Tažné zařízení PEUGEOT 207SW

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
TominoLel

Re: Tažné zařízení PEUGEOT 207SW

#16 Příspěvek od TominoLel »

master_raa píše:Mno co ja vim, tak se tazne montuje srouby do kastle, ktera je samonosna. Tudiz dochazi k zashum do konstrukce vozidla (samonosne kastle) a to tim, ze sroubovym spojenim dochazi ke spojeni mezi taznym zarizenim a samonosnou konstrukci vozidla cimz je tato samonosna konstrukce zmenena. Takt to mi to rekli jak na technicke, tak na urade. Ale nejsem ani certifikovany automechanik ani pravnik, takze treba mate pravdu.

Pokud se zabyvate stavbou a prestavbou vozidel, urcite mate sve konexe a pravni argumenty, jak legalizovat zasahy do kostle vozu.

Kazdopadne 80% vlastniku vozu nema sanci vyhrat boj s urednim simlem a proto si to necha radeji namontovat v servisu za coz zaplati povinny baksis a urednik nedela problemy.

Souhlas. Patřím k 80%, a pár lidem, kteří se okolo aut točí skoro 20 let, ale tak ho nechme. Třeba mu to vyjde.
Graupner MC-20, Filip 600 V, EDGE 540 Great Planes, Z-37 Čmelák, Z-50
MikePapa

#17 Příspěvek od MikePapa »

master_raa píše:Mno co ja vim, tak se tazne montuje srouby do kastle, ktera je samonosna. Tudiz dochazi k zashum do konstrukce vozidla...

Já taky nejsem právník, jen obyč. automechanik, ale montuješ homologovanej díl na k tomu továrnně určený místa auta homologovanýho s možností mít kouli. Většinou jsou buď předvrtaný a zaslepený krytkou nebo jen izolačkou, nebo tam jsou z fabriky prolisy kde se má vrtat. Můj selskej rozum říká že je to podobný jako třeba střešní nosič-taky správnej typ na správný místa správným spojovacím způsobem nebo materiálem. Samozřejmě jiná by byla, kdyby to bylo jak za dob stodvacítek, kdy si to člověk posmrkal v kůlně.
Byť bych se na to osbně vybodnul, tak mu fandím už jen proto, že se nechce nechat udusit úředníkem, kterej často sám neví, co může a co ne
master_raa
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od master_raa »

Ono je to tak. Neni problem si namontovat tazne, neni problem si vymenit brzdove kotouce, neni problem si v pokoji zapojit elektriku, udelat vodu nabo plyn. Zvladne to kazdy sikovnejsi jedinec.

Jenze pokud dode k pozaru, urazu vyplaveni, tak pojistovna chce revizni zpravu. Revizak pokud to neni znamy chce doklad o montazi. Nikoho nezajima jak je kdo zrucny. Jsme v CR papir tu vladne. Muze byt clovke lempl a neknuba, ale pokud ma papir o skoleni, takto muze delat, nebo si na to udelat firmu. Kolikrat to dela brigadnik co o tom vi mon nez objednatel, ale to urednika nezajima. Cele opicarny se skolenima a certifikaty jsou pouze o jakesi opet papirove garanci, ze dodrzite technologicky postup.

To proc jsem to psal a take i jini je fakt, ze byrokrat potrebuje svuj desatek, svou potrebost ve funkci.

Nabourali mi aut zezadu a v zadni pricce byl i vyrazeny vin na na kastli. V servise oprava + dali mi ten vyrezany vin ze si to musi vybahat osobne.

Podle vas a drive i me staci zajit na inspektorat se zapisem o nehode, oprave a nechat si od automechanika vyrazit vin (pripadne rovnou v servisu prioprave)+ zapis v TP.

Joo ani omylem!!! Takze ja sem musem na STK (dle pozadavku urednice), kde mi odoborne napsali ze nemam vin - snad jen idiot by nepochopil, ze vin drzim v ruce a auto stoji na parkingu. S tim papirem sem musel na magistrat, kde mi pani vypsala sahodlouhou zadost na zaklade toho papiru, kusu zadni pricky s vinem, zapisu o dopravni nehode a dalsiho zapisu ze servisu ze potrebuju novy vin - to je bomba zjisteni. Pak musela vypsat souhlas s vydanim noveho vinu a nasledne dalsi zadost na STK aby mi ho tam vyrazii. S tim papirem jsem musel na jedinou STK v OV ktera na to ma povoleni, kde mi to typek za 500 behem 10-ti minut vyrazil klasickymi univerzalnimi raznicemi a kladivem. Dostal jsme dalsi papir a stim jsem musel opet na magistrat, kde mi pani dopsala ze mam vyrazeny vin jinde nez je bezne.

