Výběr 3D tiskárny - větší objemy

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zpráva
Autor
Libor
Kontaktovat uživatele:

Výběr 3D tiskárny - větší objemy

#1 Příspěvek od Libor »

Tisknu (spokojeně) několik let na Průša Mini+ 180 x 180 x 180. Větší díly dělím. Koukám po tiskárně větší, asi od 350 x 350 x 350 výše.
Ekosystém Průši mi vyhovuje, kdybych nehleděl na peníze, pořídím tiskárnu Průša XL se dvěma hlavama. 55 tisíc je mi do toho líto uložit, koukám po alternativách.
Dobral jsem se k tomuto typu: Creality Ender 5 Plus - [edit]tady jsem se upsal, myslím, Creality Ender 5 Max.
Tady ve fóru jsem narazil ještě na zmínku o Anycubic Kobra 3 Max.
Sháním tipy a referencel.
Naposledy upravil(a) Libor dne pát 14.11.2025 16:11, celkem upraveno 1 x.
Libor
olisoft

Re: Výběr 3D tiskárny - větší objemy

#2 Příspěvek od olisoft »

Skus sa popytat Richarda Mrazka, je tu ako uzivatel RiMr, ale neviem ci sem chodieva, skor ho najdes na mr3d.cz alebo na youtube
Zenair

#3 Příspěvek od Zenair »

Ahoj Libore, v požadovaném rozměru už je výběr docela omezený, resp. není, pokud člověk moc nekouká na cenu.
Ender 5 Plus je pořád dobrý stroj (má ho kamarád), ale už je přece jen starý a asi by byl trochu problém nový sehnat.
Pokud bys trochu slevil v rozměru, tak mým favoritem je Bambulab H2S - 340*320*340 mm, teplotu trysky umí 350 stupňů a bedu 120 stupňů. Plus aktivní vyhřívání komory. S touhle tiskárnou si chci udělat radost na Vánoce...
Když Endera, tak asi Ender 5 Max, ale nemám s ním osobní zkušenost.
Na Kobru 3 Max bych moc nemyslel, když novou tiskárnu, tak něco v corexy provedení.

Jsem zvědav pro co se nakonec rozhodneš. Jinak probrat to s RiMrem, jak píše olisoft, je určitě hodně dobrý nápad. Kontakt najdeš na mr3d.cz, nechci to sem psát přímo...
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od TomasC »

Mám Anycubic Kobra 2 Max. Kupoval jsem ji v roce 2023 v akci.

Za mě je to tiskárna, co je takové konečné řešení XY tiskárny. Deska je hliníková a při rozměru 420x420 už se hodně prohne. Třeba ABS je neřešitelné vyladit 1 vrstvu.

Pokud akceptuji pouze PLA a díky rozměrům i rychlost, tak jsem v pohodě.

Dokonalá na velké tisky, ale pak je potřeba počítat s tiskem na více dní. Dokonalá pro tisk nějakých drobností, dá se jich hodně a vyřízeno. Velmi dobrá pro PLA LW. Tam je tisk stejně pomalý a využitá plocha umožní sekvenční tisk.

V porovnání s P1S vlastně stojí.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od warhawk »

A co nová core one L kterou Průša právě vydal ?
Libor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Libor »

V kolečku procházení referencí a testů a zvažování kompromisů jsem přehodnotil svoje zadání a požadavek 350 x 350 x 350 - objem a doba tisku :-) Projížděl jsem tiskárny ze svého seznamu
3dt_202511161248.png
a vážil pro a proti a svoje potřeby - parametry tiskáren, poměr parametry / cena. Vychází mi to na Bambu Lab P2S Combo a extrapoluji zkušenost uživatelů P1S, kteří referují o spolehlivosti, životnosti.
Neznámou jsou pro mě dvě věci:
- Jak je to obchodně? Když jsem zkoumal kdo provozuje jaký eshop, tak ni některé firmy připadaly podivné.
- Je nějaký zádrhel v používání Bambu Lab P2S (P1S), něco, co mě bude štvát?
Libor
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od warhawk »

