Výběr 3D tiskárny - větší objemy

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Výběr 3D tiskárny - větší objemy

#16 Příspěvek od zdzd »

jyrry píše: ned 16.11.2025 18:56 No a je to chyba té Číny nebo "západního světa"?
Číny je to záměr, západu chyba, že jim to sežral. A to nejen firem, ale hlavně i naivních šetřílků, co si sami podřezávají větev...
Zenair

#17 Příspěvek od Zenair »

Ještě doplním jednu věc k AMS - za sebe vidím výhodu v jediné, ale dost podstatné věci. Tou je tisk podpor z materiálů, které umožňují jednoduché "vyloupnutí" finálního výtisku. Tohle u P1S bez AMS nemám a už mi to párkrát dost chybělo. Takže pokud tohle někdo nepotřebuje a vyšší cena comba tiskárny s AMS vadí, tak je samotná tiskárna řešení.
U AMS2 je teď i možnost sušení a další věci, to lze ale dobře obejít jinak. Sušičku filamentu mám už dlouho udělanou ze sušičky na ovoce a maso. Trochu jsem jí pomohl a teď je schopna sušit na 80 stupňů a to mi zatím stačí. A pak jde materiál ihned do hermetického boxu ze silicagelem, ze kterého pak tisknu.
Asi ideální volba by byla právě dvoutrysková tiskárna s aktivním ohřevem komory, ale do H2D se mi nechce dávat ty peníze, které teďka stojí...
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od warhawk »

zdzd píše: ned 16.11.2025 19:02 Číny je to záměr, západu chyba, že jim to sežral. A to nejen firem, ale hlavně i naivních šetřílků, co si sami podřezávají větev...
Chlapi, je to kombinace mnoha faktorů a kdyby byla na toto téma debata, například na smetišti, tak bych se rád podělil o moje pocity z oblasti vývoje polovodičů a elektroniky. Ale nesviňme si praktické téma zde. Nemůže to dobře dopadnout.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od warhawk »

Zenair píše: ned 16.11.2025 20:13 Ještě doplním jednu věc k AMS - za sebe vidím výhodu v jediné, ale dost podstatné věci. Tou je tisk podpor z materiálů, které umožňují jednoduché "vyloupnutí" finálního výtisku. Tohle u P1S bez AMS nemám a už mi to párkrát dost chybělo. Takže pokud tohle někdo nepotřebuje a vyšší cena comba tiskárny s AMS vadí, tak je samotná tiskárna řešení.
U AMS2 je teď i možnost sušení a další věci, to lze ale dobře obejít jinak. Sušičku filamentu mám už dlouho udělanou ze sušičky na ovoce a maso. Trochu jsem jí pomohl a teď je schopna sušit na 80 stupňů a to mi zatím stačí. A pak jde materiál ihned do hermetického boxu ze silicagelem, ze kterého pak tisknu.
Asi ideální volba by byla právě dvoutrysková tiskárna s aktivním ohřevem komory, ale do H2D se mi nechce dávat ty peníze, které teďka stojí...
Rovněž používám sušičku na ovoce (a stále ještě slouží i původnímu záměru). Následně krabice SAMLA z Ikea se silikagelem, který občas obnovím a obecně jej občas donesu domů.
Zenair

#20 Příspěvek od Zenair »

U mě sušička také pořád suší jablka na křížaly. Ale sušené maso je u vnuka veliký hit, jak vidí, že suším, tak by sežral všechno co tam je :)
MPml

#21 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: ned 16.11.2025 20:26 Chlapi, je to kombinace mnoha faktorů a kdyby byla na toto téma debata, například na smetišti, tak bych se rád podělil o moje pocity z oblasti vývoje polovodičů a elektroniky. Ale nesviňme si praktické téma zde. Nemůže to dobře dopadnout.
Přesně - takový téma bych rozhodně tady neotevíral. Viz třeba když si koupíš 10 otáčkový dráťák poťák u Chobota - životnost 250000 :mrgreen: cyklů. "Značka" :lol: SR Passives. Ve skutečnosti čínský Bochen GS - a ejhle v originál datashitu od číňana.....10000 cyklů. A když ho kuchneš, tak první, co Tě napadně je to, že by tě zajímalo proč to vůbec funguje.
Jinak tě můžu ubezpečit, že v materiálech pro ty tiskárny je to spíš ještě horší - protože skutečné výrobce materiálu pro ten tisk nedohledáš v většině případů - všechno to jsou "koupím něco tajného, s výtečnou cenou a to pak někde proženu extruderem" - takže pak se to logicky chová (opakovatelnost) jak se to chová - přesně podle obsahu pytle s granulátem co kdo zrovna kdy použil.
Prostě i v plastikařině platí "jistotu mám pouze u originál materiálu v původním obalu skutečného výrobce granulátu koupeného od seriozního distributora co dlouhodobě znám".
Libor
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Libor »

