jyrry píše:Zkusil jsem místní hledání a výsledky jsou:
...
Jen tak mimochodem, hledal jsem i na "druhé" diskuzi a výsledek je stejný. Nejednoznačný.
Jinak, já jsem si teď prošel všechna ta Tebou odkazovaná vlákna z RCmanie, poněvadž to je věc která i mne zajímá, no a došel jsem k závěrům, že vcelku převažuje názor o užitečnosti sbíhavosti.

Navíc, jak jsem už napsal, je to i moje vlastní zkušenost.

A tomu odporuje jen pár příspěvků v těch vláknech, které jsem však nepokládal za dostatečně relevantní.
Jenže moji jistotu zviklal Igor

, který dost razantně doporučil rozbíhavost. Tak teď čekám jak mi to vysvětlí.
Faktem je, že u modelu s dlouhým trupem (F3A) je to celkem jedno. Jenže F2B bývají mnohem kratší a tak tomu opravdu nerozumím.
Co jsem ale měl metrového EPP F4U-Corsaira, tak problém byl spíš s převracením na čumák, zejména na trávě když nebyla dostatečně pokosená. Chtělo to poctivý trénink a hodně citu zpočátku tahat a pak včas vyrovnat výškovku když nabere rychlost. Párkrát jsem to nestihl a odtrhnul předčasně s následnou ztrátou rychlosti a pádem po křídle.

Zajímavé však je, že s vybočováním a tancováním jsem s nim nikdy vážnější problém neměl.

Přitom má dost krátký ocas a poměrně malou VOP i SOP. Je však pravda, že osy kol byly dost vzadu, někde až na úrovni náběžky křídla, měl jsem na nich nastavenou mírnou sbíhavost a taky jsem tam dal větší kola (z původních 50mm jsem je zvětšil až na 70mm). Corsair mě pak docela vycvičil

, protože ze startu a přistání na travnaté dráze jsem měl vážné obavy. A to tak, že poslední lety s ním byly naprosto realistické a bezproblémové (pak jsem ho daroval, protože mě už nebavil - už mi neměl co říci).