Zrovna se doprodava p1s. Ta cena je tak dobrá, že bych p2s asi neuvažoval. Napíšu více až se dostanu ke klávesnici.
Zenair

#8 Příspěvek od Zenair »

Zkus si do tabulky přidat ještě Bambulab H2S, ta tam chybí. A oproti H2D je o dost levnější.
Za mě je u Bambulí (ale nejen těch) jasným dodavatelem RiMr. Máš jistotu, že tiskárna funkční, zkalibrovaná a vyzkoušená a můžeš k tomu mít více variant podpory.
Já od něj mám P1S a jedinou věc, kterou na ní občas dělám, je čištění, dotažení ozubených řemenů a namazání. Šlape naprosto bez problému už dva roky.
Zenair

#9 Příspěvek od Zenair »

Jo a X1C se teď v doprodeji dá snad ještě také sehnat. Do té bych asi teď za tu cenu šel raději než do P1S. Samozřejmě s AMS. Ceny jsou fakt hodně dobré.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od warhawk »

Libor píše: ned 16.11.2025 13:03 V kolečku procházení referencí a testů a zvažování kompromisů jsem přehodnotil svoje zadání a požadavek 350 x 350 x 350 - objem a doba tisku :-) Projížděl jsem tiskárny ze svého seznamu 3dt_202511161248.png
a vážil pro a proti a svoje potřeby - parametry tiskáren, poměr parametry / cena. Vychází mi to na Bambu Lab P2S Combo a extrapoluji zkušenost uživatelů P1S, kteří referují o spolehlivosti, životnosti.
Neznámou jsou pro mě dvě věci:
- Jak je to obchodně? Když jsem zkoumal kdo provozuje jaký eshop, tak ni některé firmy připadaly podivné.
- Je nějaký zádrhel v používání Bambu Lab P2S (P1S), něco, co mě bude štvát?
Tak už jsem u klávesnice. Bambulab tiskárny mám dvě. A1 mini a P1S. Tu mini jsem prakticky daroval tchánovi a tisknu na P1. Většinu kontroverzí okolo BambuLab (BBL), které jsem zaznamenal (např. na Reddit), se týká dvou základních věcí. První z nich je nutnost připojení k internetu (Cloud) a druhá je zpeněžení cizího intelektuálního vlastnictví v jejich produktech. To by nás asi nemělo ale u firmy z Číny nijak překvapovat. Naopak jsem prakticky nezaznamenal stížnosti na kvalitu a celkově na hardware. Obě tiskárny, které mám, jsou velmi dobře provedené a jejich montáž, seřízení, mechanické provedení, je opravdu na velmi dobré úrovni a dokonce s líbivým vzhledem.
Ta závažnější věc je Cloud. Jsem člověk, který naprosto odmítá využívat jakýkoliv hardware, či software, který je vázaný na cloud. BambuLab má možnost "LAN Only", ale stejně se pro počáteční nastavení musí připojit k internetu a svázat s účtem. Toto podání asi najdeš na internetu nejčastěji. Naštěstí, aspoň pro P1 a verzi firmware kterou používám, se to dá rozumným způsobem obejít. U P1 jsem vytvořil textový soubor s WiFi údaji na SD kartě, vložil do tiskárny a ta se sama připojila k domácí WiFi určené právě pro tyto účely. Následně nepoužívám BambuLab studio, ale OrcaSlicer. Moji P1S tedy používám zcela bez požehnání BBL. A tak to má být. Nejsem si jist, jestli to jde stále udělat u novějších BBL tiskáren.