Takze co je sloziteho, aby autorizovany servis pri vymene znovu vyrazil vin protoze prokazatelne je zde jeho zniceni dle policejniho protokolu, dle protokolu pojistovny a dle protokolu autrizovaneho servisu.

K cemu potrebuje urednik doklad z STK ze nemam vin, kdyz to je uz ve 3 protokolech a vin drzim v ruce?

Vse to bylo jen o tom zpalatit evidencku a zplatit razeni, oboje do kapsy STK.

Takze ano neni problem si tazne namontovat, ale spise o to, ze tim usetrite a to se netoleruje. Stejne jako u podvodu s vin lze argumentovat, ze papir o koupi tazneho mate od znameho co si ho poravdu koupil a tohle jste si svaril nekdenakolene aby to vypadalo podobne. Taktez jste nemusel pouzit vsechny dily a to spravne dle postupu vyrobce. Asi kazdy zazil ze v setu neco prebyvalo, chybelo a asi kazdy zna nekoho, kdo dokaze poskladat skrin a zustane mu plno dilu co podle neho sou zbytecne. Takze jak mam rict ze jste to udelal dobre, kdyz vas neznam? No jedine tak, ze se porkazete jako automechanik coz by melo znamenat ze aspon neco o autech vite.

Preji hodne uspechu se samomontazi a prihlasenim trebabudete mit stesti a projde vam to.
Taranis X9D Plus
Foto RC.CERNIK-NET.COM/CS/Gallery.html
Videa RC.CERNIK-NET.COM/CS/VideoGallery.html
master_raa
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od master_raa »

MikePapa píše:Já taky nejsem právník, jen obyč. automechanik, ale montuješ homologovanej díl na k tomu továrnně určený místa auta homologovanýho s možností mít kouli. Většinou jsou buď předvrtaný a zaslepený krytkou nebo jen izolačkou, nebo tam jsou z fabriky prolisy kde se má vrtat. Můj selskej rozum říká že je to podobný jako třeba střešní nosič-taky správnej typ na správný místa správným spojovacím způsobem nebo materiálem. Samozřejmě jiná by byla, kdyby to bylo jak za dob stodvacítek, kdy si to člověk posmrkal v kůlně.
Byť bych se na to osbně vybodnul, tak mu fandím už jen proto, že se nechce nechat udusit úředníkem, kterej často sám neví, co může a co ne

udivuje me, ze ako automechnaik srovnavas stresni nosic ktery je bud opravdu jen nacvakavaci na hagusy a nebo teda sroubovaci s taznym.

stresni nosic ma legalne zatizeni par desitek kg a nepripojujes k nemu eletriku.
vozik ma elektronapojeni a vahove podstatne vice. nehlede na dynamicke aspekty - zatim jsem se nesetkal s nikym kdo by trefil stresnim mosicem o most nebo snizeni, ale ja i vsichni znami s taznym jsme uz s vozikem projeli dirama v silnici a to je kapku jiny dynamicky raz.

navic ja jako elektrikar si klidne zapojim v byte elktriku, protoze pri revizi jsem dolozil platne skoleni z vyhlasky. Ty pokud ji nemas si sice muzes zapojit taky doma elektriku ale oficilane nikdy nemuzes dosat na to revizi. Takze pri tom taznem ty muzes prokazat ze ses vyuceny automechanik, postupoval si podle navodu vyrobce a tudiz by ti na stk nemeli dleat problemy. Ja ovsem vyuceni ani oficialni praxi nemam a tudiz me poslou dohaje.
Taranis X9D Plus
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Mad_Box »

Proč by nedostal revizi? Kde je nařízení že revizák musí kontrolovat kdo to dělal? Dle mě má jiné věci které musí kontrolovat.

