JETI Model a 2,4GHz

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
wolf
Kontaktovat uživatele:

#151 Příspěvek od wolf »

ZD napsal
Radši dám o pár tisíc navíc a mám věc vyřešenu kompletně, bez kompromisů a na dlouho.

Ještě mi řekni, co si pod tím "na dlouho" mám představit. V těchto technologiích jde vývoj takovým kalupem, že za 2 roky může být celé
2,4 GHz pásmo k smíchu a pak takováto sázka na jeden systém, potažmo značku, nemusí být zase až taková výhra jak se nyní zdá. A komplet přezbrojovat při každé změně, no nevím....
zdzd

#152 Příspěvek od zdzd »

jkolina píše:Právě že nic. Proto čekám. Nevím jestli není pro MC-22s modul u p. Hnízdila. Pokud to tam píše, asi to pravda bude. Mě to zajímá, ikdyž ještě nikam jít nechci. I cena je jiná než u Hobbyteamu. Co jsem u něho koupil od Graupnera, vždy to bylo nejlevnější. Že by tak najednou podražil? Já netvrdím, že Graupner je nejlepší, ale tuto značku jsem si vybral. Nemám důvod měnit. Ale ten přechod na 2,4GHz mě taky dost zajímá. :oops:

No, MC-22s, Hnízdil a 2.4 se tváří asi takto:

V pondělí jsem se emailem dotazoval ohledně 2,4GHz modulu, zda má k dispozici přímo tento originál modul určený pro MC-22s (syntéza) nebo o jiný přizpůsoben pro tento vysílač. Dostal jsem odpověď : "Jedná se o originální Sendermodul XM-J3 IFS který je určen pro tento vysílač."
Včera tam byl staven jeden náš kolega z fóra a dostal odpověď, že tam dává modul pro MC 22 a vysílač se musí upravit, aby si po zapnutí 2,4 nevyžadoval kanál a rovnou naběhl, že origoš modul ještě není.

Je to kopie emailu od kamaráda, tři dny stará.

A Graupner a 2.4 se zrovna probírá tu:
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... tec=975721
Naposledy upravil(a) zdzd dne ned 17.08.2008 21:27, celkem upraveno 1 x.
zdzd

#153 Příspěvek od zdzd »

wolf píše:ZD napsal
Radši dám o pár tisíc navíc a mám věc vyřešenu kompletně, bez kompromisů a na dlouho.

Ještě mi řekni, co si pod tím "na dlouho" mám představit. V těchto technologiích jde vývoj takovým kalupem, že za 2 roky může být celé
2,4 GHz pásmo k smíchu a pak takováto sázka na jeden systém, potažmo značku, nemusí být zase až taková výhra jak se nyní zdá. A komplet přezbrojovat při každé změně, no nevím....

Na dlouho je doba, než zase budu měnit TX. To je u mě tak co pět až deset let. Sázka na Futabu? Klidně. Graupnera nikdy, na ten mám alergii už spoustu let. Ne že by nefungoval, ale jak rádio, tak jeho zastoupení v ČR má mušky, které nepřekousnu. JR je na tom podobně. Stačilo se s nimi pobavit v Norimberku. No a jediná firma, která má vlastní výrobu a dlouholetý vývoj je Futaba. Jak dlouhou tradici má Spectrum, ASSAN, JETI? Kde budou za deset let? Futaba není žádné one man show, co lehne po odchodu jednoho člověka jako třeba Multiplex. A Tinka už jim odešel...

Futaba vždy drží zpětnou kompatibilitu. Současná rádia umí PPM, PCM 1024, G3 PCM 2048, FASST7, FASST MULT. Loňské MZ-14, T12-FG, FX-30, FX-40 neuměly FASST. Nahraješ si nový soft a umí. Když přibude další pásmo, bude nový modul, nový soft do TX a jedeme dál. Je to firma, která má koncepci. A proto se jí držím.

