Lipo po havarii

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
kocour
Kontaktovat uživatele:

Re: Lipo po havarii

#16 Příspěvek od kocour »

JosefSvejk píše:Slaná voda není jediný způsob. Je jedno, jak baterku vybiješ, můžeš použít třeba rezistor, žárovku. Výsledkem by ale měla být baterka s nulovým potenciálem. Zkrátka vezmeš malý kyblík, do něj naliješ roztok vody se solí a do něj vhodíš akumulátor.

Prosím, jaká koncentrace ? Delší dobu se na tu likvidaci v solném roztoku chystám, ale nevím nic konkrétního. Kolik soli na litr vody, jak dlouho přibližně trvá vybití atd.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
automet

#17 Příspěvek od automet »

Prehnal by som jej telom na záhrade nejaký klinec pre vedecké účely :D
RonyV

#18 Příspěvek od RonyV »

Nebudu lhát, že se mi v hlavě nehonila myšlenka, jí teda už při tom vyřazení z provozu zkusit třeba prosktřelit z bezpečné vzálenosti brokem ze vzduchovky... :mrgreen:
coro

#19 Příspěvek od coro »

kocour píše:Prosím, jaká koncentrace ? Delší dobu se na tu likvidaci v solném roztoku chystám, ale nevím nic konkrétního. Kolik soli na litr vody, jak dlouho přibližně trvá vybití atd.

V praxi sa zistilo, že v slanej vode a možno s pomocou prechodu elektriny, vývody lipolky odhnijú skorej než by sa stihla vybiť. Takže to je jedno.
Slaná = dobre vodivá - len trochu, a len preto že destilka by bola nevodivá, možno sa to píše preto že by to mohlo vybíjať rýchlejšie ale je to tiež jedno.

Pichnúť klinec cez vyradzovanú lipolku môže byť podľa mňa poučné - na zistenie ako je na tom, pretože niektoré sú na zapálenie náchylnejšie a iné horieť takmer nechcú.
Samozrejme ale bude rozdiel, či je nabitá alebo vybitá - tá energia je nezanedbateľná a ak sa má uvoľniť za 10 sekúnd, malo by to byť vidno.
Stále si myslm že ak lipolka nikdy nebola ani minimálne neprebíjaná a bola aj kvalitne vyrobená, horieť by nemala chcieť - aspoň nie nijak ochotne. Ak blafne pri prvom stretnutí s klincom, bral by som to ako varovanie (občas pokusným modelom šupnem do zeme.. ide leto, bude všade suchá tráva/slama..)
Woita
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Woita »

kocour píše:Prosím, jaká koncentrace ? Delší dobu se na tu likvidaci v solném roztoku chystám, ale nevím nic konkrétního. Kolik soli na litr vody, jak dlouho přibližně trvá vybití atd.

Nedávno jsem jednu utopil. Sklenice, do půlky plná, cca 2 - 3 lžičky soli. Baterku jsem vysvlíknul z kabátku (stejně byl natržený, kaámoš zapíchnul akro větroně do země). Ustříhnul jsem konektory a drátama směrem dolů šup s tím do vody. Pěkně to bublalo, večer zahájeno, do rána bylo po boji.
IMG_6294[1].JPG

Jenom pokud bys stříhal konektor tak jako já, tak bacha aby byly tak ustřižené aby se nemohly v žádném případě dotknout. (tj. jeden delší a jeden kratší). Mě bylo líto ten konektor nechat sežrat od soli.
Lepší by byla myslím větší nádoba a plná tak, aby se baterka celá potopila (kvůli bezpečnosti).
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Blurcak
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Blurcak »

Jj bubla a dovi co se stama vypařuje. Bezpecne to bude možna tak ve 30l sudu plnem vody. Kdyz to bafne tak voda bude urcite vsude.
Jinak se misto odporu da pouzit i zarovka. A pokud nekdo nutne potrebuje koupani ve slane vode tak to je idealni dovolena u more
To vyhnije, a kdyz ne tak na to hodime SPcko(s.re pere)
Woita
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Woita »