To samé na STK taky nekontrolují kdo auto servisuje, ale jak funguje. Pokud je nutný zápis do TP tak je na dané zařízení vydaný typový list, pokud se provádí přestavba svépomocí je nutná STK, kde zkontrolují shodu s typem, jinak pokud to provede certifikovaný servis tak ani ta STK není nutná (přímo servis bouchne razítko do techničáku) a jen se provede přihlášení a zápis na DI A nesrovnávej to se změnou VIN, což ej celkem jasný že je nutný kolotoč, jinak je to snadná cesta k čorce.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
Vidlák

#21 Příspěvek od Vidlák »

Zdravím,

Zápisy tažného zařízení do technického průkazu. Jak na to

Tažné zařízení (TZ) se zapisuje do technického průkazu (TP) vozidla i do osvědčení o registraci vozidla (ORV). Možnosti, které mohou při zápisu nastat, jsou následující:

A) TZ typově schválené Ministerstvem dopravy (MD), doloženo typovým listem

Žadatel o zápis typově schváleného TZ k žádosti přikládá vyplněný typový list TZ, který musí odpovídat schválenému vzoru. Ministerstvo dopravy na svých webových stránkách zveřejňuje aktuálně platné vzory typových listů TZ k jednotlivým držitelům schválení. Typový list garantuje shodnost daného TZ se schváleným typem (razítko a podpis držitele schválení včetně datumu vystavení), a dále se v typovém listu potvrzuje odborná montáž TZ na vozidlo. Potvrzení odborné montáže může vystavit:
•pověřené montážní pracoviště - tato pracoviště může pověřit pouze držitel typového schválení TZ dané značky; jejichž seznam je uveden na internetových stránkách MD (http://www.mdcr.cz),
zkušební stanice; v případě individuální montáže.

Tažné zařízení lze do TP vozidla zapsat pouze na základě potvrzení obou částí (garance shodnosti + potvrzení montáže), a dále vyplnění základních údajů v typovém listu (typ TZ, typ vozidla, největší hmotnost přívěsu a největší svislé zatížení spojovacího zařízení). Předložený typový list musí svým provedením plně odpovídat vzoru na internetu (jedná se např. o to, když je vzor barevný s ochrannými znaky a občan předloží černobílou kopií).

Pro případnou kontrolu je k dispozici seznam jednotlivých držitelů typového schválení TZ, který obsahuje číslo a rozsah schválení, pověřené montážní pracoviště a vzory typových listů.

B) Jednotlivě dovezené TZ
•TZ musí být homologováno (94/20/ES, EHK 55); homologace musí být uvedena na štítku TZ a v dokladech k TZ,
•zkušební stanice zkontroluje zástavbu TZ na vozidle dle předložených dokladů k TZ (určení na dané vozidlo, dodržení montážních pokynů) a vystaví protokol o technické prohlídce na žádost zákazníka, ve kterém potvrdí soulad montáže na vozidle s předloženými doklady. Způsob zápisu v poznámce tohoto protokolu: "Tažné zařízení z hlediska montáže na vozidlo odpovídá/neodpovídá stanoveným podmínkám."
•registrační místo (obecní úřad obce s rozšířenou působností) na základě vyjádření zkušební stanice provede zápis do ORV a TP vozidla.

C) Montáž homologovaného TZ na základě rozhodnutí MD o povolení montáže závěsného zařízení na vozidlo

Na základě tohoto rozhodnutí lze montovat pouze TZ homologovaná (94/20/ES, EHK 55); homologace musí být uvedena na štítku TZ a v dokladech k TZ. Držitel tohoto rozhodnutí je pověřen zápisem do TP vozidla do části "Další záznamy" ve znění: "Na vozidlo bylo namontována závěsné zařízení (např. TŘÍDA C50-X ROCKINGER typu ….) Montáž závěsného zařízení je schválena MD pod č.j. xxxx/xx-xxx ze dne xx.xx.xxxx"; přesné znění zápisu do TP vozidla je součástí rozhodnutí. Držitel schválení k tomuto zápisu připojí datum provedení montáže a vše potvrdí svým razítkem a podpisem oprávněné osoby.

Žadatel o zápis TZ společně s žádostí předloží na registrační místo kopii rozhodnutí MD o povolení montáže závěsného zařízení na vozidlo. Registrační místo zkontroluje zápis v TP vozidla a provede zápis do ORV.

