Porucha Roto 35

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
tomaasz
Kontaktovat uživatele:

Re: Porucha Roto 35

#16 Příspěvek od tomaasz »

Ze všech výfuků pro dvoutaktní motory kukičky vždy třepáním vypadly - u dvoutaktů bych nepředpokládal otvory menší než 3mm - ten tlumič nebude mít uvnitř přepážku Baffle z tlumičů ASP a podobné, pro kuličky do 2mm neprůchodné otvory, protože by to karbon ucpal velmi rychle.
Tomáš
Leon

#17 Příspěvek od Leon »

Celeron píše:Leone, jestli jsi používal Husqarnu v těch stříhacích pytlíkách do zeměstrojů, tak před ní mě Cita varoval že to není žádná vysokootáčková syntetika. Doporučoval mě jen Motul 710. Já jsem najel hned na začátku na 2T syntetiku Denicol Kart Powerlube do vysokootáčkových kroska mašin, motokár a podobných motorů. Jinej nebo lepší v okolí tenkrát neměli.
To mý Roto má za sebou už 14 let, určitě přes 250 hodin a chodí čím dál líp. Dřív jsem lítal na uhlík PT 21/8, nyní zvláda PT 22/8 a za vlhka se i s ní trochu přetáčí, podle paměti maxima Ledka zápalka občas vybliká i 9000n/m.

Nějak nechápu... chtěl jsem ´napsat odpo . . . Pokus č.2:
Bücker má za sebou asi 130 startů bez problému a to na Vervu 100 a oil Husqarna LS+ . . ..
Je pravda, že v Bykroj není Roto, ale jakési EVO JC 30ccm . . . a 9000 netočím .

S tím Rotem - Vans 4RV jsem na dvoře udělal dvé motorovky - 2x 450ccm a .
a žádnej problém . . .
Vzletem v Let . . .
Já jen doufám, že se zrak . . . . nepodělá ještě víc.
Leon
Leon

#18 Příspěvek od Leon »

ROTO oil husqarna . . . .
Celerone, žádnej plast pytlík - to pamatuji u Fixtla, ale plast flaška 1l balení...
:-)
VTjr

#19 Příspěvek od VTjr »

Karbon lze rozpustit/změkčit vařenim v nemrznoicí směsi do chladičů automobilových motorů s hlavou z Al slitin G12 a vyšší. Teplota varu toho glykolu je kolem 150°C, takže buď na kempingovém vařiči v nějakém starém ešusu, nebo ve staré fritéze. ale ne v interiéru :!: , nejlépe někde na zahradě, no rozhodne venku, protože ty páry nejsou právě zdravé. Navíc ten glykol, ač za normální teploty prakticky nehořlavý, tak při varu se jeho páry dovedou vznítit a pomalu hořet (hoření lze snadno zabránit přikrytím hrnce pokličkou). Z karbonu se tím vařením v glykolu uvolní ty gumovité složky, co mu dodávají pevnost a houževnatost, zbydou jen měkké, křehké saze, které lze snadno mechanicky uvolnit třeba i těmi kuličkami nebo pískem. Najdi si vlákno kde jsem čistil zakarbonovaný motor MVVS 7,5 GFS RC a tohle mi tam tehdy poradil IgorB, jeho příspěvek je zde viewtopic.php?f=8&t=72347&start=15#p1222572.
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 15.10.2024 14:45, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Celeron »

Leon píše:ROTO oil husqarna . . . .
Celerone, žádnej plast pytlík - to pamatuji u Fixtla, ale plast flaška 1l balení...
:-)

Když jsem před 15 lety Roto koupil, tak Husqarna měla jednorázový balení deci podobný tomuhle.
Ten vršek se ukroutil nebo ustřihl. Prostě to ber jako fakt.
VTjr

#21 Příspěvek od VTjr »

