- nějaké reakce
- když chci bezkonkurenční poměr možnosti/cena a případně se nechci vázat na jeden komunikační protokol (výrobce přijímačů) tak OpenTX / Er9X / možná Deviation - ty moc neznám, DEVO jsem měl akorát 7.
Takže podrobněji:
VTjr píše:Ano, to má.I když na to, jak se rozepsal, popil docela dost, řekl bych přimĕřenĕ.
...
No jo, alkoholová euforie. Mě stačí málo.
Ke kvalitě jsem se zmínil jen jednou větou, ale zmínka o hall senzorech (HS) mě ještě přivedla na myšlenku.
HS dneska cpou do vysílaček snad "úplně všichni". Za mě moc nechápu, proč to nedělali dřív. Nějaké argumenty tu sice zazněly, ale spíš takové záchvěvy.
Z mého pohledu je libovolná "totálně šitózní" soustava HS-magnet, která přežije 2h provozu (do té doby se projeví ošklivé závady) minimálně srovnatelná se špičkovými mechanickými potenciometry. A to se bavíme o cenách +- 10-20 Kč za HS soustavu proti 200-300 (i víc) Kč za potenciometr.
Na vybrané, špičkové soustavy HS-magnet, které mohou být kolem 200 Kč (i když nevím, jak by se tak vysoké ceny dosáhlo) pak žádný potenciometr nemá. Zase budou námitky, ale výhody HS jsou natolik převažující, že námitky nebudou důležité. Neboli proč by JETI strkali HS do svých špičkových soustav, když by byly nějaké potenciometry lepší?
Co z toho vyplývá? - to je ten výsledek úvahy -
Dnes se dají koupit levné vysílače s HS joysticky/páčkami. Např. Jumper T8SG V2.0 Plus nebo FrSky Taranis X9 Lite.
FrSky zmiňuju jednak proto, že jsem se mu upsal, jednak proto, že servisem, který poskytuje se u nás může pochlubit málokterý dodavatel vysílaček - osobní zkušenost. Navíc umí obsloužit níže zmíněné MPM moduly.
Jumper zmiňuju kvůli tomu, že je "nativní" výjimkou v tom "upsat se jednomu protokolu". Spolu s ním se tomuto "upisování" vymyká i použití multiprotokolového modulu.
Podrobně je popisuje člověk znalejší ve vlákně "Jumper 4in1 Multiprotokolový Modul". (MPM) Popis vypadá složitě, ale nakonec jde o to zastrčit modul do vysílačky (pokud už není uvnitř jako v Jumperu) v menu zvolit protokol, spárovat s přijímačem a v podstatě se může lítat.
Jumper má tento modul interně v sobě. Takže tohle je cesta, jak se neupsat jednomu protokolu. Vypadne dodávka Graupnerů? Nevadí. MPM (jumper nebo multimodul modul v rádiu) umí jak Graupnery, tak třeba Flysky. Narazím na levné DSMX přijímače? MPM můžu použít taky. Líbí se mi nějaký BNF (třeba Blade mCP x), MPM opět nemá problém, E010? Zase můžu ovládat stejnou vysílačkou.
A tady se oklikou vracím k "fenoménu" OpenTX. A já tvrdím, že pokud člověk nemá zkušenosti s žádnými počítačovými systémy, tak OpenTX je stejně složitý (jednoduchý) na naučení, jako systémy jiné. Tzn, pokud nepočítám nastavení MODE, času a jiných blbin na vysílačce s OpenTX lítám na stejné "4 kliky" v menu jako s ostatními systémy. Viz např. "OpenTX (nejen) pro bagristy".
(pro jednoduchost to tady utnu. Ještě jsem chtěl cosi napsat, ale zapomněl jsem co. Já si časem vzpomenu.