Upozornění: Je-li vozidlo typově schválené MD vybaveno TZ již při první registraci, TZ je řádně zapsáno v TP vozidla (kolonka č. 42), typový list se nevyžaduje. Jako kontrolu, že vozidlo bylo schváleno včetně TZ, je možno využít databáze ZTP. V příslušném ZTP musí být TZ uvedeno buď přímo v kolonce č. 42 nebo v části "Další záznamy" jako možnost alternativního provedení vozidla.

Zápis tažného zařízení do technického průkazu vozidla - doplnění informací

Vzhledem ke stále opakujícím se dotazům a problémům doplňujeme předchozí informaci o následující údaje:

Možnosti, které nastávají a nejsou plně ošetřeny předchozí informací, jsou následující:

A) Tažné zařízení (TZ) typově schválené Ministerstvem dopravy (MD), nedoloženo typovým listem

Pokud bylo TZ vyrobeno před vydáním výše uvedené informace tj. před 01.04.2003, nebylo povinností výrobce opatřovat výrobky typovým listem v provedení takovém, jaký je na internetových stránkách MD (v praxi se stává, že mezi nákupem TZ a jeho montáží na vozidlo uplyne doba i několik let). Povinností výrobce však bylo vybavit TZ doklady, které potvrdí shodu výrobku se schváleným typem a které je dotyčný povinen předložit při zápisu TZ do technického průkazu (TP) vozidla. Povinnost potvrzení odborné montáže na vozidlo platí i v těchto případech, tj. potvrzení může vydat pověřené montážní pracoviště nebo zkušební stanice. V případě, že ve výše uvedených dokladech není uvedeno datum výroby, bere se za směrodatné datum prodeje.

Pokud bylo TZ vyrobeno po 01.04.2003 bylo, a je povinností výrobce vybavovat TZ typovým listem dle schváleného vzoru, jaký je uveden na internetových stránkách MD.

B) TZ demontované z jiného vozidla

Princip je obdobný jako u nového TZ. TZ lze do TP vozidla zapsat pouze na základě potvrzení obou zmiňovaných částí (garance shodnosti + potvrzení montáže). Shodnost TZ a jeho určení na dané vozidlo lze potvrdit následovně:
•TP vozidla, ze kterého bylo demontováno (pokud je toto vozidlo stále v provozu, je nutné TZ před zápisem do dalšího TP zrušit!)
•+ potvrzení odborné montáže a stavu TZ ve zkušební stanici v rozsahu pravidelné technické prohlídky

C) TZ provozované, ke kterému nejsou doklady

Princip opět obdobný: TZ lze do TP vozidla zapsat pouze na základě potvrzení obou zmiňovaných částí (garance shodnosti + potvrzení montáže). Shodnost TZ a jeho určení na dané vozidlo lze potvrdit následovně:
•vyjádřením výrobce TZ
•identifikace TZ v pověřené zkušebně nebo dle údajů z archívu pověřené zkušebny
•+ potvrzení odborné montáže a stavu TZ ve zkušební stanici v rozsahu pravidelné technické prohlídky

Upozornění: Upozornění č. 1 bylo součástí již předchozí informace, ale vzhledem ke stále opakujícím se problémům upozorňujeme opět:

1) Je-li vozidlo typově schválené MD vybaveno TZ již při první registraci a TZ je řádně zapsáno v TP vozidla (kolonka č. 42), typový list se nevyžaduje. Jako kontrolu, že vozidlo bylo schváleno včetně TZ, je možno využít databáze ZTP. V příslušném ZTP musí být TZ uvedeno buď přímo v kolonce č. 42 nebo v části "Další záznamy" jako možnost alternativního provedení vozidla.

2) Pro kontrolu je k dispozici seznam jednotlivých držitelů typového schválení TZ, který obsahuje číslo a rozsah schválení, pověřené montážní pracoviště a vzory typových listů pod odkazem: http://www.mdcr.cz, popř. http://www.mdcr.cz a poté odkazy: Silniční doprava - Dovoz, registrace a schvalování vozidel - Schvalování vozidel - Tažné zařízení.

Upozorňujeme, že je tento seznam pravidelně aktualizován (cca 1 za měsíc), a je tudíž nutné, abyste i Vy věnovali svou pozornost provedeným změnám. U odkazu na výše uvedených stránkách je vždy datum poslední aktualizace.

