Lupenková pila - stavba

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
JardaRůžička

Re: Lupenková pila - stavba

#16 Příspěvek od JardaRůžička »

Podobnou pilku jsem kdysi (asi v 80. letech také stvořil. Původ inspirace byl jiný, snad "Udělej si sám", už nevím. Bylo tam více kovu, řemínkový převod a jedna zajímavá finta, kterou bys na té své mohl ještě použít: na "setrvačníku" byly čtyři otvory s různou vzdáleností od osy ke zvolení různého zdvihu pilky.
Nějak na té Tvojí nevidím napínání plátku - ale předpokládám, že tam jenom ještě nebylo při focení.
Ta moje fungovala slušně, ale časem zmizela v propadlišti dějin při mém vícenásobném stěhování.
Obecně dávám za pravdu Vladovi - i já jsem si těch mechanických pilek vyzkoušel několik, ale dnes jednoznačně dávám přednost té obyčejné ruční...

A ačkoli se to přímo tohoto tématu netýká, i v tomhle má pravdu:
2952 píše:postavit si vlastní osciloskop
Prošel jsem stejnou zkušeností, jen jsem si nenechal (dobře) poradit - já přece budu lepší! Když jsem měl skoro hotovo a zjistil, že jsem pořídil za nemalý peníz nevhodnou obrazovku, zůstalo torzo dlouho "v šuplíku" a později rovněž v propadlišti dějin, když jsem také pořídil ten ze SSSR...
2952

#17 Příspěvek od 2952 »

Kluci, máte pravdu, ale beru to jako HRU
Letadel mám dost, teď jsem ve stavěcím útlumu :)
K osciloskopu: v roce cca 85 jsme měli v práci Tektronix..unesl ho i jeden člověk!!! :)))) nádhera. Nedávno jsem si chtěl udělat radost-koupit si za pár korun.... Ale nakonec jsem to vzdal- nevymyslel jsem, na co bych ho mohl potřebovat.. Smutná doba, vše se koupí hotové :)..
Za svůj krátký zivot-62 let, jsem postavil čtvery klávesy.. Varhany se tomu říkalo.. Poslední se Zilog Z80A.. Nakonec mě Japonci předběhli :))) koupil jsem Yamahy.

Přeji krásné vanoce
Bedan

#18 Příspěvek od Bedan »

Myslím, že plánek z knihy byl na mo-na-ko.cz
hashpi
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od hashpi »

Já jsem třeba s tou mou vyrobenou pilkou naprosto spokojen a rozhodně je kvalitnější než nějaký šmejd z číny :wink: Taky mi už slouží přes 20 let. Ještě se tam dá štelovat zdvih pilky na tom převodovém železném náboji změnou dír, ale stejně to mám stále nastavené na max zdvihu. Materiál jsem měl zadarmo, co jsem doma našel: překližku, buk na výrobu ramen, nějaké kousky železa z jeklů a plátů a motor jsem použil z ventilátoru ,jen jsem kupoval ložiska na hřídel. Takže mne to stálo jen trochu času, který bych jinak proflákal u TV a nebo v hospodě. Všechno jsem dělal ručně :lol: Když si vzpomenu jak jsem vyřezával a piloval ty železné hnací díly pilkou na železo ve svěráku :mrgreen: . Řemenice jsem stočil na vrtaččce Narex upnutou jako soustruh z kusu dubové police :lol: (drží do dnes). . Takže bych stavbu pilky zas moc nezavrhoval.
Ti kteří mají peníze na vyhazování si samozřejmě radši koupí profi stroj. Ale mladí kluci bez příjmu jak jsem byl tehdy já si pilku postavili :mrgreen:
Jinak ruční pilku používám taky často, když se mi nechce jít do dílny.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od arda1 »

Kluci paráda - mimochodem čím ji kdo poháníte? Radek
ICQ 638556901
VTjr

#21 Příspěvek od VTjr »

2952 píše:Kluci, máte pravdu, ale beru to jako HRU
... Smutná doba, vše se koupí hotové :)..

