Sušení filamentů

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: Sušení filamentů

#16 Příspěvek od Celeron »

Než jsem si koupil sušičku SUNLU 1, taky jsem koukal u kámoše na sušičku na ovoce. Ale narazil jsem na problém, že by se cívka nevešla. Dál jsem nad tím moc nebádal, stála mě od PRCáka 380 kaček, za to se sušička na ovoce v česku nepořídí.
MKfly

#17 Příspěvek od MKfly »

Celeron píše: čtv 04.12.2025 23:30 Než jsem si koupil sušičku SUNLU 1, taky jsem koukal u kámoše na sušičku na ovoce. Ale narazil jsem na problém, že by se cívka nevešla. Dál jsem nad tím moc nebádal, stála mě od PRCáka 380 kaček, za to se sušička na ovoce v česku nepořídí.
No já měl původně eSun Ebox lite, ale stál mě víc než ta sušička na ovoce, umí max jen 55°C a vlhkost ze záhřátého filamentu v něm nemá moc kam unikat, leda do pidi pitličku se silika gelem, protože velký se do něj nevejde.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Celeron »

U tý SUNLU 1 vlhkost má asi kam unikat. Jak jsem již psal, na začátku to ukazovalo na displeji přes 50% vlhkosti a na konci to už pod 20% nechtělo.
MPml

#19 Příspěvek od MPml »

Celeron píše: pát 05.12.2025 10:42 U tý SUNLU 1 vlhkost má asi kam unikat. Jak jsem již psal, na začátku to ukazovalo na displeji přes 50% vlhkosti a na konci to už pod 20% nechtělo.
No, pokud to ukazuje při 60˚C vlhkost 20%, tak bych tomu teda neříkal sušíčka, ale spíš močička :mrgreen:
Asi bude někde nějaká fatální (zcela) chyba....
viz třeba: https://www.termovize.com/vypocet-vlhkosti a desítky dalších stránek s online výpočtem
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Celeron »

Samozřejmně až po vychladnutí na pokojovou teplotu. :roll:
Woita
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Woita »

Našel jsem zajímavý zdroj na molekulové síto 3A:
https://obchod.pikolo.cz/molekulove-sito-3a-1-0-1-5-mm/
Cena cca 100,- /kg. (Jinde stojí i 5000/1l.) Hned jsem si koupil 2 kg. Jediná nevýhoda, velikost kuliček 1mm, lepší by byly větší. Takto je problém vyrobit na něj např.tištěné děrované pouzdro, ale samosebou do plátěných či jemně síťovaných pytlíků je to OK.

Dal jsem jednu lžíci do těsného sáčku a zavřel k němu poměrně slušný měřič vlhkosti Greisinger GTFH 95. Když jsem s tímto měřičem zavřel silikagel, těžko jsem se dostával k 10% R.V.
Toto molekulové síto je úplně jiný kalibr, vlhkost letěla rychle dolů, naposledy jsem viděl 5,6% a potom měřič ukázal chybový kód překročení rozsahu, vypnutí/zapnutí nepomáhalo. Myslel jsem, že se měřák rozbil, ale po cca 5 minutách se vzpamatoval a už zase měří.
obrazek.png
obrazek.png
Suma sumárum to molekulové síto doporučuju, a bylo by určitě fajn přimíchat i barevný indikační silikagel, aby bylo poznat, že není nasycený. Za ty prachy se ani nevyplatí ho potom regenerovat (regeneruje se při 200 - 300°C), ty 2 kg vydrží po polévkových lžících ke špulce filamentu na dlouho. 10 g síta pojme přes 2ml vody.

Zbývá mi vymyslet nějaké pytlíky, kam bych těch cca 10 g zavřel pro použití k filamentům. Máte někdo nápad, z čeho je udělat, co použít?

EDIT: Tak ten chybový kód měřidla byl nejspíš způsobn tím, že se přímo k čidlu zatoulala kulčka a možná se ho dotkla. Dal jsem mu ještě další šanci a měřím znovu, teď je 5,1% a pořád to pomalu klesá. Otázka je, jaká je ta vlhkost ve skutečnosti, to měřidlo má rozsah 10 - 95% R.V. (přesnost 2%), pod 10% bude přesnost dosti klesat. Určitě ale je patrné, že molekulové síto je značně lepší vysoušedlo než silikagel. Někde jsem četl, že mol. síta dokáží vysušit až k nule.
Naposledy upravil(a) Woita dne pát 05.12.2025 20:28, celkem upraveno 1 x.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
MPml

#22 Příspěvek od MPml »

Celeron píše: pát 05.12.2025 12:33 Samozřejmně až po vychladnutí na pokojovou teplotu. :roll:
Pokud se dobře dívám do typické dokumentace, tak rovnovážný stav pro PA6 v prostředí s 20% vlhkostí vzduchu o teplotě 20˚C je cca 0.8% ;) vázané vody.
Přičemž obvykle se doporučuje, aby se začalo sušit, jakmile PA6 obsahuje víc než 0.2% vázané vody.
Bez komentáře.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Celeron »

Vlies a nebo ta netkaná textílie, co používaj doktoři jednorázově na lehátka. Přeložíš, objedeš trafopájkou podle ocel pravítka dvě strany a máš pytlík. Nasypeš a zavaříš třetí. A nebo objedeš řídkým prstolepem.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Celeron »

