Jakou soupravu ( vysílač ) od FrSky, rady, fígle

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Odpovědět
Zpráva
Autor
prikrylm

Re: Jakou soupravu ( vysílač ) - rady, recenze

#16 Příspěvek od prikrylm »

Výcuc z následujícího:
- nějaké reakce :)
- když chci bezkonkurenční poměr možnosti/cena a případně se nechci vázat na jeden komunikační protokol (výrobce přijímačů) tak OpenTX / Er9X / možná Deviation - ty moc neznám, DEVO jsem měl akorát 7.

Takže podrobněji:

VTjr píše:Ano, to má. 8) I když na to, jak se rozepsal, popil docela dost, řekl bych přimĕřenĕ.
...

No jo, alkoholová euforie. Mě stačí málo. :)

Ke kvalitě jsem se zmínil jen jednou větou, ale zmínka o hall senzorech (HS) mě ještě přivedla na myšlenku.

HS dneska cpou do vysílaček snad "úplně všichni". Za mě moc nechápu, proč to nedělali dřív. Nějaké argumenty tu sice zazněly, ale spíš takové záchvěvy.
Z mého pohledu je libovolná "totálně šitózní" soustava HS-magnet, která přežije 2h provozu (do té doby se projeví ošklivé závady) minimálně srovnatelná se špičkovými mechanickými potenciometry. A to se bavíme o cenách +- 10-20 Kč za HS soustavu proti 200-300 (i víc) Kč za potenciometr.

Na vybrané, špičkové soustavy HS-magnet, které mohou být kolem 200 Kč (i když nevím, jak by se tak vysoké ceny dosáhlo) pak žádný potenciometr nemá. Zase budou námitky, ale výhody HS jsou natolik převažující, že námitky nebudou důležité. Neboli proč by JETI strkali HS do svých špičkových soustav, když by byly nějaké potenciometry lepší?

Co z toho vyplývá? - to je ten výsledek úvahy -

Dnes se dají koupit levné vysílače s HS joysticky/páčkami. Např. Jumper T8SG V2.0 Plus nebo FrSky Taranis X9 Lite.

FrSky zmiňuju jednak proto, že jsem se mu upsal, jednak proto, že servisem, který poskytuje se u nás může pochlubit málokterý dodavatel vysílaček - osobní zkušenost. Navíc umí obsloužit níže zmíněné MPM moduly.

Jumper zmiňuju kvůli tomu, že je "nativní" výjimkou v tom "upsat se jednomu protokolu". Spolu s ním se tomuto "upisování" vymyká i použití multiprotokolového modulu.

Podrobně je popisuje člověk znalejší ve vlákně "Jumper 4in1 Multiprotokolový Modul". (MPM) Popis vypadá složitě, ale nakonec jde o to zastrčit modul do vysílačky (pokud už není uvnitř jako v Jumperu) v menu zvolit protokol, spárovat s přijímačem a v podstatě se může lítat.

Jumper má tento modul interně v sobě. Takže tohle je cesta, jak se neupsat jednomu protokolu. Vypadne dodávka Graupnerů? Nevadí. MPM (jumper nebo multimodul modul v rádiu) umí jak Graupnery, tak třeba Flysky. Narazím na levné DSMX přijímače? MPM můžu použít taky. Líbí se mi nějaký BNF (třeba Blade mCP x), MPM opět nemá problém, E010? Zase můžu ovládat stejnou vysílačkou.

A tady se oklikou vracím k "fenoménu" OpenTX. A já tvrdím, že pokud člověk nemá zkušenosti s žádnými počítačovými systémy, tak OpenTX je stejně složitý (jednoduchý) na naučení, jako systémy jiné. Tzn, pokud nepočítám nastavení MODE, času a jiných blbin na vysílačce s OpenTX lítám na stejné "4 kliky" v menu jako s ostatními systémy. Viz např. "OpenTX (nejen) pro bagristy".

