Zapojení domácí sítě LAN

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
c3cilka

Re: Zapojení domácí sítě LAN

#16 Příspěvek od c3cilka »

Supr, koupí bezmyšlenkovitě switch, zapojí jej za č.2, ten bude mít rozsah DHCP 192.168.0.1-192.168.0.1 a je tam kde byl + má krabičku navíc, kterou možná ani potřebovat potom nebude...
dusangg
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od dusangg »

Zdravím ...

Nie som nejaký znalec, ale ak sa má vrtat do stropu, tak by som prestahoval (3) k pc, kabel zo stropu z (2) by isiel do (3) a tam to PC pripojil kratkym kablom do volneho portu (3). Wifi by mohlo pokryt aj prizemie... aj tak bude pri PC uzlik kablov. Netreba nic nanovo nastavovat, kupovat ... len 1m kabla.
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Jindra_S »

c3cilka píše:A co by mělo za výsledek dát switch mezi 1 a 2? Bude to přímé spojení s providerem a ten na 100% bude mít povolenou jen jednu IP...

No a to bych právě zjistil na místě/u providera. Rozhodně bych netvrdil, že je to na 100 procent - zrovna v popsaném případě je úplně možné, že 1 je nakonfigurován jako AP s routerem a 2 pouze jako switch.
Důvod je pak zřejmý - vyhnout se dvojímu NATování (pokud tam je) a nezatahovat tam další router/switch do cesty.

Pokud však provider poskytuje/garantuje pouze jednu IP adresu a to pouze na výstupu ze 2 a odmítá to nějak přenastavit, pak je samozřejmě nutné hodit na půdu nějaký router (klidně i bez Wifi) a dolní router nakonfigurovat jako prosté AP bez překladu adres.
-
zdendys
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od zdendys »

Hoši, díky moc za diskuzi a rady.
prosím Vás, budu kontaktovat providera, na co se ho mám zeptat?
Ale polopaticky.
Díky.
"Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká."
vladinek

#20 Příspěvek od vladinek »

A co takhle protáhnout stropem do meziptra 2 kabliky, do mezipatra dát to Wifi (mohlo by zvládnout pokrejt signálem to přízemí), k němu bodnout kablikem PC a ten druhej kabel, ten nahoře na půdě propojit spojkou s tím kabelem dolu (spojka je za pár korun).
DURANGO DEX410v3, XRAY T3, MaxIon, MiniCorado, XENO, X-VERT VTOL a nějaký ty trosky
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Jindra_S »

zdendys píše:Hoši, díky moc za diskuzi a rady.
prosím Vás, budu kontaktovat providera, na co se ho mám zeptat?
Ale polopaticky.
Díky.

Osobně bych ho navštívil, vzal bych skicu, co jsi vytvořil a vysvětlil požadovaný cílový stav: PC v 1.patře na drátu, Wifi v přízemí a odstraněný VoIP (krabička 2, vyplynulo to ze soukromé diskuze).

Když už polopatě, zeptal bych se ho, zda krabička 1 může poskytovat routovat rozsah vnitřních adres ve Tvé interní síti. A pokud ne, zda to může udělat krabička 2. A pokud ne (a stále ti 2 na nic není), pak zda ji nemůže odsranit. No a pokud odpoví na všechno že ne, ať si trhne. :)
-
c3cilka

#22 Příspěvek od c3cilka »

Jindra_S píše:No a to bych právě zjistil na místě/u providera. Rozhodně bych netvrdil, že je to na 100 procent - zrovna v popsaném případě je úplně možné, že 1 je nakonfigurován jako AP s routerem a 2 pouze jako switch.

Konfiguraci se právě snažíme nějak vydedukovat, ale řekl bych, že druhý router je dodán až autorem a je v defaultním nastavení...
No nevím, ale zatím každý provider(zvláště Wifi), s kterým jsem se setkal, omezoval připojení na přihlašovací údaje a max 2 IP(většinou vázané na MAC). Za další si musel zákazník připlácet.

Pro autora:
Anebo to zkusíme zjednodušit na úplné minimum. Na nic se providera neptej. Ještě pro jistotu zkus místo spodního routeru zapojit notebook, jestli ti internet poběží. Pokud ano, kup další router(jakýkoliv s WAN), nech jej při základním nastavení(jen si u něj změň přihlašovací údaje, ať ti do toho nikdo neleze) do jeho WAN zapojíš kabel z krabičky č.2, do jeho LAN zapojíš kabel směr první patro do PC a kabel směr přízemí zapojeného do ZCOMAXu(u něj vypni DHCP a kabel mu vraž také do jeho LAN).
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Jindra_S »

c3cilka píše:Konfiguraci se právě snažíme nějak vydedukovat, ale řekl bych, že druhý router je dodán až autorem a je v defaultním nastavení...

