2952 píše:Kluci, máte pravdu, ale beru to jako HRU
... Smutná doba, vše se koupí hotové

..
Máš pravdu, vlastně celá naše modelařina je jen hra.
To že jsou pro nás mnohem dostupnější i ty hotové věci (modely, stroja a přístroje) beru ze svého pohledu jako výhodu, která ovšem nesmí začít dominovat nad vlastní tvorbou. Jsem asi trochu ovlivněn tím, že ve svých 54 letech mám pocit zameškaného času, protože pořád už 4 roky dobíhám ten ujetý vlak z důvodu mé 25-leté nemodelářské pauzy. Reálně si uvědomuji, že zrak a reflexy mi budou sloužit nanejvýš tak 20 let (to podle starších kolegů z okolí, kde většinou pak 75 končí s aktivním létáním, jsou i osmdesátnici, ale to je už spíš výjimka). Proto se snažím věci a činnosti, co s modelařinou přímo nesouvisí co nejvíc omezovat, dokonce se neštítím ani koupě hotových modelů. Určitě nehodlám marnit čas výrobou kompozitových modelů (jednak lepkavé technologie mi zvyšují krevní tlak

a takyvím, že to nikdy nedotáhnu do takové dokonalosti aby to mělo vůbec smysl), když stavět tak klasicky ze dřeva a balzy - to je relax. Koupě hotových draků zas až takový relax není (instalace serv, motoru, podvozku a pod. jsem nikdy moc neobliboval), ale významně to šetří čas. Jen tan krevní tlak mi zas občas zvedá kvalita návrhu a vyhotovení některých levnějších modelů. Zrovna tak při potahováni necítím radost z práce s foliemi, naopak miluji papír a vůni nitrolaku.
Každopádně tahle nová doba, kde se dá všechno koupit pro nás, co už lecos umíme a potřebujeme rychleji postupovat ej výhodou, ale obecně si tím nejsem tak docela jist. Pro naše děti a vnuky totiž tím do značné míry chbí motivce délat veci svépomocí, tím pochopitelně ztrácí šanci získat mnohé znalosti a dovednosti vlastní praxí. Takže směřujeme k národu neumělů, kteří si budou potřebovat mechanické lupenkové pilky aby dovědly vůbec něco vyřezat (i to určitě blbě), pokud si ji vůbec koupi a použijou. To je ještě ten lepší případ, protože většina nebude vůbec vědět co to taková pilka je a budou si myslet, že všechno se dá udělat na 3D tiskárně.
2952 píše:Za svůj krátký zivot-62 let,
Tak vidíš, Ty máš toho času ještě o 8 let méně než já.
Každopádně zřejmě nepatříš do kategorie, která si staví mechanickou lupenkovou pilku kvůli tomu, že s tou ruční neumí pracovat.
2952 píše:jsem postavil čtvery klávesy.. Varhany se tomu říkalo.. Poslední se Zilog Z80A.. Nakonec mě Japonci předběhli

)) koupil jsem Yamahy.
Tak to ani neříkej, ty jsem chtěl stavět taky. Ale ne procesorové, ale ještě diskrétní podle knížky od Januse Wojciechovského. "Naštěstí" jsem se k tomu nedostal, protože jsem kvůli letadlům na nic jiného neměl čas. Tedy kromě studií (to bych jinak asi nedostudoval).
2952 píše:Přeji krásné vanoce
No já taky, hlavně to zdraví ať slouží, aby Ti zbylo ješte hodně času se takhle hrát.