MPml píše: pát 05.12.2025 19:54 Pokud se dobře dívám do typické dokumentace,
Co sem pleteš silon PA6? Z něj jsem nikdy netiskl. Sušil jem PET-G. Jak už jsem jednou psal, chce to líp číst, nebo chápat předešlý příspěvky, než začneš tvořit.
Doufám, že nechceš zpochybňovat fyziku, že když se do něčeho 4-6 hodin topí 50 stupněma C, tak že se to něco nebude sušit.
Rozhodně to bude po sušení tisknout líp, než bez něho.
MPml

#25 Příspěvek od MPml »

Celeron píše: pát 05.12.2025 20:12 Co sem pleteš silon PA6? Z něj jsem nikdy netiskl. Sušil jem PET-G. Jak už jsem jednou psal, chce to líp číst, nebo chápat předešlý příspěvky, než začneš tvořit.
Doufám, že nechceš zpochybňovat fyziku, že když se do něčeho 4-6 hodin topí 50 stupněma C, tak že se to něco nebude sušit.
Rozhodně to bude po sušení tisknout líp, než bez něho.
Nerad bych zbytečně zabíhal do nějakých zcela nedůležitých detailů, ale PET je z hlediska vlhkostí (tj. potřeby dostetečně vysušit před zpracováním) daleko, ale daleko problematičtější materiál než nějaký PA6.
To jen aby řeč zbytečně nestála ;)
Mě se na tom ynternetu hlavně líbí, jak se tam stále a donekonečna "objevují" :shock: věci, co jsou běžně známé víc než půl století.
MPml

#26 Příspěvek od MPml »

Woita píše: pát 05.12.2025 19:33 Zbývá mi vymyslet nějaké pytlíky, kam bych těch cca 10 g zavřel pro použití k filamentům. Máte někdo nápad, z čeho je udělat, co použít?
Jediný co tak nějak spolehlivě pro granulát funguje jsou vícevrstvé pytle s hliníkovou mezivložkou.
výrobců spousta, typy s ventilem a nebo bez, cena obvykle ne úplně malá a jsou háklivé na obsluhu. viz třeba:
http://www.finetek.net/Products/ProductInfo/id/83.html
Jinak z běžně dosažitelných obalů - jedině sklo, nebo kov, s víkem z materiálu, který opět nepropouští vodu (obvykle opět kov a nebo hliníková folie - mezivrstva a je vzduchotěsný (naprosto).
Woita
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Woita »

MPml píše: pát 05.12.2025 20:32 Jediný co tak nějak spolehlivě pro granulát funguje jsou vícevrstvé pytle s hliníkovou mezivložkou.
...
...
Díky, asi jsem se špatně vyjádřil. Jde mi o prodyšné pytlíky, ve kterých dám ty malé kuličky molekulárního síta k filamentům při uskladnění, aby požíraly případnou vlhkost.
Pytle na filament používám to co všichni, normální PE sáčky s dvojitým zipem.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od TomasC »

Woita píše: pát 05.12.2025 19:33 Našel jsem zajímavý zdroj na molekulové síto 3A:
https://obchod.pikolo.cz/molekulove-sito-3a-1-0-1-5-mm/
A jsi si jistý, že to jde třeba regenerovat? Ta cena je totiž naprosto mimo.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Woita »

TomasC píše: pát 05.12.2025 21:54 A jsi si jistý, že to jde třeba regenerovat? Ta cena je totiž naprosto mimo.
Jistý si nejsem, ale proč by to nemělo jít?
Rozhodně suší výborně (otestoval jsem), a i kdyby to regenerovat nešlo (přeci jen to vyžaduje dost vysokou teplotu, takže dlouho v troubě a to už není ani ekonomické), tak za tu cenu, až mi dojde, koupím si další dvě kila. Už suším polykarbonátový filament.
To síto jsem zavázal do silonové punčochy (plus jsem přidal indikační silikagel) a vložil do sušičky Polydryer (standardně tam je silikagel):
obrazek.png
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od warhawk »

Dneska jsem měl potřebu sušit, takže jsem využil situace a dávám tady "jak to dělám já".
Sušička na ovoce značky Breezer. Byla zkoupena v Česku asi před třemi léty. Vyndám z ní jednotlivé "plata" a dám tam dřevěný trámek.
20251206_141323.jpg
Dovnitř se vlezou čtyři špulky vedle sebe.
20251206_141435.jpg
Tentokrát jsem sušičku připojil přes takový starý měřáček, co jsem vytáhnul z popelnice. Nikdy to nebyl komerční produkt, ale funguje to.
20251206_141523.jpg
20251206_143940.jpg
Sušička používá bang-bang regulaci. Teplotní rele je slyšet cvakat. Když topí, je příkon přes 600W. Když jen větrá, tak 30.
Po dvou a půl hodinách sušení na 50 stupňů (v pokoji 21) je odebráno 0.81 kWh. Při současné ceně 35 Eurocentů za kWh mi to vychází jedno sušení PLA (50°C / 6 hod) na cca 70 centů, tady 17 korun, tedy jeden lahváč v akci.

Co mě zaujalo asi nejvíce je však to, že po kontrole levným IR teploměrem je cívka nejen zahřátá velmi rovnoměrně, ale teploměr ukazuje 48-49 stupňů na povrchu struny. S cívkama občas potočím, ale to je moc hezký výsledek.

Když se tak na to dívám, tak na specialni sušičku filamentu dlabu. Tohle se zdá být docela funkční.

edit: Sušičku jsme dostali na vánoce jako dárek, teď koukám, že tenhle model stojí docela dost. Ale pokud někdo suší houby, nebo ovoce, tak to může být "ideální dárek pro manželku" :lol:
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“