RDS

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Dominik.stupka

Re: RDS

#16 Příspěvek od Dominik.stupka »

Ano ano RDS jsem zavrhl, uznávám byl to jen takový hloupý nápad.
Dominik.stupka

#17 Příspěvek od Dominik.stupka »

MKfly píše:Pokud chceš co nejvíc ušetřit na váze za těžištěm, zkus použít jiné než vytištěné klapky. Třeba sendvič 0,8 vector board - klín z XPS - 0,8 vector boad a s výztuhou z 1mm uhlíkové tyčky vychází váhově velmi příznivě. Zrovna tu mám připravené dvě na upravené křídlo pro Lidl Glider.
Plocha obě dohromady 3.7dm2, délka 494mm, u kořene hloubka 45mm a 18mm na koncích. A váha krásných 12,76g

Pěkné! Ale ja nemám problém s váhou křidélek. I když je na prasáka vytisknu z pla (ptg je moc pružné) a vlepím uhlíkovou pásnici, jsem pod vahou původní balsové konstrukce. A to jsem počítal jen balsu a ta se musí ještě potáhnout. Ale chci ještě podpořit váhové rozložení takže mám odskoušen tisk lwpla s trochu větší extruzí. Zkusím oboje, dle tvůrců je pevnost a přesnost křidélek vlastně alfa a omega celeho bow konceptu.
Dominik.stupka

#18 Příspěvek od Dominik.stupka »

Jinak mě ta tvoje technologie docela zajímá, tenký vector board doma mám a 3D tiskárnu také.
Čím třeba lepíš potah na vytištěnou kostru?
A nechceš se podělit o stl ?
Máš tu někde i zajímavé DLG
Díky :-)[/quote]
Zajímavé možná, ale moc dobře zatím nelétají:)
A tohle je DLG, proto ten mazec kolem přesnosti a pevnosti křidélek.
Stl klidně, ale počkej až to dotvořím a ozkouším. Zatím jsem nikdy nedal ero na první dobrou. Vždycky se tam našla konstrukční chyba, která hold prostě vyplavala až po sestavení.
Jo a lepení - no překvapivě mi nejlíp vychází disperzní lepidlo a to dokonce herkules - kavan nic moc.
Konstrukce je z lwpla s minimální extruzí takže je to dostatečně porézní.
Důležité - tisknu to naplacáka, proto vyhledávám konstrukce které mají plochý spodek jako při stavbě balsy na rovné podložce.
Můžeš si pak dovolit fakt malou ekxtruzi i tak je vysledek pevný při tom lehoučký.
Přílohy
Snímek obrazovky 2023-09-11 v 13.29.13.png
MKfly

#19 Příspěvek od MKfly »

Zajímavé možná, ale moc dobře zatím nelétají:)

A co to znamená že moc dobře nelétají?
Podle toho co popisuješ s váhou ani tuhostí problém nemáš.
Pak už zbývá snad jen nevhodná poloha těžiště.
Klapky - když jsem si to zkusmo počítal tak ty moje vychází proti balsovým (jen dřevo 120g)
váhově asi na polovinu ale tištěné budou určitě tužší a přesnější.
Já mám co se týče samokřídel zatím zkušenost jen s Alulou a ta se mi na házení moc neosvědčila s motorem je to teď mnohem lepší.
Vytisknutý mám teď její klon LouLou :
https://3d-printz.at/produkt/loulou-dnac-900-download/
ale zatím nebyl ve vzduchu a váhově nevychází moc dobře.
Ta vnitřní kostra je až moc bytelná, mám chuť to vytisknout znova na tvůj způsob a tištěný potah nahradit vector boardem.
A tady se můžeš zdarma inspirovat a zkusit jak to létá konkurenci:
https://3d-printz.at/produkt/zet-zwo-download/
No a na tohle se chystám:
https://3d-printz.at/produkt/argon-1500-download/
Přílohy
Argon.jpg
Zet-Zwo.jpg
Lou Lou.png
Dominik.stupka