Pokud se týká toho prodeje, tak je zde jednoduché vysvětlení. Bambulab prodává i v Evropě napřímo. Já tedy nakupuji (v DE) přes https://eu.store.bambulab.com . Překupníků netřeba. Uživatel RiMr, který tiskárny také dodává, však odvádí dobrou práci také v technické podpoře a obecně mám rád jeho videa na YouTube. Každopádně, já si moc nedokážu představit, co konkrétně by modelář potřeboval, aby takové služby potřeboval. Tiskárna se kalibruje dost sama, BambuLab ma Wiki stránky se všemi kroky pro údržbu apod. Každopádně tím nehaním, co RiMr nabízí. Jen s tím nemám zkušenost.

Dovolím si také rozporovat názor kolegy Zenair a to ohledně AMS. Já AMS nemám a ani bych ji nechtěl. Možná tak za pár euro. Pro vícebarevný tisk je řešení od BBL dost mizerné. Při každé změně barvy si musí extruder "odplivnout" a množství odpadu může být několikanásobně větší, než je objem daného tisku. Pro funkční díly je asi nejlepší výhodou možnost tisku podpěr. Tam je ale zase ten problém s odpadem. Jedinou výhodu AMS tedy shledávám v tom, že má člověk připraveno několik materiálů najednou a nemusí je zavádět. Pro mě je však zavedení filamentu otázka minuty či dvou. Ale jak píši, problém s tím nemám.

X1 carbon jsem také zvažoval. Umí tuším lehce větší teploty. Zbytek je ale dost diskutabilní a prostě nebyl důvod platit dvojnásobek. Mnozí uživatelé rozporují zdali Lidar vůbec funguje. Flow calibration také nepovažuji za nutnost. A1 mini to má, P1S nemá a nevidím v tom rozdíl. Rovněž nemám problém s tlačítky a ovládáním na malém display. Popravdě mi to vyhovuje více, než patlání přes dotykovku. Na Reddit tyto témata "P1S or X1C" byly opakovaně a mnohdy se tam objevily zkušenosti lidí, kteří mají oboje na tiskových farmách. Většinou byla odpověď ta, že X1C je o trochu lepší, ale ne za dvojnásobek ceny.

Někteří si posteskli, že není třeba vyhřívaný objem tiskárny. Opět záleží na tom co tiskneš, ale existuje prý nějaké samodomo řešení z AliExpress. To jsem nezkoušel.

Co by se mi líbilo do budoucna je tiskárna s dvěma hlavami, jako je např H2*. V jednom support, v druhém materiál...

Momentálně stojí P1S přímo od BambuLab 369 euro bez AMS. To je naprosto bezkonkurenční cena. Je to méně, než za kolik jsem koupil půl roku starou P1S před časem (platil jsem asi 450 euro).

Jednu dobu byla zajímavou alternativou Quidi (Q1?), ale opět s tou současnou cenou P1S je to neprodejné. Sice má vyhřívanou komoru a tiskne dobře, ale zaregistroval jsem už nějaké HW problémy na Redditu včetně shořelé elektroniky.

https://www.reddit.com/r/3Dprinting/com ... r_warning/

Pak je tady ještě morální aspekt. Já se snažím, pokud to jde, existuje alternativa a peněženka to dovolí, používat výrobky západní. V tomto případě je to Prusa, kterému fandím a možná si jej někdy pořídím. Core One se mi líbí, ale je jen o "chlup" nad P1S ale za výrazně vyšší cenu (já mám teoreticky možnost ji získat výhodněji).
Pokud ti to situace dovolí, volil bych Průšu. Pokud ta cena není skousnutelná, jdi do BBL. Na vše ostatní bych se vykašlal (Sovol, Creality apod.) .

Dej mi vědět, pokud BBL z jejich EU obchodu neposílá do ČR.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Libor »

Zenair píše: ned 16.11.2025 14:20 Zkus si do tabulky přidat ještě Bambulab H2S
Přidal jsem si, to už je ale zase skoro dvojnásobná cenovka.
Libor
Jiri

#12 Příspěvek od Jiri »

Myslím, že zrovna tady šel nedávno tenhle odkaz:
https://forbes.cz/last-man-standing-bud ... ika-prusa/
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Libor
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Libor »

warhawk píše: ned 16.11.2025 16:34 nutnost připojení ke cloudu
To byl jeden z bodů, který jsem sledoval, podle recenzentů lze i u P2S používat OrcaSlicer nebo obecněji lze se podle nich obejít bez cloudu.