No, myslím, že ne:
Router č.2 je LINKSYS SPA2102.
Např. tady. http://shop.cznet.cz/p43-linksys-spa-21 ... xs-router/
Nastavování je ale zaheslované providerem.(asi bych to stejně neuměl)

c3cilka píše:No nevím, ale zatím každý provider(zvláště Wifi), s kterým jsem se setkal, omezoval připojení na přihlašovací údaje a max 2 IP(většinou vázané na MAC). Za další si musel zákazník připlácet.

Kdysi ano, potkal jsem ale pár (zvláště menších, vesnických), kteří už to neřešili a proto ta výhrada k 100 procentům.
-
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Mad_Box »

Předpokládal jsem že č.3 je už v režiji uživatele a funguje jen jako obyč AP. A pokud je za routerem na domácí síti v domě a ne v bytě tak jsem ani nepředpokládal že by měl omezen rozsah adres za routerem nebo spíš nechápu jakýkoliv význam proč by to provider dělal.

Trochu by nám mohl situaci objasnit alespoň výstup z tracert nebo trochu větší sdílnost při popisu komponent.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
coro

#25 Příspěvek od coro »

c3cilka píše:... a kabel směr přízemí zapojeného do ZCOMAXu(u něj vypni DHCP a kabel mu vraž také do jeho LAN).

Toto strašne nerád vidím. Často to aj funguje, s niektorými typmi (tých blbších) routrov, ale je to fakt Ďaleko od slušného nastavenia.
Tú istú funkčnosť získaš, keď mu povieš že bude len AP a nie router, a kábel zhora pichneš tam kam patrí (do WAN). Možno to je aj jednoduchšie než vypnúť DHCP (a že dva na jednej lan podsieti nemôžu byť, je hádam jasné).
V prípade že nepotrebuje zdieľanie vecí medzi PC a Wifi (notebook...), stačí nechať aj ten druhý ako router, adresu si vypýta zhora a pre wifi klientov bude mať dhcp (inú podsieť).
c3cilka

#26 Příspěvek od c3cilka »

Počkej, tobě se nelíbí řešení, které je v podstatě naprosto korektní(zbavíš se routovací schopnosti a využiješ interní switch) a problém se může vyskytnout snad jen u business class síťových prvků, které mají každý výstup individuální(a i u nich to principiálně musíš nastavit dost podobně), a doporučíš mu třeba i trojité NATování, které prakticky celou "domácí síť" úplně nakopne? Neříkají ti tak trochu pokrytec? :lol:

Jindra_S píše:No, myslím, že ne:
Router č.2 je LINKSYS SPA2102.
Např. tady. http://shop.cznet.cz/p43-linksys-spa-21 ... xs-router/
Nastavování je ale zaheslované providerem.(asi bych to stejně neuměl)

Jukni znovu na obrázek, který sem autor dodal. Bavíme se o třech krabičkách, z nichž č.2 je Linksys, č.3 je ZCOMAX. V pořadí je ale druhý router ten ZCOMAX, takže já si myslím, že ano...

Mad_Box píše:Předpokládal jsem že č.3 je už v režiji uživatele a funguje jen jako obyč AP. A pokud je za routerem na domácí síti v domě a ne v bytě tak jsem ani nepředpokládal že by měl omezen rozsah adres za routerem nebo spíš nechápu jakýkoliv význam proč by to provider dělal.

Trochu by nám mohl situaci objasnit alespoň výstup z tracert nebo trochu větší sdílnost při popisu komponent.

To právě není jisté a vzhledem k IT gramotnosti autora to asi bylo jen připojeno, funguje, cajk... :)
zdendys
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od zdendys »

c3cilka píše:... vzhledem k IT gramotnosti autora to asi bylo jen připojeno, funguje, cajk... :)
Jsem sic negramota, ale vzhledem k tomu, že 95% chlapců mého věku v mém okolí,
ani neví co je IT,PC,router,switch, IP a podobně, já si nestěžuju, baví mě to,
a všechny problémy skoro vždy vyřeším obvzlášť, když jsou lidi ochotni věnovat druhému
kapku času a znalostí.

Děkuji všem za pomoc, jdu objednat switch...
"Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká."
c3cilka

#28 Příspěvek od c3cilka »

Počkej, doufám, že jsem tě neurazil. Měl jsem naspěch a formuloval to takto trochu nešťastně.
Vyzkoušel jsi tedy mezitím to o čem jsem ti psal?(na tu další SZ kouknu později, musel jsem odjet na jednání :oops: )
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Jindra_S »

c3cilka píše:Jukni znovu na obrázek, který sem autor dodal. Bavíme se o třech krabičkách, z nichž č.2 je Linksys, č.3 je ZCOMAX. V pořadí je ale druhý router ten ZCOMAX, takže já si myslím, že ano...

Ok, nedošlo mi, že ses odkazoval na pořadí a ne na označení na obrázku (takže druhý = č.3). :)
-
c3cilka

#30 Příspěvek od c3cilka »

Jindra_S píše:(takže druhý = č.3). :)

Přesně! :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“