Máš pravdu, vlastně celá naše modelařina je jen hra. :)
To že jsou pro nás mnohem dostupnější i ty hotové věci (modely, stroja a přístroje) beru ze svého pohledu jako výhodu, která ovšem nesmí začít dominovat nad vlastní tvorbou. Jsem asi trochu ovlivněn tím, že ve svých 54 letech mám pocit zameškaného času, protože pořád už 4 roky dobíhám ten ujetý vlak z důvodu mé 25-leté nemodelářské pauzy. Reálně si uvědomuji, že zrak a reflexy mi budou sloužit nanejvýš tak 20 let (to podle starších kolegů z okolí, kde většinou pak 75 končí s aktivním létáním, jsou i osmdesátnici, ale to je už spíš výjimka). Proto se snažím věci a činnosti, co s modelařinou přímo nesouvisí co nejvíc omezovat, dokonce se neštítím ani koupě hotových modelů. Určitě nehodlám marnit čas výrobou kompozitových modelů (jednak lepkavé technologie mi zvyšují krevní tlak :x a takyvím, že to nikdy nedotáhnu do takové dokonalosti aby to mělo vůbec smysl), když stavět tak klasicky ze dřeva a balzy - to je relax. Koupě hotových draků zas až takový relax není (instalace serv, motoru, podvozku a pod. jsem nikdy moc neobliboval), ale významně to šetří čas. Jen tan krevní tlak mi zas občas zvedá kvalita návrhu a vyhotovení některých levnějších modelů. Zrovna tak při potahováni necítím radost z práce s foliemi, naopak miluji papír a vůni nitrolaku. :)

Každopádně tahle nová doba, kde se dá všechno koupit pro nás, co už lecos umíme a potřebujeme rychleji postupovat ej výhodou, ale obecně si tím nejsem tak docela jist. Pro naše děti a vnuky totiž tím do značné míry chbí motivce délat veci svépomocí, tím pochopitelně ztrácí šanci získat mnohé znalosti a dovednosti vlastní praxí. Takže směřujeme k národu neumělů, kteří si budou potřebovat mechanické lupenkové pilky aby dovědly vůbec něco vyřezat (i to určitě blbě), pokud si ji vůbec koupi a použijou. To je ještě ten lepší případ, protože většina nebude vůbec vědět co to taková pilka je a budou si myslet, že všechno se dá udělat na 3D tiskárně. :mrgreen:
2952 píše:Za svůj krátký zivot-62 let,

Tak vidíš, Ty máš toho času ještě o 8 let méně než já. :roll:
Každopádně zřejmě nepatříš do kategorie, která si staví mechanickou lupenkovou pilku kvůli tomu, že s tou ruční neumí pracovat. :wink:
2952 píše:jsem postavil čtvery klávesy.. Varhany se tomu říkalo.. Poslední se Zilog Z80A.. Nakonec mě Japonci předběhli :))) koupil jsem Yamahy.
Tak to ani neříkej, ty jsem chtěl stavět taky. Ale ne procesorové, ale ještě diskrétní podle knížky od Januse Wojciechovského. "Naštěstí" jsem se k tomu nedostal, protože jsem kvůli letadlům na nic jiného neměl čas. Tedy kromě studií (to bych jinak asi nedostudoval). :lol:
2952 píše:Přeji krásné vanoce

No já taky, hlavně to zdraví ať slouží, aby Ti zbylo ješte hodně času se takhle hrát. :)
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
svahak
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od svahak »

ahoj, mám v dílně strojní lupinkovou pilku na 240V včetně ofukovací pumpičky něco jako jako "Proxxton" jen starší a nevím teď honem výrobce :-( .... ale hlavně .......................... nikdo na ní dlouhodobě neřežem, (fréza nebo ruce :-) ) tak až tem mezi svátky půjdu tak ji nafotím a je k dispozici, pochopitelně je plně funkční
sergio