Trochu mě děsí, jak jsou všechny elektronické náhradní díly ošetřeny kódem a musí se to přes cloud při výměně schválit - spárovat.
warhawk píše: ned 16.11.2025 16:34 Dovolím si také rozporovat názor kolegy Zenair a to ohledně AMS. Já AMS nemám a ani bych ji nechtěl. Možná tak za pár euro. Pro vícebarevný tisk je řešení od BBL dost mizerné.
Vícebarevný nebo dvoumateriálový tisk je při tomto řešení o ničem. Nejde jen o odpad, ale hlavně o čas. A sušení je také s otazníkem. AMS beru jako zjednodušení obsluhy a příplatek v combu je zkousnutelný.
warhawk píše: ned 16.11.2025 16:34 pokud BBL z jejich EU obchodu neposílá do ČR.
Já jsem k nim koukal a ty ceny s dopravou cca 50€ vychází skoro stejně a čekačka je měsíc a půl. Zdejší prodejci mají někteří skladem.

Úvahy číňan - našinec jsem samozřejmě vedl :-)
Libor
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od warhawk »

Libor píše: ned 16.11.2025 18:11 To byl jeden z bodů, který jsem sledoval, podle recenzentů lze i u P2S používat OrcaSlicer nebo obecněji lze se podle nich obejít bez cloudu.
Tady bych byl opatrný. Ono to šlo vždycky, ale ne bez požehnání výrobce. První spárování muselo probíhat přes telefon a přes appku a cloud. Takže registrace, účet, ověření mailu apod. Teprve potom šlo vše nastavit na LAN only. Ten trik s tím souborem umožňuje to, že se tiskárna připojí na základě údajů z toho souboru a BBL kompletně obejde. To je docela méně známá záležitost.
Trochu mě děsí, jak jsou všechny elektronické náhradní díly ošetřeny kódem a musí se to přes cloud při výměně schválit - spárovat.

O tom jsem nevěděl. Na to se schválně podívám. Ale existuje spousta "alternativních" výrobců náhradních dílů takže hádám, že to nějak jde.
Vícebarevný nebo dvoumateriálový tisk je při tomto řešení o ničem. Nejde jen o odpad, ale hlavně o čas. A sušení je také s otazníkem. AMS beru jako zjednodušení obsluhy a příplatek v combu je zkousnutelný.
Jo, s tím souhlasím.
Já jsem k nim koukal a ty ceny s dopravou cca 50€ vychází skoro stejně a čekačka je měsíc a půl. Zdejší prodejci mají někteří skladem.
To se mi nezdá. Hádám, že ses díval na H2x zařízení. Ostatní jsou skladem v Evropě.
Tady píšou, že poštovné je 16 Euro pro P1 a P2 zařízení.
https://eu.store.bambulab.com/policies/shipping-policy

Dal jsem to teď schválně do košíku (standardní P1S v základu) a je tam doručení za 3-10 pracovních dní s poštovným 16 Euro.
Úvahy číňan - našinec jsem samozřejmě vedl :-)
Díky za ohled a úvahu.

Edit: Jo, už vidím, že P2x je k dispozici na Backorder, takže není v Evropě asi skladem. Vzhledem k tomu, že to bylo představeno před pár dny tak hádám, že je skladem nemají ani nikde jinde. Případně nějaké předzásoby, pokud jsou v dodavatelském řetězci.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jyrry »

Jiri píše: ned 16.11.2025 18:03 Myslím, že zrovna tady šel nedávno tenhle odkaz:
https://forbes.cz/last-man-standing-bud ... ika-prusa/
No a je to chyba té Číny nebo "západního světa"?
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“