(pro jednoduchost to tady utnu. Ještě jsem chtěl cosi napsat, ale zapomněl jsem co. Já si časem vzpomenu. :) )
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
1polo1

#17 Příspěvek od 1polo1 »

FlySky FS i6, dobra volba, ale skorej by som uprednostnil Jumper T12, ak by bolo viac penazi , tak Jumper T16.
VTjr

#18 Příspěvek od VTjr »

prikrylm píše:Výcuc z následujícího ...
...
(pro jednoduchost to tady utnu. Ještě jsem chtěl cosi napsat, ale zapomněl jsem co. Já si časem vzpomenu. :) )

Stejně obdivuji ten Tvůj přehled, co všechno jsi tady shrnul na tak malou plochu. :o To by si zasloužilo podrobnĕji a komplexnĕ zpracovat jako článek do časopisu. :wink:
Já se v tom zdaleka tak neorientuji. :(
Tedy, ono je to tak, že já se pokaždé stanu dočasnĕ "expertem" když nĕco významnějšího kupuji. Když potřebuji nové auto, zjišťuju, studuji - stanu se dočasným "expertem" přes auta, když kupuji pračku, myčku, kuchynský robot - "expertem" přes bílou techniku. Stejnĕ tak když kupuji počítač, televizor, atd. Ale jakmile to koupím, tak můj zájem o danou oblast opadne, zabývám se jinými věcemi, no a než to musím kupovat znovu, tak při dnešním překotném pokroku pokaždé znovu zjistím, že mi zas ujel vlak, všechno je už jinak a z toho dřívĕjšího nezbyl kámen na kameni, vše musím nastudovat nanovo. :cry: A to je s přibývajícím vĕkem stále víc a víc vyčerpávající. :|
Dokonce i v oblasti v níž pracuji, podnikám (laserové technologie, ale s nimi související i IT), pokud nechodíš pravidelnĕ na výstavy a nesleduješ aspoň tu reklamní literaturu (nĕkdy i tu spamovou), tak si ani nevšimneš jak jsi najednou 100 let za opicema. :mrgreen:
V jistém smyslu trochu závidím lidem, kteří pracují v odvĕtvích, kde je situace statičtĕjší. Přece jen v stavebnictví nebo strojírenství to jde aspoň trochu pomaleji. :P
No a vysílačku, tu jsem už dávno nekupoval. :roll:
U Tebe mám ale pocit, jako bys je kupoval dennĕ. :lol: :lol: :lol:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
prikrylm

#19 Příspěvek od prikrylm »

VTjr píše:Stejně obdivuji ten Tvůj přehled, co všechno jsi tady shrnul na tak malou plochu. :o To by si zasloužilo podrobnĕji a komplexnĕ zpracovat jako článek do časopisu. :wink:
....
U Tebe mám ale pocit, jako bys je kupoval dennĕ. :lol: :lol: :lol:

(Udělat z toho článek, tak to nikdo nečte.)

Je tu možnost interpretovat takový výlev jako to, že mi zavřeli hospody, tak se musím někde vykecat.

Pak jsem děsně ješitný a snažím se na tom, co nemám najít "chlup", abych mohl taky trochu "poplivat to, co mi jiní cpou" - funguje to akorát na "načechrání vlastního ega" jinak je to úplně k h... Nic méně je v tom spousta přečtených manuálů a nějaká skouknutá videa. Každá motivace ke vzdělávání je dobrá. :)

Nějaké vysílačky jsem skutečně koupil. Třeba jsem si chtěl hrozně zkusit přidělat řízené podsvícení a vibrace do TH-9X. To se mi dokonce povedlo 2x (podle mě je, za ty peníze, TH-9X a klony asi nejpovedenější netelemetrická vysílačka na trhu - pokud se do ní nahraje OpenTX). Na obou jsem si pohrál a zase prodal.