Zde uvedená zmínka o "jedině futaba" servech je poněkud zkreslená. Futaba už dávno dělá např. servo S9256 to nechodí s ničím jiným, než s gyrem GY-611. Používá speciální velmi rychlou komunikaci, kterou neumí žádný přijímač. A s tím gyrem zase nefunguje žádné jiné servo, protože nestíhá. Je to celek, který patří výhradně k sobě. Jiné servo nestíhalo, udělali speciální verzi. A je to speciální řešení pro speciální účel. Ale s RX vždy budou chodit všechna serva. Ve Futabě nejsou žádní pitomci a je jim jasné, že kdyby se takto uzavřeli, tak jim těžce poklesne prodej...

Osobně ani nesem příznivcem speciálních fint v RX, která avizuje JETI ve 2,4GHz přijímačích. Failsafe, rychlost serv a kdoví co ještě. Na co? Kdo to bude v RX programovat? Pokaždé rozoperovat model, další programovací krabičky, samé problémy. Takové věci patří do vysílače. Pak může mít servo různou rychlost podle letového režimu, různý průběh výchylek podle letového režimu a tak dále. V RX to nikdy nepůjde, ten takovou informaci nemá. Navíc na TX si to napípám hned, klidně během mezipřistání. A o tom je ta komplexnost řešení.
wolf
Kontaktovat uživatele:

#154 Příspěvek od wolf »

Koukám , že tvá víra je neotřesitelná.
Jinak klobouk dolů,za takovou agitku bys měl od místního zastoupení
Futaby pobírat nějaká procenta z prodeje.
(tedy pokud se už tak neděje) :D
zdzd

#155 Příspěvek od zdzd »

wolf píše:Koukám , že tvá víra je neotřesitelná.

To není víra, nýbrž dlouholeté zkušenosti. Ono je docela příjemné, když jsou věci spolu sladěny a bez problémů spolupracují. Např. Futabí governor GV-1 a vysílače vyšší třídy se spolu krásně shodnou a po zkalibrování už přímo v TX napípáš požadované otáčky. Ne že by se bez toho nedalo obejít, ale potěší to. V TX napípáš o 50 otáček víc a rotor se motá o 50 rychleji. Bez otáčkoměru a zbytečného tajtrlíkování okolo.

A neděje. Ale kdyby něco poslali, nebyl bych proti. Ovšem to nehrozí, naprostou většinu kupuji z USA. To je za polovic. :wink:
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#156 Příspěvek od pavelh »

zdzd píše:
wolf píše:Koukám , že tvá víra je neotřesitelná.

To není víra, nýbrž dlouholeté zkušenosti. Ono je docela příjemné, když jsou věci spolu sladěny a bez problémů spolupracují. Např. Futabí governor GV-1 a vysílače vyšší třídy se spolu krásně shodnou a po zkalibrování už přímo v TX napípáš požadované otáčky. Ne že by se bez toho nedalo obejít, ale potěší to. V TX napípáš o 50 otáček víc a rotor se motá o 50 rychleji. Bez otáčkoměru a zbytečného tajtrlíkování okolo.

A neděje. Ale kdyby něco poslali, nebyl bych proti. Ovšem to nehrozí, naprostou většinu kupuji z USA. To je za polovic. :wink:

Zdenku, nevím jak tě slušně nazvat, protože tolik nesmyslů, co jsi tu napsal za celý den je snad i na tebe trochu moc. Proč tu vlastně opruzuješ a kopeš za Futabu. Ať si každý vybere sám. Většina běžných modelářů žádného guru nepotřebuje. Ono tě to nestačí na moje hobby, co tam předvádíš a kolik lidí kvůli takovým stresorům odešlo? Díky tobě se tu nemluví o 2,4GHz JETI, ale jen sem furt taháš FUTABU a nenávist a zlobu! Doufám, že, když tak dodržuješ zákony a nakupuješ v SSA, tak alespoň platíš clo, daně a DPH a též se dobrovolně vzdáváš záruky! Jinak by to asi za 50% ceny nebylo. viď? A na obchodníky nenadávej když vyžaduješ, aby se dodržovala nesmyslná legislativa!!! Asi víš prd i o obchodě a i o legislativě v obchodování, protože jinak by jsi takhle hloupě nemluvil!

