 m od sebe tak by to hodne vysvetlovalo....
docela se na to tesim
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#180 Příspěvek od Avenger »

zdzd píše:Nevím "jak moc" je třeba rušit, aby XPS/IFS šlo do fail safe. Odolnost moc velká asi nebude, protože model šel do FS při průletu poblíž "milionářské čtvrti" nacpané bůh ví čím (naštěstí ve stoupavém letu a pak se chytil), stejně jako opakovaně na soutěži, kde bylo více TX. Jiné systémy problémy neměly. Já bych se XPS/IFS rozhodně vyhnul.

Je to jediný 2,4GHz systém, u kterého se opakovaně a prokazatelně opakují pády do FS. Něco tam musí být špatně...

Může to být cokoli včetně horkou jehlou ušitého firmware v těch modulech či nevhodně zvolených konstant na základě kterých vyhodnotí mezní hodnoty rušení při kterých se odhodlá ke skoku a v nějhorším případě chybný celý hw koncept. Zřejmě vědí proč připravili všechny komponenty XPS/IFS na budoucí homemade upgrade fw, ačkoli zrovna Graupner nějaké homemade upgrady moc nepodporoval (rozhodně ne zdarma). K dnešnímu dni se žádný případný opravný fw pro XPS/IFS na stránkách Gr nenachází.
Naposledy upravil(a) Avenger dne sob 30.08.2008 21:44, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“