#20 Příspěvek od Dominik.stupka »

MKfly píše:Zajímavé možná, ale moc dobře zatím nelétají:)

A co to znamená že moc dobře nelétají?
Podle toho co popisuješ s váhou ani tuhostí problém nemáš.
Pak už zbývá snad jen nevhodná poloha těžiště.
Klapky - když jsem si to zkusmo počítal tak ty moje vychází proti balsovým (jen dřevo 120g)
váhově asi na polovinu ale tištěné budou určitě tužší a přesnější.
Já mám co se týče samokřídel zatím zkušenost jen s Alulou a ta se mi na házení moc neosvědčila s motorem je to teď mnohem lepší.
Vytisknutý mám teď její klon LouLou :
Ta vnitřní kostra je až moc bytelná, mám chuť to vytisknout znova na tvůj způsob a tištěný potah nahradit vector boardem.
A tady se můžeš zdarma inspirovat a zkusit jak to létá konkurenci:
https://3d-printz.at/produkt/zet-zwo-download/
No a na tohle se chystám:
https://3d-printz.at/produkt/argon-1500-download/

U toho Prince bych počkal, dost se pro mou technologii nadchnul a požádal jestli ji může použít, tak předpokládám
že neco vypustí. Ale jinak ma fakt vymakaný křídla, tak jsem vlastně začal. Kluk chtěl k vánocům tiskárnu a já pak na netu narazil na toho 3dprince:) Ale prostě současná používavá technologie 3d tisku modelů je fakt spíš pro makety i s nejtama a pinďourem u pilota.
Jinak oni ty mé křidla létají, ale než abych to dolaďoval tak se nadchnu pro jinou podle mne lepší konstrukci.
Přílohy
Part-Studio-1.jpg
_RAW8922.jpg
Dominik.stupka

#21 Příspěvek od Dominik.stupka »

MKfly píše:Vytisknutý mám teď její klon LouLou :

Ještě k tý loulitě - dost pomuže když nahradíš ten nesmyslně těžký ocas za balsový lehoučký - dost to pomůže
aspoň si trochu polétáš než ji rozštípneš o tlustčí stéblo slámy:) Ale prostě je to těžký a ten argon bude to samí, počkej třeba to předělá.
A nebo ho popíchni jestli to třeba už nezkouší podle Dominikovi vectorboard technologi, on už bude vědět.
Naposledy upravil(a) Dominik.stupka dne úte 12.09.2023 12:53, celkem upraveno 1 x.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jyrry »

Jaká měrná hmotnost se dá očekávat od vypěněného LW PLA?
Podle toho co tu čtu že to hmotnostně vychází napůl než z balzy, tak třeba 50-60g/dm3 ?
jyrry.webnode.cz
MKfly

#23 Příspěvek od MKfly »

U toho Prince bych počkal, dost se pro mou technologii nadchnul a požádal jestli ji může použít, tak předpokládám
že neco vypustí. Ale jinak ma fakt vymakaný křídla, tak jsem vlastně začal. Kluk chtěl k vánocům tiskárnu a já pak na netu narazil na toho 3dprince:) Ale prostě současná používavá technologie 3d tisku modelů je fakt spíš pro makety i s nejtama a pinďourem u pilota.
Jinak oni ty mé křidla létají, ale než abych to dolaďoval tak se nadchnu pro jinou podle mne lepší konstrukci.

Tak to je paráda jestli máš takovou spolupráci s tím 3dprince :-)

A jak ti u té tvé technologie vlastně vychází přibližně plošné zatížení křídla?
Naposledy upravil(a) MKfly dne úte 12.09.2023 13:17, celkem upraveno 1 x.
MKfly

#24 Příspěvek od MKfly »

Dominik.stupka píše:Ještě k tý loulitě - dost pomuže když nahradíš ten nesmyslně těžký ocas za balsový lehoučký - dost to pomůže
aspoň si trochu polétáš než ji rozštípneš o tlustčí stéblo slámy:) Ale prostě je to těžký a ten argon bude to samí, počkej třeba to předělá.
A nebo ho popíchni jestli to třeba už nezkouší podle Dominikovi vectorboard technologi, on už bude vědět.