Jinak to, že se závada projevila jaksi najednou, tedy najednou se ucpal ten tlumič, bylo nepochybně tím, že se někde vevnitř tlumiče uvolnil větší kousek karbonu a ucpal tak výtokovou trubici.
Něco podobného jsem kdysi zažil s Babetou. Stalo se mi to na cestě asi 50km od domu, kdy jsem u sebe neměl žádné nářadí, ale potřeboval jsem aspoň dojet domů (na motor, ne šlapat jako na kole). Motor mi běžel jen na volnoběh ale nechtělo se mu do otáček, respektive při zátěži vůbec netahal. Tak jsem postavil Babetu na stojan, nastartoval motor a vyturoval plyn naplno bez zátěže. To se motor rozběhl do otáček a z výtokového otvoru tlumiče začaly doslova vystřelovat kousky karbonu. Na to abych dojel domů to stačilo, ale doma jsem pak celý výfuk vyčistil, tedy ho demontoval, rozebral a pořádně vypálil petrolejem. Pochopitelně tohle by asi Tvůj hliníkový výfuk nevydržel.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem koukal na stránky ATM a ten typ, co mám se již nevyrábí. Já mám dýlku komory 220 mm průměr 58 mm, vstup 25, výstup 18 a osový držák 16 mm.
Ten jeho standard pro 25-38 ccm je delší a menší průměr, což by nebyl problém, mám trochu rezervu v koleni, jenže má vstup jen 20 mm průměr. Výfuk 40-50 ccm sice má vstup požadovaných 25 mm průměr ale je o dost delší komora a ten bych už měl problém s osazením. A taky nevím, jestli by s ním Roto 35 ccm chodilo jako s původním. Dělat nový koleno je nereálný, je naohýbaný v několika rovinách, když se vyrábělo to 25 mm, tak jsem ho musel poslat na úpravu a nakonec jsem musel s Extrou zajet do ATM.
Zkusil jsem výrobce, zda by neudělal zakázkovej podle mýho starýho. Tak se uvidí jestli jo a co za to.
VTjr

#23 Příspěvek od VTjr »

Proč nezkusíš to vaření v G12. :o To opravdu funguje! :P
A i kdybys tím vařením ten karbon vevnitř pouze zbavil těch gumo-dehtovin a kuličkami nebo pískem to pak už dál nečistil, tak zbylé měkké saze už motor sám snadno vyplive ven. Litrovka té kapaliny vyjde zanedbatelnou cenu proti novému kolenu a tlumiči. :wink:
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Celeron »

A tu G12 použít koncentrovanou a nebo naředit? Zvláštní je, že to ani jeden z automechaniků co jsem oslovil nezná a to jeden nedělá nic jinýho než motorky.
Díky!
VTjr

#25 Příspěvek od VTjr »

Koncentrovanou, tak jak je v lahvi. 8)

No, on na to přišel IgorB, nevím o tom, že by to mnozí jiní znali. Každopádně ty hliníkové hlavy válců, pokud se do nich leje správná kapalina, a ještě k tomu se používá syntetický nebo polosyntetický motorový olej, tak po rozebrání vypadají velice čistě. Sám jsem se o tom přesvědčil, když jsem na svém Formanu měnil těsnění pod hlavou válců. Jen motoráři to asi nepoužívají protože ty díly od motorek a aut jsou velmi velké a s tím jejich vařením by byl problém. Na to mají některé servisy ultrazvukové čistící vany, kam vleze i motor z kamiona.
Každopádně Igor je mnohonásobný mistr světa F2B a on na spalovacích U-akrobatech toho odlétal opravdu hodně než přešel na elektriku. No a tam v tom tarokovém režimu, kdy akrobat v rovince a klesání má směs bohatou, takže motor snižuje otáčky a v stoupavých fázích se mu směs ochudí a motor přidá, tak tam byl s karbonováním motoru vždy velký problém. Proto to taky museli neustále řešit, jak ty motory čistit. No a Igor, koumák, asi vymyslel způsob jak to dělat maximálně efektivně a neublížit přitom výbrusu motoru. No, možná to vymyslel i někdo jiný od koho to Igor převzal, to nevím, ať napíše on. :roll: Ale pokud je to jeho objev, tak by si to asi měl dát patentovat. :wink:

A pokud to budeš vařit ve staré zasrané fritéze, tak vyčistíš i tu! :mrgreen:
blembondo

#26 Příspěvek od blembondo »

To vaření v glykolu funguje a rozhodně jsem neměl G12.Já jen že na žhavíky opatlané ricinem to mám vyzkoušené ale na benzinu s synt. olejem to slyším poprvé.
guchar

#27 Příspěvek od guchar »

Když ty úsady jsou karbon - uhlík na hliníku, nejdou třeba spálit, vypálením. při vhodné teplotě? Bez poškození dílu?
VTjr

#28 Příspěvek od VTjr »

blembondo píše:To vaření v glykolu funguje a rozhodně jsem neměl G12.Já jen že na žhavíky opatlané ricinem to mám vyzkoušené ale na benzinu s synt. olejem to slyším poprvé.

Psal jsem G12 a vyšší, mně to fungovalo v G12. :P

Ale máš pravdu, že možná není karbon jako karbon. :roll:

Nicméně tohle je právě jedinečná šance to vyzkoušet. Nic hrozného se přece stát nemůže, tlumič není nikterak sofistikovanou a cennou součástkou, půjde jedině o zbytečně vyhozených pár korun za G12 a ztracený čas. I kdyby to byla Cimrmanovská slepá ulička lidského poznání, musí ji někdo prozkoumat a říct všem: "Tudy ne přátelé!" :wink: :lol: :lol:
tomaasz
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od tomaasz »

Pro Guchara - vypalování výfuků kyslíkem

Ahoj, v dávných dobách, kdy jsem jezdil na krosce 150 a 250ccm - upravený motory ČZ - jsem asi * ročně vypaloval výfuk kyslíkem. Postup následující - povolit koleno z válce, kraj zakarbonované trubky ohřát autogenním hořákem - měkký plamen (nejlépe řezací hořák - nebo velkou píšťalu) a pustit kyslík - karbon postupně hoří, výfuk v místě hoření karbonu se rozsvítí červeným žárem, tento červený pruh postupuje až ke koncovce, a samo to zhasne. Pro těsnění mezi kolenem a hořákem se použila velkoplošná tesařská podložka. Teplota je vyšší než teplota tavení hliníku, pokud bylo hliníkové těsnění mezi kolenem a tlumičem tak toto nepřežilo, a velký problém byl s chromem - když to přežil, tak hrál všemi barvami a bylo po parádě. Zkoušeli jsme chladit postřikem vodou z hadice, ale vždy to chcíplo, a hoření nejde regulovat škrcením kyslíku - také to chcípne. Plamenem bych to do hliníkového výfuku nedělal.
Tomáš
tomaasz
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od tomaasz »

Pro Guchara - vypalování výfuků kyslíkem

Ahoj, v dávných dobách, kdy jsem jezdil na krosce 150 a 250ccm - upravený motory ČZ - jsem asi * ročně vypaloval výfuk kyslíkem. Postup následující - povolit koleno z válce, kraj zakarbonované trubky ohřát autogenním hořákem - měkký plamen (nejlépe řezací hořák - nebo velkou píšťalu) a pustit kyslík - karbon postupně hoří, výfuk v místě hoření karbonu se rozsvítí červeným žárem, tento červený pruh postupuje až ke koncovce, a samo to zhasne. Pro těsnění mezi kolenem a hořákem se použila velkoplošná tesařská podložka. Teplota je vyšší než teplota tavení hliníku, pokud bylo hliníkové těsnění mezi kolenem a tlumičem tak toto nepřežilo, a velký problém byl s chromem - když to přežil, tak hrál všemi barvami a bylo po parádě. Zkoušeli jsme chladit postřikem vodou z hadice, ale vždy to chcíplo, a hoření nejde regulovat škrcením kyslíku - také to chcípne. Plamenem bych to do hliníkového výfuku nedělal.
Tomáš
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“