Dneska dorazila P2S - tedy skoro nedorazila kvůli sněhu :D. Vybalení, automatická kalibrace, bez čtení nebo sledování nějakého tutorialu jsem do tiskárny poslal model lyže na malé letadlo, ve sliceru otočený tak, aby lyže trčela 45 stupňů do vzduchu. Řeklo si to i povolení podpěr a bez nějakého štelování první vrstvy to lyži vytisklo. Sw a celá komunikace okolo je dobře udělaná. Nasadil jsem špulku PETG Aurapolu, nastavil parametry generic filamentu. Jediné, na co jsem narazil je, že se některá špulka nevejde do AMS. Jinak je vše přehledné a jasné, na tom dotykovém displeji se to dobře ovládá.
kolmanlinfo_20251124_img_1805.jpg
kolmanlinfo_20251124_img_1806.jpg
kolmanlinfo_20251124_img_1807.jpg
Je to pěkně vymyšlené.
Naposledy upravil(a) Libor dne úte 25.11.2025 8:18, celkem upraveno 2 x.
Libor
Zenair

#23 Příspěvek od Zenair »

Tak gratulace a ať pěkně slouží, je to IMHO dobrý stroj :)

Raději si ověř, jestli je všechno nastaveno a chodí opravdu rovně - ten SW tiskárny umí leccos kompenzovat a pak tisk podle toho vypadá. Opravdu se u tohohle vyplatí trochu pečlivosti a kontrol.

Ale věřím, že s tiskárnou bude mnoho radosti :)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jyrry »

P2S kombo s AMS si pořídil místní kolega. Má problém při změně filamentu z AMS - podle toho co popisoval, jakoby se "zadrhnul" po navedení do tiskové hlavy a pak stačí mírně pohnout trubičkou a vjede tam. Při vícebarevném tisku je to opruz, děje se to při každé změně filamentu.

Setkal jste se s tím někdo?
jyrry.webnode.cz
HLA
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od HLA »

Mě zadrhávání dělala x1E na druhém filamentu v AMS.
RiMr mi poradil, abych zkontroloval hadičky, jestli nemají otřep, a udělal na nich náběh - (ostrým vrtákem), nebo je vyměnil (byla v příslušenství celá sada).
Je pokoj, ostrým nožem jsem ve v hadičkách vyhladil hrany.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Libor »

Bambu Studio komunikuje česky, ale spousta věcí vyskočí v angličtině. To může být pro někoho nepříjemné. Já ale radím mít tyhle věci celé v angličtině, nemusí si to pak člověk překládat sem tam, když hledá něco v dokumentaci nebo ve fórech. Co mě prudí, že práce s vlastními profily s "neBambu Lab" filamenty je trochu kostrbatá. Narazil jsem už, že tiskárna neumožňuje sekvenční tisk. A taky mi přijde, že je lépe do tiskárny vidět přes kameru než otevřenými dvířky! :-D Otírání trysky je dobrá fíčura, ale zase je to zdržovačka, když u toho člověk čeká. Taky jsem přemýšlel, jak se čistí prostor, kde cucky z trysky mizí, než jsem se podíval na stůl za tiskárnou a viděl, že mi to padá na zem pod stůl :-)
Libor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od jyrry »

Libor píše: úte 25.11.2025 14:29 ... než jsem se podíval na stůl za tiskárnou a viděl, že mi to padá na zem pod stůl :-)
:lol: :lol: :lol:
To A1 mini si drze odflusne do strany a nevadí jí, že na ní zrovna koukám :lol:
jyrry.webnode.cz
Zenair

#28 Příspěvek od Zenair »

Libor píše: úte 25.11.2025 14:29 Narazil jsem už, že tiskárna neumožňuje sekvenční tisk.
Libore, to byl nějaký speciální případ? U jaké tiskárny to bylo?
Libor
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Libor »

Libor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od TomasC »

Není s tím problém....
11-25-2025, 22-17-02.png

Jen je třeba respektovat mechaniku tiskárny. Není to stejně snadné jako na XY tiskárně
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“