A jen tak jeden nesmysl z tvého repertoáru:
Osobně ani nesem příznivcem speciálních fint v RX, která avizuje JETI ve 2,4GHz přijímačích. Failsafe, rychlost serv a kdoví co ještě. Na co? Kdo to bude v RX programovat? Pokaždé rozoperovat model, další programovací krabičky, samé problémy. Takové věci patří do vysílače.
Protože se při své ješitnosti ani nesnažíš číst, co napíší ostatní, ale stále jen na všechno pliveš - mimo FUTABY, na kterou zase díky tobě plivu já,
tak ani nevíš, že jsem tu již několikrát napsal:
Chytré řešení od JETI je to, že na programování JETI 2,4GHz lze použít JETI BOX, což vlastně ani není programátor, ale jen jakýsi zobrazovač. Prostě k jakému zařízení ho připojíš, dle toho se objeví vždy jiné programovací menu a zobrazuje se vždy něco jiného s čím lze pracovat.
S JETI BOXEM zapojeným k vysílači můžeš programovat bez problému i přijímač!!!! A to FS na každém kanále, typy FS, mixy, křivky, ATV, zoždění serv... no prostě vše, jako na slušném vysílači. Dokonce se nechá nastavovat i rychlost přenosu zvýšením počtu opakování vysílaných rámců. A protože PPM signál je analogový ( tedy pro ty kteří to nevědí s nekonečným množstvím bitů) tak i tvoje slavná FUTABA 2048 může jít někam... když u jsme u toho. Stejně je vše omezené rozlišením výchylky knyplu! A pokud já si nastavím opakovací rámec třeba na 5ms (myslím, že až tak to jde - zítra zjistím), tak si s FUTABOU víš kde!
Takže žádné vyndavání z modelů, žádný další programátor... a též žádný hlemýžď to také není - spíše naopak!!!
Možná jsem toho nyní napsal dost, co zdzd zase rozzuří. Dnes jsem ale byl celý den opět testovat a mohu říci opět paráda. JETI 2,4GHz prostě zase nezklamal a že jsem mu dával zabrat! Ale jsem velmi rád, že tento kvalitní český výrobek funguje. A možná lépe než FUTABA. To ale zdzd nikdy nezjistí, protože JETI nikdy přeci používat nebude! Zato ale bude JETI pomlouvat a plivat na ně, jak to ostatně bez zkušenosti s nimi dělá doteď!
Myslím, že chytrý modelář si nyní udělá obrázek pokud se zamyslí jen nad tím, jak může zdzd plivat na JETI 2,4GHz a ani ho z ješitnosti přeci zkoušet nebude! Zde je to opravdu na zamyšlenou.
[/i]
graup15

#157 Příspěvek od graup15 »

Re..Zdz a padre Hlávka
Nejsem žádnej patolízal Zvědělíka..jen se mi (někdy) líbí jeho jasné a pragmatické uvažování.A tohle je naprostá pravda..
zdz napsal....
Srovnáváš nesrovnatelné. Čtrnáctikanál s rozlišením 2048, rámcem 13.5ms, FS na všech kanálech, optimalizovanými časovými průběhy pro serva proti prachsprostému PPM.

S tím JETI můžeš tak trochu porovnávat jen ten FASST7 sedmikanál.

http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LXRTS7&P=7

Pokud jde o to zaplatit jen za přechod na 2,4GHz nedal bych nikomu ani kačku. S PCM 1024 jsem nikdy neměl jediný problém. Na 2,4GHz jsem šel jen v souvislosti s přechodem na kvalitnější TX.

Tam kde mi záleží na rozdílu v ceně o pár stokorun je to celé neefektivní akce. Když létám bublinky za pár kaček a škudlím každou desetikačku, může mi 2,4GHz políbit pozadí. A nebudu vrážet tisíce do nového modulu a přijímačů ať jsou od kohokoliv. Pokud ovšem mám ve vzduchu stroj za cenu násobně překračující cenu TX vyšší třídy, tak pak má změna smysl a to zgruntu. Tak aby se se to projevilo nejen na změně pásma.

Můj názor je ten, že přechod na 2,4GHz je z valné části jen módní vlna, reklamní boom a snaha výrobců ze zákazníků vyrazit další peníze. Pochopitelně to platí jen pokud jde o pouhý přechod na jiné pásmo beze změny v kvalitě řízení.