Pak jsem si hrozně chtěl vyzkoušet Auroru a její touchscreen. Tak jsem ji koupil a vyzkoušel - HW slušný, FW žalostný. Taky už mám kupce.

Pak jsem chtěl vyzkoušet FS i6 (tu co si autor vlákna vybral jako kandidáta). Žejo telemetrie, dokonce umí AFHDS 2 i AFHDS 2A - takže velký výběr v přijímačích. Za tu cenu, pecka. Jak je na tom její HW netuším, protože jsem z druhé ruky místo FS-i6 koupil FS-T6. Takový pěkný omyl, ale bylo to asi za 300 Kč i s přijímačem nebo tak něco.

FS-T6 je vcelku "hloupá" 6ch vysílačka se std firmwarem nevábného vzhledu, nic méně použitelným nastavením na kdeco. Ale existoval jakýsi klon er9x, který z vysílačky dělá 8ch s velmi variabilním nastavením. Vzhledem k tomu, že alternativní FW sice nějak fungoval, ale nebylo (není) to úplně ono, tak jsem zkoumal, jestli by se na to někdo nechtěl podívat. Nakonec mě sky59, který se mi snažil pomoct, namotivoval tak, že jsem se pustil do úprav. Podrobnosti viz odkaz výš.

Pak jsem kuchal nějaké volantovky a dělal z 27MHz 2.4GHz.

Pak jsem "zrušil záruku" jedné FrSky X9-lite a vyrobil z ní volantovku.

Všechno vesměs levné záležitosti.

Chtěl bych zkusit i nějaké ty Futaby T16, T18, ale za ty peníze se dost bojím zklamání, navíc si nejsem jistý, jestli bych je pak případně dokázal prodat. Ale třeba se najde šílenec, co mi ji chvíli půjčí. :-D

Hodně se mi líbila videa, kde představují nastavování na nějakých posledních JETI, to je ale totálně mimo můj rozpočet. Nic méně jedna z mála značek, co umožňuje uživatelům psát vlastní skripty do vysílačky*.

Ještě nesmím zapomenout na sympatie k Multiplexu.

Jak to tak po sobě čtu, tak jsem se v těch vysílačkách skutečně docela šťoural.
Navíc jsem se skrze vysílačky "vyzbrojil" slovem "superheterodyn". Vynález tuším více, jak sto let starý, o němž dokázali borci používající FM vysílače vychrlit všechno i těsně po probuzení mezi 2 a 3h ranní. Technologie superhet se používá stále, ale kolik lidí o ní ví?

(zase raději stačí)

----
* Když jsem si pořizoval vysílačku, chtěl jsem něco univerzálního. Skripty ve vysílačce dělají univerzálnost prakticky neomezenou. O univerzálnosti ale zase jindy.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jyrry »

prikrylm píše:... snažím se na tom, co nemám najít "chlup", abych mohl taky trochu "poplivat to, co mi jiní cpou" - funguje to akorát na "načechrání vlastního ega" jinak je to úplně k h... Nic méně je v tom spousta přečtených manuálů a nějaká skouknutá videa. ...

Jen pro zajímavost - jaké ochlupení jsi našel na systému Gr/SJ HoTT, pokud jsi ho taky podrobil tortuře?
jyrry.webnode.cz
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od ddano007 »

prikrylm píše:...A tady se oklikou vracím k "fenoménu" OpenTX. A já tvrdím, že pokud člověk nemá zkušenosti s žádnými počítačovými systémy, tak OpenTX je stejně složitý (jednoduchý) na naučení, jako systémy jiné. Tzn, pokud nepočítám nastavení MODE, času a jiných blbin na vysílačce s OpenTX lítám na stejné "4 kliky" v menu jako s ostatními systémy. Viz např. "OpenTX (nejen) pro bagristy"...