No já i na té Alule mám směrovku podle toho jak potřebuji zrovna pohnout s těžištěm.
Originál EPP má 8,4g , z 5mm vector boardu má 4,68g (a to už bude nejspíš méně než by měla balsová), 6mm depron s trochu sraženou hranou má 3,53g a z nedostižného 5 mm EPP má už jen 1,86g. Ta poslední není žádný aerodynamický zázrak ale na letové vlastnosti to viditelný vliv nemá.
Vlastně i celý trup na tu LouLou bych nejraději vzal z nějakého malého EPP házedla pro děti.
Dominik.stupka

#25 Příspěvek od Dominik.stupka »

[quote="MKfly"][/quote]
Ne to je jak nakonec zjistíš celý špatně - počkej si na něco s vector boardem - já už tisknu, nevím jak Princ
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od TomasC »

jyrry píše:Jaká měrná hmotnost se dá očekávat od vypěněného LW PLA?
Podle toho co tu čtu že to hmotnostně vychází napůl než z balzy, tak třeba 50-60g/dm3 ?

https://3dlabprint.com/shop/polylight-1 ... a-natural/
tam píšou, že na 1kg cívce je 335metrů materiálu o průměru 1,75mm. Tak mi základní hustota vychází na 124g/dm3. Pokud se vypění na 200%, což je dosažitelné, tak se opravdu dostanu na cca 60g/dm3.

Pokud by jsi si chtěl ohmatat letadlo, tak se můžeme domluvit.
Dominik.stupka

#27 Příspěvek od Dominik.stupka »

MKfly píše:

104093.782 mm2 pulka křidla tedy x2 a mělo to i s vyvážením 300g tak si to spočítej:)
Dominik.stupka

#28 Příspěvek od Dominik.stupka »

TomasC píše:
https://3dlabprint.com/shop/polylight-1 ... a-natural/
tam píšou, že na 1kg cívce je 335metrů materiálu o průměru 1,75mm. Tak mi základní hustota vychází na 124g/dm3. Pokud se vypění na 200%, což je dosažitelné, tak se opravdu dostanu na cca 60g/dm3.

Pokud by jsi si chtěl ohmatat letadlo, tak se můžeme domluvit.

Díky nechtělo se mi to počítat. A já pěním, díky tomu jak to tisknu, jako ďas. U konstrukce křídla tisknuté na plocho až 0,35 extruze.
Což by mělo být 215%. Ale mám jen endra tak bůch ví jak to je. Zatím celá konstrukce u tohoto konkrétniho křídla je pod 60g. tedy bez klapek náběžky a konečků křídel. Tam to bude asi 24g klapky 10g náběžka z ptg a konce křídel taktéž z ptg taky kolem 10g
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od jyrry »

TomasC píše:... se opravdu dostanu na cca 60g/dm3...
Docela dobrý. A co tuhost? Ta s balzou asi srovnatelná nebude; něco jsem nedávno osahával a je to taková guma, musí se tomu podřídit konstrukce, předpokládám.

Dominik.stupka píše:104093.782 mm2
No, plocha asi ne... ptám se na objem.
jyrry.webnode.cz
MPml

#30 Příspěvek od MPml »

jyrry píše:Docela dobrý. A co tuhost? Ta s balzou asi srovnatelná nebude; něco jsem nedávno osahával a je to taková guma, musí se tomu podřídit konstrukce, předpokládám.

No, plocha asi ne... ptám se na objem.

No tak to bude trochu :) gumový.
To se dá celkem úspěšně řešit
https://www.youtube.com/watch?v=oXBFwCDtGAE
:D
Odpovědět

Zpět na „Větroně“