Pro bezpečnost by bohatě stačilo nevyrábět odflinknuté bastly, ctít předpisy a dbát o dostatečné počení všech uživatelů. Včetně citelných sankcí za porušování.

A nárůst bezohlednosti a nebezpečných situací 2,4GHz spíše podpoří než omezí, protože značná část lidi už bude kašlat úplně na všechno a hodí éro do vzduchu kdykoliv a kdekoliv, bez ohledu na okolí.

A pod tím se taky podepíšu.Dalibor.
PS...jden čas na Mojehobby šla vyloženě válka mezi PPM a PCM(SPCM)..tzn mezi Hlávkou a lidmi co umějí jen trošku rozumně uvažovat.Skončilo to stejně jako to skončí s Jeti 2.4Ghz...Ten kdo se o svůj velmi drahý model(a to nemluvím o bezpečnosti) bojí,zvolí PCM-od Futaby nebo SPCM od JR/Graupner....a v případě 2.4Ghz to bude stejné Futaba/JR (graupner je už mimo hru )....Tak to prostě je a bude. A může se to Hlávkovi nelíbit jak chce,může být patriot sebevětší a nic s tím nenadělá.
Jinak k Jeti..poslední slušná věc co dělali (a dělají) jsou regulátory Jeti Hacker Master.To svinstvo se spínaným BEC (Spin) kde je 50% šance,že na regl jde model do kytek...fakt super.
georg
Kontaktovat uživatele:

#158 Příspěvek od georg »

Když to tu tak po 5 dnech čtu, no zase se to hádá. Ale k věci, mě se to řešení Jeti moc líbí. Pokud by třeba k tomu ještě přibyl výškoměr, asi bych do toho šel. Co tu píše zdzd mi příde až přehnané. Vemte si to normálně, proč dávat takové prachy za věci, které stejně nevyužijete, jak píše o Futabě zdzd. Pánové ruku na srdce, nejsou už dnes ty technologie dostatečné. U mě abych pravdu řek, bude největší přínos 2.4 Ghz v bezpečnosti, opravdu v ničem jiném ne, a to platí asi pro většinu lidí. Pokud by šlo přenášet z paluby letadla do vysílače, to je dostatečný přínos.
Ahoj
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
zdzd

#159 Příspěvek od zdzd »

georg píše:Když to tu tak po 5 dnech čtu, no zase se to hádá. Ale k věci, mě se to řešení Jeti moc líbí. Pokud by třeba k tomu ještě přibyl výškoměr, asi bych do toho šel. Co tu píše zdzd mi příde až přehnané. Vemte si to normálně, proč dávat takové prachy za věci, které stejně nevyužijete, jak píše o Futabě zdzd. Pánové ruku na srdce, nejsou už dnes ty technologie dostatečné. U mě abych pravdu řek, bude největší přínos 2.4 Ghz v bezpečnosti, opravdu v ničem jiném ne, a to platí asi pro většinu lidí. Pokud by šlo přenášet z paluby letadla do vysílače, to je dostatečný přínos.
Ahoj

Nemyslím, že by tu probíhala hádka. Normální objasňování situace.

Pokud jde o to zda přehnané či ne: Já napsal svůj názor a postup jak jsem k tomu přistupoval. Také proč mi některé věci nevyhovují a proč mi vyhovují jiné. Nikdo není povinnen to dělat tak jako já. Každý má svoji hlavu a ať se rozhodne sám, ne?

O bezpečnosti 2,4GHz nezbývá než znovu zopakovat, že to není konečné řešení a padá se i na tomto pásmu. V poměru rozšířenosti možná stejně často, jako na MHz. Protože celková kvalita RC není jen o VF přenosu informace. Naopak, bezmezná víra ve 2.4GHz může být až kontraproduktivní, protože lidi ve falešném pocitu spolehlivosti odflinknou provedení palubní instalace i zásady pořádku a ohleduplnosti ve vzduchu. A výsledek může být velmi negativní.

Přenos z paluby do vysílače je velmi diskutabilní záležitost. V mnoha soutěžních kategoriích je striktně zakázán pravidly a to může být závažný problém.

