Práce s 3D daty formátu stl

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Práce s 3D daty formátu stl

#16 Příspěvek od zdzd »

Já zase používám OpenSCAD.

V tom se sice nedá "kreslit", vše se musí "vypočítat".

Ale na technické tvary to funguje dobře, na úpravy existujících stl jak kdy. Pokud nejsou korektní či příliš rozsáhlé, tak to dá.

https://openscad.org/
prikrylm

#17 Příspěvek od prikrylm »

jyrry píše:prikrylm píše:
Za mě pokud "cvičit" s STL, tak Blender.

To máš tedy vyzkoušené?
V Blenderu jsem do nedávna dělal i věci, co normální smrtelníci dělají ve std CADu, protože... :)
Jo, mám vyzkoušené. Sice z možností Blenderu používám akorát tu část tvorby modelu, neumím pořádně mapování textur, pohyblivé modely, animace a podobně... Ale třeba ta 24ch volantovka, co ji mám v popisu vznikla celá v Blenderu. Pokud zrovna nepotřebuju vyrobit cad model reverzně z STL, tak Blender asi nejlepší nástroj na úpravu "mesh" objektů. Vcelku snadno jdou věci typu "prodloužit/zkrátit, aniž by se zvejcovatěli díry", zvětšit/zmenšit díry, srovnat plochy, zjednodušit mesh, vyrobit tlustší stěny, samozřejmě nějaké ty díry navíc, čudle navíc, lokální úpravy typu vyhodi/přidat embos... s meshem toho Blender umí fakt hodně.

Po té, co jsem ji stvořil mi bylo jasné, že na tvorbu je Blender vcelku nevhodný (i když TO šlo), tak jsem začal zkoušet FreeCAD (slušný), Fusion360 (free verze - o parník lepší jak FreeCAD) a (zatím) OnShape. V CADech se zatím spíš rozkoukávám. SolidEdge mi byl při rozhovoru s borcem, co dělá do strojařiny, zmíněn jako fakt dobrý nástroj.

Na který CAD se zaměřit? Proč? Možná spíš proč ne zrovna "něco"...

Zatím dojmy:
- FreeCAD - free, na menší věci asi dobrý, občas se narazí na problém, že když nějaký krok vyrobíte blbě, celé se TO rozsype a musí se dost mazat.
- Fusion360 - AutoDesk... zatím nevím, co neumí - funguje spolu s Eagle, co taky občas používám, takže zatím preferovaná volba
- OnShape - úplně online, jedoucí v browseru - po základech s Fusion360 jsem byl schopen dělat v OnShape vcelku hned. Např. umí trochu jednodušeji ozubená kola jak Fusion
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od warhawk »

chorche píše:Co Onshape? Pro nekomercni pouziti zdarma, modely vytvorene pod touto licenci jsou verejne dostupne ostatnim, coz jsem jiz parkrat vyuzil a nemusel delat vse od "piky". Navic tim ze bezi v "cloudu" nepotrebuje kdovjiak vykonne zelezo.

Bohužel jakákoliv forma Cloudu je pro mě nepřístupná. Před léty mi DS vypnul na dálku DraftSight a "zaplať". Současně zrušil verzi pro linux a dálkově ji vypnul.
Autodesk s F360 také pěkně zatahal za drátky a omezil možnosti Fusion.
Prostě buď licence standalone nebo nic. Něco jiného je to asi u různých otevřených formátů, které se dají editovat kdečím (docx, txt, apod.). Já chci být prostě schopen otevřít má data i za pět let.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od warhawk »

prikrylm píše:V Blenderu jsem do nedávna dělal i věci, co normální smrtelníci dělají ve std CADu, protože... :)
Jo, mám vyzkoušené. Sice z možností Blenderu používám akorát tu část tvorby modelu, neumím pořádně mapování textur, pohyblivé modely, animace a podobně... Ale třeba ta 24ch volantovka, co ji mám v popisu vznikla celá v Blenderu. Pokud zrovna nepotřebuju vyrobit cad model reverzně z STL, tak Blender asi nejlepší nástroj na úpravu "mesh" objektů. Vcelku snadno jdou věci typu "prodloužit/zkrátit, aniž by se zvejcovatěli díry", zvětšit/zmenšit díry, srovnat plochy, zjednodušit mesh, vyrobit tlustší stěny, samozřejmě nějaké ty díry navíc, čudle navíc, lokální úpravy typu vyhodi/přidat embos... s meshem toho Blender umí fakt hodně.

Po té, co jsem ji stvořil mi bylo jasné, že na tvorbu je Blender vcelku nevhodný (i když TO šlo), tak jsem začal zkoušet FreeCAD (slušný), Fusion360 (free verze - o parník lepší jak FreeCAD) a (zatím) OnShape. V CADech se zatím spíš rozkoukávám. SolidEdge mi byl při rozhovoru s borcem, co dělá do strojařiny, zmíněn jako fakt dobrý nástroj.

Na který CAD se zaměřit? Proč? Možná spíš proč ne zrovna "něco"...

Zatím dojmy:
- FreeCAD - free, na menší věci asi dobrý, občas se narazí na problém, že když nějaký krok vyrobíte blbě, celé se TO rozsype a musí se dost mazat.
- Fusion360 - AutoDesk... zatím nevím, co neumí - funguje spolu s Eagle, co taky občas používám, takže zatím preferovaná volba
- OnShape - úplně online, jedoucí v browseru - po základech s Fusion360 jsem byl schopen dělat v OnShape vcelku hned. Např. umí trochu jednodušeji ozubená kola jak Fusion

SolidEdge není ve světě moc známý mimo profesionály. Siemens promarnil šanci se prosadit mezi komunitou jako Autodesk. Kdo tam však někdy pracoval, tak ví proč. :lol:
Každopádně buďme rádi za SolidEdge CE. Návodů není tolik, jako na f360, ale většina základů je na Youtube. Ten CAD opravdu není nijak omezený, takže se můžeš užívat komfortu high-end nástroje. Sehnal bych ale opravdu raději tu verzi 2021. Snad půjde ještě aktivovat. Pak dostaneš seriové číslo trvale a máš vyřešeno.

Autodesk je klasika, ale na Eagle zapomeň. Ten je mrtvý. KiCad v posledních verzích je lepší volba. Udělal jsem mnoho desek v obojím.
twint

#20 Příspěvek od twint »

z tech 2D CADu pouzivam nanocad (https://nanocad.com/products/nanocad-free/) licence na rok zdarma - pro nekomercni pouziti. pred pulrokem to zmenili a pro komercni pouziti chteji platit.
vypada a chova se jako starsi autocad treba kolem 2000.
HPI E-Firestorm Flux , Hotwing 1000 Evo
3D tiskárna Rebel 2, Photon Mono X
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jyrry »

warhawk píše:... buďme rádi za SolidEdge CE. ...
Sehnal bych ale opravdu raději tu verzi 2021. Snad půjde ještě aktivovat. Pak dostaneš seriové číslo trvale a máš vyřešeno...

Hm, mám tu verzi 2022 co ji "rozdávali", mám se něčeho obávat?
jyrry.webnode.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od warhawk »

jyrry píše:Hm, mám tu verzi 2022 co ji "rozdávali", mám se něčeho obávat?

Ne, nemusíš se obávat. Jen po třel letech to bude po tobě chtít asi upgrade na novější verzi. License je jen na 3 roky.
Starší verze byly doživotní.

Třeba můj taťka používal AutoCad 2008 ještě v roce 2022. Pro Autodesk je takový zákazník noční můra.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“