Blurcak píše:Jj bubla a dovi co se stama vypařuje. Bezpecne to bude možna tak ve 30l sudu plnem vody. Kdyz to bafne tak voda bude urcite vsude.
Jinak se misto odporu da pouzit i zarovka. A pokud nekdo nutne potrebuje koupani ve slane vode tak to je idealni dovolena u more

Chlór, vodík a vzniká louh:
http://pokusy.upol.cz/skolni-pokusy/ele ... u-nacl-65/

k tomu moři to není špatný nápad, tak až někdo pojedete na dovču, dejte vědět, přibalíme mu do batohu pár načatých LiPolek. Hlavně aby to neblaflo v letadle, tak raději někdo kdo pojede do Chorvatska autem :D
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od jyrry »

Je nějaký problém nebo pádný důvod proč to nevybíjet třeba odpůrkem 100 Ohm, uloženo někde na betoně? Než si doma zařizovat domácí moře...
jyrry.webnode.cz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Woita »

jyrry píše:Je nějaký problém nebo pádný důvod proč to nevybíjet třeba odpůrkem 100 Ohm, uloženo někde na betoně? Než si doma zařizovat domácí moře...

Pro mě je pádný důvod, že doma nemám beton. Skleničku mám v kredenci :wink:
Joza

#25 Příspěvek od Joza »

Na nastavování/seřizování vrťasu uuuplne v pohode. Jsi u toho, je to na zemi...-nevidim problem. Se slanou vodou brzdi, neni nad to si uzit ty cmoudiky po pichnuti sroubovakem :lol: :lol: :lol: slana voda te zbytecne pripravi o nejaky to chvilkovy vzruso a vuni lesniho ovoce.
RonyV

#26 Příspěvek od RonyV »

Tak na základě zdejší komentů to provedu asi takto. Baterku zkusím párkrát prohnat cyklem nabití a vybití v garaži. Pokud se nebude dít nic podezřelého, tak ji nechám aspoň na zdroj proudu při štelování heliny atd.
To poškození se mi nezdá tak extrémní, že bych jí musel hned dnes zakopat min. 30cm do země.
Zničit jí mohu kdykoliv.
automet

#27 Příspěvek od automet »

Tak proti čmoudíkum treba ísť do exteriéru :D
coro

#28 Příspěvek od coro »

Woita píše:... Mě bylo líto ten konektor nechat sežrat od soli..

Neodpustím si piatkové podpichnutie - solíš takzvanou Lučavkou Kráľovskou, alebo nejakým ešte výživnejším pokladom? :)
Lebo _zlateným_ konektorom by nejaká soľ mala byť u pr..le. a mali tam zostať ako posledné a krásne čisté.. Či?
Jo, ale že asi nie je, to som už videl - ale či to nebude tým zlatom...
Woita
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Woita »

Jednou na podzim jsem při přemetu ztratil ve vzduchu na louce baterku, letadlo jsem našel, baterku ne. (Při tom hledání jsem navíc ztratil i drahé sluneční brýle).
No a baterku na jaře našla sousedka a přinesla mi jí. Silový konektor byl úplně zelený, hnus. A to ležela na louce, ne v soli. V zimě, na dešti a sněku. Že by kyselé deště? To HK zlato je zjevně trochu "kočičí". Mimochodem, je to už cca 3 roky a ta baterka je pořád funkční (modrá Turnigy, 3s 1600). Není už žádný tvrďák, ale pořád jako baterka funguje.
Stejně by mě zajímalo, jestli některé XT60 konektory jsou opravdu zlacené pořádným zlatem? Ale asi by to bylo plýtvání materiálem, to co tam je nám asi všem docela stačí ne?
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od JirkaA »

coro píše:Neodpustím si piatkové podpichnutie - solíš takzvanou Lučavkou Kráľovskou, alebo nejakým ešte výživnejším pokladom? :)
Lebo _zlateným_ konektorom by nejaká soľ mala byť u pr..le. a mali tam zostať ako posledné a krásne čisté.. Či?
Jo, ale že asi nie je, to som už videl - ale či to nebude tým zlatom...

Coro a co takhle elektrolytická koroze? Ten mikron zlata od Číňana neodolá..
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“