1, Vzhľadom na to, že autor vlákna hneď na začiatku napísal, že
marina píše:... Myslím, že bych měl problémy se složitým programováním. Řadím se již mezi pamětníky a nepatřím mezi špičkové piloty. Dosud používám starou osvědčenou 4 kanálovou Futabu na 35 Mhz...

tak by som ho do spárov OpenTX rozhodne bez upozornenia nehnal. Je niečo iné naklikať na 4 kliky model, a niečo iné tomu rozumieť. Ja viem, že je tu dosť ľudí aj vo vyššom veku a zvládajú OTX, ale rozhodne má OTX inú logiku ako "bežné" rádio, minimálne to chce to pozrieť si zopár videí, aby dotyčný vedel do čoho ide.
2, V prípade MTM je dobré tiež upozorniť na nižšší výkon pri FrSky protokole - zjednodušene povedané - keďže to chce pre vetrone. Síce som štyri roky lietal TG9X s FrSky DJT modulom, ktorý má tiež výstupný výkon len okolo 60mW a nemal so s tým žiadne problémy ani pri vetroňoch, ale ako sa hovorí: bomzovať sa nemá, ale hlásiť sa to musí :mrgreen:
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od ufon13 »

YenyaKas píše:
Není to naopak? Podle mě Turnigy je obchodní značka Hobbykingu, podobně jako třeba mají některé supermarkety různé cizí výrobky i pod svojí značkou. A FlySky je výrobce, který to Hobbykingu dodává i pod jejich značkou.

asi máš pravdu nevím, prostě obě jsou dobré a řekl bych že vzhledem k ceně i nadmíru vybavené a spolehlivé.
LV
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od LV »

prikrylm píše:
Chtěl bych zkusit i nějaké ty Futaby T16, T18, ale za ty peníze se dost bojím zklamání, navíc si nejsem jistý, jestli bych je pak případně dokázal prodat. Ale třeba se najde šílenec, co mi ji chvíli půjčí. :-D

T18 (16) nie sú rádiá pre teba. Totálna nuda. Tam proste nič nenakóduješ. To, čo tam je je konečná...
Ale možno raz, keď ťa prestane baviť nekonečné bastlenie a vysedávanie pri programovaní rádia cez PC, dospeješ a konečne zistíš, že SW má vyzerať presne tak ako u Futaby či Jeti. OS je pre tých čo si stavajú pozemnú techniku či lodičky. Tam si Futaba ani Jeti neškrtne.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
blembondo

#24 Příspěvek od blembondo »

Je opravdu tak těžké pochopit že k jednomu cíli může vézt více cest?Nebo že právě ta cesta je ten cíl?OTX opravdu není pro každého.Hlavně není s dovolením pro "konzervativní".Prostě je třeba se smířit s tím že není jen ta jedna moje cesta...Tedy pokud se necítím jako pupek světa. :)
prikrylm

#25 Příspěvek od prikrylm »

ddano007 píše:... minimálne to chce to pozrieť si zopár videí, aby dotyčný vedel do čoho ide
Může si dokonce libovolnou OTX vysílačku zkusit "proklikat" v PC aniž by ji kupoval. Stačí sáhnout Companion, vybrat vysílačku a pohrát si.

- to sem moc nepatří, ale když už -
LV píše:T18 (16) nie sú rádiá pre teba. Totálna nuda. Tam proste nič nenakóduješ. To, čo tam je je konečná...
Jako že už není, co vymýšlet? :) Jo, že by se měly zrušit patentové úřady, protože vše už bylo vymyšleno, už tu taky bylo.

LV píše:Ale možno raz, keď ťa prestane baviť nekonečné bastlenie a vysedávanie pri programovaní rádia cez PC, dospeješ a konečne zistíš, že SW má vyzerať presne tak ako u Futaby či Jeti.
Ale proč? Co když lítám u rybníka a v mezičase si chci pustit lodičku? Nesmím? Nebo si mám k vůli chvilkové zábavě zbytečně kupovat další rádio? Nebo tyhle rádia už nejsou pro zábavu? To by bylo majitele třeba politovat.
Nebo je to jen pláč nad tím, že levnější zařízení umí i něco, co by se ti na tvé oblíbené Futabě hodilo?