Přestože jsem na 2.4GHz, tak mám i modul 35MHz a méně náročné modely lítám na PCM 35MHz. Není žádný důvod vyhodit kupku kvalitních přijímačů. A na 2.4GHz jsem se primárně dostal proto, že jsem měnil TX a nový byl v té době dostupný jen v setu na 2,4GHz. Proto jsem musel otočit původní plán pořídit 35 a 2.4 až dodatečně. Ovšem do starého TX bych žádné nové moduly nikdy nekupoval. Nebyl důvod rvát peníze do něčeho, co relativně brzo půjde do kytek. Navíc si koupí nových RXů zabrzdit cestu k dalšímu pokroku. Protože když koupím tři RX typu xyz tak za rok nebudu moci koupit slušný vysílač abc, protože do něj VF modul xyz nebude pasovat, nebo nevyužije jeho možnosti. Pokud se takové nákupy nedělají s rozmyslem, člověk se velmi rychle může dostat do slepé uličky.
pastyrik

#160 Příspěvek od pastyrik »

takto vidite, co clovek to nazor.
ja letam s velkymi modely na turbinu a prave bezpecnost byla ten duvod, proc jsem pred rokem, dvema zacal vymyslet, zkouset, testovat. tehdy o 2.4 GHz nikdo nic moc nevedel a nemluvil. ted mluvi i ti co nevedi. ja kdybych neco nemohl vyzkouset a jeste se verejne prihlasil k tomu, ze ani nechci, tak bych se neodvazil tuto vec ani hodnotit, natoz odsuzovat (viz. ZDZD a JETI) - jelikoz by jsem si pripadal jako hlupak.
no ale chtel jsem neco jineho, takze jsem i s kamaradama zkousel a testoval s naprosto opacnym vysledkem nez ZDZD. pokud nechci utratit nesmyslne moc penez a pritom mit opravneny pocit, ze jsem pro bezpecnost sveho letadla a hlavne bezpecnost ostatnich udelal maximum - pak moduly 2,4 GHz do puvodniho radia. a mohu potvrdit, ze se to nejen me, ale i spouste ostatnich v praxi -to je na letisti, ne na virtualni diskuzi- osvedcilo.
jiste ze zadny system neni dokonaly, ale jde o to, abych v dane situaci a s moznostmi ktere mam vybral co nejlepe a to je nyni podle me bezesporu modul 2.4 GHz
asi proto, ze mi rukama proslo temer vse a ze se snazim nezaujate ale tvrde dat zkousene veci zabrat, mozna proto mam moznost zkouset i JETI 2.4 GHz a o tom by tady mela byt rec, ne?
takze pro navrat k tematu - zatim u me JETI 2,4 dostava vybornou
pastyrik

#161 Příspěvek od pastyrik »

jeste reakce na zaver ZDZD - volne necitovano - jestli modul pak nekdy do neceho bude pasovat ..
principialne moduly - potrebuji ke sve cinnost napajení (vetsinou v rozsahu kolem 3 az 25 voltu) a privod signalu. to jsou mezi modulem a vysilacem tri draty. proto musi jakykoliv standardni modul fungovat v jakekoliv vysilacce ktera umi modulaci PPM.
lubak
Kontaktovat uživatele:

#162 Příspěvek od lubak »

graup15 píše:Re..Zdz a padre Hlávka
Nejsem žádnej patolízal Zvědělíka..jen se mi (někdy) líbí jeho jasné a pragmatické uvažování.A tohle je naprostá pravda...

Dalibor: mas uplnu pravdu.
Zdenek: myslim, ze uvazujes ako mnoho inych ludi (co sa tyka vymeny TX, modulu, financii, ...), Ze vyzdvihujes primarne Futabu, ktoru dlhe roky pouzivas a si s nou spokojny je tiez normalne - a ja to chapem ako pohlad skuseneho uzivatela na system ktory pouziva.
pan Hlavka: myslim, ze vy zase jednoznacne vyzdvihujete len JETI a ostatne systemy zatracujete
SPEKTRUM - je to první ze systémů 2,4GHz, který uspokojivě fungoval ale myslím, že je relativně nejhorší.