3) Za originální provedení typového listu ve smyslu informace č.j. 1500/03-150 se považuje takové provedení, které je zveřejněno na webových stránkách Ministerstva dopravy včetně barev a dalších uvedených prvků. Není možné vyžadovat nic navíc oproti vzoru (např. hologram), když na vzoru není uveden. Provedení typového listu včetně ochranných prvků je plně na držiteli schválení.

Ing. Josef Pokorný, ředitel odboru schvalování vozidel a předpisů
master_raa
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od master_raa »

Kdyby jste mel vyhlasku 50, tak vite proc si nesmite delat elektriku sam. Stejne tak pokud by jste mel opravneni na plyn, ale t je zbytecna diskuze.

Preji hodne uspechu, STK vam jiste s nadsenim bude kontrolovat libovolne tazne zarizeni na libovolnem voze jestli jste dorzel konkretni postupy pri montazi, spravne dotazeni, atd.

At se vam vas zamer podari jak tvrdite.
Taranis X9D Plus
Vidlák

#23 Příspěvek od Vidlák »

Zdravím,
děkuji za rady ohledně montáže tažného zařízení. Přestal jsem uvažovat o montáži svépomocí a hledal montážní střediska oprávněná montovat tažné zařízení. Našel jsem jedno celkem blízko bydliště, dohodnul cenu za montáž tažného zařízení včetně elektroinstalace a přistavil auto. Za cca 3,5 hod hotovo. SUPER.
Cena přijatelná za další hodinu vše zapsané v TP . Po připojení přívěsu a při kontroly světel skončila radost, protože nastal problém, když začala kontrola blinkrů. Auto odstavilo přívod pro zadní blinkry, zrychlila se frekvence spínání a přestali svítit blinkry vzadu a na přívěsu. Odjel jsem okamžitě na STK a na testeru vše OK. Provedli jsem kontrolu zapojení a víte co chybělo? Celá elektronická jednotka elektroinstalace tažného zařízení. V servisu s oprávněním k montáži si práci usnadnili tím, že zásuvku tažného zařízení připojili jak na staré škodovce a vyzkoušeli stejným testerem jak na STK. Proto také vše bylo OK.

Proto po montáži elektriky tažného zařízení na nových autech testery vyhodnotí pouze správné zapojení vodičů v zásuvce a je nutné to vyzkoušet s přívěsem. Protože v případě mého zapojení se přidá protékající proud třetí žárovky a elektronika auta to vyhodnotí jako poruchu. Zíta je v servisu další pokračování se zapojením. Co vy na to?
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Celeron »

Netuším, od kdy platí tyhle hovadiny kolem tažnejch zařízení ale ještě v roce 2008 jsem si normálně koupil polský tažný na C4 Picasso, sám si ho namontoval, vzal papíry co u toho byly, dojel na STK, tam zaplatil za registrační kontrolu a bylo hotovo. Žádný nadstandard zacházení tam nemám, automechanik nejsem, pouze elektrikář s padesátkou. :wink:
Ale možná doba zpřísnila, v úterý jsem byl s C4 na technický a oproti dřívejšku fotili na autě snad vše, co se dá, včetně značení všech skel, všech pneumatik, původních známek na čísle a nevím co všechno zespoda.
Jo a na emisích už ani neotvírali motor, připojili se do servisního konektoru, vše si vyčetli a test "dráždění" proběhl zcela automaticky, technik sedl do auta jen když fotil tachometr.
Jirka
Jiri

#25 Příspěvek od Jiri »