#23 Příspěvek od sergio »

Ahoj, pár hloupých dotazů. Pila má horní rameno další aby pilka zabírala ? zubky jsou směrem nahoru ? takže zabírá při pohuby nahru ? pokud ano předpokládám že nahoře se tvoří více pilin než dole? Proč se to neudělá obráceně ? pilka by tahala proti základní desce (neměla by tendenci řezaný materiál nadzvedávat ) a halvně pilky by padali dolu a nebránili by tolik ve výhledu na rysku podel které se řeže ? Nebo jsem uplně mimo ?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od arda1 »

Dle mě pokud má horní rameno delší pak zabírá právě pohybem dolů k desce a směrem nahoru vyjíždí jakoby z řezu - Radek
ICQ 638556901
dudaj

#25 Příspěvek od dudaj »

Myslím, že v dnešní době nemá v dílně takováto pilka význam.
Řeže se s ní poměrně nepřesně, tlusté materiály nelze.
http://www.cncshop.cz/frezy_c frézka 626 třeba průměr 1,6.
projížděl jsem s ní 5 mm překližku ručně. Čistý řez jak do másla.
Vše dělám na CNC , ale kdybych to neměl, tak bych si udělal spodní frézu pro upnutí této frézky a vyřezával bych na tom vše.
Kolikrát i když chci něco jednoduššího rychle, pustím frézu a jedu kolem ní ručně .
Pokud potřebuješ vnitřní výrez, tak nemusíš navrtávat a demontovat pilku. Jenom to na frézku nastrčíš.
Poloměry oblouků nemusíš řešit a v dílně to nezabere žádné místo.
Prostě si myslím, že lupenkovým pilkám už odzvonilo.
jio

#26 Příspěvek od jio »

Zajímavý názor. Zkus srovnat cenu pilky a tvého CNC.
dudaj

#27 Příspěvek od dudaj »

jio píše:Zajímavý názor. Zkus srovnat cenu pilky a tvého CNC.

???

"ale kdybych to neměl, tak bych si udělal spodní frézu pro upnutí této frézky a vyřezával bych na tom vše"

snad srovnat cenu elektromotoru s upínací kleštinou a jednu dirku v pracovním stole s komplikovaným mechanismem lupenkové pilky.
V pohodě to utáhne i stařičkej speed 700.
jio

#28 Příspěvek od jio »

dudaj píše: "ale kdybych to neměl, tak bych si udělal spodní frézu pro upnutí této frézky a vyřezával bych na tom vše"

Tady už nemám moc co namítnout, nezkoušel jsem to.
Snad jen jaká by byla spotřeba fréz při ručním frézování podle požadovaného tvaru a jaká by byla přesnost hotového výrobku při ručním posunu materiálu.
VTjr

#29 Příspěvek od VTjr »

No já věřím, že při troše cviku o nic horší než při strojním řezání lupenkovou pilkou a asi horší než při ručním řezání. Já to náhodou zkoušel na stojanové vrtačce, jenže ta neměla dostatečně vysoké otáčky, takže to horší bylo.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
2952

#30 Příspěvek od 2952 »

sergio píše:Ahoj, pár hloupých dotazů. Pila má horní rameno další aby pilka zabírala ? zubky jsou směrem nahoru ? takže zabírá při pohuby nahru ? pokud ano předpokládám že nahoře se tvoří více pilin než dole? Proč se to neudělá obráceně ? pilka by tahala proti základní desce (neměla by tendenci řezaný materiál nadzvedávat ) a halvně pilky by padali dolu a nebránili by tolik ve výhledu na rysku podel které se řeže ? Nebo jsem uplně mimo ?

Jsi se špatně díval.. Pila má zuby dolu.. Řeže proti stolu.. Dolů jde rychleji, nahoru pomaleji.. :)
Odpovědět

Zpět na „Dílna“