LV píše: OS je pre tých čo si stavajú pozemnú techniku či lodičky. Tam si Futaba ani Jeti neškrtne.
A to jako proč?... Že ty jsi nečetl návod! :lol:
prikrylm

#26 Příspěvek od prikrylm »

jyrry píše:Jen pro zajímavost - jaké ochlupení jsi našel na systému Gr/SJ HoTT, pokud jsi ho taky podrobil tortuře?

Graupnery mě tak nějak minuly. Takže nemůžu plivat.

I když, plival jsem někdy? Akorát jsem psal, že to co umí XY, umí totok taky a ještě stojí desetinu....
Není špatných vysílaček, jsou jen různě nároční majitelé.... a pak majitelé, co závidí více možností za méně peněz a musí si vynaložené peníze nějak obhájit (aspoň před sebou)?
LV
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od LV »

prikrylm píše:Ale proč? Co když lítám u rybníka a v mezičase si chci pustit lodičku?

Môžeš, čo by nie. Preto pre teba OTX.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
marina

#28 Příspěvek od marina »

Tak po všem tom přečtení všech příspěvků, za což děkuji, moc moudrý nejsem. Docela dobrý dojem nakonec asi na mě dělá ta FlySky-I6, ale ta cena - ta je dost podezřelá, ale možná do toho půjdu. Ještě bych využil těch zkušenějších, jak je to s tou telemetrií? Nechám se polopaticky poučit. IQ mám průměrné, ale nemám s tímhle zkušenosti. myslím, že to může být dobrá věc. Když už nic jiného , tak aspoň vědět v jakém stavu jsou baterky v modelu. Zároveň je určitě dobré pohlídat si sílu signálu, ale to jsem u FlySky nenašel. Pokud někdo můžete dát nějakou radu, budu rád.
prikrylm

#29 Příspěvek od prikrylm »

U FlySky-I6 dělá cenu (podle mě) jednak mechanické zpracování a možná i nějaká politika. Mechanicky určitě nevydrží tolik, co 10x dražší Futaba, to je asi jasné.

Telemetrie je "jen" posílání informací z přijímače do vysílače. Asi všechny přijímače posílají informace o napětí napájení přijímače a něco o intenzitě/stavu přijímaného signálu. Přijímač FS iA6B tyhle údaje vysílá taky, takže asi bude nějaká cesta, jak je na i6 zobrazit.
Na další údaje z paluby je pak potřeba dodat čidla (teplota, napětí na baterii, otáčky, výška...) čidla se zapojí do extra konektoru na přijímači a pak přijímač posílá hodnoty z čidel do rádia. Rádio dodané údaje zobrazí případně nějak reaguje na limitní hodnoty.

Na pilotovi je, jak na poskytnuté informace zareaguje.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od jyrry »

prikrylm píše:... Na pilotovi je, jak na poskytnuté informace zareaguje.

A taky záleží na tom jak mu je vysílač podá; nedá se pořád zírat na displej, je nutné sledovat model a řídit.

Za mě - po první euforii z telemetrie jsem do čidel a krabiček nastrkal fůru peněz, pak během času jsem něco prodal, něco leží v šuplíčkách a jen v některých érech sleduji (spíš pro zábavu) napětí pohonných baterek, současné verze přijímačů mého systému to umí i bez dalších serepetiček, stačí dělič na vstupu. Létám na čas, na info z nabíječek a na hlavu.
Teplotu reglu i baterek otestuji už na zemi, abych předešel nějakému divení při letu. To samé otáčky.
Výšku jsem si měřil jen několikrát, taky spíš pro informaci a zábavu. Pokud bych létal větroně, asi bych vario využíval.
Sílu signálu jsem neměl potřebu nějak sledovat, prostě to funguje na vzdálenosti kam já létám.
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“