Podobný problém jsem řešil před časem v souvislosti s posledním přírůstkem do rodiny. Vyklopením zbývající (nyní už potřebné) sedačky z podlahy výrazně ubylo místa na zavazadla, a varianta výměny auta za autobus se nezdála dobrým nápadem, takže z toho vyšla koupě přívěsu a koule (když už, tak na obě auta).
Závěsy jsem vybíral víceméně podle ceny a požadavku, abych kouli nemusel demontovat když jedu bez přívěsu. Podle předpisů je to dané tím, zda k demontáži je třeba nářadí. Tj. koule montovaná k držáku šrouby se demontovat nemusí, koule s bajonetovým (a podobnými) připojeními co by (až do prvního zareznutí) měly jít demontovat rukou se demontovat musí, jinak hrozí pokuta. Ty kritéria ale do sebe zapadají, všechny levná zařízení mají kouli pevně na šrouby.
Možná montáž přímo prodejcem pro u něj koupené zařízení byla možná a výhodná, přesto jsem nakonec montoval sám. Důvody byly: 1) Možný termín nejdříve za cca 3 týdny, 2) Vzdálenost od prodejce 3) Montáž pouze v pracovní době 4) Typický způsob montáže.
Body 1-3 jsou asi jasné, bod 4 vysvětlím. Servis se s tím prostě 'nekaká' - vyvrtá díry pro upevnění, dá šrouby, utáhne. Vyvrtá díru pro kabel a (v lepším případě se standartizovanou průchodkou) protáhne kabel novou dírou. Potřebný otvor v nárazníku řeže s rezervou +/- 5cm. Člověk zvyklý na modelářskou preciznost jako já díry odhrotuje, přetře antikorozním nátěrem a namontuje druhý den po zaschnutí, k protažení kabelů použije stávající průchodky třeba pro osvětlení SPZ apod., díru v nárazníku udělá s přesností do 1cm apod. U vozů bez speciálního busu pro závěs servisy kabely typicky připojí přes nacvakávací svorkovnici k existujícímu (malinká kostička, která se nacvakne na oba kabely a proříznutím jejich izolace je propojí). Modelář by to napojil přes konektor, nebo v pojistkové skřínce, případně připájel, pak pečlivě zaizoloval... prostě funkčně stejné, ale pečlivost jinde. Montážní návod pro modeláře bezproblému srozumitelný.

Po domácí montáži je třeba zajet na evidenční prohlídku na STK (kontrolují pouze závěs a správné zapojení zásuvky, za 300,-), potvrzení z STK nahrazuje certifikát montáže, k tomu se dodá atest zařízení a dopsání závěsu na STK pak bezproblémové (za 50,-).
Tj. montáž svépomocí není problém a má smysl, pokud si potrpíte na pečlivost apod. Nemá to moc smysl z hlediska úspory. Např. v mém případě by byly náklady (bez ceny závěsu, která je v obou případech stejná):
1) Autorizovaná montáž cca 900,- + benzín na cestu/zpět 300,- + přihlášení 50,- + den dovolené v (_._)
2) Svépomoc - zaslání zařízení na dobírku 200,- cesta na STK 60,- STK 300,- přihlášení 50,- + dvě odpoledne o víkendu práce + 1,5h času STK s cestou.
U novějších aut s busem je elektrika mnohem jednodušší - prostě se jen modul závěsu zacvakne do připraveného konektoru a protáhnou se kabely. Akorát modul není úplně levný, to je daň za to, že pak diagnostikuje a bonzuje praské žárovky nejen v autě, ale i v přívěsu.

Žádná další rizika z montáže svépomocí nehrozí - to potvrzení z STK je plně rovnocené atestu autorizované firmy.
Tj. je to na vás. Není to moc o penězích, kdybych neměl prodejce/montážníka tak daleko, byl by rozdíl celkem malý.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Vidlák

#26 Příspěvek od Vidlák »

Zdravím,
po páteční dvojnásobné opravě se podařilo servisu zapojit vše, až na mlhové světla. Při zapojení přívěsu a zapnutí mlhových světel místo toho, aby se odpojila mlhovka na autě a začala svítit na přívěsu, tak se mlhové světla přepínaly auto-přívěs- auto- přívěs ..... Dohodl jsem se v servisu, že bude další pokračování opravy zapojení v pondělí. Dneska mi to ale nedalo, rozebral jsem čalounění vytáhl celou novou elektriku , přepojil jeden špatně zapojený drát od mlhovek a místo nacvakávacích svorek všechno pečlivě proletoval a hotovo.
Proto musím jen souhlasit s příspěvkem od Jiri, kde píše :
Žádná další rizika z montáže svépomocí nehrozí - to potvrzení z STK je plně rovnocené atestu autorizované firmy.Tj. je to na vás. Není to moc o penězích, kdybych neměl prodejce/montážníka tak daleko, byl by rozdíl celkem malý.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“