a staviate sa do pozicie "presadzovatela a obhajcu" JETI systemu - proste ako obchodnik, ktory predava vyhradne len jednu znacku a tym budete vzdy vyzdvihovat len tu jednu znacku a ostatne zatracovat (konkurencia je "nehorazne" draha, je jednosmerna a poznate mnoho pripadov, ked na nu modelari "havarovali").
Dokonca najnovsie zatracujete aj nakup v zahranici
... a též se dobrovolně vzdáváš záruky!
nad tym sa uz mozem len pousmiat a vobec to nekomentovat :)
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#163 Příspěvek od pavelh »

pro zdzd:

Když už tady pliveš neustále na JETI a především v tom, že nodokáží být rychlé (i když osobně si myslím, že hledat rozdíl v několika ms je prostě pitomost), pak by jsi měl reagovat na alespoň tohle:
S JETI BOXEM zapojeným k vysílači můžeš programovat bez problému i přijímač!!!! A to FS na každém kanále, typy FS, mixy, křivky, ATV, zoždění serv... no prostě vše, jako na slušném vysílači. Dokonce se nechá nastavovat i rychlost přenosu zvýšením počtu opakování vysílaných rámců. A protože PPM signál je analogový ( tedy pro ty kteří to nevědí s nekonečným množstvím bitů-rozlišení) tak i tvoje slavná FUTABA 2048 může jít někam... když u jsme u toho. Stejně je vše ale omezené rozlišením výchylky knyplu a vlastnostmi A/D převodníku! Možná asi ani nevíš, s jakým rozlišením funguje třeba XPS? (u JETI to zatím nevím, neptal jsem se na to, ale zjistím) A pokud já si nastavím opakovací rámec třeba na 5ms (myslím, že až tak to jde - zítra zjistím), tak si s FUTABOU víš kde!
Pokud tak nečiníš a neustále dál pliveš a kritizuješ, není to vyjasňování názorů, jak píšeš, ale prachobyčejné svinstvo, které je tě čím dál tím víc vlastní. Jsi zaujatý -to zavírá oči, a proto ani nereaguješ na argumenty, ale vytrhuješ nepodstatné a staré konfliktní situace a tím dál jen rozdmýcháváš zlo mezi lidmi. Je to taktika vychcaných politiků a funguje to i zde.
V zájmu ostatních modelářů by jsi si to měl uvědomit, pokud ti zůstalo jen trochu soudnosti a ohleduplnosti. Měl by si se jít ukájet na své mojehobby, kde tě berou jako guru a odborníka. To je ale na nich, aby časem pochopili, že tu děláš jen zle a službu Futabě.
zdzd

#164 Příspěvek od zdzd »

pastyrik píše:...tak bych se neodvazil tuto vec ani hodnotit, natoz odsuzovat (viz. ZDZD a JETI) - jelikoz by jsem si pripadal jako hlupak...

Připomínám, že jsem JETI nikde neodsuzoval a jejich výrobek nehodnotil. To ani nemůžu, neznám ho.

Mé připomínky jsou obecné v tom smyslu, že mi koncepce cizorodého VF modulu (od jakéhokoliv výrobce v jakémkoliv TX) přijde jako omezující. Jak pro kvalitu přenášené informace, tak pro další rozvoj soupravy. O trablech s legislativou ani nemluvě.

Stejně tak nějaké programování v RX. To je jen nouzová a komplikovaná náhražka toho, co by mělo být uděláno v TX, se všemi souvislostmi a návaznostmi na letové režimy, mixy a podobně.
zdzd

#165 Příspěvek od zdzd »

pastyrik píše:jeste reakce na zaver ZDZD - volne necitovano - jestli modul pak nekdy do neceho bude pasovat ..
principialne moduly - potrebuji ke sve cinnost napajení (vetsinou v rozsahu kolem 3 az 25 voltu) a privod signalu. to jsou mezi modulem a vysilacem tri draty. proto musi jakykoliv standardni modul fungovat v jakekoliv vysilacce ktera umi modulaci PPM.

Tak toto jsi ani neměl psát. :cry:

Technicky to pravda je. Ale rozkuchání TX a pájení uvnitř je jasný faul proti legislativě a patří odsoudit! Neřkuli do nového vysílače v záruce...

Možná by se nějak dal obhájit zástrčný modul, ale ten zas nebude sedět jinde.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“